Тази седмица майсторът готвач на варненското "Бистро Европа" Филип Спасов ни е приготвил поширано яйце с хрупкав бекон, зелена салата на тиган, каперси и крутони в една лека лятна рецепта.
Съставки за 4:
4 бр. яйца
400 гр. бекон
2 с.л. каперси
4 бр. салатки
По вкус крутони
По вкус сол и черен пипер
Начин на приготвяне:
Касеролът се слага да ври със сол и оцет. Яйцата се слагат едно по едно в малки сосиери с мъничко оцет.
Преди водата да кипне, яйцето се слага във вода за 2-3 минути. Трябва жълтъкът да остане суров и белтъкът да обгърне жълтъка.
Беконът се реже на жулиени и се сотира БЕЗ мазнина.
Когато е добре карамелизиран, се слага нарязаната салата (на едро), отделената влага от салатата е достатъчна, за да отдели натрупаните захари на бекона. СОЛ.
Салатата се изважда преди да е напълно сготвена (около 1 минута сотиране), трябва да е още хрупкава. Аранжира се в чинията като пошираното яице се слага по средата с малко от бекона отгоре.
Каперсите и крутоните се слагат отстрани.