Родена да умре бързо

След като излезе толкова очакваният „дебютен" албум на Лана Дел Рей „Born to Die", микроскопичната родна музикална критика в лицето на няколко медии гръмна като по команда с хвалбите. Това страшно ме изненада. Разбирам, че нашите музиканти можем единствено с перо да галим от колегиалност към пиарите им, нали всички сме в кюпа. Но какво им пречеше да погледнат обективно на албума и певицата като цяло и да не я обсипват цялата в златото, което не заслужава? Явно на мен се пада тази чест...

Дежурното, което трябва да се каже за нея: казва се Елизабет Грант, 25-годишна нюйоркчанка, дъщеря на милионер. И дотук с твърденията каква творческа натура е. Колкото да я изкарват, че пее от душа и сърце, при наличието на много пари е ясно, че ще се превърне в масов продукт, а не в бутиков шедьовър. Затова не могат и да се отрекат успехите й в продажбите, и то във време, когато АСТА се е превърнала в причина номер едно за нощното напикаване на меломаните и обикновен кошмар за всички останали. Тези дни излезе информацията, че са продадени над 800 000 копия в Европа и САЩ от албума й, който се появи на пазара в последния ден на януари. Но тук говорим за успех, който е благодарение на пренаситения на гагавщини пазар.

Лана Дел Рей е вторият опит на Лизи Грант да стане част от каките в попа. Преди това е издала албум с истинското си име, който няма нужда да споменавам, защото тате се е погрижил да го изнесе от пазара и от интернет, за да започне щерката на чисто. От срамежливата руса девойка Лизи не е останало нищо и сега е чисто новата високомерна и уверена Дел Рей с изкуствени устни и маникюр.

Характеристиките на втората могат да се забележат единствено в гласа й, но на живо ситуацията е старата песен на нов глас. Тогава тя е заета с това да си оправя и наглася косата вместо да създаде някакъв контакт с публиката. Синхрон между поклащанията на тялото й и мелодията на песента не е възможно да се намери. Но най-страшно е положението с лицето й - тотална безизразност, никаква чувственост не издава, сякаш зад очите й няма нищо и те са като две дупки на иначе перфектно гримираното платно.

Очевидни са дискомфортът и неувереността, с която пее на живо, а за това мениджърът не може да даде съвет, особено пък щом става въпрос за балади. Хайде, ако беше Мадона и пееше тийн песнички, поне се измъкваш с безброй акробатични и денс номера, защото си минала петдесетака и ще хвърляш в шок публиката. Но млада жена с изявено сценично отсъствие няма място в този бизнес, изхранващ се предимно с концерти.

Въобще не й пасва самоопределението „гангстерката Нанси Синатра". Тя по-скоро е дразнещо лъскава кокетка със странна физиономия. Не случайно излязоха колажи на един куп известни личности, чиито устни са заменени с напомпаните с колаген на Дел Рей, иронизирайки не известните, а певицата.

Не мога да отрека, че песни като „Born to die", „Blue Jeans" и „Video Games" продължават и сега да са в оборот в iPod-а ми, дори след като изслушах над пет пъти албума й в опит да се закача за друго нещо положително. От тези три песни може да се усети каква хармония се е получила между глас, мелодия и ритъм. Но оттук нататък и до края се чува, както Дел Рей го зове, холивудски седкор. Много са ми любими всички музиканти, които кръщават нещото си по друг начин, защото то било толкова уникално, че не се побирало в установените рамки. От цялата смесица лъха на безвкусица, която е напълно оправдана, имайки предвид, че една от фаворитките на Дел Рей е Бритни. Мощният и силен глас пък често преминава в откровено пищене.

За да не изляза поредния хейтър, ще цитирам няколко световни издания с мнение, подобно на моето:

„Като се има предвид нейното шик излъчване, е изненадващо колко тъп, тъжен и беден откъм поп е „Born to Die", Rolling Stone

"Дали е Уте Лемпър? Джесика Рабит? Бети Буп? Дори Дел Рей не знае.", USA Today

„Единствената реална опция е да измие боята от лицето си, да разроши косата си и да опита отново след няколко години. Тогава ще има толкова повече имена за избор.", The New York Times

"Слабото представяне на актрисата/певицата Елизабет Грант.", Los Angeles Times

Качествената музика не може да се определя от парите, които са инвестирани в нея. Но явно продължава превъзнасянето по определени музиканти, които са чисто маркетингов продукт. Лана Дел Рей е надарена с чудесен глас, който обаче засега не използва напълно правилно, и лъскава ретро визия с елементи на пластична намеса. Самите й песни са нищо повече от познатото досега. Просто боза с по-хубав етикет.

#2 stormy 11.02.2012 в 14:01:49

Спрях с четенето щом стигнах до думата 'кукетка'....

#3 Rodrigo Diaz de Vivar 12.02.2012 в 08:55:41

Абе ... да ви кажа ... прослушах някои нейни песни ... Не знам Джулиано Амат какви качества на музикален критик има, но моето мнение е, че с по голямо удоволствие ще слушам нея, вместо Анелия да ми припява: Сложно – невъзможно го направи, сложно – невъзможно най ми лежи! Сложно – невъзможно и да боли.. искам го сложно както и ти!

#7 fALLEN 12.02.2012 в 12:22:03

само на мене ли ми иде дасе прострелям в главата като я слушам тая версия - http://www.youtube.com/watch?v=9zrvD-o8cII&feature=relmfu ?

#8 Rodrigo Diaz de Vivar 12.02.2012 в 12:51:12

Manuela, бързаш. Някъде в коментара ми да видя думата "чалга", съчетана с фразата "не харесвам"? Второ, ако си беше направила труда да погледнеш в профила ми щеше да разбреш стила музика, който предпочитам. Трето ... случва ми се да послушвам чалга, но само някои определени изпълнители и само някои определени песни. И да, имам се за интелектуалец, но не защото не слушам чалга през цялото време през което съм буден, а защото знам кога да слушам Nightwish, кога White Snake и Maiden и кога Сашо Роман. А и просто написах, че звученето на т. нар. Lana Del Rey определено ми харесва повече от една дузина български изпълнителки, които се предлагат в нашите радиа и екрани непрекъснато. Пиша "звученето", защото аз в повечето случаи, музиката я слушам, не я гледам, макар че някои ще определят това, като недостатък. Ако търсех впечатляващо сценично представяне, щях да съм фен на Азис. Ако имаш някакъв проблем с мнението ми, просто го прескочи.

#10 Rodrigo Diaz de Vivar 12.02.2012 в 13:22:58

Manuela: Аз те питам защо веднага вадиш картата с поп-фолка, а ти ми викаш "Аз слушам рок". Това, че слушам И "рок", съм го материализирал в профила си, доста преди тази статия да види бял свят. А вадя "картата с поп-фолка", защото ще съм най-лесно разбираем. Както и се видя по твоята реакция. Или неразбираем, пак видимо от твоята реакция. Ако бях извадил "картата със zeibekiko", най-вероятно щеше да ти коства половин час да се питаш "Тоз' пък к'о иска да каже?". Zeibekiko стила ми харесва, доста по осезателно от поп фолка, уточнявам, използвам го само като пример към отговора на въпроса ти.

#12 bodko 12.02.2012 в 14:48:26

По добре чалга отколкото това ръмжене

#13 Rodrigo Diaz de Vivar 12.02.2012 в 15:21:57

Аз не водя никакви диалози в случая. Следвам ги. Някой друг ги започна. Просто коментирах статията, изказах мнението си, ти ме квалифицира, като интеУектуаУец заради него и аз ти отговорих.

#14 Voin 13.02.2012 в 03:21:11

Мануела пак се обажда неподготвена.. А скакво искаш да сравни един лош музикант? Много ясно, че ще го сравни с друг такъв, известен в съптветната ареа. Имало 50 други стила? А колко от тях имт корените на члгата в нашата мила татковина? Илил ти просто така, да си на калъч...ко знаеш какво значи..

#15 garo 13.02.2012 в 05:50:12

@Родриго "Трето ... случва ми се да послушвам чалга, но само някои определени изпълнители и само някои определени песни." Аман от толерасти на чалгата. Това е като "случва ми се да похапвам и лайна".

#16 Bobby_gBG 13.02.2012 в 08:00:22

15 garo | 13.02.2012 05:50 @Родриго "Трето ... случва ми се да послушвам чалга, но само някои определени изпълнители и само някои определени песни." Аман от толерасти на чалгата. Това е като "случва ми се да похапвам и лайна". ------------------------------------------ Всъщност не. Какво му е странното на това? Има някои песни на чалга певачки дето са се получили добре... И аз имам около 20 такива в прейлиста си... Както и малко слави трифонов Трябва ли да отричаме фанатично абсолютно всичко излязло от този жанр само понеже 99% от чалгата са лайна? Все пак има 1% от песни които са наистина добре, и само фанатичното отричане може да ги класифицира като отвратителни. Джулиано съм го забелязал че е доста странно човече, със доста странно писане. В някои моменти ми изглежда прекалено задръстен в разсъжденията си. Иначе има неща за които е доста прав - таз звучи като разглезена милионерска щерка, личи и по пеенето колко лигаво пее... Аз таз за пръв път чух за нея тук, ама искало момичето да е известна - с пари и продуценти, и текстописци, и музика в подходяща тоналност на гласа се намират, и се и промотира така че да го чуят много хора. Получили и са се някои песни, но на живо е трагедия... Какво да се прави. Мен лично blue jeans доста ми харесаха...

#17 Kipra Danailova 13.02.2012 в 11:07:34

Е какво, има една-две хубави песни момичето - ще се повърти малко в класациите и толкоз. Само заглавието на статията (въпреки, че това е името на албума) ми звучи пошло един ден след смъртта на Уйтни. Офтопик - вече мога да водя календарче с месечните неразположения на г-ца Геренова според реакциите й в кафето..

#18 bulgaria above all 13.02.2012 в 14:15:46

Ох, не мога да се сдържа да не кажа и своето мнение: оставете я да попее, да посвикне със славата си, да намери място за себе си и след това ще говорим пак. Ако не успее, лейте тъпите си хейтърски коментари относно устата й и евентуалното й наследство, поне с 3-те си песни, така или иначе е убила доста отостаналите. Ако пък успее, единственото, което ще остане е това, че някакви си хора пак са ръсили чернотия по други. Я си намерете друг начин да запълвате статиите си. Фактът, че първите й 3 сингъла, които са излезли са в Ipod-a Ви, означава, че ги харесвате, тогава, питам аз, нужна ли е тази цяла статия само и само да се говори лошотия?

#19 deowin 13.02.2012 в 17:25:59

И кои точно чалги според вас са поносими и даже стойностни? Знам, че това прозвуча все едно търся да се заяждам, но ако може да ми отговорите все едно просто търся стойностна музика от различни жанрове.

#24 deowin 13.02.2012 в 20:15:39

Нали уж говорихме за 'качествена чалга'. В първата песен се усещаше съвсем леко извиване на гласа в характерния за чалга стил, но аранжиментът е рок, а и текстът не е характерен за чалга. Както сам казваш, това не е чалга. Втората не особено оригинална песничка с повече ориенталско звучене от нормалното за чалга, плюс една фраза на френски, повтаряна до изтръпване, което се предполага да качи звездите ли? Не успява. Третата е типична чалга, леко електронно звучене за да е по-мудьерна тъй. Мелодия, текст, аранжимент - нищо, абсолютно нищо оригинално, което да я отличи от всички други иликтронну-мудьерни чалги. Знам, че току-що отхвърлих едно и изхейтих другите две от трите ти предложения, ама просто не съм съгласен, че са 'качествена чалга'. Все още чакам добър пример.

#25 fALLEN 13.02.2012 в 20:19:42

хубав запис, дори пише че е излъчван наживо. ама аз говоря за реални живи изпълнения... там си личи кой става и кой не. тази явно толкоз си може.

Новините

Най-четените