БЕРБейсбук

Спомняте ли си онези последни 2-3 седмици преди лятната ваканция в училище?

Навън метеорология за чудо и приказ, пиленца пеят, кученца полайват (и хапят до кокал), оценките за годината са ясни отдавна, ама пустата система те задължава да висиш до последния час, и то без да ти плаща за това.

Горе-долу в такава училищна ситуация се намира в момента симпатягата Митко Бербатов. Наредил е шестици от горе до долу по Физическо възпитание в Манчестър и в последните кръгове неговият класен ръководител-пенсионер „изпитва" по футбол разни ръгачи, които и без това ще повтарят годината после.

А Митака, като най-примерен и интелигентен от цялата паралелка Юнайтед, са го пратили да убива времето в извънкласни форми.

И той, к'во да прави човекът, потопил се е в дебрите на рисуването и информатиката.

Представям си как е протекъл един от последните разговори между Съра и Митко Бербатов:

Дедо Фърги: Берба, от днес до края на първенството, ще играеш във Facebook!

Бербатов: На каква позиция да играя там, шефе?

Дедо Фърги: Мотиватор!

Бербатов: Става, бос! А картинки мога ли да пускам?

Дедо Фърги: Пускай! А аз за награда ще те пускам да седиш на резервната скамейка!

Бербатов: Ееее! Благодарско, шефе!

Тъпата истина и реалност е, че вместо да рисува по терена сред скучните си съотборници-дървари, Митко се бори за последната си титла в Англия виртуално.

Мъчителни дни преди голямата лятна ваканция и нежеланото му спасение от един изкукуригал шотландец, повярвал си, че е Бог.

Бербатов е АРТИСТ! Може да се каже, че дори е неприлично талантлив, не само на терена.

С години криеше картинките си и сега, когато футболното му изгнание го смазва тотално, най-после си позволи да покаже една различна част от творческата си личност.

Нивото на тези карикатурни портрети е изумително! Едва ли има друг футболист на земното кълбо с толкова голям страничен талант.

Не ми се мисли, ако след време Димитър реши да продава. Постланото от страхотната му футболна кариера (дано да продължи поне още няколко години на топ ниво), ще му докара стряскащи печалби. Гаранция!

Много ясно, че иска да стане шампион преди бурното трансферно лято, което го очаква.

Препариран жив от лудия шотландец, Митко демонстрира възхитително достойнство.

Едни от най-великите художествени произведения в историята са създавани, когато авторите им са били силно наранени душевно.

Кой знае, може пък сър Алекс да е бил даскал по изобразително изкуство в някой друг живот и по този начин да мотивира Бербатов...

Дебютът на нашия център-нападател във виртуала не му се получи преди около две години. Тогава онези блог подвизи бяха обречена литературна контраатака срещу хилядната армия на обиграните хейтъри.

Днес Бербо пак е готиният пич, вече пораснал и „социалномрежово".

А дедо Фъргюсън?

Той е като героя на онова култово стихотворение на Валери Петров, което завършва:„ ... дори в ковчега ще го турят седнал, като в президиум, а не като в ковчег!". Британски вариант на нашенското „Стоянка Мутафова в полуразпад на сцена"...

Ако „червените дяволи" се издънят за титлата, със сигурност за това няма да са виновни статусите на Бербатов от профила му във Facebook. Вината ще е основно в един склерозирал мозък.

Остават десетина дни до края на втория учебен срок в четвърти курс на Берба в Ман Юнайтед. После ще сменя гимназията заради директора.

А вие не се шашкайте, ако след трийсетина години на някоя алея към плажа в Слънчев бряг един строен симпатичен дядо ви нарисува шаржов портрет и се подпише на него с името „Димитър Бербатов"!

#1 Rodrigo Diaz de Vivar 05.05.2012 в 12:20:41

Аман от хейтъри. Кой си ти ВаГро, че да даваш подобни оценки на САФ?! Бербатов е отличник, но очевидно само в социалните мрежи. САФ е известен с това, че има тънък усет към играчите на терена. И дори и да си вкарал голове е ясно, че не си голмайстор. Въпросите при головете е срещу кого и как. Бербатов няма нито едно извоювано положение. Всичките му голове са изработени от останалите играчи. А точно това англичаните не искат да гледат. Муден мързеливец, с маниери на манекен на върха на атаката. Няма шоу, няма адреналин, за какво да си дават парите? Бербатов бил художник, пък съотборниците му дървари. Що за глупост? Това да не е "Железничар" - Мездра? Че може би и нападателя на Мездра играе по атрактивен футбол от нашето гадженце. Статистика за изкукуригалия пенсионер САФ начело на ManUnited: 1 397 мача 829 победи 2 556 гола 45 Trophies 15 League wins 14 Domestic Cups Еight Charity (Community) Shields Two UEFA Champions League Cups Two Cup Winners' Cups Two Super Cups One Intercontinental Cup One FIFA World Club Cup И се намерил някакъв горублянски разбирач, който да анализира работата му. Цялата ни работа е такава.

#3 Rodrigo Diaz de Vivar 05.05.2012 в 13:37:00

Нито пък Бербатов ще стане по-талантлив футболист. Да, вероятно прави впечатление в нашето първенство, но е абсолютно неадекватен в отбор като ManUnited. Просто не се връзва. Визулно, по време на мач, изглежда като муха лайнярка на челото. Останалите играчи се раздават, всички се движат, творят положения, капват от умора, за да може нашето зайче да си оправдае номера на гърба. А САФ, какво да кажем за САФ. В каквото и да се превърне, ще остане това след него, статистиката, победите. След нашият ще останат вицовете. Всички свързани с пейката. И картинките, които е нарисувал. Не мога да отрека, с рисуването се справя по добре от футбола.

#5 Оня Дето Го Трият 05.05.2012 в 16:20:56

Каквото и да си говорим, жалко е ако един футболист има по-добри постижения в картините си, околкото през този сезон на терена. Все пак е футболист. Както е жалко и когато един премиер има по-добри постижения като футболист на терена, отколкото в работата си като премиер. Все пак е премиер

#7 Дебел 05.05.2012 в 21:27:53

Омръзна ми да чета некви тъпотий за Бербатов.К'во да прайме сега като не го пускат да играе?За това положение си е виновен той,и неговия "способен" мениджър.Можел да рисува,ама бил много талантлив,ама това,ама онова.......на кой му пука?Като не го пускат да играе,значи не става.Щом не става значи ще има хора който ще го оплюват,в тази работа няма патриотизъм,калпавият футболист си е калпав.Ама той бил станал голмайстор,ОК,сега ме интересува мен,сега какъв е...........сега е никой.Винаги съм спорил с приятели,че по-добре за него щеше да бъде,ако си остане в Тотнъм,или премине в друг клуб извън острова,и винаги някой се намира да ми каже,че го оплювам и му завиждам.За какво да му завиждам???Просто няма за какво.А за САФ,ще кажа само,че може да е бил добър мениджър,но явно в последно време се вижда че му е време да помисли за пенсията вече.....

#8 Разбирача 06.05.2012 в 14:00:34

На ме пък тази сатирка ми харесва. За разлика от други гротескни изпълнения на автора, в тази има някакъв стил и вкус. Защото Бербатов наистина е артист, очевидно както на терена, така и извън него. Артист, но не в смисъла на симулант, защото Ашли Йънг и той е артист, ама точно в негативния смисъл на думата. Берба е импровизатор, стилът му на игра напомня за едни доста по-романтични времена във футбола, когато тези играчи много по-често правеха разликата. Но в модерния футбол много се разчита на тичане, тичане, тичане, дори и да не правиш кой знае какво, важно е да се тича. Затова и в представите на някои по-ограничени хора Бербатката изглежда бавен, муден, мързелив. Но така мислят тези, които гледат рационално на играта, те предпочитат да гледат как един жълтурко, който не може да си поведе топката право напред, тича цял мач като муха без глава, за да може накрая да се каже, че "се е борил". Почти винаги първата дума на запалянкото спрямо стила на игра на даден футболист ще е "техничен" ИЛИ "борбен". И ако сложим тези две думи в двата края на една хоризонтална отсечка, всички дървари в Юнайтед ще са откъм страната "борбен" с един Бербатов от другата страна. А за Фърги - колкото Берба заслужава подигравките спрямо играта си, характера и настоящото статукво в Юнайтед, точно толкова и САФ заслужава насмешките за възрастта си, особено с този простоват и надменен характер. Изключителен специалист, но и той е човек.

Новините

Най-четените