Епидемия от конспирация

„Спомням си, че четох ревю за филма „Реална фантазия" VII, който много исках да гледам. Първоначалната ми реакция беше разочарование, защото само след две години щяхме да бъдем под военен режим".

Годината е 2004-та и Матю Елиът, родом от Сан Антонио, Тексас, е погълнат от теории на конспирацията.

Първият му досег с тази тематика е след атентатите в Ню Йорк на 11 септември 2001 г. Тогава за много американци се пропуква митът, че родината им не може да бъде нападната или уязвена. Събитията са толкова неочаквани и опустошителни, властите дават противоречиви обяснения, затова Матю и много други като него приемат официалната версия за фалш.

В опит да намери обяснение за терористичните нападения в „сърцето на Америка", Матю се натъква на известно конспиративно движение, което обвинява американското правителство на кръвопролитията.

Логиката на тези поборници пасва на Матю и той започва да вярва, че група, наречена New World Order, дърпа конците на всичко. „Те обясняват нещата стъпка по стъпка. Целта е накрая да се установи военно положение и пълно погазване на нашата свобода", посочва Матю.

Десетилетие по-късно, вече на 34 години, той е в процес на „възстановяване и лечение" от теориите на конспирацията.

Загърбил е разбирането, че винаги има някаква сила в сенките, която работи срещу интересите на обикновените хора. Промяната става постепенно, но Матю е убеден, че сега е различен човек.

Реакцията му в миналото всъщност е доста нормална. Това е параноичен модел, който се повтаря с всеки световен шок, с всяка голяма криза и с последващия хаос в медиите - видяхме същото и след атентатите в Париж от 13 ноември.

Ден по-късно блоговете преливаха с информация, че не става дума на никаква „Ислямска държава", а за заговор на правителството с цел да се всее омраза към мюсюлманите. Други припомняха, че джихадистката групировка е създадена от Запада. Трети свързваха касапницата с местните избори.

Теориите на конспирацията, макар понякога да звучат като виц, са устойчива „религия", която поне от половин век насам има своите последователи.

Те непрекъснато обменят информация, а интернет им дава огромно предимство. Промяната е именно в скоростта, с която конспиративните теории се разпространяват в дигиталната ера. За сравнение - версията, че САЩ сами са атакували пристанището Хърл Хърбър като повод да се включат във Втората световна война, се появява няколко месеца по-късно.

„Много по-лесно е да получите достъп до конспиративна информация, отколкото преди няколко години. Много е лесно да намерите хора, които мислят като вас, дори да имате зрънце съмнение в това, което твърдят институциите", коментира социалният психолог Карън Дъглас.

Популярната култура също оказва влияние - от филмите за Джеймс Бонд и шпионските романи до научната фантастика. Тук са и медийните сензации от сорта на кацането на Луната е фалшификат, Ебола е средство за намаляване на населението в Африка и има лекарство за СПИН, но се пази в тайна.

Да не говорим за групи в социалните мрежи като „Знаят ли българите какво е Chemtrails и колко е опасно за хората?", както и за пророчествата на Ванга, които могат да бъдат пригодени селективно към почти всичко, което се случи по света и у нас.

Защо?

В книга „Подозрителен ум" Роб Брадърсън изследва характерните черни на хората, които вярват в конспирации - те никак не са малко, почти всеки втори американец.

На първо място е вродената склонност към съмнение и оспорване на установените правила и истини.

„Когато се случи нещо неясно и двусмислено, имаме склонност да смятаме, че е нарочно, че е планирано от някого, че отзад стои заговор или тайна организация, отколкото да приемем събитията за инцидент, хаос или извънредна ситуация", коментира той.

Така например малките деца смятат, че възрастните кихат нарочно, като форма на забавление. Разбирането, че всичко е нарочно се променя с годините, но все пак остава в нас. Да вземем обикновена житейска ситуация - ако разлее коктейла си върха вас в бар и ако пийнали повечко, вие веднага приемате, че това е преднамерено, а не случайно.

Външни фактори също имат значение. Това е историята на Райън - фамилното му име е запазено в тайна, който толкова се доверявал на своя приятел Джими, че изведнъж, вместо обичайната размяна на дискове и качествена музика, започнал да вярва в Chemtrails, в субстанция - екстракт от кайсии за лечение на рак, която е забранена от Агенцията по храни и лекарства на САЩ съвсем умишлено, защото вреди на интересите на фармацевтичната индустрия.

„Изолирах се от семейството и от останалите си приятели. Винаги искаш да събудиш тези, които са ти най-близки. Накрая стигахме до притеснителни и срамни разговори", допълва той. Връщането му към нормалния живот започва, след като Джими се жени и двамата се отчуждават.

Карън Дъглас обаче не смята, че вярването в теории на конспирацията е едностранно лошо нещо. „Ако всеки приема сляпо каквото каже правителството, властите, големите компании, който и да е, тогава ние няма да сме нищо по-различно от стадо овце", изтъква той.

И все пак има негативи. Дъглас е установил, че версията за намеса на британските служби в смъртта на принцеса Даяна е намалила доверието и участието на гражданите в политиката. Движението срещу ваксините, което убеждава родителите да не ваксинират децата си, също е риск за публичното здраве.

Брадърсън приема конспиративното мислене за функция на мозъка, а самите теории - за естествено следствие от това развитие.

Когато хората вярват на своите политически представители, разбират действията им и вярват, че не са корумпирани, тогава склонността им да вярват в заговори намалява.

Учените смятат, че най-удачният отпор срещу тях е да се промотира критичното мислене в обществото, както и политическата прозрачност.

„Бях свободен, бях щастлив. Нито едно от страшните предсказания не се сбъдна", разказва Райън за момента, когато се е освободил от конспирациите и се е озовал в свят, където няма сили на злото и действия, прикриващи нездрави интереси. Според него двигателите на планетата са други - некомпетентност, завист и липса на състрадание.

#4 Qrio 28.12.2015 в 15:16:19

Ама разбира се, западните политици са виновни Миличките православни такива са чисти като момина сълза, говорят само истината и не заблуждават никого - досущ като едни стожери на правдата

#5 boris 28.12.2015 в 16:45:43

За сравнение - версията, че САЩ сами са атакували пристанището Хърл Хърбър като повод да се включат във Втората световна война, се появява няколко месеца по-късно. ----------------------------------------------------------- Хъм, не знам каква е конспирацията, но за това, че американската разузнаване е имало достатъчно информация за планираното нападение, вече се споделя и от доста авторитетни източници в историчиските книги.

#6 deowin 28.12.2015 в 17:58:14

Докато хората, които вярват сляпо и некритично на статуквото, са наистина овце, които политиците лесно могат да контролират за собствените си цели, то хората, които вярват сляпо и некритично на всевъзможни конспиративни теории, са малоумни, дебилни овце, които произволни дебили могат да контролират за собствените си цели. Съществената разлика е, че първите, поне на теория, биха могли да са напълно наясно с това, че отказват да поставят под въпрос легитимността на системата, и че тази им апатия евентуално ги прави податливи и контролируеми. Вторите, от друга страна, са по конструкция напълно убедени, че са мислещи хора, и дори не допускат възможността да мислят грешно, защото основната цел на вярата им в конспиративни теории е именно убедеността, че са прави, че знаят, че разбират. Според мен далеч по-опасни, а и по-вредни за обществото и самите себе си, са хора, неопровергаемо убедени в правотата на убежденията си, каквито и да са те, отколкото такива, които съзнателно абдикират от критично мислене.

#7 deowin 28.12.2015 в 18:05:49

С две думи, далеч по-симпатичен ми е простоватият, незлоблив американец от средния запад, който изобщо не се интересува от света и политиката, и гласува за когото му изглежда по-добре на телевизора, отколкото бесният конспиратор, непоклатимо убеден в правотата на теориите си, който с пяна на уста блее как онзи американец бил овца (вярно), а той - не (невярно). И двамата са вредни, но от втория изпитвам дълбока погнуса.

#8 Harry 28.12.2015 в 19:55:20

Ето ви една конспиративна теория: Елитът не спи, за да ни мисли доброто! Обаче Прасчо не е учил история, или поне не е прочел някоя историческа книга, извън официалната програма, защото щеше да знае, че цялата човешка история се състои от конспирации. Защото какво друго е, когато се събират вождове, шамани, фараони, крале и царе, аристократи, папи и лихвари, явни и тайни партии, и решават какво е най-добро за племето, тоест за плебса уж, кого да нападнат, да ограбят, да завладеят и поробят?! Всъщност мислят само за себе си. Какво друго е ако не конспирация? Един умен човек е казал, че най-голямата лъжа на дявола е, да те убеди, че не съществува. Но умността не е за всеки.

#9 boris 28.12.2015 в 20:52:45

В тъги, в неволи, младост минува, кръвта се ядно в жили вълнува, погледът мрачен, умът не види добро ли, зло ли насреща иде... На душа лежат спомени тежки, злобна ги памет често повтаря, в гърди ни любов, ни капка вяра, нито надежда от сън мъртвешки да можеш свестен човек събуди! Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита: "Богат е", казва, пък го не пита колко е души изгорил живи, сироти колко той е ограбил и пред олтарят бога измамил с молитви, с клетви, с думи лъжливи. И на обществен тоя мъчител и поп, и черква с вяра слугуват; нему се кланя дивак учител, и с вестникарин зайдно мъдруват, че страх от бога било начало на сяка мъдрост... Туй е казало стадо от вълци във овчи кожи, камък основен за да положи на лъжи святи, а ум човешки да скове навек в окови тежки! Соломон, тоя тиран развратен, отдавна в раят нейде запратен, със свойте притчи между светците, казал е глупост между глупците, и нея светът до днес повтаря - "Бой се от бога, почитай царя!" Свещена глупост! Векове цели разум и совест с нея се борят; борци са в мъки, в неволи мрели, но, кажи, що са могли да сторят! Светът, привикнал хомот да влачи, тиранство и зло и до днес тачи; тежка желязна ръка целува, лъжливи уста слуша със вяра: мълчи, моли се, кога те бият, кожата да ти одере звярът и кръвта да ти змии изпият, на бога само ти се надявай: "Боже, помилуй - грешен съм азе", думай, моли се и твърдо вярвай - бог не наказва, когото мрази... Тъй върви светът! Лъжа и робство на тая пуста земя царува! И като залог из род в потомство ден и нощ - вечно тук преминува. И в това царство кърваво, грешно, царство на подлост, разврат и сълзи, царство на скърби - зло безконечно! кипи борбата и с стъпки бързи върви към своят свещен конец... Ще викнем ние: "Хляб или свинец!" БОРБА Х. Ботьовъ

#10 Dox 29.12.2015 в 00:13:10

Коментар 8 на Хари ме подсети нещо - че в буквален превод от латински конспирация означава "дишаме заедно".

#11 Survacharya 05.01.2016 в 12:10:48

кого и в какво се опитва да убеди тази статия? че светът е розов, а политиците са едни добри хора, които просто правят грешки от време на време като например да нападнат и разрушат държава като Ирак и да изтрепят около милион мъже, жени и деца и още в пъти повече прогонени? можеби са се объркали, а? грешчица бе, грешчица, човешко е да се греши все пак, а? това не са грешки, това е план и залогът е голям. а на тези които живеят в розовата приказка на неконспиративното мислене ще кажа едно - съберете си разпиляния мозък и започнете да мислете най-сетне с главите си.

#12 rare case 05.01.2016 в 16:59:58

Dox, не знам кой ви е учителят по латински, но няма такъв превод на конспирация. coniuratio е латинската дума за конспирация, а Spirandi - за дишане, както и производните му прилагателни /дихателен, дихателна/ - respiratorii, а simul означава заедно.

Новините

Най-четените