Не е от любов

Президентът Дж. Ф. Кенеди е искал ДНК-тестове, за да се увери, че е бащата на Каролин и Джон-младши. Всъщност човекът, имал за любовници поне дузина известни красиви жени, е бил доста ревнив - негови сътрудници са "надзиравали" съпругата му Джаки на официални събития и вечери.

Не е за чудене. Доста голяма част от хората, които изневяряват на партньорите си, смятат, че и те постъпват като тях.

Но напоследък в България убийствата от ревност/отхвърляне станаха толкова много, че човек започва да си мисли, че във всеки българин похърква по един Отело. Или поне в повечето от тях.

На този свят има само две нещастия - несподелената страст и опустошаващата тъга, която предизвиква тя, казва Стендал. Само че тъгата е едно, агресията съвсем друго измерение.

Когато усетите, че гневът замъглява разума ви, обърнете се към приятел/лекар

Не си мислете, че убийства от ревност се случват предимно на тези географски ширини, където половината мъже се имат за мачовци, а други още са "на мама момчето". През 2007 г. една отчаяна от брака си жена - 40-годишната американка Белинда Джо Бейтс, толкова силно искала развод, че подписала документите при условие, поставено от бившия й съпруг никога вече да не се среща с мъже. Тя обаче нарушава споразумението, а 42-годишният водопроводчик, с когото е живяла 10 години, я застрелва, когато научава за романтичната й връзка и после се самоубива.

Преди няколко години сестрата на разстреляния бос на "Мултигруп" - 41-годишната Славка, беше разстреляна в САЩ заедно с 8-годишния си син от съпругата на бившия си мъж, която, оказа се, бясно го ревнувала от първото му семейство.

Според мнения на специалисти, дадени при съдебни процеси в САЩ при убийства от страст, всеки убиец има три отличителни характеристики - насилие или психична травма в детството, мозъчна травма и/или душевна болест.

Страх

Ако питате някой ревнивец - или ако вашият разум също е бил замъглен от това чувство, то със сигурност емоцията, която най-ярко може да разпознаете във вълната ярост, която ви залива, е страхът. Страхът да не бъдете изоставени, отхвърлени, непожелани, недолюбени, пренебрегнати... Но също и нещо особено важно - страхът от съперничество.

Ревността в една сексуална връзка има ясни предимства в еволюционен смисъл: поведение, което осигурява абсолютно притежаване на партньора позволява разпространението на собствените гени за сметка на тези на един истински съперник, както пишат двама изследователи Michael Kingham и Harvey Gordon. Те изследват ревността като болест и според тях най-често цитираните форми на психопатология в болезнената ревност са заблуди (delusions), мании и надценените идеи.

И така отново опираме до навременната помощ от психолози и психиатри, каквато в България е недостъпна за много райони, където просто няма такива специалисти. А в тези, където има, хората не са свикнали да се обръщат за помощ към тях.

Почти шизофренно

През август м.г. учени от университета в Пиза, изучавайки мозъчната активност на пациенти, измъчвани от ревност, стигат до извода, че тя твърде много прилича на тази на шизофрениците.

И при едните и при другите вентромедиалният префронтален кортекс, който управлява чувства като съчувствие и вина, и амигдалата, отговорна за състоянията на страх и тревожност, влизат с сложно конфликтно взаимодействие и провокират агресивно поведение и опит за самоубийство.

Италианците, с обичайния си артистизъм, наричат ​това ​умствено разстройство "синдром на Отело". Така че, ако сте болезнено ревнив човек, има и друг отговор за измяната - не се срамувайте да потърсите лекарска помощ, иначе ще попаднете не на опера, а в криминалната сводка на МВР.

А като цяло внимавайте вашето онлайн поведение да не се пресече опасно с офлайн живота ви.

#1 pixie 11.01.2014 в 09:22:06

Каква е тази Розалин? Дъщеря на Кенеди от кого?! Дъщерята на Кенеди и Джаки Кенеди Онасис, доколкото е известно на обществеността, се казва Каролин. За Розалин за първи път чувам. Не е лошо да се проверяват нещата преди да се пише.

#2 pixie 11.01.2014 в 09:29:35

"Преди няколко години сестрата на разстреляния бос на "Мултигруп" - 41-годишната Славка, беше разстреляна в САЩ заедно с 8-годишния си син от съпругата на мъжа си, която, оказа се, бясно го ревнувала от първото му семейство." - Ей тоя абзац ме разби! По-неясно нещо не бях чела!

#4 pixie 11.01.2014 в 13:25:09

Manuela, да, така трябва да е. Едната съпруга се явява бивша (надявам се) и така щеше да е по-разбираемо. Преводът наистина е умопомрачителен, само не можах да разбера защо "преведоха" името на Каролин с Розалин. Това вече ми дойде свръх.

#5 Borracho 11.01.2014 в 19:55:24

Винаги рогослагащия е най-преебан. Само за тъпкача може да ме е яд.

#6 Rowan 12.01.2014 в 13:05:23

Хмм, щото не съм чел мъдростите на двойката американски мъдреци посочен в статията, като по-проЗд човек, се допитах до вехтите. Един немец, живял преди 200 лета, разправя, че ревността е положително качество - един вид охрана на своята собственост и правото си за възпроизводство. То май и американците разправят същото. Въпросният вехт, обаче, продължава, като сравнява ревността със завистта. И докато ревността е запазване на своето, то завистта е отнемане на чуждото, но не за да го придобиеш ти, а за да го няма другия - в случая убийството след раздялата, когато бившата ти половинка се е чифтосала с друг. Демек - от ревност убиваш преди да те напуснат. Убиваш след като си напуснат и след като бившият/та се е чифтосал/а с друг/а от завист. Завист, че другия има нещо, което ти нямаш. Дали вехтия не е имал повече суроватка в главата си, при тогавашния напредък на науката или съвременните учени се опитват да открият топлата вода?

#8 Rowan 12.01.2014 в 17:30:15

Хах Теа, напредваш с висшия спиритуализъм. Нека ти предложа едно далеч по-просто обяснение от С. Моъм - "В любовта винаги единият гони, а другия се оставя да го гонят." Кога обаче се съберат две кокони от противоположен пол, дето и двете чакат другия да ги гони, нещата се сговнят. В общи линии, откакто мамите започнаха да възпитават мъжки принцеси и жените в последствие да гонят мъжете, нещата яко се объркаха. Що трябва да се хабиш да угаждаш на жена си, като може си седиш, да си цоцкаш биричката, дорде киризиш мача и някоя друга жена да те обожава, задето изобщо те има, наместо настоящата да ти мрънка, че си мърда?

#10 boris 13.01.2014 в 10:18:08

http://vbox7.com/play:e979e05de4 - тука класика го е казал..

#11 lele male 13.01.2014 в 11:52:54

абе, No woman - no cry!

#13 Rowan 13.01.2014 в 15:15:00

Теа, Теа, отървал съм кльопачката, щото мислех, че се подразбира. Ами че то брака е секс и ядене, ядене и секс. И колкото повече време минава, толкова повече ядене и по-малко секс. Демек, ако една жена иска да задържи мъжа си вовеки, да се научи да прави мусака. Мъжът и да кръшне някой път, ако му падне нещо, винаги ще се върне при хубавата мусака, като му омръзне чуждото. Щото почти всяка става за секс (ако много не става, помагаш с водка), но не всяка може да ти спретне мусаката по твой вкус. Пък калпавата мусака и с водка трудно се преглъща. Те ти житейска философия за дълготраен и успешен брак.

#14 Citizen X 14.01.2014 в 11:00:52

Балкански мачизъм, криворазбрани псевдохристиянски ценности и, като цяло, болна среда, ноу сърпрайз! Още ми е тръпка да се изумявам ежедневно, какви скотове орат наоколо, всъщност...

#16 pixie 14.01.2014 в 14:21:37

Теа, Теа, щом спориш с Rowan няма как резултатът да е по-различен. Пък и в твоя полза.

#18 Xaoc 14.01.2014 в 16:06:14

"Не сме създадени за да живеем вечно с някой. И той не е създаден за да живее вечно с нас." Теа, кажи го на всички възрастни хора, които още се обичат. Това е доста повърхостно. Роуан, ти ако си за едната мусака, значи си много закъсал. А ако цениш мусаката повече от секса, значи или вече не ти става, или си женен за жена, която не обичаш, но стоиш с нея само защото друга няма да иска да си легне с теб. Леле Мале - ноу уоман, ноу свирки

#19 lele male 14.01.2014 в 16:09:17

Хаос, но уоман - но свирки викаш?! Споко! Свирни на Кобилкина и тя ще ти прати някоя от Мастър класа си за Алфа-жени да ти врътне една кралска...хахах

#20 скучко 14.01.2014 в 16:18:25

70 неща които истинските мъже ,харесват в истинските жени. 1.Мусака 69

#21 delight 14.01.2014 в 16:30:16

тц, тц, тц... някои хора човек убиват за едната свирка, вие сте седнали с мусака да се надяждате

Новините

Най-четените