Защо мъжете са по-добрите шофьори

Преди няколко дни видях материал, който се казваше "Жените са най-добрите шофьори на света".

Изпращам ви няколко причини, които доказват, че горното твърдение е абсурдно. Надявам се да го публикувате и да продължим дискусията по темата.

Безспорно мъжете са по-добри шофьори. Не само защото първи, доста преди жените, са се научили да карат.

Не подлежи на оборване, че...

Защото са по-отговорни зад волана и внимават повече.

Защото са по-хладнокръвни, по-самоуверени и по-решителни, а това обикновено помага.

Защото не бъркат ляво и дясно, а това все пак е важно.

Защото обичат колите си и се грижат за тях. За жените автомобилът е бездушна машина, която в повечето случаи ги плаши.

Защото имат по-добре развито периферно зрение и по-точна пространствена ориентация - оттам и по-малко проблеми с паркирането. (Макар и да не важи за всички мъже...)

Защото шофирането не им е досадно.

Защото не спират колата на кръстовище, за да помислят: "Сега тук как беше и дали да мина...?"

Защото паркират назад.

Защото са по-съсредоточени, когато шофират, и малцина от тях се опитват да правят още нещо, освен да слушат музика - не се гримират и никой от тях не се оглежда в малките огледалца в сенниците.

Защото никой не ги лъже цял живот, че _________________ са 20 см.:)

Защото повечето мъже не носят обувки с високи токчета, а въпреки твърденията на жените, че се кара лесно с токчета, това изобщо не е така. (Имам категорични наблюдения!)

Защото на мъжете не им се струва, че колата в насрещното платно идва право срещу тях.

Защото, когато карат, мъжете спазват правилата, а не се опитват да ги измислят.

За край само ще кажа. Ако дамите съберат повече смелост и си повярват, не си бъркат непрекъснато в дамските чанти по време на шофиране, има шанс да се доближат до мъжете.

Засега положението е такова.

#1 Оня Дето Го Трият 09.04.2012 в 15:09:27

Щете ме колете, щете ме бесете, ама....мъжете НЕ СА по-добри шофьори Каквито и глупости да пише в коментарите над моя....

#3 everafterification 09.04.2012 в 15:58:05

Не че нещо, но тези твърдения са абсолютно невярни... за мен. Никога не е добре да се генерализира - да речеш да си направил наблюдения над всички жени на света, не си. А поне половината от горе споменатите "факти" са в голяма степен предразсъдъци, които много мъже повтарят без да мислят. Много жени също ги повтарят, но това са онези, за които е по-лесно да мрънкат и да си измислят оправдания, отколкото да се научат. Когато станах на 18, баща ми ми връчи много стара кола и ми каза - хайде, нали искаш да караш, учи се. И аз се учих, и се научих. Днес, след близо десет години, карането за мен е като дишането (жените намирали карането досадно?! Това пък откъде го измисли!), няма място, на което колата ми да не се побира и да не мога да паркирам, да включително и назад (как е възможно това?!), знам къде и какво да правя, като отворя предния капак, а колата си я гледам като писано яйце. Има жени, които знаят правилата. Които са оцеляли при не една ситуация на сигурна катастрофа, която не е била провокирана от тях, и са спасили живота на возещите се с тях благодарение на хладнокръвие и решителност. Така че недей слага всички под общ знаменател. Много по-добре да се ограничим с "има добри и лоши шофьори, които са и мъже, и жени."

#4 everafterification 09.04.2012 в 16:04:49

...и с риск да спамя, ще попитам уважаемия автор - ти прочете ли статията "Жените са най-добрите шофьори" преди да я цитираш и знаеш ли какво означава понятието ИРОНИЯ?! Тази статия казва същото, което и ти, но по ИРОНИЧЕН начин. Ще рече - двете статии са едно и също, макар че ти твърдиш, че напълно не си съгласен с предната. Евала, щом от такъв като теб идват тези твърдения, можем само да си вадим изводите колко точно ти е ай кю-то.

#6 lele male 09.04.2012 в 16:54:51

Аз пък само чакам мъж ми да каже, че шофирам зле... ама ниц... Хвали ме даже... ама туй е защото знае, че ще му метна ключовете, и ще почне едно поркане... и ич нема да ми дреме

#7 Rodrigo Diaz de Vivar 09.04.2012 в 17:12:55

Бре, тука са се събрали все сестри и братовчедки на Мика Хакинен. Въобще няма да чета статията, коментарите са ми интересни, шофьорка до шофьорка. Имаше една статия за жените във F1. От там всеки може да си направи изводите. Колкото добри мъже има в художествената гимнастика с лента, бухалки или обръч, толкова ще са и добрите шофьорки. Да, има жени, които управляват уверено, съобразително и без да пречат на останалите участници, но ... за съжаление са твърде малко. Най-вероятно всички са читателки и коментаторки във WebCafe.

#8 lele male 09.04.2012 в 17:23:31

Към автора. Просто е факт, че повечето мъже гъзареят с колите си. А гъзарят за да бъде истински гъзар има нужда от такава кола, с която да се писти в центъра на града или селото, да мота гуми, да се държи агресивно на пътя и да не спазва по никакъв начин правилата за движение. Добра практика е изпреварването отдясно, особено на учебни коли. И разбира се, демонстриране пред младите и неопитни шофьори тяхното безупречно владеене на колата. Колата, в най-добрия случай Голф 2, 3, не е просто кола, тя е ключ към неговата дълбока душевност! Лек тунинг на Голфа дава предимство пред другите мъже-гъзари /затъмнени задни джамци, яки тазове/! Друго много съществено нещо е музиката. Задължително се е сдобил с повече от 150w туба Пайнер. И слуша най-нашумялата чалга за всеки сезон, така веднага се приобщава към широк кръг от хора слушащи чалга... Когато минава покрай заведения и кръчми, винаги намалява, кара бавно и увеличава музиката , така че да надсвири тази на заведението. Това му "гарантира" богат избор на приятелки след набор 90... Когато кара, управлява с една ръка, препоръчително е с лявата, /а и е по удобно/ с обърнат гръб към шофьорската врата и облегнато цяло рамо върху волана. Кара рисковано. Това е основна стойка на шофиране при гъзарите! На пътя докато шофира, ако някой случайно бърза за някъде и го изпревари, задължително предприема гонка. Задължително е да изпревари глупака който си въобразява, че може да Го изпреварва. Ако условията на пътя не позволяват, да изпревари в кратък срок, отлага ходенето до кръчмата колкото е нужно, докато не покаже с кого си имат работа. А ако забележи и друга гонка на коли, задъжително се включва... След всичко гореизброено, съвсем естествено е мъжете да са по-добрите шофьори! /горното е извадка от Лекцията по гъзаризъм в България/

#9 limula 09.04.2012 в 17:23:43

Авторе-съгласен съм с теб. Само едно да кажа за жените: те са ПО-ВНИМАТЕЛНИТЕ шофьори....А когато правят нарушение - то е от незнание, за разлика от нас мъжете......

#10 Ves 09.04.2012 в 17:25:34

моля да спрем да се напъваме, че всичко можем. двата пола притежават различни приимущества, шофирането не е нашетоо, мили дами....не че шофирам зле

#11 diantonio 09.04.2012 в 18:05:45

Няма много смисъл от подобни статии, тъй като нещата са пределно ясни - чисто физиологически, мъжете са и винаги ще са по-добрите шофьори. Това е в резултат на еволюцията и начина по който работи мозъка при двата пола. За мен хората, които спорят с тези научни факти и се борят против природата са глупаци, а тук виждам доста подобни...

#14 everafterification 09.04.2012 в 19:58:01

diantonio, Аман от познавачи на "чисто физиологическото"! Ама да не говорим тук за способността на жената да ражда деца и за отсъствието на такава при мъжа?! "Борбата против природата" и това кое е "Нормално" да се определя под път и над път е смешно. Та кой си ти, че да определяш това? Да не би при еволюцията мъжките маймуни да са седнали зад волана, а женските - да са останали в кухнята примерно? Наистина ме разсмя. Ай със здраве!

#15 Rodrigo Diaz de Vivar 09.04.2012 в 20:58:22

Жените имат уникалния и много мил талант да отричат очевидното. Има 154 287 неща, с които ние мъжете [повечето], не можем да се справим. Само че, не мрънкаме и не изпадаме в истерия от това. Приемаме, че природата неслучайно е взела решение и то е правилно. И в повечето случаи покорно се оставяме под зависимостта на дамите. В някои случаи, дори го правим с удоволствие. При дамите [повечето], това не е така. Имат желание да доминират, или най-малкото да са равни, макар че е непосилно [за повечето] да го постигнат. Странен психологически феномен. Пак решение на природата.

#17 bravo! 09.04.2012 в 22:11:03

Само в България може някой да си загуби времето да разсъждава по един такъв въпрос, че и цяла статия да напише. Абе хора, защо трябва все да ви се въртят нещата около мъже-жени, граждани-селяни, софия-провинция и други категории, в които критериите са толкова неустановими. Ей го преждеизказалата се твърди с умопомрачителна увереност, че имала "факти", че мъжете били по-добри шофьори. Само дето в подобна относителна "дисциплина" не може да има факти. Да не говорим, че такива генерализации са абсолютно безполезни. Какво се предполага да направя с тази информация? А, и още нещо: от многото си разговори с български мъже мога да направя догадка, че в случая "добър" шофьор значи да се държиш като един истински балканец на пътя: да ръкомахаш, да псуваш, задължително да караш с превишена скорост, да правиш рискови маневри. А в един друг свят, да си добър шофьор значи да си безопасен за останалите и за себе си. Свят, в който на никой няма да му хрумне да пише подобна тъпня като статията.

#18 fALLEN 09.04.2012 в 22:25:08

Защото са по-хладнокръвни и решителни --- бате, нещо генерално си се объркал, да не си имал предвид "войници", а не шофьори, макар че и там не е много сигурно допускането ти? или може би имаш предвид професионалните състезатели? карането и имането на кола е нещо съвсем обикновено, дори не трябва да мислиш по тоя въпрос, все едно да се хвалиш че имаш хладилник или телевизор. или "кой може да пуска по-добре пералнята". ние на обикновен път ли сме и отиваме до магазина ли, или ще правим ралита и сакатлъци, ако е второто смелост ти трябва. ако е първото - не виждам, защо ти е смелост. като те чета сигурно голема смелост требе да събереш, че да скокнеш до мола с караджейката...

#19 fALLEN 09.04.2012 в 22:26:27

пак до автора - междудругото не си разбрал и предната статия, тя пак оплюва жените.

#22 straight 10.04.2012 в 01:04:59

Едно е вярно в 99 % от случаите - жените-шофьори никога няма да те пуснат да минеш и да ти направят път. Ама никога! Или ще се правят, че не те виждат, или наистина не те виждат, или просто си мислят, че винаги са с предимство. Сащото е вярно и ако пресичаш. Жена никога не спира, за да ти даде възможност да пресечеш. Аз също мисля, че жените са по-лоши шофьори от мъжете - или са прекалено сковани от стремежа си да спазват правилата, или са лековерно-самонадеяни, защото се мислят за особено красиви и поради това, привилегировани на пътя. Разбира се, винаги има и изключения.

Новините

Най-четените