Някои се мръщят на копривата. Други знаят само две-три рецепти с нея и заради това започват да я намират за скучна. Действително ако единственото, което се приготвя с коприва, са каша, супа и коприва с ориз - няма как да не втръсне.
Време е за разнообразие, докато зелениите все още са в разгара си.
Има рецепти, които хем са лесни, хем биха могли да накарат дори и онези, намръщените, да започнат да ядат коприва с удоволствие и даже да питат за допълнителна порция.
Ето четири идеи от нас:
- Песто от коприва

Тук ще използваме един лесен трик, който обаче ще промени вкуса на цялото песто. Вместо да се попарва във вода, копривата се задушава - става лесно, когато листата коприва се изсипят в гевгир или цедка и той се поставя над тенджера с вряща, но не и кипяща вода.
По този начин задушаваме 500 грама коприва и я изсипваме в купата на блендер или в хаванче.
Прибавяме зехтин, сол и пипер на вкус, както и 2-3 скилидки чесън, половин чаша настърган пармезан и шепа ядки по избор (кедрови, орехи, тиквени семки, бадеми). Блендираме, като целта е да получим грубо на текстура песто, за което можем да използваме и хаванче.
Пестото се сервира с крекери, препечени филийки или сваряваме 4 порции от любимата ни паста и я поднасяме с него.
- Баница с коприва

200-300 грама коприва бързо стават на вкусна плънка за още по-вкусна баница. Баницата със спанак е далеч по-популярна и се среща и в кварталните баничарници, но копривата придава на печивото по-интересен вкус, особено с правилните подправки.
Копривата се почиства, нарязва на не много ситно и се бланшира бързо - за не повече от 1-2 минути във вряща вода. Веднага след това се изсипва в купа с вода с лед, за да запази вкуса си.
••• Как да си приготвим фантастична френска супа "Вишисоаз":
След това се смесва с три яйца, 200 грама сирене, 2-3 супени лъжици кисело мляко и пакетче бакпулвер. Най-важното тук е да прибавим и мъничко прясно настъргано индийско орехче, то ще спомогне зеленията да е още по-апетитна.
Взимат се две кори и със супена лъжица се реди от плънката на дългата страна. Навива се на руло или на охлювче и се реди в намаслена тава. Така процедираме с другите кори.
Баницата се намазва с разбито яйце и се пече на 170 градуса до златиста коричка. Оставя се леко да изстине, покрита с чиста кърпа, преди да се сервира.
- Бургери от коприва

Те могат да се сервират като стандартен хамбургер - в питка, или да се похапнат само със сирене и салата. Освен това са суперзасищащи, защото освен коприва, за тях ще използваме и нахут, който да им придаде повече текстура и по-плътен, ядков привкус.
Бланшираме около 600-700 грама коприва и веднага я изсипваме в купа на блендер. Добавяме 300 грама сварен и отцеден нахут, едно яйце и шепа смлени овесени ядки или галета.
Блендираме до груба смес и подправяме на вкус - със сол, пипер, пресен чесън и индийско орехче.
Ако сместа е много рядка, прибавяме още ядки или галета, като трябва да се получи лесна за работа с ръце смес. Ако пък е много гъста, можем да налеем малко топла вода, която да я разреди.
С мокри ръце гребваме от копривата и оформяме големи плоски кюфтета като бургери. Печем в леко намазнен сгорещен тиган или плоча. Сервираме като хамбургер или с гарнитура от сирене, яйце и салата.
••• 4 изумителни ястия с иначе скромните картофи сме събрали тук:
- Кейк от коприва и лимон

Десерт с коприва? Защо пък не! Особено когато към зелените листа се добави свежият вкус на лимона и сладостта на меда.
Започваме по познатия вече начин - 500 грама коприва се попарват и слагат в ледена вода. След това се отцежда много добре и се смесва с 200 грама масло, 100 грама мед и 100 грама захар.
Разбърква се енергично, за да се хомогенизира. После се добавят и 3 яйца, 250 грама брашно, бакпулвер, ванилия и сокът и кората на два лимона.
Кейкът се пече на 170 градуса до златисто и до излизането на суха клечка за зъби.
Приготвя се глазура от 150 грама масло, 300 грама пудра захар и сокът и кората на още един лимон, като всичко се разбива с миксер и се измазва кейкът. Оставя се за поне няколко часа да се охлади преди сервиране.
••• Тук е рецептата за невероятни арабски палачинки: