Съветът на ЕС е одобрил въвеждането на повече информация върху етикетите на храните, като новите правила трябва задължително да влязат от 2014 г. Това съобщиха от министерството на земеделието и храните.
Според изискванията на всички етикети трябва да бъдат изписвани задължително количествата захар, сол и мазнини, които се влагат в храните.
Новите правила изискват още да се посочва съдържанието на алергени и за неопакованите храни. Производителите ще трябва да посочват и заместителите, които са използвали вместо основна съставка в даден продукт.
Така например, ако вместо мляко в сиренето или кашкавала има друг вид съставка (растителни мазнини или друго), това трябва да бъде посочвано до търговската марка върху продукта.
В месните продукти пък ще бъде описвано на етикета съдържанието на вода, когато то е повече от 10%. Това изискване е насочено предимно към продуктите от птиче месо. Етикетите трябва да са надписани четливо, определен е и минимален размер на шрифта - височината на буквите да не е по-малка от 1.2 милиметра за етикети с повърхност над 80 кв.см и поне 0.9 милиметра за по-малки, е записано още в еврорегламента.
Според земеделския министър Мирослав Найденов, че България е настоявала за по-ранна дата за въвеждането на новите правила. "Изписването на сол, захар и мазнини е изключително важно за потребителите и за здравословното хранене", обясни министърът.
По думите му "България в това отношение е напреднала и го изпълнява в сравнение с други страни членки", защото производителите обявяват съдържанието на тези съставки.
Новите правила за информацията на етикетите на ниво ЕС идват след близо три години дебати. На обсъждането в Европарламента през юли повечето депутати от всички партии одобриха изцяло новите идеи, но нарекоха регламента "компромисен" заради отпадането на други обсъждани правила през последните месеци.
Основният спор беше за въвеждането на изисквания за обявяване на енергийната стойност и върху етикетите на алкохолните напитки, което обаче не беше прието. Подкрепящите идеята се аргументираха с доклади от диетолози и специалисти по здравословно хранене.
Другият спорен момент беше за обявяването на съдържанието на трансмазнини, както и обявяването на използването на месо от клонирани животни в продукти, за което настояваха европейските социалисти. Очаква се окончателните текстове в новия регламент да бъдат обявени публично след няколко седмици.