Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Испания има най-добрите ресторанти в света, но защо

Заведенията в страната редовно са в престижните класации Снимка: iStock
Заведенията в страната редовно са в престижните класации

Предполага се, че или Италия, или Франция ще е страната-първенец по най-добри ресторанти в света.

Призът тази година обаче отива към Испания, която има шест заведения в престижната класация World's Best Restaurants. Заедно с това редица кулинарни критици и травъл инфлуенсъри хвалят Испания като кулинарна дестинация номер едно.

Със сигурност страната има с какво да се гордее, все пак е родината на ястия като паеля, гаспачо, хамон, пататас бравас и още много други апетитни изкушения. Има по нещо за всеки вкус - свежи зеленчуци, пресни колбаси, засищащи рецепти и сладкиши.

Дали тайната на Испания да се хвали с топ ресторанти е само в изкусителната кухня?

Донякъде да, но тук принос има и разнообразието в зависимост от различните региони. Испанската кулинария, точно както и италианската, разчита предимно на пресни сезонни продукти и на традициите, предавани през поколенията. 

Cocidos - типична испанска яхния Снимка: iStock
Cocidos - типична испанска яхния

И на Ботуша отделните провинции си имат свои изконни рецепти, които следват неотлъчно. Само че в Италия все пак няма драстични разлики - както отбелязва кулинарният ентусиаст Майк Уеплър за Medium, и в Северна, и в Южна Италия ще ви сервират ризото, паста и пица и при дегустацията няма да усетите нещо чак толкова уникално.

В Испания контрастите са далеч повече. В централните части на страната властват така наречените Cocidos, които представляват гъсти и богати на вкусове яхнии, чиято основа най-често се прави от месо и нахут с добавки като наденици и разнообразни зеленчуци.

В Страната на Баските пък се гордеят най-много с пресните морски дарове, както и с тапасите с леко френско влияние. Валенсия е създала паелята, а в Мадрид на почит са пържените калмари и хамонът.

Дори и да не са отличени със звезда "Мишлен" и да не са в някоя класация, испанските ресторанти трупат червени точки и заради атмосферата си.

По-скъпите и елитни заведения на Испания не са задължително места с екстравагантна обстановка и предложения, които не могат да се произнесат лесно. Disfrutar в Барселона, който е в списъка с топ 50 световни ресторанти, например поддържа интериор в средиземноморски стил с изобилие от дърво и естествени материи.

Отново там сред специалитетите място намират сандвич с привкус на гаспачо, хрупкави равиоли с водорасли и испанска супа със скариди.

Подобно е положението и в друг отличен във вече споменатата класация ресторант - Quique Dacosta в Дения, крайбрежно градче в Източна Испания. Ресторантът има непретенциозно обзавеждане и открита кухня, въпреки че менютата там започват от 260 евро на човек.

С какво посреща гостите си такъв ресторант? С паеля, специалитети от морски таралеж, уловен същата сутрин, и десерт с бадемов крем.

Към вече казаното дотук прибавяме и вездесъщата испанска тапас култура, която позволява да се опитат много продукти наведнъж.

Тапас се предлагат под една или друга форма в почти всички испански ресторанти без особен оглед доколко са елитни. Социалният елемент в похапването на мезета, съчетан с невероятното им разнообразие в Испания, със сигурност допринася за положителните оценки за испанските заведения.

Тапас съдържа и някои от най-популярните и пресни регионални продукти - колбаси, морски дарове, маслини и зеленчуци.

Готвенето с местни и сезонни храни допада изключително много и на Поколението Z, което расте с повече мисъл за околната среда и климатичните промени и тези изисквания се пренасят и към ресторантите, които тези млади хора посещават.

"Дори и ресторантчета, които на пръв поглед изглеждат като дупка в стената, изненадват приятно в Испания", пише на свой ред Майк Уеплър за Medium и съветва всеки, който пътува из Европа, задължително да отскочи дотам.

"Не само заради плажовете, историята и животът, но и заради храната!", подчертава той.

 

Най-четените