Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Най-лесната вечеря: 6 рецепти за микровълнова фурна

Бързи и прости ястия, които освен това пестят ток Снимка: iStock
Бързи и прости ястия, които освен това пестят ток

Може да се прехласваме по изисканата кухня, за специални поводи да градим тристепенни менюта и да отричаме всичко бързо в храненето, но в делничен ден истината е една. Тя се крие в бързината и удобството на най-използвания, недооценен и дори охулван уред в кухнята - микровълновата печка.

Свикнали сме да смятаме, че тя следва да се използва само за претопляне на храна и най-много и в краен случай - за загряване на вода за чай.

Готвенето на този уред се смята за нещо далеч под достойнството на всеки кулинар, въпреки че всеки тайничко и без да си признае поне веднъж е задушавал картофи на микровълновата.

Защото става по-бързо и лесно, а и да не забравяме, че тази печка изразходва по-малко ток от конвенционалната, което също съвсем не е без значение.

Затова нека забравим поне един или два делнични дни "традиционното" готвене и си позволим удобството на микровълновата с няколко лесни и пълноценни ястия.

Чили

Снимка: iStock

Необходими продукти:

  • 1 малък лук, нарязан на ситно
  • 1-2 скилидки чесън, на ситно
  • Зехтин
  • ½ ч.л. кимион
  • ½ ч.л. червен пипер
  • Щипка лют пипер или чили
  • Консерва 400 г нарязани домати, отцедени, като сокът се запазва
  • Консерва боб, отцедена
  • Зеленчуков бульон от половин кубче
  • 2 парчета тъмен шоколад

Начин на приготвяне:

Сложете лука, чесъна, подправките и зехтина в подходящ за микровълнова уред. Разбъркайте и затоплете на степен "Високо" за 30-40 секунди. Оставете ги са починат за 1 мин, след това добавете доматите, боба, бульона и шоколада.

Покрийте с прозрачно домакинско фолио, в което направете три дупчици. Сложете кухненска хартия върху въртящата се долна част на микровълновата, поставете съда отгоре и пуснете за 2 мин на висока степен. Разбъркайте добре и оставете за почине за 1 мин.

Ако чилито е започнало да изсъхва, можете да добавите от запазения сок на доматите, но имайте предвид, че в микровълновата ще се сгъсти по-малко, отколкото на котлон.

Покрийте отново и гответе на средна степен за още 2 минути.

По желание може да добавите чоризо или колбас в началото на готвенето - при лука и чесъна, ако ви липсва месото в ястието.

Омлет в чаша

Снимка: iStock

Необходими съставки:

  • 2 яйца
  • Половин чушка, нарязана
  • 2 парчета шунка, нарязани
  • Шепа пресен спанак

Начин на приготвяне:

Разбъркайте яйцата в чаша, добавете останалите продукти и подправете със сол и пипер. Гответе за 2-3 минути, като покриете чашата с фолио, за да не пръскат яйцата. По средата на процеса разбъркайте.

Ризото

Снимка: iStock

Необходими продукти:

  • 350 г ориз за ризото
  • 175 мл бяло вино
  • 850 мл горещ зеленчуков бульон
  • 500 г замразен грах или микс от замразени зеленчуци
  • 100 г меко козе сирене

Начин на приготвяне:

Сложете ориза, виното и една трета от бульона в подходящ за микровълнова съд. Покрийте с кухненско фолио и пуснете на висока степен за 10 мин. Разбъркайте ориза, добавете още една трета от бульона, покрийте и върнете в печката за 3 мин.

Разбъркайте отново, добавете зеленчуците и останалия бульон. Върнете в печката и пуснете за още 7 мин. Извадете и добавете сиренето, след това разбъркайте. Оставете да почине за около 2 мин. преди сервиране.

Сьомга

Снимка: iStock

Необходими продукти:

  • 140 г филе от сьомга
  • 2 с.л. майонеза
  • 2-3 резена лимон
  • Накълцан магданоз

Начин на приготвяне:

Подправете рибата със сол и пипер и я сложете в съд за микровълнова, а отгоре намажете с майонеза и добавете резените лимон и магданоза. Покрийте добре с фолио, подходящо за микровълнова.

Гответе за 3,5 мин. Проверете с вилица дали сьомгата е сготвена и ако се налага я върнете във фурната за още 30-45 секунди.

Паста с домати

Снимка: iStock

Необходими продукти за 1 порция:

  • 1 скилидка чесън, на ситно
  • Няколко листа пресен босилек или щипка сушен
  • 250 г нарязани домати
  • 25 г хляб, накъсан, за предпочитане корички
  • 85 г паста пене
  • 2 лъжици зехтин

Начин на приготвяне:

Разбъркайте чесъна, босилека, доматите и щипка сол в купа, подходяща за микровълнова фурна. Добавете хляба и пастата, така че да са напълно покрити в соса и няма да се изсушат.

Покрийте купата с прозрачно фолио и направете няколко дупки в центъра му. Сложете кухненска хартия и на дъното на чинията на самата фурна, за да не се оцапа с пръски от соса.

Гответе на висока степен 2 мин., след което развийте фолиото и разбъркайте. Добавете 80 мл вода и разбъркайте отново. Върнете фолиото и оставете настрана за 1 мин.

После върнете купата в печката за още 4 мин. на средна степен. Извадете и разбъркайте, а ако е прекалено сухо, добавете малко вода, след което върнете за нови 4 мин. на средна степен.

Когато е готово, добавете и зехтина преди сервиране.

Печени картофи

Снимка: iStock

Необходими продукти:

  • 2 картофа
  • 1 с.л. масло
  • 100 г настърган кашкавал
  • 2 с.л. заквасена сметана

Начин на приготвяне:

Измийте добре картофите и ги подсушете. Набодете ги добре с вилица и леко намажете кората с олио. Поставете ги в чиния и ги печете цели за 5-7 минути - според големината, като по средата ги обърнете.

Когато картофите станат меки ги разрежете на две, подправете със сол и пипер и намачкайте вътрешността с вилица. Добавете масло и настърган кашкавал и върнете в микровълновата, за да се разтопи сиренето. Сервирайте със сметана.

Задоволи любопитството си по най-удобния начин - абонирай се за седмичния ни бюлетин с най-интересените статии.
 

Най-четените