Може да се прехласваме по изисканата кухня, за специални поводи да градим тристепенни менюта и да отричаме всичко бързо в храненето, но в делничен ден истината е една. Тя се крие в бързината и удобството на най-използвания, недооценен и дори охулван уред в кухнята - микровълновата печка.
Свикнали сме да смятаме, че тя следва да се използва само за претопляне на храна и най-много и в краен случай - за загряване на вода за чай.
Готвенето на този уред се смята за нещо далеч под достойнството на всеки кулинар, въпреки че всеки тайничко и без да си признае поне веднъж е задушавал картофи на микровълновата.
Защото става по-бързо и лесно, а и да не забравяме, че тази печка изразходва по-малко ток от конвенционалната, което също съвсем не е без значение.
Затова нека забравим поне един или два делнични дни "традиционното" готвене и си позволим удобството на микровълновата с няколко лесни и пълноценни ястия.
Чили
Необходими продукти:
- 1 малък лук, нарязан на ситно
- 1-2 скилидки чесън, на ситно
- Зехтин
- ½ ч.л. кимион
- ½ ч.л. червен пипер
- Щипка лют пипер или чили
- Консерва 400 г нарязани домати, отцедени, като сокът се запазва
- Консерва боб, отцедена
- Зеленчуков бульон от половин кубче
- 2 парчета тъмен шоколад
Начин на приготвяне:
Сложете лука, чесъна, подправките и зехтина в подходящ за микровълнова уред. Разбъркайте и затоплете на степен "Високо" за 30-40 секунди. Оставете ги са починат за 1 мин, след това добавете доматите, боба, бульона и шоколада.
Покрийте с прозрачно домакинско фолио, в което направете три дупчици. Сложете кухненска хартия върху въртящата се долна част на микровълновата, поставете съда отгоре и пуснете за 2 мин на висока степен. Разбъркайте добре и оставете за почине за 1 мин.
Ако чилито е започнало да изсъхва, можете да добавите от запазения сок на доматите, но имайте предвид, че в микровълновата ще се сгъсти по-малко, отколкото на котлон.
Покрийте отново и гответе на средна степен за още 2 минути.
По желание може да добавите чоризо или колбас в началото на готвенето - при лука и чесъна, ако ви липсва месото в ястието.
Омлет в чаша
Необходими съставки:
- 2 яйца
- Половин чушка, нарязана
- 2 парчета шунка, нарязани
- Шепа пресен спанак
Начин на приготвяне:
Разбъркайте яйцата в чаша, добавете останалите продукти и подправете със сол и пипер. Гответе за 2-3 минути, като покриете чашата с фолио, за да не пръскат яйцата. По средата на процеса разбъркайте.
Ризото
Необходими продукти:
- 350 г ориз за ризото
- 175 мл бяло вино
- 850 мл горещ зеленчуков бульон
- 500 г замразен грах или микс от замразени зеленчуци
- 100 г меко козе сирене
Начин на приготвяне:
Сложете ориза, виното и една трета от бульона в подходящ за микровълнова съд. Покрийте с кухненско фолио и пуснете на висока степен за 10 мин. Разбъркайте ориза, добавете още една трета от бульона, покрийте и върнете в печката за 3 мин.
Разбъркайте отново, добавете зеленчуците и останалия бульон. Върнете в печката и пуснете за още 7 мин. Извадете и добавете сиренето, след това разбъркайте. Оставете да почине за около 2 мин. преди сервиране.
Сьомга
Необходими продукти:
- 140 г филе от сьомга
- 2 с.л. майонеза
- 2-3 резена лимон
- Накълцан магданоз
Начин на приготвяне:
Подправете рибата със сол и пипер и я сложете в съд за микровълнова, а отгоре намажете с майонеза и добавете резените лимон и магданоза. Покрийте добре с фолио, подходящо за микровълнова.
Гответе за 3,5 мин. Проверете с вилица дали сьомгата е сготвена и ако се налага я върнете във фурната за още 30-45 секунди.
Паста с домати
Необходими продукти за 1 порция:
- 1 скилидка чесън, на ситно
- Няколко листа пресен босилек или щипка сушен
- 250 г нарязани домати
- 25 г хляб, накъсан, за предпочитане корички
- 85 г паста пене
- 2 лъжици зехтин
Начин на приготвяне:
Разбъркайте чесъна, босилека, доматите и щипка сол в купа, подходяща за микровълнова фурна. Добавете хляба и пастата, така че да са напълно покрити в соса и няма да се изсушат.
Покрийте купата с прозрачно фолио и направете няколко дупки в центъра му. Сложете кухненска хартия и на дъното на чинията на самата фурна, за да не се оцапа с пръски от соса.
Гответе на висока степен 2 мин., след което развийте фолиото и разбъркайте. Добавете 80 мл вода и разбъркайте отново. Върнете фолиото и оставете настрана за 1 мин.
После върнете купата в печката за още 4 мин. на средна степен. Извадете и разбъркайте, а ако е прекалено сухо, добавете малко вода, след което върнете за нови 4 мин. на средна степен.
Когато е готово, добавете и зехтина преди сервиране.
Печени картофи
Необходими продукти:
- 2 картофа
- 1 с.л. масло
- 100 г настърган кашкавал
- 2 с.л. заквасена сметана
Начин на приготвяне:
Измийте добре картофите и ги подсушете. Набодете ги добре с вилица и леко намажете кората с олио. Поставете ги в чиния и ги печете цели за 5-7 минути - според големината, като по средата ги обърнете.
Когато картофите станат меки ги разрежете на две, подправете със сол и пипер и намачкайте вътрешността с вилица. Добавете масло и настърган кашкавал и върнете в микровълновата, за да се разтопи сиренето. Сервирайте със сметана.