Покрай споровете дали да се намали позволеното количество домашен алкохол отново се развихри и спорът кое е по-хубаво - домашната или купешката ракия. Тук специалистите са единодушни, че ракията от магазина, дори и съмнително евтина, е по-безопасна.
Обаче идва сезонът, в който всеки, направил домашна ракия, ще ни предложи да я дегустираме.
Не е възпитано да не отпием поне една глътка, за да не обидим домакина си. Все пак той е вложил немалко труд и време, за да стигне гроздето до масата му под формата на огнената напитка. Как да познаем, че ракията е качествена?
Ето няколко трика:
Парче картоф може да покаже съдържанието на метилов спирт
Това е един от най-лесните тестове - парче суров картоф се потапя в чаша с ракия така, че алкохолът напълно да покрие резенчето. Изчаква се 10-15 до 20 минути, като през това време е най-разумно да не отпиваме от ракията за собствена безопасност.
После проверяваме картофа - ако е запазил цвета си, то напитката е безопасна.
Ако обаче резенчето розовее, лилавее или има някакъв друг странен оттенък, алкохолът отива директно в канала. Промененият цвят говори, че в ракията има и метилов алкохол, който е опасен за здравето.
Странен мирис доказва, че ракията е некачествена
Българинът се гордее, че може да направи ракия от най-разнообразни плодове - грозде, дюли, круши, сливи или пък кайсии. Има и други плодови ракии, но общото между всички тях е, че трябва задължително да имат ясно изразен аромат на плодовете, от които са направени.
Миризма, която напомня на оцет или е прекомерно силна, показва, че ракията не е приготвена добре.
Възможно е плодовете да са били най-ниско качество и да са вложени с чепки, семки и костилки, може и алкохолният градус да е излязъл от контрол и да е прекалено висок. Спестете си този стрес за организма и си налейте нещо друго.
Привкус на загоряло = не я пием
Този вкус не може да бъде премахнат от ракията, независимо с какво се опитва майсторът ѝ да я третира. Затова е и много категоричен показател, че напитката не е приготвена старателно и не бива да се консумира.
Привкусът на загоряло означава, че плодовата каша е била прекалено гъста и е загоряла на дъното на казана.
Същият привкус може да значи и че стопанинът е използвал плодове, които са тръгнали към гниене и са били трудни за разбъркване в казана. Внимавайте и ракията да не е прекалено сладка, защото подслаждането ѝ със захар, мед или сироп води до главоболие на следващия ден.
Консумирайте с удоволствие и мярка!