Дойде ли Бъдни вечер и подготвянето на празничната вечеря, едно от най-важните ястия, което изнервя и най-опитната домакиня, са онези сочни бомбички от зелев или лозов лист с плънка от ориз, които носят гордо името "сарми".
В това време на годината те се правят в такова несметно количество, че до Йордановден със сигурност се подмята по още някоя самотна сарма в хладилника, чакаща с тъжния си вид да бъде изядена (твърде съмнително).
Затова спокойно можем да титулуваме декември като месец на сармите, да запретнем смело ръкави и да се настроим психически за момента, когато минутите се превръщат в часове, а плънката от ориз така и не свършва ли не свършва.
По нашите географски ширини традиционно за Бъдни вечер се приготвят два вида постни сарми - по-малки от лозов лист и такива - от зелев. Когато обаче въздържанието от ядене на месо приключи, в плънката може да се прибави кайма, която променя вкуса им до неузнаваемост. Но ако си мислите, че само в България домакините се потят, навивайки огромно количество сарми по празниците, това изобщо не е вярно.
Почти във всяка страна, намираща се на територията на Балканите, има такова ястие. Освен това се среща също в традиционните кухни на Иран, Ирак, Азербейджан и Армения.
Кой обаче е измислил сармите?
Дали ще се учудите, ако ви кажем, че авторът не е съвсем ясен? Някои историци твърдят, че произходът им идва от Турция или Гърция, смятайки, че на вкусното ястие са се наслаждавали още византийците.
Не по-малко обаче приписват тази заслуга на османските завоеватели, но в целия този спор едно е сигурно - думата "сарми" произлиза от турската дума sarmak, която значи "завивам".
Може би никога няма да стане ясно кой първи се е сетил за завие ориз в някакъв вид листа и да превърне това свое творение в едно от най-разпространените ястия не само на Балканския полуостров. Какво от това, всъщност, щом вкусът на сармите е така завладяващ и имаме късмета да се родим в страна, където те са на особена почит.
Тъй като до Бъдни вечер остават броени дни, сме ви приготвили няколко нестандартни предложения за сарми, с които да разчупите малко традиционната трапеза.
Е, да, за това се изисква малко смелост и настройка, че има възможност гостите ви да останат леко разочаровани, че не задоволяват апетита си с онзи познат вкус. Но може да се случи точно обратното и да оберете овациите за дремещата във вас иновативност.
Ето кои са рецептите.
Сарми от Мексико
Нужните продукти за плънката са:
- 8 пресни зелеви листа (големи)
- ½ глава лук
- 500 гр смляно телешко месо
- По ½ зелена и червена чушка
- 2 скилидки чесън
- 50 гр консервирана царевица
- 2 люти чушки
- ½ с.л. чили на прах
- 1 с.л. зехтин
- 2 ч.л. кимион
- 1 с.л. брашно
- Сол и черен пипер на вкус
За соса:
- 1 ч.ч. прясно мляко
- 1 скилидка чесън
- 680 гр. доматено пюре
- 1 с.л. брашно
- 1 с.л. зехтин
- ½ с.л. чили на прах
- 2 ч.л. кимион
- Кашкавал за поръсване
Начин на приготвяне:
За приготвянето на соса в зехтина се запържва чесънът, който се нарязва на ситно. Добавя се брашното и след като се запържи до златисто, се прибавя затопленото мляко. Всичко трябва да стане на хомогенна смес с помощта на бъркалка, за да не се получат бучки. Когато сместа е готова, котлонът се намалява и сосът се овкусява с кимиона и чилито на прах. Накрая се добавя доматеното пюре, овкусява се със сол и черен пипер на вкус, след което се оставя на слаб огън да се сгъсти.
За плънката се запържват в зехтин ситно нарязаните чушки, лукът, чесънът и царевицата. Добавят се лютите чушки и се овкусява с кимиона и чилито. Слага се месото и се бърка интензивно, за да стане на трохи. След това брашното и към сместа се прибавят 2 с.л. вода. Готви се на слаб огън за около 5 мин.
Зелевите листа се бланшират в подсолена вода 2-3 минути, докато омекнат и веднага след това се слагат в студена вода. Във всеки лист се разпределя от плънката и се навиват сарми.
На дъното на тава се слага малко количество от соса, а върху него се редят готовите сарми. Заливат се с останалия сос и се поръсват с кашкавала. Ястието се пече в загрята на 180 градуса фурна с вентилатор за около 35 мин.
Турски сарми със зелеви листа
Нужните продукти са:
- 1 глава зеле (около 1.3 кг)
- 4 с.л. доматен концентрат
- 2 средни глави лук
- 400 гр телешка кайма
- 4 скилидки чесън
- 1 ч.л. захар
- 1 ч.л. сол
- 1 ч.л. черен пипер
- 450 мл вода
- Няколко стръка магданоз
- 200 гр ориз
- 100 гр булгур
- 20 гр меко масло
- 4 с.л. олио
Начин на приготвяне:
Зелката се почиства от кочана, а листата се бланшират в подсолена вода. Лукът се наситнява и се прибавя към каймата. Към нея се сипват 2 с.л. доматен концентрат, намачкания чесън, солта, черния пипер, наситнения магданоз, маслото и измитите ориз и булгур.
Сосът се приготвя като се разбъркат 2 с.л. доматен концентрат с по една ч.л. сол, черен пипер и захар. Наливат се 450 мл вода и се разбърква добре, докато се разтворят солта и захарта.
В зелевите листа сложете около 1.5 - 2 с.л. от сместа и навийте сарма. Повторете, докато плънката свърши.
В голям тиган с капак сипете олио и наредете всички сарми. Залейте със соса и включете котлона на висока степен. Когато кипне, намалете температурата до слаба, сложете капака на тигана и гответе един час.
Постни лозови сарми с орехи и стафиди
Нужните продукти са:
- 1 ч.ч. ориз
- 1 глава лук
- ½ ч.ч. стафиди
- 3 и ½ чаши вода
- ½ ч.л. сол
- 1 ч.ч. счукани на едро орехи
- ¾ ч.л. черен пипер
- ¼ ч.л. канела
- Джоджен
- Сух или пресен копър
- 1/3 ч.ч. олио и още малко за печенето на сармите
- 1 буркан консервирани лозови листа
Начин на приготвяне:
Лукът се запържва в загрятото олио. Към него се добавя оризът и се разбърква, докато стане стъклен. Към него се сипват 3 чаши вода и щом заври, се посолява. Тенджерата се маха от котлона, покрива се с кърпа, поставя се капака и сместа се оставя да престои около 40 мин.
Когато това време мине и се уверите, че оризът е попил цялата вода, подправките се поръсват, добавят се стафидите и орехите и се разбърква добре.
С готовата плънка сармите се завиват и се подреждат в керамичен съд. Долива се останалата вода, слага се малко от олиото и се оставят да се пекат във фурната, която е предварително загрята на 170 градуса. Готвят се, докато водата се изпари и сармите се запекат.