Хем е топло, хем стомахът иска нещо засищащо за хапване.
Ако и вие не сте от хората, които могат да изкарат цяло лято само на таратор и диня, сигурно започвате да гледате на готвенето като на проклятие в горещите дни.
Възможно ли е ястието за вечеря да е и вкусно, и студено, и лесно за приготвяне?
Да, мисията възможна! Защото има куп рецепти за ястия, които се сервират изстудени и са точно толкова апетитни, който и чиниите, от които излиза гореща пара.
Не е особена изненада, че тези студени блюда обикновено са изобретение на южните страни като Гърция, Италия и Испания - кулинарните гурута във всеки един сезон, но най-вече през лятото.
Не е учудващо и че рецептите не изискват дълго стоене край печката, времеемко печене във фурната или използването на котлони, покрай които ви избиват вадички пот.
Затова още довечера ще изпробваме:
Гръцка салата с макарони
Гърците са не по-малки майстори на ястията с паста от италианците. Те знаят как да превърнат пакет дребна паста в свежа лека вечеря с изобилие от вкусове и аромати. И, да, тук ще трябва да пуснете за малко котлона, но е колкото да сварите пастата...
Необходими са ви:
- Пакет паста по избор - орзо, пенне, охлювчета
- 10-15 чери доматчета
- Чаша черни маслини без костилка
- 200-300 грама сирене фета или друг тип прясно сирене
- Малка глава червен лук
- 2-3 скилидки чесън
- Сол, пипер, хубав зехтин, оцет и сушен риган
Начин на приготвяне:
Сварявате пастата според указанията на пакета и оставяте настрани да се охлади. През това време нарязвате черитата на половинки или четвъртинки, лука - на ситно, и сиренето - на кубчета. В голяма купа изсипвате пастата, добавяте зеленчуците и подправките и разбърквате.
Добре е салатата да престои няколко часа преди сервиране, за да поеме пастата от вкусовете. Можете да експериментирате със съставките и да добавите краставици, тиквички, риба тон или пресен босилек.
Рулца от лаваш
Лаваш - този плосък арменски хляб - вече се намира и в близкия супермаркет. От него се получават чудесни дюнери, гирос и дори пица, но можете да ги превърнете и в едни рулца, които не изискват никакво пускане на печка.
Необходимите продукти са:
- Два броя лаваш
- Крема сирене по ваш вкус - натурално или с подправки
- 2 домата
- 6 слайса шунка или друг немазен колбас
- По желание - кисели краставички, маслини, маруля, песто, различни сирена
Начин на приготвяне:
Повече от елементарен - разстилате лаваша и намазвате обилно с крема сирене. След това в единия край редите доматите на кубчета, по три слайса шунка и добавки по ваш вкус и избор. Навивате лаваша като палачинка и го оставяте в хладилника леко да стегне.
След това нарязвате "на пънчета" и сервирате.
Рулца с маруля и пилешко
Дюнерите не са най-подходящата храна, особено за лятото, но понякога ни се иска да си хапнем точно тази комбинация от вкусове, ако може - без угризения. Тези рулца с маруля са идеалното решение.
Трябват ни:
- По листо маруля за всяко рулце
- Едно печено пиле, накъсано на парченца - за улеснение го купуваме готово от магазина
- 2 моркова, нарязани на много фини лентички
- Подправки за пилешкото - сол, пипер, кимион и канела (не пропускайте канелата)
Начин на приготвяне:
В голяма купа накъсваме с помощта на две вилици печеното пиле и си запазваме костите за домашен бульон. Подправяме месото щедро и разбъркваме добре, за да полепнат подправките, след което добавяме и морковите и отново разбърквате.
Оставяме пилешкото за 30-40 минути да си почине, след което пълним листата от маруля със сместа и сервираме.
Муфулета
Този изобретен от италиански емигранти в САЩ сандвич може и да не е супер здравословен, но пък може да издържи няколко дена в хладилник без никакъв проблем, защото се прави с по-дебел хляб.
Съставките са въпрос на фантазия, но ви трябват най-вече:
- 1 по-голяма питка от тесто с квас
- 1 чаша микс от маслини без костилка - зелени, черни, с пълнеж от чушка или аншоа
- 2-3 супени лъжици каперси
- 7-8 слайса шунка
- 7-8 слайса италиански салам или немазен български еквивалент
- 7-8 слайса проволоне
- 7-8 слайса моцарела
- Масло за намазване на питката
Начин на приготвяне:
Разполовявате питката на две и намазвате обилно с масло, след което поръсвате с микса от маслини и с каперсите. После редите първо шунката, после салама, след това проволонето и в центъра - моцарелата, и сглобявате сандвича.
Всички продукти са ориентировъчни и могат да бъдат заместени с български колбаси, кашкавал и свежо сирене например.
Пълнени домати с колбас
Добре познатото предястие от пълнени домати лесно се превръща в лека и разхлаждаща вечеря, като се добави малко колбас.
Трябват ви:
- 4 по-едри и месести домата
- 200 грама сирене
- 100 грама кисело мляко или майонеза (киселото мляко прави сместа по-лека)
- 200 грама колбас - шунка, салам, бекон
- 3-4 скилидки чесън
- Сол, пипер и зелени подправки като магданоз, босилек, риган или мащерка
Начин на приготвяне:
Изрязвате горната част на доматите и я запазвате за сервирането, след което издълбавате сърцевината. В купа смесвате сиренето, киселото мляко (или майонеза), нарязания на ситни кубчета колбас и подправките.
Пълните доматите със сместа и ги оставяте за няколко часа в хладилника, за да стегне пълнежът. Сервирайте с капачето от доматите.