В дните след Коледа ревизията на хладилника е мъчителна.
В единия ъгъл има кутия с изостанало от коледното печено месо, в друга е складирана останалата руска салата, в шкафа или кутията за хляб пък има половин панетоне или друг сладкиш.
Нищо от това вече не ни се струва апетитно във варианта, в който е в момента, но за хвърляне на толкова качествена и вкусна храна и дума не може да става.
Ситуацията може да стане от мъчителна - очарователна, с ето тези идеи за впечатляващи ястия от остатъци:
Руска салата с картофено пюре

Руската салата - тази абсолютна коледна класика - започва да омръзва в един момент.
Много лесно обаче тя може да стане на красиво и интересно предястие, при това с картофи, каквито се намират винаги у дома. От около килограм картофи, чаша прясно мляко и няколко супени лъжици масло приготвяме гъсто картофено пюре и го оставяме да се охлади добре.
След това в ринг или салатена купичка редим картофено пюре, слой руска салата и отново слой картофено пюре. Притискаме, за да се оформи предястието, и охлаждаме за поне няколко часа, но може и за през цялата нощ.
Сервираме с аперитив и украса от малко от наличните зеленчуци.
Пай с месо

Един от най-големите въпроси е какво да правим остатъците от изпечената пуйка или свинско месо. Всъщност когато разполагаме с готово печено месо, вариантите да го "рециклираме" са безкрайно много.
Можем с него да напълним палачинки или да го подредим върху тънко нарязани филии хляб.
А можем и да вложим още малко труд около печката и да получим истински шедьовър като за снимка. За най-лесно купуваме пакет готово тесто или бутер тесто и го разделяме на два диска - един по-голям, който да покрие дъното и стените на тава, а другият по-малък за капак.
Застиламе тавата, надупчваме на няколко места тестото и се заемаме с месото - накъсваме го на парченца и го запържваме с малко лук, чесън, моркови и евентуално чушка и грах.
Изсипваме, покриваме с по-малкия диск, отново надупчваме и печем на 170 градуса до златисто.
Ако искаме, можем да добавим и кашкавал или някое жълто сирене в плънката и отгоре.
Макарони със сирене и колбаси

Освен месо невероятно често има и недоядени колбаси и сухи мезета.
Количеството им не е достатъчно да ги сервираме самостоятелно отново, но от тях ще се получи чудесно ястие с френски привкус. В тенджера сваряваме дребна къса паста по избор почти до готовност, а междувременно режем колбасите на кубчета.
Можем да сложим бекон, луканка, разнообразни видове салам, шунка.
В друга тенджера разтопяваме на водна баня жълти сирена - кашкавал, ементал, пармезан, грана падано. Може да добавим и синьо сирене, камембер, чедар, малко моцарела.
После смесваме сварената паста със сирената и колбасите, поръсваме с още малко сирене и запичаме до златиста коричка.
Макароните се ядат горещи, докато сиренето е приятно разтопено.
Хлебни крокети

В никакъв случай не изхвърляме стария хляб. Първо, защото е грехота. Второ, защото е основа за домашна галета или за ето тези апетитни крокети.
Смиламе твърдия хляб и го смесваме с едно яйце, малко сирене или кашкавал и подправки - сол, пипер, червен пипер, зелени подправки. Оформяме с мокри ръце топчета и ги пържим в силно загрято олио, след което отцеждаме на кухненска хартия.
Сервираме с кетчуп, майонеза или чеснов сос.
Преди пържене можем да оваляме крокетите в малко брашно, царевично брашно, натрошен корнфлейкс или натрошен на ситно чипс. Вътре също можем да сложим от останалите колбаси, наситнени на много дребни кубчета.
Следколеден пудинг

Основната задача, ако имаме изостанало панетоне, щолен или друго сладко печиво, е да му вдъхнем отново сочност.
За целта го режем на филийки или на кубчета и го поливаме с няколко супени лъжици сок от компот или прясно мляко, след което го оставяме да попие. После според наличностите оформяме пудинга, като редим слой от сладкиша, слой сметана или сладолед и плодове по избор.
Целта е да се получи шарен десерт на слоеве, който прибираме за няколко часа в хладилника, за да отлежи и да си поеме вкусовете.
След това сервираме и не казваме на никого от какво всъщност е направен пудингът.