Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

5 идеи за ястия след Коледа с остатъците от празничното угощение

Ситуацията може да стане от мъчителна - очарователна Снимка: iStock
Ситуацията може да стане от мъчителна - очарователна

В дните след Коледа ревизията на хладилника е мъчителна.

В единия ъгъл има кутия с изостанало от коледното печено месо, в друга е складирана останалата руска салата, в шкафа или кутията за хляб пък има половин панетоне или друг сладкиш.

Нищо от това вече не ни се струва апетитно във варианта, в който е в момента, но за хвърляне на толкова качествена и вкусна храна и дума не може да става.

Ситуацията може да стане от мъчителна - очарователна, с ето тези идеи за впечатляващи ястия от остатъци:

Руска салата с картофено пюре

Снимка: iStock

Руската салата - тази абсолютна коледна класика - започва да омръзва в един момент.

Много лесно обаче тя може да стане на красиво и интересно предястие, при това с картофи, каквито се намират винаги у дома. От около килограм картофи, чаша прясно мляко и няколко супени лъжици масло приготвяме гъсто картофено пюре и го оставяме да се охлади добре.

След това в ринг или салатена купичка редим картофено пюре, слой руска салата и отново слой картофено пюре. Притискаме, за да се оформи предястието, и охлаждаме за поне няколко часа, но може и за през цялата нощ.

Сервираме с аперитив и украса от малко от наличните зеленчуци.

Пай с месо

Снимка: iStock

Един от най-големите въпроси е какво да правим остатъците от изпечената пуйка или свинско месо. Всъщност когато разполагаме с готово печено месо, вариантите да го "рециклираме" са безкрайно много.

Можем с него да напълним палачинки или да го подредим върху тънко нарязани филии хляб.

А можем и да вложим още малко труд около печката и да получим истински шедьовър като за снимка. За най-лесно купуваме пакет готово тесто или бутер тесто и го разделяме на два диска - един по-голям, който да покрие дъното и стените на тава, а другият по-малък за капак.

Застиламе тавата, надупчваме на няколко места тестото и се заемаме с месото - накъсваме го на парченца и го запържваме с малко лук, чесън, моркови и евентуално чушка и грах.

Изсипваме, покриваме с по-малкия диск, отново надупчваме и печем на 170 градуса до златисто.

Ако искаме, можем да добавим и кашкавал или някое жълто сирене в плънката и отгоре.

Макарони със сирене и колбаси

Снимка: iStock

Освен месо невероятно често има и недоядени колбаси и сухи мезета.

Количеството им не е достатъчно да ги сервираме самостоятелно отново, но от тях ще се получи чудесно ястие с френски привкус. В тенджера сваряваме дребна къса паста по избор почти до готовност, а междувременно режем колбасите на кубчета.

Можем да сложим бекон, луканка, разнообразни видове салам, шунка.

В друга тенджера разтопяваме на водна баня жълти сирена - кашкавал, ементал, пармезан, грана падано. Може да добавим и синьо сирене, камембер, чедар, малко моцарела.

После смесваме сварената паста със сирената и колбасите, поръсваме с още малко сирене и запичаме до златиста коричка.

Макароните се ядат горещи, докато сиренето е приятно разтопено.

Хлебни крокети

Снимка: iStock

В никакъв случай не изхвърляме стария хляб. Първо, защото е грехота. Второ, защото е основа за домашна галета или за ето тези апетитни крокети.

Смиламе твърдия хляб и го смесваме с едно яйце, малко сирене или кашкавал и подправки - сол, пипер, червен пипер, зелени подправки. Оформяме с мокри ръце топчета и ги пържим в силно загрято олио, след което отцеждаме на кухненска хартия.

Сервираме с кетчуп, майонеза или чеснов сос.

Преди пържене можем да оваляме крокетите в малко брашно, царевично брашно, натрошен корнфлейкс или натрошен на ситно чипс. Вътре също можем да сложим от останалите колбаси, наситнени на много дребни кубчета.

Следколеден пудинг

Снимка: iStock

Основната задача, ако имаме изостанало панетоне, щолен или друго сладко печиво, е да му вдъхнем отново сочност.

За целта го режем на филийки или на кубчета и го поливаме с няколко супени лъжици сок от компот или прясно мляко, след което го оставяме да попие. После според наличностите оформяме пудинга, като редим слой от сладкиша, слой сметана или сладолед и плодове по избор.

Целта е да се получи шарен десерт на слоеве, който прибираме за няколко часа в хладилника, за да отлежи и да си поеме вкусовете.

След това сервираме и не казваме на никого от какво всъщност е направен пудингът.

Задоволи любопитството си по най-удобния начин - абонирай се за седмичния ни бюлетин с най-интересените статии.
 

Най-четените