Шипка, Булаир, Константин II Асен: Българските надписи по автомата на терориста в Крайстчърч

Сражението при Кагул. Константин II Асен. Фружин. Битката при Булаир. Проходът Шипка 1877-1878. Тези надписи на кирилица са изписани върху пълнителя на автомата на 28-годишния Брентън Тарант, който беше арестуван заради двойния атентат срещу джамии в Крайстчърч, Нова Зеландия.

Снимки показват как оръжието му е покрито с надписи, които маркират исторически събития, личности и битки, свързани с войните между християни и мюсюлмани.

Обекти на терористичните атаки, организирани от Тарант, са две групи мюсюлмани, събрали се на петъчна молитва в джамиите Ал Нур и Линууд. Нападенията са извършени в момент, в който храмовете са били препълнени с хора.

Историята на битките с Османската империя - "вдъхновение" за кървавото нападение

Константин II Асен и Фружин са организаторите на въстанието от 1404-1408 г. срещу османското завземане на български територии, в опит за възстановяване на Търновското царство. Опитът за отблъскване на чуждите войски приключва с неуспех. Смъртта на Константин II Асен през 1422 г. отбелязва края на династията на Шишмановци.

Сражението при Кагул е една от ключовите битки по време на Руско-турската война от 1768-1774 г., при която 40 000 руски войници успяват да победят османските войски въпреки численото им превъзходство.

"Shipka Pass 1877-78" е препратка към решителните боеве при Старопланинския проход по време на Руско-турската война, която води до освобождението на българските земи от Османската империя.

Булаирският бой се провежда на 8 февруари 1913 г. след прекратяването на примирието след Балканската овйна и преврата на Енвер бей. Седма пехотна рилска дивизия на ген.-майор Георги Тодоров отблъсква нападението на две османски дивизии, като нанся тежки поражения - близо 5000 от противниковите войници са убити, а 10 000 са ранени.

Сред останалите имена, които са изписани на автомата на терориста, са Байо Пивлянин (живял през 17 век, роден в изселническа фамилия, участвал на страната на Венеция във войната с Османската империя през 1645-1669); Новак Вуйошевич (герой от битката при Фундина от 1876 г. между черногорската и османската армия, която осигурява победата на Черногорското кянжество).

Изписани са още имена на извършителите на серия от съвременни нападения срещу мюсюлмански храмове - Александър Бисонет е атентаторът, който открива стрелба срещу джамия в Квебек през 2017 г.; Лука Траини разстрелва шестима африкански мигранти в Мачерата през 2018 г. като отмъщение за убийството на младо момиче.

Брентън Тарант се идентифицира като 28-годишен "обикновен бял мъж", роден в Австралия, в "семейство на бедни работници".

"Родителите ми са от шотландско, ирландско и английско потекло. Имах нормално детство без големи проблеми. Нямах голям интерес към образованието, докато бях ученик, едва изкарвах класовете. Аз съм просто обикновен бял мъж от обикновено семейство, който реши да заеме позиция, за да защити бъдещето на народа си", казва той в началото на клип, в който излъчва на живо атентата срещу джамията.

Запис показва, че малко преди да започне стрелбата, Тарант е слушал в колата си песен, създадена в чест на Радован Караджич.

#2 deowin 15.03.2019 в 15:48:58

Каква щеше да е реакцията на предимно християнския свят, ако нещата бяха точно противоположни - ако терористът беше с близкоизточни корени, беше разстрелял 50 души в християнски църкви, а надписите прославяха исторически битки, в които мюсюлмани побеждават християни, както и мюсюлмански терористи? Тишината е оглушаваща..

#3 gymstar 15.03.2019 в 15:57:57

Ако срещу глупави мюсюлмани(терористи) застанат глупави християни(терористи) ще започне война чийто край ще бъде загуба за всяка една от страните. Не можеш да изтребиш врага си до крак и да победиш . Това са се опитвали хората в много войни ппрез историята и историята е недвусмислено ясна. Войната носи само смърт и разрушение. След войната нищо не може да компенсира загубените човешки животи. Най-пресният пример на Балканите са югославските войни. Кой спечели от тях. Никой. И за хилядите хора загинали в касапницата това е абсолютно все едно. Умните мюсюлмани и умните христяни ще видят в лицето на този човек един терорист който не познава фундсменталните общочовешки ценности и човешките чувствава на уважение към човешкия живот и право на съществуване и самоопределение.

#4 gymstar 15.03.2019 в 16:00:42

Не се разбира смисълът в излиянието на Херцог Баяришник ? Какво го измъчва?

#6 deowin 15.03.2019 в 16:16:51

На мен ми изглежда, че BaronVino просто се опитва да смени темата, защото никак не се чувства комфортно да обсъжда християнския фундаментализъм и тероризъм, особено когато има българска следа. Това го измъчва. Такава е злата съдба на хора, които се самоопределят изцяло с класовата си принадлежност - етническа, религиозна и прочие.

#8 deowin 15.03.2019 в 16:58:08

>колко терористични актове ''алах-акбар'', ''джихат'' итн, имаше в Европа и света? Напълно очакваната опорна точка "мюсюлманите правят повече терористични актове" ще я отметнем. Остава ти още една основна, "този християнин не е истински християнин", но можеш и да се впуснеш в подвариации на тези две. >Стига се напъва в либерал-защита Кого точно защитавам и как? Доколкото мога да чета собствените си думи, изглежда само критикуват християнския фундаментализъм, който - както пресният пример показва - е доста злокобен. Това би било оправдаване на ислямския фундаментализъм единствено от безумно ограничената гледна точка на идиот, който си е въобразил, че критиката към една религия е задължително оправдаване на другите религии. Не е. Ако все още не ти е станало ясно, ще го кажа с прости думи, които дори малоумник би следвало да може да прослефи и разбере: Всички религии се използват като претекст за войни, тероризъм и прочие антихуманни деяния. Полезността на всяка от по-популярните религии е отрицателна. Тоест, не ми и хрумва да намеквам, че понеже току-що сме наблюдавали пресен пример за бруталните ексцесии на фундаменталистите от една от религиите, то това оправдава бруталните ексцесии на фундаменталистите от друга религия. Това би било невероятно глупаво твърдение.

#9 boris 15.03.2019 в 17:46:52

Най-много котленските овчари разискват върху верите, за рая и пъкъла, за таласъмите, чумата, юдите, вапирите и пр., в съществуванието на които са положително уверени. — Когато раят е затворен за турците, евреите и другите неверници, то техните души без съмнение може да отиват изключително в джендема? — пита някой измежду овчарите, когото навярно са били него ден татарите. — Нито едното, нито другото — отговаря хаджията, като че вчера се е завърнал от оня свят. — Както раят, така и пъкълът са направени само за християните, а неверниците ги няма никакви по оня свят. Тия са като кучетата и като другите животни; техният живот е само на тоя свят и щом умрат, душата им става на вятър.

#10 gymstar 15.03.2019 в 18:28:16

Бароне , тази система е шит. Кафето да си искат парите от разработчика на сайта им. Ще се опитам да поправя профила за да удовлетворя лпбопитството ти и да туширам тревогите ти. А ти дръж по темата!

#11 gymstar 15.03.2019 в 18:33:00

Няма бутон или банер или нещо друго което да ме прехвърли към моя профил и към твоя бароне . Кажи как става тая работа!

#12 gymstar 15.03.2019 в 18:40:36

От бутона долу влязох във фейбук страницата на уебкафе. Ми там под същата статия никой не е коментирал да го уеба! Тука под прикритие е по-сигурно.

#13 gymstar 15.03.2019 в 18:43:17

Сега искам да се ънлогна за да се опитам да се логна с фейсбука и не откривам как може човек да се ънлогне. Ало , админите на Кафето! Пишете какво да правим сега!

#14 Бам 15.03.2019 в 21:35:51

нема начин тука да не се намеси самотния мастурбиращ чичак, а.к.а Деовин Некой му се върже и му пусне две фрази и глей кво става, то не са цитати, разсъждения... абе чудеса. А по темата - ми кофти некакси се получи, ама то май свикнахме, щот и некой арап да беше избил християни или евреи, пак същото - щеше да има малко шествия срещу страха, малко прегръдки между араби и евреи по телевизията, шумни изявления на оядени плешиви политици в смисъл "ей ся им се еба майката на терористите" и толкоз, до следващия път. То идиотите ги има навсекъде по света

#15 dedo adji 15.03.2019 в 21:36:02

A field day, на майчин език, дюшеш за deoswin. Последният път беше, когато Мехмед Али Агджа беше засечен в България преди атентата с/у папата. Австралийският психопат също е засечен в България. Престоял е цяла седмица, през която са го надъхали и напомпили с информация, която малко българи знаят. Константин II Асен не е показан. За Константин и Фружин всички сме учили в училище, но колко българи ги помнят? Сигурно повече, от американците, които знаят за Бенедикт Арнолд, но все пак малцинство. За битката при Когул да не говорим. И за една седмица, айде, да добавим още една в Сърбия, тоя англо-келт е научил и кирилицата. А бе историята с новичока ряпа да яде. ... Напълно очакваната опорна точка "мюсюлманите правят повече терористични актове" ще я отметнем. ... Правилно. Да я отметнем, като напълно валидна. Балансът: Мюнхен 1972, Беслан, театър Норд, стадионът в Париж. За Ню Йорк 2001 ще пасувам, защото не е сигурно дали са замесени мюсюлмани.Мащабът на Чарли Ебдо и Сарафово е много по-малък. На другото блюдо 50 души в Нова Зеландия. Брейвик не се брои, той не е застрелял нито един мюсюлманин. Балансът е недвусмислен. А процентът на психопатите, както на педерасите е един и същ за бели, черни и жълти, христиани, мюсюлмани и будисти. Каква би била реакцията? Тя се прояви от цял свят - възмъщение и отвращение на всички нормални хора. Има и допълнителна. Ердоган иска извинение, не хванах точно от кого. Да им пратим в Нова Зеландия Петър Стоянов, който се извини за възродителния процес. Дали ще го приемат? Приеха бившия областен управител на Варна Добрин Митев. Да им е жив и здрав, да си го трият на главите.

#16 Бам 15.03.2019 в 22:04:44

ей го ся па тоа с алтернативните факти, единия чичак, другия дъртак, абе... Та да ти кажа - и в Беслан и в театър Норд-Ост прецизните "спецназовци" направиха драмата, а па за Брейвик - ми имаше мюсюлмани между жертвите, деца на по 16-17 години си отидоха заради тоя психар. И друго - в един северно-европейски голям град, в една богата и уредена държава аз бях свидетел как група брадати муслими танцуват и пеят, когато се разбра за атентатите в Париж.

#20 Dox 15.03.2019 в 23:12:19

Бе, не знам. Нещо все ми се струва, че този е само върхът на айсберга. Под/зад него има други, за които е важно да се разбере кои са, какви са и за какво/кого се борят. Но, това хич не е лесно, да не кажа - невъзможно. Уви, така е, в днешният "високоразвит", "информационен" век. Тези дни тук се появи поредната, свръх-тъпа статия за конспирациите и конспиративните теории. Наличието на конспиративни теории и вярващи в тях е основният индикатор, че нещо не е наред. И това, критиците на конспирациите го знаят отдавна. Но, от време на време пускат мухата, за да се види дали нещо се е променило и съответно - да се вземат нужните мерки. Истината не може да бъде видяна от всеки. Виждат я единици, след продължително и упорито търсене. Останалите ...... чакат някой да им я каже. За това не могат без телевизия.

#21 deowin 15.03.2019 в 23:40:56

>Да я отметнем, като напълно валидна. Балансът ... ОК, и какво следва? Че християнството не е мракобесна религия, понеже повечето терористични актове от миналите 30-40 години са извършвани в името на исляма? Интересно защо при смятането на баланса се връщаш само толкова назад, а не до времената на средновековните изтезания, инквизицията, кръстоносните походи и прочие. Мракобесието в по-далечното минало не се брои ли, що? Хайде, да речем, че християнския канон беше се промени от тогава, но не е. По дефиниция няма как, все пак. Съответно, самата християнска религия, с която са оправдавали делата си в средновековието, например, е точно същата християнска религия, която съществува и днес. Ако тогава е била мракобесна, мракобесна е и днес, независимо от това колко хора я използват като претекст и извинение на собствените си отвратителни дела. >>Полезността на всяка от по-популярните религии е отрицателна. >Факт! QED и нищо повече.

Новините

Най-четените