"Филмите на Marvel не са кино": Скорсезе срещу Дауни-джуниър и Самюел Джаксън

Кино ли са филмите по комикси, създадени от Marvel Studios?

Зависи кого питате. Според легендарния режисьор и носител на "Оскар" Мартин Скорсезе например отговорът е "не".

След като той изрази публично мнението си в интервю за Empire в началото на октомври, актьори и режисьори, работили по комиксовите продукции, се включиха с коментари в дискусията.

Едни, като доскорошния Железен човек  - Робърт Дауни-джуниър, и режисьора на "Пазителите на галактиката" Джеймс Гън, подходиха с повече уважение към позицията на Скорсезе, макар и да не се съгласиха с него. Гън изрази разочарование, че Скорсезе съди филмите му, без да ги е гледал, докато Дауни-джуниър определи твърдението на Скорсезе като лишено от смисъл.

В другия полюс е актьорът Самюъл Джаксън, който коментира, че "не всички хора" харесват и филмите, които Скорсезе прави.

Това отново събуди дебата за качеството на филмите на Marvel, които макар да разбиват рекорди в боксофисите и дори да получават топъл прием от критиците, често са повод за спор, що се отнася до техните кинематографични качества.

"Не ги гледам. Опитах се, знаете ли? Но това не е кино." - каза Скорсезе пред Empire.

Интервюто се появи в интересен момент. Disney, които са притежават Marvel Studios, разкриха, че ще се опитат да "добутат" предпоследния до момента филм на студиото – "Отмъстителите: Краят" (Avengers: Endgame) до номинация за "Оскар" за най-добър филм.

Същевременно по кината тръгна вдъхновеният от комиксите на DC "Жокера" на Тод Филипс, силно повлиян от творчеството на Скорсезе. Не само това - в един момент дори се говореше, че Скорсезе ще бъде продуцент на филма. За разлика от продукциите на Marvel обаче, критиците възхваляват "Жокера" като произведение на филмовото изкуство и реален претендент за награди, а не го приемат за двучасово екшън забавление.

"Честно казано, най-близкото, с което мога да ги сравня - колкото и добре да са направени, с актьори, които дават най-доброто от себе си с оглед на обстоятелствата - са увеселителни паркове. Това не е киното, [в което] човешки същества опитват да изразят емоционални, психологически изживявания на друго човешко същество", обяснява Скорсезе за продукциите на Marvel.

Първи на интервюто реагира Джеймс Гън – режисьор на двете части на "Пазителите на галактиката" (Guardians of the Galaxy). Същият, когото от "Дисни" уволниха от режисьорския пост за третия филм заради скандал с негови стари, неполиткоректни шеги, преди да го върнат пак начело на продукцията. Междувременно Гън се съгласи да работи по друг комиксов филм – The Suicide Squad, за конкуренцията DC/Warner Bros.

"Мартин Скорсезе е един от петимата ми най-любими живи режисьори. Бях бесен, когато хората критикуваха "Последното изкушение на Христос", без да са гледали филма. Натъжава ме това, че сега той съди моите филми по същия начин", написа Гън в Twitter още миналата седмица.

Допълни обаче, че винаги ще обича Скорсезе, благодарен е за това, което той е направил за киното, и няма търпение да види новия му филм The Irishman.

Реакция последва и от страна на Джос Уедън, който подкрепи Гън в Twitter. Хващайки се за репликата, че във филмите на Marvel няма предаване на емоция от кинотворци към зрители, Уедън обясни, че се сеща първо за "Пазителите на галактиката" на Гън и как "сърцето" на режисьора е вътре в самия филм.

"Кланям се пред Марти [Скорсезе] и разбирам гледната му точка, но… Е, има причина да съм "винаги ядосан", коментира Уедън.

"Аз винаги съм ядосан" е реплика на Хълк (Марк Ръфало) от режисирания и написан от Уедън "Отмъстителите" (2012 г.), който доказа, че филм с няколко супергерои може да сработи, и гарантира успешното продължаване на филмовата вселена на Marvel занапред.

И докато режисьорите бяха почтителни към своя колега, Самюел Джаксън, който във филмите на Marvel играе шпионина Ник Фюри, беше по-остър в реакцията си. В събота по време на събитие в Атланта, Джаксън беше попитан за коментара на Скорсезе.

"Това е като да кажеш, че Бъгс Бъни не е забавен. Филмите са си филми. Не всеки харесва и неговите филми", отсече Джаксън.

"Има много американци от италиански произход, които са на мнение, че той не трябва да прави подобни филми за тях. Всеки има мнение, така че е окей. [Това] няма да попречи на никого да прави филми", допълни актьорът.

Може би най-любопитна обаче е реакцията на Робърт Дауни-джуниър. През последните 11 години актьорът се превърна в крайгълния камък за успеха на филмите на Marvel Studios, които създават т.нар. филмова вселена на Marvel (MCU). Дауни-джуниър влезе в ролята на Тони Старк/Железният човек в Iron Man (2008 г.), и е участвал 9 други филма от MCU.

В интервю на радиоводещия Хауърд Стърн с актьора, изскочи темата за Скорсезе. На въпроса дали филмите на Marvel са "кино", Робърт Дауни отговори с: "Излъчват ги в кина".

"Същото е като да кажеш, че [шоуто на] Хауърд Стърн не е радио. Няма никаква логика да кажеш подобно нещо", допълни той.

Актьорът обясни, че уважава мнението на Скорсезе, защото според него, като при всичко друго, и тук са нужни "всички различни гледни точки, за да се стигне до същността" и да се продължи напред. Дауни-джуниър коментира, че не е бил обиден от коментара на Скорсезе и отхвърли възможността режисьорът да завижда на успеха на филмите на Marvel.

"Разбира се, че не. Той е Мартин Скорсезе", казва Робърт Дауни-джуниър. В разговора той сравнява филмите на Marvel с "един мачкащ всичко звяр", който елиминира конкуренцията "по такъв демонстративен начин", което според него е феноменално.

В продължение на десетилетие Дауни-джуниър беше основна част от успеха на MCU, което го направи и много по-богат. Кадър: Iron Man (2008 г.)

През последното десетилетие 23-те филма от MCU са изкарали общо над 22 милиарда и половина долара в световен мащаб. Това само гарантира, че "Дисни" ще продължават да правят още и още филми по комиксите на Marvel.

В същото време новият филм на Скорсезе – The Irishman, имаше проблеми с финансирането, тъй като заради необходимите ефекти по подмладяване на актьорите бюджетът скочи твърде много. Така се стигна дотам, че стрийминг платформата Netflix да спаси филма, като го финансира, но това от своя страна ограничи неговото разпространение на голям екран.

В този смисъл коментарът на Джаксън, че това няма да попречи на никого да прави филми, може и да важи за Marvel, но не и за режисьори като Скорсезе, които предпочитат да залагат на оригинални сюжети и теми.

В крайна сметка спорът "за" и "против" филмите на Marvel едва ли ще завърши скоро.

Новините

Най-четените