Меси е по-добър от всички отбори, но дори той и Роналдо не могат да се мерят с легендите на свободния удар

Преди няколко дни Пеле каза, че Меси има само едно качество, визирайки магическия ляв крак на аржентинеца.

Именно този ляв крак обаче на два пъти наказа Еспаньол при победата с 4:0 в каталунското дерби през уикенда. И двата пъти от пряк свободен удар.

По този начин Меси стана първият футболист в историята на испанската Примера дивисион, разписвал се на два пъти след директно изпълнение на свободен удар в един мач.

В допълнение, Лео достигна двуцифрено количество голове в 13-и пореден сезон. „Едно качество, ама какво!“, биха избухнали феновете на аржентинеца срещу думите на Пеле.

Статистиката показва и още една много любопитна подробност. Въпреки че Кристиано Роналдо е смятан за един от най-добрите изпълнители на свободни удари, португалецът дори не може да се сравнява с Меси по този показател.

Бълхата има цели 19 гола от свободни удари в последните четири години, което е не само повече от Роналдо, но и повече от всеки отбор в Топ 5 първенствата на Европа!

Сегашният тим на Роналдо – Ювентус, е отбелязал 18 гола от подобни ситуации през последните четири сезона, докато Реал Мадрид има едва 14, наравно с Лион и Рома.

Легендата на бразилския футбол добави, че винаги ще смята Диего Армандо Марадона за по-велик от наследника си с №10 на гърба, и тук обаче може и да се окаже прав, ако отново тръгнем да сравняваме статистиките за голове от свободни удари.

Марадона е един от виртуозите на тези изпълнения, но дори той не може да се добере до призово класиране.

Досега в кариерата си Меси има 44 гола от преки свободни удари, докато тези на Роналдо са 53. Все пак, португалецът е и с две години по-възрастен от големия си противник, а в последните години Лео сериозно доминира по този показател в съперничеството между двамата.

Можем да се прекланяме пред най-великите футболисти на нашето поколение до безкрай, но когато говорим за изпълнение на фаулове, нито един от двамата все още не е узрял достатъчно, за да влезе във вечния Топ 10 по този показател.

Вижте в галерията кои са най-добрите изпълнители на преки свободни удари в историята на футбола.

Новините

Най-четените