Не отписвайте Аксел Роуз в AC/DC

На мнозина все още им е трудно да го приемат, но фактите са такива. Аксел Роуз е новият фронтмен на AC/DC и ще довърши тяхното турне паралелно с това на собствената си банда Guns N' Roses, в която отново се събраха китаристът Слаш и басистът Дъф Маккагън.

Много фенове на AC/DC не приеха никак леко новината, че именно Роуз е новият вокалист.

Той е една от най-великите и най-противоречиви фигури в историята на рока, но от години е масово смятан за изчерпан. Подигравките към него валят, къде основателни, къде не толкова: че е дебел (според популярно меме е глътнал Браян Джонсън, за да го замени като вокал на AC/DC), че си е загубил гласа от едно-две десетилетия, че тежкият му, скандалджийски и вечно сприхав характер се влошава с годините.

Аксел обаче не се предава и с обединителното турне на Guns N' Roses започва голям нов етап в своята кариера. Етап, който най-вероятно ще се окаже и финалният.

Той вече е на 54 г. и си счупи крака още на първия концерт, в който се събра със Слаш и Дъф. Способен ли е да бъде фронтмен на две отделни огромни банди по време на две отделни огромни турнета? Не трябва ли да вложи цялата енергия в собствената си банда? Останалите от Guns N' Roses какво мислят за това?

Въпросителните са твърде много, а отделно певецът наистина има репутация на отвратителен човек. Над 20 години егото му пречеше на обединението на класическия състав на Guns. Най-сетне Роуз се помири със Слаш и макар че отзивите от участието им на фестивала Coachella миналата седмица не бяха блестящи, поне бандата излезе да свири навреме - постижение за известния със закъсненията си Аксел.

Полемиката около предстоящите му изяви с AC/DC е голяма, но тези, които го критикуват като човек, забравят няколко важни обстоятелства за певеца Аксел Роуз.

Той е един от рок вокалистите с най-голям диапазон, а легендата Алис Купър вече определи гласа му като „перфектен" за AC/DC. Наистина се смяташе, че Роуз отдавна е загубил гласа си, но всъщност звучеше невероятно добре на концертите на Guns N' Roses в Лас Вегас в началото на месеца - вероятно защото заради счупения си крак беше принуден да седи на специалния трон и нямаше как да тича като луд из сцената.

Но освен певец, който може да взима невероятно високи тонове, той е също така и голям фен на AC/DC. Guns N' Roses от десетилетия правят кавъри на Riff Raff и на Whole Lotta Rosie. На фестивала Coachella те отново изсвириха двете песни, и то заедно със самия Ангъс Йънг от DC - появил се на сцената броени часове след като излезе новината, че Роуз е новият фронтмен на бандата му.

И двете песни звучаха добре, а гласът на Аксел е подходящ за тях, макар да не е нито като този на Брайън Джонсън, нито като на Бон Скот. Каквото и да се случи на предстоящите изяви на Роуз с AC/DC, той със сигурност ще получи доста критики и със сигурност осъзнава това. Но това не пречи тези предстоящи концерти да са едно от задължителните за проследяване музикални събития на 2016 г. - които ще покажат дали Аксел наистина живее своята втора младост на сцената.

Разбира се, най-големият въпрос си остава какво ще се случи с AC/DC след турнето Rock or Bust.

Възможно ли е да продължат с Роуз като фронтмен? Възможно ли е да спрат да съществуват? Да търсят друг певец? Или Браян Джонсън да се завърне, ако състоянието на слуха му се подобри?

За тези отговори все още има време. Дотогава Аксел Роуз ще има едно доста натоварено лято.

#1 IRCPoliceman 21.04.2016 в 07:52:47

Webcafe, Вие глухи ли сте? Аксел звучал добре на Коачела! Явно сте слушали някой друг концерт от 1992-ра! Аз си пуснах видео в Youtube и видях едни хора, които свирят добре, и един Аксел, който се напъва ама не му се получава! И това го казвам аз, който съм фен на Guns от ееееееееей толкова малък!

#2 бай Йух 21.04.2016 в 10:53:27

IRCPoliceman, съжалявам, ама това си е лично твое мнение. И аз ходих в Тубата и изслушах и двете песни и мога да кажа, че ужасно много ми хареса звученето с вокала на Аксел. Мисля че избора на AC/DC е перфектен

#3 Дракон с кисело зеле 21.04.2016 в 12:07:11

Аксел Роуз, като му гледам скорошните концертни записи, е в неочаквано добра форма - т.е. звучи само зле наживо, вместо да е абсолютен кошмар, както обикновено. Ето го в Коачела точно: https://www.youtube.com/watch?v=wxDpw5As95A Пее все едно може да пее, обаче гласът му започва да се губи още в началото на песента. Може да е, защото седи през цялото време, между другото, обаче има още много да се желае.

#4 Бам 21.04.2016 в 13:52:35

Аксел Роуз като вокал е добър, мног даже, никога не съм си мислил, че ще се кефя на Knockin' On Heaven's Door след Боб Дилън. Обаче твърде е различен от Брайън Джонсън. Thunderstruck нема да ми звучи така добре, си мисля аз.

#5 rare case 21.04.2016 в 15:14:55

Не отписвайте никого от старите момчета на рока. Много живот има още в тях, за разлика от епилираните нови звезди и намилащите едно и също черньовци. Жалко, че комунизмът ни попречи да ги гледаме на живо докато са млади. Но и за сега - БЛАГОДАРЯ!

#6 Вълков 21.04.2016 в 21:09:56

Пичове мен пък Аксел ме кефи и ще ви кажа защо,защото не го сравнявам с Браян или Бон.

#7 Дракон с кисело зеле 22.04.2016 в 13:40:10

Няма причина да не го сравняваме с Браян или Бон, при положение, че ще пее техните песни. И проблемът не е, че Аксел е различен, а че е некадърен. На живо де, в студиото си е повече от добър. Браян Джонсън специално пееше страхотно на концерт, въпреки че беше доста по-възрастен. AC/DC можеха да вземат някой напълно неизвестен певец, който да изпее песните добре - както постъпи Ричи Блекмор с възраждането на Rainbow сега. Вместо това си хванаха човек, който на живо никога не е пял добре.

Новините

Най-четените