Робин Дянков все пак сложи данък на спестяванията

Лихвите по депозитите ще бъдат обложени с данък, за да се възстанови равнопоставеността между богати и бедни. Това реши днес правителството, въпреки че по-рано от Министерство на финансите отричаха подобно предложение да е било обсъждано.

Кабинетът прие днес промени в Закона за ДДС, с които ще се направят и промени в още няколко закона, включително и в Закона за доходите върху физическите лица. Правителството предлага от следващата година лихвите по депозитите на всички български граждани да се облагат с 10 % данък. На практика ще се облагат и лихвите по депозитите на българите в банки в рамките на страните от ЕС или от Европейското икономическо пространство.

Финансовият министър Симеон Дянков посочи, че „Доходите от депозити са типични за по-богатите. Така, някой, който получава минималната работна заплата, плаща данък, а тези, които са по-богати и си държат парите в банки, не плащат такъв". Той допълни, че е странно, че „една група богати хора имат доход, който не е облаган".

Дянков беше категоричен, че чрез мярката, с която в бюджета ще влязат още 120 млн. лева, не се цели определен фискален ефект, а по-скоро да се възстанови равнопоставеността между хората. Въпреки това, „Капитал" припомня изчисленията на експерти от финансовото ведомство, че без тези допълнителни пари няма да е възможно предизборното увеличение на пенсиите от април.

На въпрос дали този нов данък няма да се отрази на стабилността на банковата система, финансовият министър заяви, че "банковата система има огромен ресурс, като всеки месец този ресурс се увеличава с около половин милиард лева". Още преди официалното обявяване на законовите промени, политици и икономисти предупредиха, че облагането на депозитите може да предизвика миграция на вложители от банките, както и увеличаването на таксите за обслужване.

#1 tougherty 10.10.2012 в 15:09:05

Бай-бай, мистър Дянков. Кънграчулейшънс Борисов - току-що успя със сигурност да загубиш изборите.

#5 tougherty 10.10.2012 в 15:32:38

Вярно ли бе, Бойчо? А банките от къде ги взимат парите, за да раздават кредити? Сигурно си ги печатат сами. А като нямат достатъчно пари, които да раздават като кредити, какво ще се случи с лихвите по кредитите според теб?

#7 Milena_Al 10.10.2012 в 15:39:44

Е това направо неможе да е истина. Посегнаха на спестяванията на хората, това вече трябва да закопае България завинаги... Защо не притиснат банките да свалят лихвите си по кредитите, както е в цяла европа... хората тук гледат да спестят и на това посегнаха, на спестяванията на хората направо безумие... заглавието ви е абсолютно неуместно http://milanova-photo.blogspot.com/

#8 tougherty 10.10.2012 в 15:54:26

Прав си, изобщо няма какво да ми обясняваш. При ограничените възможности за финансиране отвън и изискванията за капиталова адекватност отливът на средства от банките може да доведе само до нещо - по-високи лихви за и без това едвам кретащата българска икономика.

#10 vanko 10.10.2012 в 16:25:34

Тия опърдяха кайсиите генерално!!!

#11 veselavesela 10.10.2012 в 16:33:30

Целта е спестяванията на хората да влязат в обращение и да се радвижи икономиката. От това, противно на мнението на Дянков, смятам, че ще пострадат хората, които все още особяват т.нар. средна класа, която след тази финансова интервенция ще се превърне в нещо, като скелет на динозавър

#13 pepe 10.10.2012 в 16:47:52

Ммм, чудничко, цената на банковите кредити отива към удвояване. Като не може да се получи кредитиране от банките, което да е достъпно /то не че и сега е/, това ще стимулира частното лихварство /след като и едната и другата страна няма интерес да държи парите в банка/. Парите ще потънат в разни черни каси с неизяснен статут и опериращи по собствени правила. Но пък може да се стимулира социалното банкиране /тоя термин може и сам да си го измислих /.

#16 fALLEN 10.10.2012 в 17:48:06

я свирчо да дойде и да докладва, банките не плащат ли (приспадайки това от лихвения процент) вече един път дохода от тия кинти? не се ли получава двойно облагане, макар и прикрито, по тоя начин?

#18 fALLEN 10.10.2012 в 18:17:55

доста добре звучиш, от тая сфера много малко отбирам, НО за да плати банката няква лихва на човек, тя няма ли приход преди това, по-голям значително от тая лихва. върху тоя приход няма ли данък? а лихгвата така или иначе си е част от тоя приход. но се радвам, че има умни хора във форума!

#19 deowin 10.10.2012 в 18:19:22

Колцина са заможните българи, които правят сериозни пари от дивиденти, лихви и нарастване на капитали? Колко пари ще събере Дянков ако въведе данък върху тези печалби? Надали ще са достатъчно, за да са истинската причина за такава стъпка. По-скоро дивидентите са политически - бедните българи ще ахнат във възторг "добрият Дянков наложи данъци върху гадните богаташи!", без да се замислят много-много колко са тези богаташи и дали този данък би имал значим ефект върху бюджета. Тоест, мирише на популизъм. А, Milena_Al, банките няма как да свалят лихвите по заемите ако рискът не се намали. Иначе искаш от тях да се превърнат в институции за социална помощ, което не им е смисълът на съществуването. Или, ако искаш да стане, то ги национализираме и държавата им покрива загубите, когато се окаже, че продават риск на безценица. Без да стане това, те просто ще фалират и ще се окажем без банкова система.

#22 deowin 10.10.2012 в 18:26:45

>Банките ли ще предоставят служебно тази информация В САЩ е точно така. Всякакви приходи - от лихви, дивиденти, растеж на капиталите, се докладват от банките на данъчните (IRS) и на теб, лично. Ти си попълваш данъчната декларация, като облагаш различните приходи различно (според закона), и я пращаш на IRS. Те, ако се усъмнят или решат да проверят истинността на декларацията ти, имат всичката нужна информация. Тежка система, но работи как да е.

#23 deowin 10.10.2012 в 18:32:58

Лихвите, Боби, се определят главно от риска по заемите. Когато рискът е голям, банките, щат не щат, качват лихвените проценти. Те хем от една страна искат да са конкурентноспособни и да предлагат ниски лихви, за да спечелят повече бизнес, хем от друга страна не искат да продават риска по-евтино, отколкото струва - ако не го преценят правилно, евентуално фалират. За справка - 2008, Lehman, и целия крах.

#24 Мина 10.10.2012 в 21:48:41

Sh.t!

#26 Limoncho 11.10.2012 в 08:24:29

Според мен това са пълни глупости за отвличане на вниманието. Този закон няма да мине, както и районирането на заплатите . Просто да се занимават медиите с това а не с истинските проблеми на нашата държавица, като демографските, здравеопазването, образованието и т.н.т. На времето нали говориха за "данък лукс" и "данък колиба". Какво стана с тях? Минало заминало, занимаваха ни и телевизии и вестници и радиа с несвойствени неща.

#28 deowin 11.10.2012 в 17:26:04

>Повече, отколкото в по-развитите страни В такъв случай предложението на Дянков е доста разумно.

Новините

Най-четените