Виктор Янукович не би позволил отделянето на Крим

Бившият държавен глава на Украйна Виктор Янукович определи отделянето на Крим като трагедия и потвърди, че е искал военна помощ от Русия за разрешаване на ситуацията в Украйна. Сваленият президент отново говори пред медиите от Ростов на Дон, където се намира, откакто напусна границите на Украйна.

Янукович заяви, че ако е имал възможност, не би позволил да се проведе референдум за излизането на полуострова от Украйна.

Същевременно бившият държавен глава призна, че е поискал от Владимир Путин да изпрати руски войски за разрешаване на кризата в Украйна, но уточни, че целта е била защита на украинските граждани.

Той отново подчерта, че не е давал разпореждане за използване на оръжия срещу протестиращите в Киев, които искаха свалянето му от власт. "Ръката ми не се е вдигала, за да взема решителни действия по отношение на протестиращите на Майдана. Това противоречи на моите принципи - никоя власт не струва колкото една капка пролята кръв", обяви Янукович.

Той за пореден път заяви, че насрочените за 25 май президентски избори в Украйна няма да са легитимни, защото новото украинско правителство се е сменило по незаконен начин, като допълни, че и в момента в страната липсва законност.

Новините

Най-четените