Първата мюсюлманка в британския кабинет подаде оставка

Първата жена-мюсюлманка в британското правителство подаде оставка от морални съображения, заради позицията на Обединеното кралство спрямо ситуацията в Ивицата Газа.

„С дълбоко съжаление тази сутрин писах до премиера и подадох оставка. Не мога повече да подкрепям правителствената политика за Газа", написа в Twitter баронеса Сайеда Уорси, която отговаря за въпросите на вярата и общностите в британския кабинет. Нейните родители са пакистански имигранти. Уорси е член на Камарата на лордовете от 2007 година.

Тя стана част от кабинета на премиера Дейвид Камерън с идването му на власт през 2010 г. Въпреки че британското правителство многократно призова за незабавно прекратяване на огъня в Ивицата Газа, опонентите му го критикуват, че не осъжда по-сериозно действията на Израел. Уорси обяви решението си в деня, в който Израел прие египетското предложение за 72-часово примирие с Хамас и изтегли войските си.

Нейната оставка представлява неудобство за Камерън, който е обвиняван, че пълни правителството си с твърде много бели мъже от средната класа, пише Reuters. Уорси не беше пълноправен член на кабинета, но имаше право да присъства и играеше важна роля в посредничеството между правителството и мюсюлманското малцинство във Великобритания.

„Нашият подход и език по време на настоящата криза в Газа е морално неоправдаем, не е в национален интерес за Великобритания и ще има дългосрочно въздействие в ущърб на нашата репутация в международен и национален мащаб", казва Уорси.

Камерън, който е на почивка със семейството си в Португария, каза в изявление, че съжалява за решението на Уорси да подаде оставка и й благодари за „отличната работа".

„Нашата политика винаги е била пределно ясна - ситуацията в Газа е нетърпима и ние призоваваме и двете страни да се съгласят незабавно и безусловно да прекратят огъня", заявява Камерън.

#1 wasserman 06.08.2014 в 11:07:26

Интересно защо тази баронеса не протестира срещу много по кървавава война в Сирия и възраждането на ислямския фундаментализъм в Ирак.Може би отвличането на 300 момичета в Нигерия е ОК .Предполагам има правилен начин на масово избиване на мирно население и неправилен такъв.

#2 янаки 06.08.2014 в 16:53:55

Да, ама защо............? Оставката е крайна мярка, с която политик изразява несъгласие с политиката, която се провежда и в негово име. Когато се убеди, че думата му не се чува, някой пореден случай на правителствено действие или бездействие довежда до това крайно решение. Още повече, баронеса Уорси има корените си в Пакистан, а не в Палестина, за да се говори за пристрастия. Добре би било и нашите политици да са носители на някакви принципи и ако те системно се нарушават – да си хвърлят оставките. И това може да стане. Някога.

#3 Slater 06.08.2014 в 21:57:28

Не само тази патица има такава практика. За ислямците понятия като човешки права, свободомислие имат приложение само когато се отнася до тях самите, но те никога няма да признаят "Права и Свободи" на другите. Вижте го и оня как му беше името - на турция мин председателя, Израел бил надминал Хитлер - той се обажда само когато става въпрос за онези там, не искам да ги наричам с имена.

#4 dedo adji 06.08.2014 в 23:12:29

Абе каква работа има мюсюлманка от Пакистан в английския кабинет, че и в камарата на лордовете? Това е поредният епизод от самоубийството на западната цивилизация. Така се случи, че посещавах Великобритания по време на двете войни в залива. (който е забравил, и двете бяха срещу Ирак) Дали вийните бяха справедливи или не е отделен въпрос, но ме впечатли следният факт, извлечен от местната преса. През 1991 год. в UK имаше 300 джамии. В 250 от тях се четяха молитви за Садам. През 2003 год. джамиите бяха 800. В 750 се четяха молитви за Садам. И никой не се размърда да затвори тези вражески гнезда и да изрита тези подривни елементи при любимия им Садам. Малко по-късно уволниха една учителка задето носела кръст, който оскърбявал чувствата на мюсюлманските й ученици. А преди две седмици се появиха разкрития, че отдел просвета на втория английски град Бърмингам е овладян от ислямисти, които провеждат агресивна ислямска пропаганда. И не е само във великобритания. Преди повече от 50 години немците си внесоха евтина работна ръка от турция. Нарекоха ги звучно по немски "гастарбайтери". Но пропуснаха да им набият в главите българската поговорка "Чувствай се като у дома си, но не забравяй, че си гостенин". Сега те смятат, че немците са им гости. В Хамбург и Франкфурт се издигат минарета и от тях гърмят високоговорители. Това ли е великата западна цивилизация, към която се стремим? Българи, не забравяйте, че когато ислямът завладява Европа, ние сме първата спирка на пътя му.

#5 emilia 18.11.2014 в 00:37:49

дедо аджи, лелеееее, ужас. дано не е така. а аз веднъж чух по радиото, че на еди какво си английско летище служител носел кръст на врата си и англичани го уволнили, защото не трябвало да носи религиозни символи, нищо че Великобритания е християнска. Оплакал се в съда и съдът не го върнал на работа, нито го обезщетил. Измислили си там някакви причини за необходимостта да липсва религия и с това оправдали решението на работодателя.

Новините

Най-четените