По закон: ученици и учители в прилично облекло

Учениците, които са в неподходящо облекло, ще бъдат гонени от училище още на вратата от дежурни учители. Това предвижда новият проектозакон за училищното образование, който парламентът ще обсъжда, съобщи "Труд".

Родителят ще научава веднага да провинението - къса пола, шорти, силен грим, шорти или дълбоко деколте, и ще бъде принуден да си прибира детето.

Изданието припомня, че "фейсконтролът бе стандарт в училищата преди 1989 г.", когато дългите коси бяха подрязвани, а униформите - плътно закопчани.

Досега "приличното облекло" беше въведено като изискване в съответните училищни наредби, но за първи път се вкарва в закон.

Предвидена е мярката гонене от час, ако ученикът се държи неприлично, пречи на занятията и не спазва правилата. Родителят ще научава за провиненията. По време на 45-минутното наказание детето ще бъде предавано на педагогически съветник или ще чете само в библиотеката.

Приличното облекло - без къси поли и прозрачни блузи, и доброто поведение са задължителни и за учителя.

Правилата в проектозакона не са изписани подробно, а се дава възможност на всяко училище само да определи вътрешния си ред.

От няколко години в голяма част от училищата в България са въведени униформи - изцяло или частично, само за празници или всекидневни. Прилагат се и строги мерки за реда в класните стаи и има поредица наказания - от чистене на библиотека до боядисване на огради.

"Труд" разказва за строгите правила в елитната математическа гимназия "Добри Чинтулов" в Сливен. В правилника й пише, че ученикът няма право да спори с учителя извън учебния материал.

Ако имат нещо да си изясняват - може, но в удобно за педагога време. Фалшифицирането на документ - дневник, бележник, бележка от родител, се наказва директно с преместване в друго училище.

Според публикацията в търговската гимназия в Стара Загора е строго забранено ходенето с джапанки и на учителите, и на учениците. А в съседната "Ромен Ролан" не се пускат гимназисти с ролери, велосипеди или скейтбордове в района на училището.

#1 iii_krv 07.05.2012 в 15:22:10

Всичко това добре- но в повечето училища- особено в провинцията, учениците не достигат и когато са под определена бройка има съкращения. Така, че учителите търпят безобразията на учениците, за да не се наложи изключване, съответно намаляване на бройката и оттам уволнение на учител. Учениците от своя страна са напълно наясно с тая ситуация и си позволяват каквото си искат. Това според мен е основната, или една от основните причини за плачевното състояние на училищата- особено по отношение на дисциплината.

#3 Чинчифон 07.05.2012 в 17:57:20

Записването в закон "Прилично облекло" има смисъл,ако в подзаконов акт на учениците и учителите се разрешава ползването на "неприлично облекло".А може ли да бъде неприлично онова облекло,с което тези хора отиват на училище или на работа?После как в училището ще сменят неприличното с прилично облекло?В същност,авторите на такива идеи имат ли мозъци?

#6 Rodrigo Diaz de Vivar 07.05.2012 в 18:58:37

То хубаво, ама защо "униформените" панталони на сина ми, деним или "дънки" както им казвахме навремето, струват все едно са "Zu Elements", а на практика са с плачевно качество. Мен лично ме е срам да гледам детето си с подобни чувалоподобни дрехи. За него ... не знам как се чувства. Аз лично, дори и за работни дрехи не бих си купил подобна вещ. Колена, целите на "бобчета", краката и мъдите му са сини от боята, ластици по талията ... Ама на директорката и харесват, не мога да $e $етя защо.

#7 post deluvian 08.05.2012 в 08:43:03

Родриго, Много по-удобно е да има униформи в училищата, така децата са насърчени да си сравняват знанията, а не тоалетите; ако директорката е договорила некачествени униформи заради комисионна, не позволявайте на детето да ги носи, купете му панталони в подобен цвят от качествен материал.

#8 Rodrigo Diaz de Vivar 08.05.2012 в 10:10:05

Може би бях разбран грешно. Аз съм твърдо "ЗА" униформите в училище. А най-добре да са прецизно подбрани като модел за цялата страна. Да се различават по цвят и отличителни знаци да речем. И колкото и да звучи "корупционно", ако има начин, да се шият от един, два, или три производителя. Да има контрол от страна на държавата върху качеството на изпълнението, качеството и произхода на материите. Не да са някакви далекоизточни басми. Има достатъчно фирми, които шият униформите на МВР, на Митниците, както и на други държавни структури. Против съм локалните договорки на отговорните за това лица с определени производители. След "спечелването" на конкурса обличат децата ни с възможно най-некачествените дрехи/материи. Мен ме боли кура, но наблюдавам жена ми. Дрехите "пускат" ужасно, свиват се, не могат да се гладят. А струват една камара пари. Аз имам възможност да купя на детето си прилични панталони, на външен вид почти същите като "фирмените", но директорката не ги допуска до училище с тях. При тази ситуация предпочитам детето ми да ходи като торба на училище, пред варианта да отсъства непрекъснато.

#9 post deluvian 08.05.2012 в 11:55:29

Мога да препоръчам Бонита Стил - облича училището на дъщеря ми, шият добре и платовете са изключително качествени. В тази възраст е много трудно да се угоди на децата, дъщеря ми носи предимно едни стари парцаливи дънки и някакви ужасни кецове, с вид на кубинки преживели Втората световна, и отказва да облича друго, никакви плисирани полички от униформата не могат да я изкушат.

Новините

Най-четените