Българите се страхуват от въвеждането на еврото

Повечето българи смятат, че въвеждането на еврото би се отразило зле на икономиката.

Това сочат данни от международно изследване „Трансатлантически тенденции 2010".

Освен българите, британците и поляците също не възприемат положително единната европейска валута, съобщава БНР.

От сънародниците ни само 28 на сто очакват еврото да се отрази позитивно на страната ни.

В изследваните страни, които използват еврото, хората изразяват слаба подкрепа за него. На въпроса дали използването на еврото се отразява добре или зле на националната им икономика, мнозинството европейски граждани в еврозоната дават негативен отговор.

Повече от половината европейци - 57%, мислят, че икономическите проблеми в Европа би трябвало да доведат до по-активен ангажимент с изграждането на силен ЕС.

Само 33% от британците биха подкрепили засилване на ЕС, докато подобна перспектива би се радвала на одобрение на 76 процента от италианците, 70 на сто от португалците и 66 процента от българите.

#1 incompetent 16.09.2010 в 16:40:49

Добре де, националисти, как ще се борим със силните и бая нагли САЩ, ако Европа не е силна заедно? Много е модерно да се цепят земи и народи напоследък. Как ще се надвиваме с презокеанците поотделно?

#2 MacAllister 16.09.2010 в 17:14:18

Силата на Европа винаги е била в многообразието и цялото това насилствено обединение е като скопяване на най-потентната цивилизация. Ако се разреовите внимателно в устройството на САЩ ще откриете нещо интересно и неочаквано, ако никога преди не сте се заглеждали. Става въпрос за спасителния пояс на системата, който се нарича традиция за силна местна и щатска власт. При федерална криза щатите имат гъвкавостта да се разпаднат не само до щати, но и до още по-малки нива без да разкъсат необратимо федерацията. Противно на общоприетото мнение кризата през 30-те е последния случай, в който този механизъм сработва в големи мащаби и помага на страната да се дигне на крака фигуративно казано давайки й възможност да преизгради големи части от федералните си органи наново. Въпроса е, ако дори те имат нужда да заложат подбни механизми, защо ние в Европа трябва да унищожаваме това, което имаме. Важно е да се избегнат войни на континента, но отвъд това обединението е по-скоро необмислена авантюра за изграждане на империя от хора с нрави и мислене типично за средната бюрокрация (независимо от постовете, на които попадат в наши дни). Единствената полза от ЕС в момента е това, че задържа немските страсти, които съвсем не са умрели след Втората Световна. Не си струва обаче да жертваме над половин милярд хора за такава цел - има и други начини по-добри за всички.

#3 pueblo 23.02.2011 в 03:20:55

повечето българи са тъпи и не могат да сметнат 2 и 2,какво остава да дават мнение по въпроса за еврото......на нас трябва да ни се налага!оставиш ли ни нещо да решаваме сами ,резултатите са повече от зашеметяващи справка-последните 20години!!!!!! след като хора с икономическо образование ми твърдят,че ако въведем еврото всичко щяло да поскъпне двойно,щото едно евро било 2лв????????,какво да очакваме от баба ти пена примерно......

Новините

Най-четените