Financial Times се притесни, че сме в застой

Само икономическата стабилност не е достатъчна на най-бедната държава в ЕС - България, коментира Financial Times в поредна статия за страната ни.

След няколко хвалебствени публикации, изтъкващи именно сравнително ниските бюджетен дефицит и външен дълг, сега изданието анализира проблемите.

Поводът този път е визитата на мисия на МВФ у нас, която установи, че страната ни е икономически стабилна, заради "силните буфери и непоколебимото прилагане на политиките".

Международният валутен фонд твърди, че България не е засегната от икономическото бедствие в Югоизточна Европа, но това далеч не е достатъчно.

Тревожно, според изданието, се оказва свиването на икономиката и липсата на растеж. "След свирепата рецесия от 2009 г., когато се сви с 5.5%, българската икономика все още не е показала признаци на енергичен живот", пише FТ. Именно тази мудност е един от недъзите на страната ни.

Проблем се очертава и в банковия сектор, където нивото на необслужваните кредити достигна 19.6%. Като минус за България в статията е изтъкнато и слабото усвояване на средствата от европейските фондове, въпреки незначителен прогрес.

В средата на септември британското издание писа за плановете ни да се откажем от приемане на еврото, изтъквайки предимствата на валутния борд, наложен през 1997 г., и стабилните ни икономически показатели на фона на останалите държави в ЕС.

Преди това FT отбеляза и успешната сделка с еврооблигациите ни, изкупени за няколко часа след емитирането им. Заглавието на статията беше "България - 950 милиона причини за усмивка". България получи 950 млн. евро от петгодишни облигации при лихва от едва 4.25%.

Това бе оценено като "забележителен успех" и "връщане на България на международната финансова сцена". Успехът може да е важна стъпка в процеса на възстановяване на страната, коментира изданието през юли.

Днешната статия е в малко по-различен дух. "... Засега, може би, българите могат да бъдат благодарни, че икономиката им е стабилна, че има растеж, както и че не са длъжници. Тези предимства може и да не са видими за безработните и за хората, чиито приходи остават на дъното на европейската таблица", завършва публикацията.

#1 Чинчифон 12.10.2012 в 12:04:04

FT допускат елементарна грешка!Ние не само,че сме най-бедни,но и най-бързо умираме.Ако ГЕРБ си уреди още един мандат,на края ще останат толкова малко живи българи,че всеки ще натрупа по 3 къщи и 5 автомобила.В същност FT винаги са се занимавали с пропаганда на вулгарния капитализъм на банките и то за сметка на бедни държави и гладно население.За това не им вярвам!

#2 pepe 12.10.2012 в 21:08:36

Абе тия не са нормални. То България не остана - във всяко отношение, на тях им се вижда стабилна. Имаше в една приказка на Андерсен едно описание на някаква къщичка, която била толкова стара и порутена, че се чудела на коя страна да падне, затова още се държала. Такава е и българската "стабилност". А и знаем, че ако паднем, нито ще можем да се изправим, нито някой, особено пък "Родината-закрилница", ще ни се притече на помощ, затова се борим с нокти и зъби да се задържим.

#3 pepe 12.10.2012 в 21:34:22

А, Чичифоне, не забравяй и касапите от МВФ. И те заслужават поменаване с някоя добра дума . Където са минали трева не никне поне 20-30 години. Като библейски мор са. Само които са скъсали с тях са успели да си оправят и държавите и живота на хората.

Новините

Най-четените