Колко да получава премиерът

Премиерът, президентът и председателят на парламента да получават по 8000 лв. заплата на месец. Това предвижда проектозакон на Министерството на финансите, съобщава вестник "Преса".

Дянков иска и рязко увеличаване на заплатите на вицепрезидента и на вицепремиера - те ще получават между 5000 и 6000 лева.

Министри, кметове и областни управители ще получават сходни заплати от по 4000 лв. За кметовете на по-малките общини най-ниската сума ще е 3000 лв.

В момента най-висока е заплатата на президента - 4392 лв. Държавният глава получава две депутатски заплати. Премиерът се подписва срещу 3403 лв. Същото възнаграждение получава и председателя на Народното събрание. Заплатите на министрите са под 2854 лв.

От финансовото министерство твърдят, че новите заплати ще влязат в сила само след няколко месеца - от първи август.

Зам. министърът на финансите Владислав Горанов признава пред "Преса", че законопроектът е готов отдавна, но не е внасян, за да не си помислят хората, че в условия на криза политическата власт си решава проблема с доходите. Коментарът на премиера Бойко Борисов пред министрите бил "нали сме с кауза", затова законопроектът скоро щял да бъде внесен.

Желанието на Бойко Борисов да промени заплащането на членовете на кабинета е от 2011 г. "Смешно е да поемам цялата отговорност в държавата и то срещу 1500 евро на месец", възмути се тогава той на заседание на кабинета. Той обясни, че на колегите му от Европейския съюз заплатите са по 250 000 евро, а неговата е най-ниската.

България е най-бедната страна-членка на ЕС по всички категории - най-ниска средна заплата, най-ниски пенсии, най-ниска минимална заплата, най-малък дял БВП на глава от населението.

#1 багреник 12.01.2013 в 18:21:12

а маджо колко му дава?

#2 Vasil 12.01.2013 в 20:52:27

Биби само от наркотрафика прави по наксолоко милиона .... блои го фара за тая запалата ..... а тияа от МФ да се задстрелят с тяхните тъпотии и най-вече тъпака Дянкофф

#3 MacAllister 13.01.2013 в 01:34:50

Ми той ако не ги бута у устите на разни моми, само от питите, с които го посрещат може да се изхрани - за какво са му тия 8000?!? След като за 3 хилки и кусур построи толкоз магистрали лично с двете си ръце и спечели толкова мачове с нозете си, за 8 представяте ли си какво ще направи?

#4 Зелен Бетон 13.01.2013 в 02:51:42

Заплатата на премиера ме интересува точно толкова, колкото заплатата на чистачките в Министерския съвет. Колкото и много да взема, няма да събори бюджета на държавата. И обратно: колкото и малко да взема, това не значи, че трябва да съм снизходителен към гафовете и управленските му грешки. Ако той си върши работата така, че аз, средностатистическият български гражданин, да мога да живея удобно и сигурно, да си печеля спокойно парите и да не се занимавам с глупости, нямам нищо против да взема ако ще по милион на месец и да се вози в бронирано бентли последен модел. При това не само ще си плащам данъците с удоволствие, а и ще се фукам пред чужденците какво бентли аз, българският данъкоплатец, съм купил на премиера си, защото съм доволен от него. И ще ги питам ехидничко какво са купили те на техния ;) Ако обаче не си върши работата така, даже и никаква заплата да не взема, това не го оневинява. Всъщност, за да престанат тия дребнави и безсмислени одумвания на тема заплати, имам едно радикално предложение: Ония може би 500-600 души, които са на върха на властовата пирамида в държавата (президент, председател на НС, премиер, депутати, министри, лидери на политически партии, членове на върховни съдилища, главен прокурор и т.н., до кметове на областни центрове) ДА СИ ОПРЕДЕЛЯТ ЗАПЛАТИТЕ САМИ. Ама не групово, а всеки лично за себе си. Всеки месец, всеки от тях да решава колко да си вземе от държавния (респ. съответния партиен или общински) бюджет като възнаграждение за предходния месец, без никой да може да му налага ограничения. С едно задължение: кратка обосновка защо смята, че трябва да вземе точно толкова – какво е полезно е свършил през месеца, и какво не е успял. И сумите заедно с обосновките да стоят на видно място в интернет – примерно, на сайта на Сметната палата. Да ги видим как самите те оценяват работата си. И те да се видят. Мисля, че ще е полезно за всички. _________________________ P.S. Нямам предвид пълния списък на лицата, заемащи висши държавни длъжности, т.нар. ЛЗВДД. Говоря само за тези, които по официална функция вземат (или пряко влияят върху) стратегическите решения в страната. Другите, като заместници и т.н., които са де факто изпълнителски персонал, да са си на щатни заплати, както сега.

#5 pueblo 13.01.2013 в 03:23:57

....едва ли можете да си представите ,колко получава ДА ГО УЕБА ......

#7 pixie 13.01.2013 в 10:19:22

Зелен Бетон, много утопично и сюрреалистично, имайки предвид морала на политиците ни. Изобщо няма да им дремне да се оценят нереално високо, те и сега го правят. И си вярват.

Новините

Най-четените