ЦИК отряза Барековите наблюдатели на изборите

На две сдружения с наблюдатели е отказана регистрация в Централната избирателна комисия, обяви говорителят на ЦИК Цветозар Томов пред БНР.  Става дума за сдружението на "България без цензура" и на План БГ, което отново се представлява от Николай Бареков.

"Вчера ЦИК отказа регистрация на едно сдружение заради политическа ангажираност на представляващите го и отхвърли проект за решение за регистрация на друго сдружение по същата причина. Така че в момента се мъчим да се поучим от резултатите с наблюдателите в предишните предизборни кампании и ЦИК поне с тези с действия показа, че се интересува по същество дали организацията, която иска да наблюдава изборите, се кани да прави това безпристрастно, свободно от политически предпочитания и подготвяйки хората да изпълняват това. Всички знаят, че на предишните избори в много случаи не беше така", каза Томов.

За европейския вот през май само застъпниците и представителите на "България без цензура" бяха 17 377, а свързани с коалицията НПО-та имаха 30 000 наблюдатели в изборния ден.

Томов посочи, че има медии, които не са спазили ангажимента си да публикуват тарифите си за платени изяви в предизборната кампания. Вероятно ЦИК ще разгледа този въпрос. По думите на Томов информационната кампания за изборите в чужбина ще бъде по-активна. Има контакти с неправителствени организации в различни страни, подготвят се брошурите и другите разяснителни средства за кампанията, каза Томов. "Нещата вървят в доста по-задоволително темпо, отколкото предишния път. Дали ще се справим, ще прецените вие", каза още той.

#1 Цензура 02.09.2014 в 13:07:49

Това решение на ЦИК е доста странно и навява на размисли за работа под натиск на Комисията, защото наблюдателите не участват пряко в изборния процес, а просто наблюдават за прозрачността и честността му. В този смисъл ЦИК повече би трябвало да се разтревожи за съставите на РИК-овете примерно. Странно е, че международни неправителствени организации пращат свои наблюдатели на избори в цял свят, ние тук пък не искаме.

#2 HiFresh 02.09.2014 в 17:52:59

И какво правим сега Барек? Няма банка, няма "наблюдатели", остана само Нешка Робева. Забравих, остана хубавата белгийска бира...

#3 Мосю Моне 03.09.2014 в 10:15:07

Наблюдателите, са официално платените гласове на партиите. Всеки наблюдател трябва да подсигури 10-12 гласа. Реално наблюдателя подсигурява 2-4 гласа. Ако в коалицията участва и голям работодател като г-н Ковачки, вече има изградена мрежа от наблюдатели и подсигурен вот. Това е гадна, порочна практика особенно ако работиш във фирма на г-н Ковачки и те "поканят" да си наблюдател. В случая е лошо за наблюдателите/не за демократична България/ ако не участват в наблюдаването на изборите. Фирмите на г-н Ковачки в голямата си част не плащат заплати редовно и на едни избори ако заедно с жената/мъжа и други членове на семейството/деца над 18 год/ са наблюдатели тези пари връзват до някаква част бюджета на семейството. Така, че забраната за наблюдатели не би трябвало да е само върху една партия, а по скоро върху всички. Подобно е положението и с комисиите. Те нали са на принципа на парламентарно представилите се партии. Пак едни хора които срещу пари защитават интересите на партията която ги е посочила. А работата в комисията е тежка и не е да всеки. Абе, Мамата си е ебало!!! /Това в превод от северозападния говор значи, че положението е безнадежно./

Новините

Най-четените