Как се мре от „домашна” ракия и кой защитава ментето

Четирима умряха в Якоруда от ракия менте и трима берат душа в болницата. И без специална експертиза се разбира че е от метилов алкохол, който се получава от лошо сварена ракия.

Но в ракията има и други отрови, които не убиват веднага, а бавно. От тях са умрели много повече хора. Случаят е илюстрация как нелегално варен алкохол може да убива бързо. Онези случаи, в които не умират веднага, обаче остават неразкрити.

Откъде идва този алкохол?

Неотдавна имаше рехави протести в защита на казаните за ракия тук-там из страната, заради ограничителни поправки в закона, приети от парламента. Телевизиите ги отразиха обилно, незаслужено преекспонирано. Но те поддържат мита за правото на народа да си вари ракийка. Макар че в България отдавна няма села със селски фамилии, в които традиционно се вари ракия. Селата са обезлюдени, със средна възраст над 70.

Ракията се вари от любители с малки казани. За тях законът си затваря очите - да се тровят сами с любителската си продукция. Но основното количество са предприемчиви казанджии, които варят ракия за продажба, с казани по 1000-2000 литра капацитет, които конкурират малък винпром.

И как я варят и от какво?

Поправката в закона им забрани да варят ракия между 31 декември и 30 юни, освен със специална заявка в митницата. Това беше посрещнато с възмущение.

Един от протестиращите казанджии обясни пред камерата какъв е проблемът - като се изцеди гроздето за вино, остатъкът се слага в бидони и каци, налива се вода, слага се захар, но понеже вече става декември, студено, не може да ферментира и тогава изваряват от това ракия напролет, като се стопли.

Тоест, обясни каква менте ракия правят и как изваряват каша със зле контролирана ферментация (нещо много важно за здравето) - както стане, когато се стопли.

Но казанджиите не обясняват още какво изваряват през зимния период, като няма плодове - стари компоти, захарни хранителни отпадъци и др. Това производство от големите казани над 500 литра не е малко, а конкурира продукцията на малък винпром. Някои цигански фамилии имат по 30 такива казана.

Продукцията се продава нелегално с бидони, пластмасови шишета по пазари, битаци, с етикета „Карабунарска", „Сунгурларска", „Бургаска". От така преварен спирт се прави с есенция джин, бренди, водка, уиски и се продава наливно в заведения...

Всеки, който си има малък казан вкъщи, много добре разбра, че поправките в закона не го засягат. Не засягат и селската ракиджийница, а само големите казани над 500 литра. Само журналисти не го разбраха и продължаваха да дезинформират.

Всичките тези жертви на ракията са от простотията на обществото, и на репортери и редактори по медиите, които не могат да разберат елементарни неща и разпространяват лъжлива информация.

Случаят е за изучаване как медиите тотално заблуждават аудиторията. Телевизии в репортажи бранят домашната ракия. Вестник „Труд" съобщи: "Удрят ракията от домашните казани". Онлайн изданието „Дневник" обяви: „Малките казани за ракия ще бъдат контролирани като големите". И уточнява:„...Изменението предвижда казаните с вместимост до 500 литра да се контролират от агенция "Митници" и да работят само от 1 юли до 31 декември, а през останалото време да не се използват." Пълна лъжа.

Поправката в закона поставя под контрол казани с капацитет над 500 литра, не под 500, както пише „Дневник". Това не са домашни казани, както пише „Труд", а след това репортерки от телевизиите го чуруликат прилежно от екрана. И поправката не е лобистка, в интерес на един производител, както обяснява в. „Капитал". В интерес е на всички производители, и на малки, и на големи, и в интерес на потребителя, защото ограничава ментето. Но това в много медии им е сложно да го разберат.

И допреди 2006 г. година казаните над 500 литра бяха под контрол и плащаха пълен акциз.

Кой и защо е пробутал лобистка поправка, която позволява и на казани до 1000 литра да работят като малки домашни казани, не е ясно.

Сега, по искане на лозаро-винарите законът върна ограничението. Казани с  вместимост до 500 л са малки и ще плащат половин акциз, като изваряват джибрите на частни стопани. Второ - казаните под контрол, тоест над 500 литра, няма да имат право да варят ракия между 31 декември и 30 юни, освен със специална заявка в митницата. Защото през зимния период просто няма плодове. И каквито и сложни обяснения да дават тези производители, няма плод, само компоти и хранителни отпадъци и отпадъци от производство на вино.

И това съмнително производство си намери очаквани и неочаквани защитници.

В Комисията по бюджет и финанси в парламента остро се е обявил против тази поправка бившият финансов министър Чобанов, сега депутат от ДПС. Да се ненадяваш, че точно финансов министър ще лобира за казаните до 1000 литра да нямат контрол. Човек да се чуди кое е лобистко...

С типични за популистка партия изявления се намеси Валери Симеонов, лидерът на Патриотичния фронт. Той отлъчи от парламентарната си група депутатката Поли Карастоянова, защото подкрепила поправките в закона. Това били българските традиции, а тя защитавала едрите производители на алкохол. Българските традиции според популиста Симеонов са да се вари некачествен алкохол без контрол. И става дума за контрол само на казани над 500 литра. Това е лобизъм, облечен в популизъм.

Като черешка на тортата се появи и Мая Манолова. Омбудсманът обяви, че ще сезира Конституционния съд за поправките в закона, които слагат под контрол казаните над 500 литра и ограничават варенето на ракия само от 1 юли до 31 декември. Мая Манолова едва ли е чак толкова правно неграмотна, да не знае, че Конституцията не може да регулира и казаните за ракия, нито може да се превърне в наредба за алкохол. Правото на частна собственост не означава да си вари всеки когато и каквато ракия си иска, без никакъв контрол. Защото сега тези казани наистина са без никакъв контрол.

Така че жестът на Мая Манолова е популизъм по силата на позицията й на омбудсман - тя ще се покаже бяла и добра защитничка на права. На правото да се прави отровна ракия.

Текстът е публикуван в сайта e-vestnik.bg

#1 Шебек Хасан 30.12.2015 в 16:30:35

Бакалче, изобщо не съм фен нито на Майчето, нито на Симеонов, а и ракия много рядко пия, обаче преди да пишеш глупости трябва да си наясно, че подобни смъртоносни ракии не идват от законните казани. Там се спазва определена технология и производството на подобни отрови е невъзможно. Най-вероятно става въпрос за субстанция забъркана в "лабораторни" условия в някой гараж. Аман вече от големи разбирачи и разобличители на "недостатъците български".

#2 gothic 30.12.2015 в 18:27:48

Шебек, то Бакалчето си е ясно, на всяка манджа мерудя. И най-паче алкохолен експерт. А на такъв как да му обясниш разликата между домашна ракия /каквато пия в момента/ и нелегално произведен алкохол? И че от мерките, за които реве, ще го отнесат най-яко производителете на първата? Няма начин, не може....

#3 deowin 30.12.2015 в 19:16:03

>Българските традиции според популиста Симеонов са да се вари некачествен алкохол без контрол И всъщност е абсолютно прав. Щом държите да запазите тези си традиции, пийте си домашната пърцуца и мрете като мухи. Явно и политиците ви ви подкрепят в това ви начинание.

#4 Вълков 30.12.2015 в 22:33:21

И бакалчето и деовинчето са от платените манипулатори , не знам какво ще кажат сега когато се установи че ментето е забъркано от чист синтетичен метанол.Ама съм сигурен че сега ще се покрият и после пак ще си отворят плювалниците за пари .

#5 dedo adji 31.12.2015 в 00:01:20

Деосвин: >Българските традиции според популиста Симеонов са да се вари некачествен алкохол без контрол И всъщност е абсолютно прав. Щом държите да запазите тези си традиции, пийте си домашната пърцуца и мрете като мухи. Явно и политиците ви ви подкрепят в това ви начинание. Деосвинчо, на какво отгоре се изхождаш за българските традиции, които си загърбил преди не знам колко години, за да прегърнеш американските? Българската, според патриота Симеонов и всеки здрав българин, е да се вари качествена ракия под контрола на потребителя, а не на държавния чиновник, който знае само да лапа. Мрат, не като мухи, а само от време на време, боклуците, целта в живота на които е да се надрънкат като мотики и да паднат под масата. За такива не ми е жал. И на тебе не ти е, но симулираш хуманизъм.

#6 Harry 31.12.2015 в 00:54:31

Домашната ракия, малките казани нямат абсолютно нищо общо с отровените с метилов промишлен спирт, ама нищо общо. Някой си е забъркал фалшива ракия от технически спирт, есенция и боя, имаше такива случаи наскоро в Турция, вероятно има връзка със случая в Якоруда.

#9 Harry 31.12.2015 в 11:47:06

В съседство има статия за качествена домашна ракия, има и лаборатории, където се изследва качеството на домашния дестилат. Ако се знае технологията, няма опасност. Обаче загрижеността за отровите в домашния дестилат е странна от хора, които иначе са за "легализиране на меките дроги", нима те са по-малко отровни от домашната ракия? Въобще, посланието е: купувайте от корпорациите, домашното е отровно.

#10 Rodrigo Diaz de Vivar 31.12.2015 в 12:34:47

Бакалов... метиловият алкохол, не се получава от лошо сварена ракия. Има такъв в лошо сварената ракия, но в количество, което не е смъртоносно. Нещо повече, при наличие на етилов спирт, какъвто безспорно има в "домашната ракия", комбинацията от двете вещества прави невъзможно метиловият спирт да се включи в метаболизма и чрез бъбреците ще се изхвърли с урината. Това е цитат на учен, медик, неупотребяващ алкохол, който цял живот се занимава с изучаване на токсикологичните въздействия. Метиловият алкохол в случая е чиста химия, няма нищо общо с дестилацията в казан на ферментирали плодове. И в случая залитаме в грешна посока. Българските традиции не са "да се вари некачествен алкохол без контрол", а да се вари алкохол с различно качество, но без данък за това. Това е болката на държавата в момента. Приходите. Данъците. Съвсем хипотетично, ако има работещ механизъм всеки казан да плаща акциз, няма и да чуете за съществуването им. Без значение кой и колко качествен алкохол произвежда. На практика, и големите производители и казаните в мазето използват една и съша технология. И домашната и "винпромската" ракии са еднакво вредни/невредни. Да, има разлика в материалите от които са изработени инсталациите, но това има съвсем малка тежест в химичните качества на продукта. А и съм убеден, че има домашни казани с доста по-добро качество от някои заводски. Та, здравето няма нищо общо с казаните. Парите имат.

#12 dedo adji 31.12.2015 в 14:00:52

Мако, да кажеш "мрете като мухи" на българи е симулация на особен вид свински хуманизъм. Само че, тук е настъпил котето. В случая умрелите са цигани, а към това потиснато невинно малцинство такова отношение е дълбоко политически некоректно. Би трябвало да го издам, но няма нужда, НПО-тата си имат системата ешелон, която сигурно следи и за изявите на мисионерите сред непросветения български народ, те да го мислят. А за казаните не си прав. Това, което е убило хората от Якоруда не е изтекло от казан, а е чист индустриален спирт. Защо е използвал метилов, а не етилов алкохол, не знам, може би това е имал под ръка. От контакти с лекари-ракиджии съм чувал, че даже и да не се отлее първакът съдържанието на метиловия алкохол е 0.5 до 1 %, което смесено с 50% етилов го прави сравнително безопасен, ако не се изпият промишлени количества. В този смисъл винпромската ракия може да е по-безопасна, но не е ракия. Преди доста години четох една статия, в която един предполагаем експерт твърдеше, че ракия под 12лв литъра (тогава) е индустриален спирт с есенция. Само дето спиртът е гарантирано етилов. всичко се свежда до доверието в доставчика. Аз лично имам по-голямо доверие на хората от които си купувам ракията (доказателството е, че още съм жив, и за годините си здрав) отколкото на готвача, снабдителя и домакина на някой ресторант за произхода, съхранението и обработката на продуктите, които ми сервират.

#13 dedogo6 31.12.2015 в 17:42:47

Към всичките дървени философи и най вече деовин - нещата които излизат от казан, а не от лаборатория, при наличие на плодове, и ако не си сипал нарочно метил, стават за пиене.Дори най некадърния ракиджия, който обаче вари джибри от плодове, в казан, и не маа някви боклуци, пак ще изкара нещо, което може да се пие, без да те вкара в гроба.Единствено, ако опукаш над кило, може да имаш някакви последствия, като ужасен махмурлък, и/или супер главоболие. Така че, не ми обяснявайте как всеки , който има казан, е убиец.Тия там в Якоруда са пили чист метилов алкохол с есенция за ракия.Тоя дето им го е продал, вероятно е имал един варел технически спирт, и е решил, че ако го разреди, и там му направи някакви добавки и преваряване, ще става за пиене.Този е убиец, и при това най вероятно е знаел , че има опасност.Затвор до живот, и това е. Деовин-е - специално към теб - не си пъхай човката в българската традиция за варене на ракия.И бай Тошо не закачаше селските казани.Пий си там пшеничните екстракти, и не се обаждай като на барабан задната клечка. За твое сведение, съм гледал документални филми как в обичаната от теб държава, в която живееш, ама незнайно що висиш само в български форуми, варят нещо, дето му викат уиски, от царевична каша и захар, което може да отрови и слон.И там шерифите ги гонят такива самобитни майстори, и то предимно не за това, че ще отровят някой, а щото някой трява да плаща акциз. За тия, дето не им изнася коментара ми - бил съм на казан толкова пъти, че просто доводите ви не ме интересуват.Самия аз не пия от доста време твърд алкохол, но не защото ме е страх, а по друга причина.Домашна ракия съм пил на времето , правена от кой ли не, и съм жив.По някога ме е цепела глава, по което съм разбирал, че тоя дето я е варил, не си разбира от това. Така че, който каквото да говори - винаги става дума за пари/акциз.Ракиите, дето ги продават по магазините според вас всичките ли излизат от казан?Уауууу, ебаси казаните... .Това е етилов спирт, с малко екстракт от дестилат, и есенция.Водката даже няма екстракт.Тя е чист етил с глицерин и дестилирана вода.За ваше сведение, майката на едно приятелче е енолог (който не знае какво е това - гоогле) и цял живот се е занимавала с технологията на алкохола.Тя ми е разказвала какви ли не ужаси от демократичните времена, а също и технологията на качествения алкохол.Така че - знам.

#14 deowin 31.12.2015 в 17:54:11

>нима те са по-малко отровни от домашната ракия? Може би не е зле да погледнеш колко хора са умряли от свръхдоза марихуана през 2015. Броят е доста стабилен през годините. >И домашната и "винпромската" ракии са еднакво вредни/невредни Биха били, ако всеки домашен производител на ракия имаше лаборатория за изследване качеството на продукта си и подлежеше на проверки от контролни органи, какъвто е случая с промишлените производители. Мащабът на един промишлен производител му позволява да финансира и осъществява значително по-сериозен качествен контрол, отколкото бай Петър от село Припек, чийто КК вероятно се изчерпва напълно с личното му небце. Освен, че може да си позволи разходите по КК, промишленият производител има и съществено повече какво да загуби от лош КК, което е допълнителен стимул да го прави добре. >бил съм на казан толкова пъти, че просто доводите ви не ме интересува Това звучи точно като аргумента на онзи дядо, който мислеше, че знае всичко за кучетата просто защото отглежда 5. А всъщност дори не знаеше от кой биологичен вид за тези животни. Може да си бил "на казан" 1000 пъти - как това би ти помогнало да разбереш процесите, които произтичат при ферментацията, и, по-точно, как точно и колко точно метанол се озовава с дестилата? Това е все едно някакъв селянин да ми разправя, че разбира от ДВГ, защото цял живот е въртял кормилото на трактор. А всъщност няма понятие от елементарна физика, механика, материалознание - за него тракторът е голяма черна кутия, по която той бута разни ръчки и се случват предвидими неща, защото инженерите са си свършили работата добре.

#17 deowin 31.12.2015 в 21:13:17

Bichkiiata, заблудата ти е разбираема предвид това, че влизаш късно в разговора за ракията. Погледни коментари 4, 6, 19 тук: http://www.webcafe.bg/id_510490793 Всуе си се пънал да обясняваш в 4 параграфа базисни неща, които отдавна за изяснени, но ти просто си пропуснал да го забележиш.

#19 deowin 31.12.2015 в 22:09:48

Интересно как всички вие въртите, сучите, и неминуемо стигате до извода, че проблемът е в моята личност. Какво общо имат мнимите ми лични проблеми с истинността на фактите, които изнесох, и защо ви е толкова нужно да говорите за тях - все още изобщо не е ясно.

#20 Harry 01.01.2016 в 11:57:20

Свинчо, ти "за" легализиране на "меката дрога" ли си ?

Новините

Най-четените