Неприятни изненади в Рилския манастир

Времето в София трябваше да е горещо, а на Рилския манастир - около идеалното (24-26 градуса). Това предопредели и дестинацията.

За последен път ходих там през 2008-ма година и тогава нямаше много промени в сравнение с началото на 80-те години да речем. Затова пък сега има доста и всичките в неприятна посока.
Вече е забранено качването по страничните сгради (или поне аз не открих отворено стълбище). Има и табелки. Късо подстригани момчета следят за реда в църквата.

България имаше едно малко предимство пред Гърция - сравнително по-свободния режим за влизане в църквите и сравнително слабата им комерсиализация. Е, нашите попчета в най-големия български манастир не лапат мухите, порядките вече са почти като в Гърция.

Има цял поменик как не бива да влизате в църквата - например забранени са раниците (като богохулни?). Жените ги опаковат в едни мръсни полупрозрачни шалове, ако са с голи рамене.  За снимки и видеокамери няма какво да говорим - няколко свещеници събират догарящите свещи и бдят някой да не извади фотоапарат. В интерес на истината, забраната за раниците не се спазва много строго - май забраняват категорично само на хората с големи туристически раници. Аз оставих моята на входа при охраната.

Входът за Хрельовата кула е 5 лв на възрастен.

Пещерата на св. Иван Рилски изглежда измамно близо на картата, но сигурно е на поне 5 км от манастира. Някакъв чичо екскурзовод, който говореше на японски, ни заблуди, че разстоянието е около 500м - 1км. Вървяхме час, докато я стигнем, а по пътя от един момент нататък - нито вода има, нито може да си купиш нещо за ядене. Затова горещо препоръчвам да си заредите раничката, ако решите да правите този подвиг.

Печелившата стратегия е да оставите колата на някой от паркингите преди манастира, защото на самия манастир няма смисъл - 4лв на час е.

Може да се помотаете по манастира, да си купите мекички, хлебче, нещо от супермаркета (в сградата на хлебарницата) или да хапнете в някой от ресторантите, след това да се качите на колата, да идете с нея до паркинга под пещерата и да се качите до горе. Пътеката е стръмна, но не е трудна за човек без двигателни проблеми.

Пейзажът много ще ви хареса. По пътя има много чудесни места за пикник и въпреки че беше фрашкано с хора, имаше тук-там и свободни площи.

Къмпинг „Зодиак" е последното цивилизовано място преди пещерата. Там обаче може да се яде само в ресторанта, няма магазинче или будка. По милост може да ви продадат сладолед.

След два остри завоя пътят влиза в гората и по паметната плоча отляво и тълпите можете да познаете пътеката към пещерата.

Отдясно на църквичката, в която се намира гробът на св. Иван Рилски, е входът към пещерата, в която е живял.

„Защото златото и среброто са големи врагове на инока и подобно на змия ухапват оногова, който ги има", пише там. Администрацията на манастира е ухапана вече.

Палят се свещи там, където св. Иван Рилски е спал. Който успее да изпълзи от комина на пещерата в дъното, значи е успял да се очисти от греховете. Имах идея да съгреша повечко преди да вляза в пещерата, за да мина по-евтино с опрощаването, ама не остана време... Изпълзях някак, бутайки раничката пред себе си.

Последната спирка е аязмото над църквичката. В цепнатините между камъните са напъхани желанията на туристите, написани на хартийки. И ние го направихме.
Връщането беше по-късметлийско, защото успяхме да си изпросим да ни качат на стоп и бързо-бързо се оказахме пак до манастира.

Хапнахме царски по една пъстърва и по една салата на цени над софийските и изведнъж всичко наоколо придоби много приятелски вид. В хлебарницата продължават да правят прекрасен хляб и мекици, автоматът пуска кафе... ех, блаженство.

Като цяло беше едно чудесно пътуване, с една сянка, която оставят прекаленото комерсиализиране и ограничения в манастира.

Казват ми, че то не било за туристи, а за поклонници. Именно де, като не е за туристи, защо е толкова комерсиализирано?!

#3 yoda 27.08.2011 в 11:17:54

Напълно съм съгласен с автора и бих казал,че този обект трябва да вмъкне едно ЕТ или ЕООД в името си,за да не изненадва добронамерените хорица.Аз ще ви разкажа един от моите горчиви спомени свързани с рилската обител.Слизайки едно лято от Мальовица решавам да се подслоня за една вечер в манастира.Пристигам благополучно и преди да си взема килия отивам да сложа печат от книжката със стоте национални обекти.В музея ми казват,че първо трябва да платя такса за музея,иначе няма да ми дадат печат.Таксата се оказва 10 лева,което е абсолютно недопустимо,понеже БТС няма нищо общо с хазната на манастира.След задълбочени препирни с жената на входа дори ми вади документ с разпоредба на главното духовно лице за РЕКЕТ на гражданите.Продължавайки спора започна и пазарлъка.Оказа се,че моя билет е 3 лева,но аз продължих да упорствам че няма да ги дам.В крайна сметка уредничката ми каза - "дай поне 1 лев и влизай в музея и тогава ще ти дам печат" - тоест или има билети според ситуацията или има отявлена корупция.Накрая се отказах от следващи конфликти и реших да дам 3 лева и да си платя билета за музея.Наглостта на уредничката се оказа изключително голяма и тя дори не ми даде билет,но за съжаление повлиян от силните емоции забравих да си го искам.

#4 Лайнол Мастията 27.08.2011 в 11:24:40

Рилският,Троянският,Бачковският манастири много отдавна са само машина за правене на пари и нищо друго!Няма го този дух,който е запазил тези светини през вековете.Малките и не толкова известни манастири са съвсем друго нещо,там наистина човек може да почувства магията...

#5 Оня Дето Го Трият 27.08.2011 в 11:26:04

Поповете напоследък са едни ходещи касички и божите дела май са им много далеч назад в приоритетите. Не съм особено вярващ и срещите ми с тях са сведени до минимум, но впечатленитето всеки път е повече от неприятно. Аз лично толкова алчност в очите и на банков началник не съм виждал! За някакви признаци да се вживяват в това, което говорят и дума да не става... В църквата те посрещат с касов апарат - съвсем прясна случка от миналата седмица Както се казва - блажени са вярващите...

#8 YOLE 27.08.2011 в 13:37:12

Тея , по-лекичко , че един като мен е във вашия край и ако случайно... , като нищо ще остави 5 лева и ще си тръгне с....тебе . И после иди се обяснявай на когото трябва с еди- коя си среща .

#11 Оня Дето Го Трият 27.08.2011 в 14:09:16

Правилно са го измислили тия попове де'а - всеки ден празник! Ми да, представи си, че се случи да няма сватба, погребение или освещаване на гъзарски офис...нема го пишеме дъждовен тоя ден я

#16 vrab 27.08.2011 в 15:29:45

Лазаров, ти истински идиот ли си или само се чукаш с игумена Йоан (известен любител на мъжки прелести!)?

#17 My Majesty 27.08.2011 в 16:37:58

Авторът наистина е не особено умен и възпитан. За вярващ пък - хич. Рилският манастир, моето момче, не е за хора като теб. Плащането е точно заради субекти като теб. И онази снимка, на която си заснел листче с правилата, пак е за субекти като теб. Я пробвай в Лувъра да пипнеш Мона Лиза, че да видиш какво ще ти се случи. Цялата статия е едно голямо и безпочвено мрън, мрън, мрън. Той автора сигурно е очаквал поповете като го видят да хукнат като сервитьори и гидове покрай него, а като разберат, че не му се върви, щото е мързелив, да му подволи да ги яхне, та на гръб да го отнесат до пещерата.Един го носи, сруг му подава кебапче в уста, трети му държи стомничка с вино или безалкохолно /по желание/, а четвърти през пет минути му се кланя, че е благоволил да посети таз обител. Жалка статия!

#18 Konstantin 27.08.2011 в 16:51:43

Много ми е интересно, кое е това, което е комерсиализирано и откъде подобни "поклонници" намират основание да говорят за комерсиализация? Че се забранява посетителите да влизат разголени ли? Авторът ли издържа манастира? Той ли плаща ток, вода, отопление? Той ли плаща заплати на персонала, който е нает, защото монасите са 10 (десет!) души в Рилския манастир!

#19 Gaudium 27.08.2011 в 17:46:24

Тази статия провокира в мен ..единствено WTF! Нека екипът на уебкафе да смени съдържанието на статията с това на коментарите. Наистина ще бъде по-смислено!

#20 Оня Дето Го Трият 27.08.2011 в 19:34:19

Бе вие, долните двама-трима, скоро в църква влизали ли сте, та автора ви стана крив сега? Буквално ме посрещнаха с касовия апарат в една преди няколко дена по един повод там.......във Фантастико поне чакат да си свършиш работата и накрая ти го показват, ама тия с брадите явно друго не ги интересува...

#21 yoda 27.08.2011 в 20:37:42

Към 3-та хейтъри -->> виждали ли сте някъде сканиращо устройство за лични карти.Прекарват ти картата все едно искаш да си отвориш врата в хотел и информацията влиза в компютъра.В рилският манастир монасите имат такова,за да не си играят да пишат ЕГН-та.Не говорете глупости,защото след като БПЦ има пари за подобни разхищения,значи има достатъчно пари за манастира,монасите и т.н.Стига сте нападали автора,който ви казва самата истина.Предлагам ви да прочетете мен как ме рекетираха преди 2 години в един от първите коментари и да не говорите малоумщини

#22 My Majesty 27.08.2011 в 21:16:26

До yoda: Брейййййййй, имали сканиращи устройства и затова трябва да се чувстват пребогати. Я елате на себе си. Уебкафето постоянно пуска статии против църквата, обикновена го прави Ленчето Кодинова, ама тоз път доста по-некадърен автор се е упражнявал върху тази тематика. Ленчето обикновенно е по - рафинирано лицемерна. Константин ви го каза, издръжката на един манастир изисква много средства, а на Рилския, който е голям- още повече. А доводът, за това, че не пишели ЕГН-тата на ръка наистина е потресаващ. Ами да не ползват и мобилни телефони, а да си пращат пощенски гълъби, щото според вас монасите нямат право да използват съвременни технологии

#23 Оня Дето Го Трият 27.08.2011 в 21:26:50

Маджести Ти да не си попско чедо, та толкова ги защитаваш? Разни попове като искат по 50-100 лева за освещавания, погребения, панахиди кое, поддръжката на брадите ли им струва толкова? Божия наместник на земята не е ЕТ или ЕООД, та да гледа само ценоразписа, дай да не бъркаме понятията....

#24 My Majesty 27.08.2011 в 21:49:54

До Оня Дето Го Трият: В Православието няма Божи наместник Не съм попско чедо. Баща ми е лекар. Ако човек няма духовна нужда, не се кръщава и не вика поп на погребение на близък. Нито пък се жени в църква. В друга тема сме говорили, повечето го правят "заради модата". А попът как да стига до миряните, само пеш не става и те карат коли. Автомобилът е необходимост, не лукс. Поповете отлично познават вярващите си миряни, защото те често ходят на църква, не само по празници. Кръщават безплатно сираци и деца на бедни семейства. Поне така правят в Ямбол. Имаме си църковно настоятелство, то следи за нещата, помага и т.н. Църквата зависи не само от свещениците, но и от хората. Ако те не се интересуват от нея, не могат и да изискват.

#25 Оня Дето Го Трият 27.08.2011 в 22:32:03

Сещаш се, че където съм имал допир до попове, то не е било по моя инициатива Но споделям наблюдения.... Нищо не може да ме направи по-голям неверник от гледката на поп прибиращ 100 кинта за отбиване на номера или посрещането в църквата с касов апарат! Св.Павел навремето все с автомобил е обикалял, като е проповядвал...айде, моля ти се, кой му е покривал разходите?

Новините

Най-четените