Ако ги наритате, може и да се върнем*

Сутрин е. Денят е слънчев. Сядам в колата, отварям прозорците и тръгвам на работа. След 10 минути съм във задръстването. Става жега, затварям прозорците и пускам климатика. По радиото говорят някакви глупости за ремонти по пътя и задръствания и решавам да си пусна някой диск.

Докато ровя, гледам да не ударя този пред мен. А, май намерих някакви фолк изпълнения - ОК, пускам ги и отначало попадам на някакви гнусни кючеци, но след това почват "Белите манастири". Усилвам докрай и почвам да пея - (всеки си е вдигнал прозорците около мен и не се интересува какво става наоколо).

След това идва "Драгиева чешма", но някъде по средата ми секва желанието за пеене, защото усещам, че плача с пълна сила. Не е хубаво да ходиш на работа със зачервени очи и пускам нещо друго да дрънчи.

Докато машинално превключвам в трафика, пред очите ми за пореден път преминава животът ми - къщата в София, баба ми и дядо ми на село - така и не можах да им кажа колко ги обичам, докато бяха живи,ученическата ми любов, която май още не мога да забравя - а, опа, задръстването свърши и вече може да карам с нормална скорост.

Вдигам до 100 и продължавам да си мисля за Витоша, че децата ми са вече големи и довечера като се върна в къщи единственото същество, което ме чака предано на вратата, е котката, защото жена ми работи втора смяна, едното ми дете живее на 200 км от мен, а другото е някъде по пътя с ТИР-а.

Айде дойде време за поредната тапа - скоростта пада пак на 5- 10 км в час - да ти пикам на магистралата. Довечера ме чака същото, ама в обратен ред на същите места. Както си мечтая за синьото небе от детските ми години, чувам в далечината сирена на линейка. Някой има нужда - пускам мигач и се премествам с колите от моето платно на една страна, а другото платно се преместват наобратно и в средата се отваря платно, колкото да мине линейката.

Неколцина тарикати се опитват да минат, но колите бързо затварят пролуката и мераците секват. Пак се сещам за дядо ми - беше болен от рак и когато почина, до селото беше към 3 часа с кола - плаках през цялото време, но той си беше все така мъртъв.

Гърлото пак ми се свива- крайно време е да спра с тези глупости. Стигам на работното си място - улица Бар - Сен Лоран в Монреал. Трябва да бъда усмихнат и учтив - хората не са длъжни да ми търпят глупостите, сам съм си избрал този живот.

Искрено завиждах на моите познати, които не си спомняха за България и си живееха безгрижен живот - за разлика от мен. Всъщност исках да кажа нещо, но не това.

Хора, недейте да търпите повече живота, който ви го налагат хора, на които не им пука за вас. Болните и закостенели мозъци от БСП, партията, чието име е подигравка със свободна България? ДПС - движение за права - на кого? - и свободи - на кого? Нали всички сме уж равни, няма мръсни емигранти. Ами изглеждащият напълно нормален Волен фон Атакен?

Изберете нови хора и не слушайте глупавите коментари, че нямали опит - като че ли на сегашните депутати им пише в свидетелстото за раждане депутат и те още от първия си ден са били с опит.

Хубаво е да набедиш Бойко Борисов за всичко (аз също не съм му фен), но нещата са много по-отдавна грешни. Не той даваше на жена ми 115 лева заплата през 2002 г. (сега изкарва 52 000 долара годишно като сестра).

Пък ако сте силни и наритате сегашните нещастници, може пък една част от тези като мен, които тайничко си поплакват за България, да се върнат някой ден и да помогнат с нещо и те.

Все пак ние сме хора, които уставно си плащат данъците и спазват законите и в България по навик ще продължим по същия начин. Да не говорим за натрупания опит и няколкото езика.

*Заглавието е на Webcafe.bg Оригиналното е: "Отговорът на един емигрант на "Протестът на една мръсна туркиня".

#1 скучко 22.06.2013 в 10:41:50

Бе, ти хубаво ще си дойдеш, ама като поискаш поне 52 000$ заплата за жена ти като медицинска сестра и като само Волен фон Атакен, или някой друг като него ти ги обещае ако го избереш, набързо ще изриташ от властта този дето ти ги обещава в обозримото далечно бъдеще, и.... не след дълго пак ще хванеш обратния самолет, и ще ревеш на магистралата!

#4 dedogo6 22.06.2013 в 11:56:34

А ние тайничко се чудим как да свържем двата края след поредното безумно увеличение на това ,или онова, заради простаците, подписали тоя или оня договор, без да ни питат искаме ли. А постигнем ли някакъв напредък и нашата (тя вече е твоя само на диска с "Белите манастири") държава тръгне нагоре (ама не с $52000 годишно) , няма да имаме нужда от хора като теб.Заповядай , ако искаш , на почивка, да похарчите малко от доларите, или да си видиш къщата ,ако не си я продал. Акъл обаче, не искаме.Трябва работа.Сега.И не в Канада, а тук , по улиците, после и в министерствата.

#5 паяка 22.06.2013 в 12:20:47

"А, май намерих някакви фолк изпълнения - ОК, пускам ги и отначало попадам на някакви гнусни кючеци..." Щом държиш такива неща в колата си, аз не се интересувам от нищо друго, свързано с теб.

#7 Ben Dover 22.06.2013 в 12:58:29

Магистрала,поп-фолк и сълзи...хиляди проклятия,Боко Тиквата е избягал в Канада и ни пише от там.

#10 Ben Dover 22.06.2013 в 15:12:40

Много сте гадни.Обидихте момчето.Сега рони едри сълзи по клавиатурата,слуша Софи Маринова и цъка тъжни минуси с треперещи пръстенца.

#12 DonTsetsi 22.06.2013 в 15:41:53

Аз бих искал да защитя емигрантите. Понякога те не са хора, които са имали възможността да останат, а хора, които са били принудени да тръгнат. Не всички имат късмета да получават хиляда или повече лева, дори и с образование, с което в чужбина може да печелят десеторно. Когато място за човек в родината му няма, той отива другъде. Това е съвсем нормално. Но не мога да защитя автора. Не е нормално хората, които не са успели тук, да си мислят, че това ги прави по-важни от другите. Не е нормално те да твърдят, че останалите тук са им длъжни с каквото и да е. Скоро може да ми се наложи да емигрирам, но няма и през ум да ми мине, че след това България ще ми е длъжна, точно обратното!

#14 Slater 22.06.2013 в 16:44:13

До Венко : аз не знам автора от Монтреал дали ще се върне да си харчи пенисята си в България, но за мен това е на последно място в списъка на възможностите; на нас с него пенсиите ще ни стигат тук в Канада. А защо не искам да я харча в България? Зашртото от сега ми е ясно, че на мен и на автора се гледа с умраза и завист, защото сме (не казвам сте) такива: завистливи; Според теб, аз трябваше да стоя в България през всичкото това време от 1990 (годината на моето отпътуване); какво стана като гласувах винаги против БСП и ДПС на всички избори в българското посолство ? - нищо не стана . . . мафията си направи държава, а такива като мен и теб се обиждат взаимно; направи справка колко пари такива като мен са налели в съсипаната ви икономика - на практика в унгарски, австрииски, гръцки и не знам какви чужди банки опериращи в БГ. Кой приватизира държавата то този тъпанарски начин ? аз или ти ? Направиха го тези, за които гласувахме - и аз и ти.

#17 паяка 22.06.2013 в 17:41:23

"Аз СЪМ емигрант и се гордея с това.Точка." Това е надсловът над статията публикувана в профила му http://www.facebook.com/nikolay.petsev на опитващият се да ни разплаква и да ни говори менторски.

#18 паяка 22.06.2013 в 17:59:45

емигрантски коментар във ФБ: Shte traybva da napravim edno BBQ po nashenski

#19 Ben Dover 22.06.2013 в 18:09:59

Пецев,тъпанар,някои сме минали по твоя път и сме направили избора си.Успех с твоя,мрънкало безподобно.

#21 Ben Dover 22.06.2013 в 18:47:12

Попова,какъв ти е проблема?Виж как хубаво сме се обединили срещу чича ми.

#23 Ben Dover 22.06.2013 в 19:02:04

Попова - Честито и няма се пуашиш.Нал знаеш?Скуката е игралната площадка на Дявола.Или нещо такова беше.

#25 Ben Dover 22.06.2013 в 19:07:57

Аааа,той така си мирише по принцип.Ма поне пъди мухите и комарите.

#26 dedogo6 22.06.2013 в 19:16:11

Попова, видя ли му профила? А видя ли коментара на Паяка за неговото писане във ФБ? Цитирам - "Shte traybva da napravim edno BBQ po nashenski" Тоя българин ли е според теб, Деси?Извинявай , че на малко име ,ама се чудя дали се самозаблуждаваш или какво? Познавам маса народ по чужбината, половината са ми съученици, другата половина - просто познати, но всички ги обединява едно - във ФБ и другаде , пишат на кирилица, когато се отнася за коментари , свързани с българи и България... ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- 16Nikolay Petsev | 22.06.201317:07 От Авторът Оригиналното заглавие на статията беше: Протестът на една мръсна туркиня или отговора на един мръсен емигрант. Така поставено звучи много гадно наистина. Иначе на тези които ме плюват им пожелавам да минат по моя път и тогава да пишат Николай Авторче, не ми дръж тоя тон, и следващият път като решиш да пишеш статия в български сайт , не менторствай какво и как трябва да се свърши за държавата, и как си проливал сълзички, а вместо това си избягал на далеч , и искаш да се върнеш на готово , без да си си мръднал пръста... Аре у лево!

#28 Slater 22.06.2013 в 19:57:05

Аз правописа може и да съм го забравил малко, но което ви казвам е верно: Н. Пецев е написал нещо, казал си е мнението, а другите се дразнят, защото са тъпанари; такива са ви партиите, политиците и вие самите: тъпанарски. Ще кажа и още нещо на Ваня Ковачева: аз се справях през всичките тези 23 години без вас в България, не вярвам да ми затрябва вашио скапан купон, чалгата и ракията; освен това баба ми почина, и няма на кого вече да пращам пари. . . така че, оправяйте се както си знаете: имаше такова понятие през 1977 г. - "самозадоволяване".

Новините

Най-четените