Искам да съм директор на...

По-лесно е да не спиш няколко денонощия, за да изкараш някой допълнителен лев и да сложиш събраната сума в намигващо на цвят пликче за директорката на столична детската градина - отколкото да запишеш хлапето си по "праведния" ред.

Виждали ли сте такава директорка? Тези жени вярно са се превърнали в атрактивни полубожества, накичени с всевъзможни бижута. Обърканите родители им принасят в жертва какво ли не - от банкнотни до шоколадови изкушения, прикачени към бутилка 33-годишно GlenDronach.

Въпреки че и новият кмет, и премиерът се престараха да поддържат слуха как в София ще се открият достатъчно нови детски градини чрез тържественото прерязване на ленти, от няколко години общината толкова се стиска откъм места, че ако българите не милееха за децата си, щяха да започнат да се замерят един друг с тях, изнервени от абсурдите в системата по приемане.

В момента тя продължава да бъде нищо повече от черен пазар, въпреки така любезната ИСОДГ (Информационна система за обслужване на детските градини), чрез която се извършва електронното класиране на участващите в състезанието деца.

Предполага се, че елементарната причина, поради която родителите искат да запишат хлапето си на детска градина, е, че работят - както и техните родители (или пък те са достатъчно далеч, стари и немощни, за да учат малките на кълбета и други физически каламбури по цял ден). Логично е също така, че щом искаш да запишеш детето си в детска градина на територията на София, работиш на същата тази територия.

Излиза обаче, че трудещите се всъщност са дискриминирани.   

Според последната актуализация на критериите, които дават предимство за прием на децата в детските градини и ОДЗ, кандидатът получава по една точка за родител, който работи. Значи при двама работещи родители детето получава най-много 2 точки. От друга страна детето с лекота получава цели 3 точки, ако единият родител има постоянен или настоящ адрес в столицата.

Не че лично в моя случай детето ми губи тези свещени 3 точки, с които са привилегировани официалните софийски жители. Въпросът е, че то (както и много други в подобна ситуация) няма как да събере необходимия брой за класиране, заради ниската оценка на толкова важен критерий като двама работещи родители (и работещи баби и дядовци).

Вместо да помисли по този семейно-икономически проблем обаче и да приеме, че ако актът за раждане на детето сочи, че то е родено в София, няма какво повече да се умува върху този критерий, Столичният общински съвет го раздаде хомофобски по отношение на "потекло".

По време на обсъждането на промените в правилата за прием в детските градини, съветниците гласуваха върху доста радикалното решение до класиране на останалите деца да се стига единствено след като в тях са настанени наследниците на двамата родители, родени на столична територия.

Вероятно упоен от идеята за софийско жителство, някой предложил да се дават по две точки в критериите за класиране, ако и двамата родители са родени на територията на София, удостоверявайки това с копие за акта за раждане.

Предложението не е прието, но пък СОС явно така и не е инвестирал време в рефрешването на правилата и въобще системата, която не работи вече трета година. През 2010-а без забавачка останаха около 9000 хлапета. Дори да приемем, че числото е преувеличено заради истерията на родителите, регистриращи децата си още при раждането им (и така системата да отчита повече чакащи от реалното), говорим за масово кършене на ръце сред хора, които не знаят как по друг начин да вкарат детето си в детската градина освен да си пропуснат някоя кредитна вноска, за да ощастливят някоя директорка.  

Друг е въпросът доколко си склонен да повериш детето си в ръцете на човек, предразположен към получаване на неизброимо количество битови (и емоционални) жертвоприношения. А и още едно намигващо пликче в ръцете на някоя директорка е просто пирон в непоклатимата с нелепостта си система за прием.

Най-силни са протестите на родителите срещу друг абсурден критерий: 3 точки предимство се дават на децата, чиито родители или баба/дядо работят в детските заведения. Някои от аргументите за него са, че заплатите в градините не могат да задържат персонала и това е единственият начин той да бъде стимулиран.

Вместо да предотврати конфликт на интереси обаче, подобна мярка просто го легализира. И без него, едва ли има лелка, която да не може да уреди внука си в детската градина, придържайки се към подобаващо поведение. Така че кандидатстването по този критерий просто изисква допълнитено засилен контрол.

Няма никаква гаранция, че електронните данни, които дават повече точки на децата са верни. Критериите трябва да се защитят със съответните документи след онлайн класирането - пак при директорките - което допълнително забавя и дискредитира процедурата.

Затова нека родителите да бъдат максимално честни в попълването на критериите за оценяване. И ако може майки, които са взели гениалното решение да не работят, да не отделят от месечната си дажба за фризьор, маникюр и солариум под формата на подкуп за директораката, а вместо да се взират в празнословните статуси във Facebook, да се посветят на прекрасната възможност да отглеждат и възпитават детето си вкъщи.

Иначе, по думите на икономическия журналист Димитър Събев, "ако родителите могат да се трудят без постоянно да се притесняват какво да правят с малките си деца, брутният вътрешен продукт на страната ще нарасне и ще създадем повече добавена стойност".

Пак според него "правителството може да помогне на бъдещето на цялата нация, като определи реалистична парична норма за отглеждане и възпитание за едно дете на година и осигури плащане директно на отглеждащия - държавна, общинска или частна детска градина, детско учреждение на фондация или детегледач (лице, преминало през специално обучение). Родителите също ще получават пари, когато отглеждат децата си у дома, разбира се, в по-малък размер и до толерантна възраст, например 4 г."

Подобна идея у нас обаче сигурно би прозвучала по-екзотично и от проект за забавяне на глобалното затопляне на което и да е правителство. Така че засега ни остава само да не забравяме и да натякваме колко са важни децата ни. Особено по време на избори.

#1 Лични финанси 02.03.2011 в 09:06:46

Браво, много интересен материал

#2 strawsPulledAtRandom 02.03.2011 в 09:24:21

Да, шумно се прерязват ленти на новопостроени детски градини, а на 50 метра от нас има една изоставена, ремонтът на която би струвал наполовина на построяваянето на нова. На 200 метра пък има още една, в която се помещаваха местния клон на НАП и данъчните. Сега те вече не са там, но какво става със сградата не е ясно. Дали е проблем персоналът? При постоянното оплакване от безработицата, това е смешно предположение - при отркиването на градини дори ще се открият работни места. Какво е необходимо, освен мъничко желание и инициативност у някой държавен служител? Ама нали знаем Фъндъчката как се изложи още докато отговаряше за изготвянето на информационната система за детските градини - с цялата си тъпотия, тази лелка беше подала някакви абсурдно малки изисквания за брой сесии към сайта, при положение, че основен критерий беше редът на записване и беше очевидно, че всички ще чакат старта на системата с пръст на бутона... А сега чакаме да реши нещо като кмет, хахахах. Тази куха лейка може да управлява най-много екипа за хигиенизиране на детска градина, нищо повече.

#3 nakadetaka 02.03.2011 в 09:29:19

В нашата детска градина половината от децата ги няма след април месец, защото си отиват при бабите някъде си, почти всички ги взимат някъде към 16.30 ч., което значи, че майките им не работят. Тъжната истина е, че ако работиш детето ти седи само няколко часа, гледат те накриво, защото го взимаш последно и наистина нуждата то да е на детска градина, докато ти си 8 ч. на работа никой не я отразява..но иначе сме много доволни от еманципацията и се тудим неуморно и с вдухновение ;-)

#4 solaar 02.03.2011 в 09:48:16

Не разбрах оплакването за 3те точки, ако си жител на столицата? Е, кой си кара детето ако не е жител? Нима има перничани, които си оставят децата в СФ докато работят? Или просто хора, които не са си оправили документите и затова не се водят жители? Да, ама това е незаконно. Мъгла.

#5 Haha 02.03.2011 в 11:42:51

Начи ако не си "настоящ" жител на София - не си се регистрирал като жител (само това - нито чакаш както е било едно време и не се изисква никакво чутовно усилие), ерго парите от данъците ти отиват някъде другаде... Следователно е логично някой, който си е направил тоя труд и си плаща данъците в съответния град да има повече точки. И след като детето ти живее в София, ти къде за Бога живееш, в друго населено място ли?! Плюс това има малка, но съществена разлика между "хомофобски" и "ксенофобски", все пак не си говорим на пазара... Иначе това лелките (важи и за учители и университетски преподаватели, между другото) да си вкарват децата с предимство - това го разбирам, в крайна сметка и лекарите се лекуват с предимство, нали? За всичко останало - ок, така е и е огромен проблем. Но критиката не е само към методите на класиране, а към това че няма детски градини. И същите тея дето сега режат ленти пред НЕработещи детски заведения искат да уволняват учители и да затварят училища. Ами като пораснат днешните потребители на детски градини, вкъщи ли ще си ги образоваме?

#6 Гъорето П 02.03.2011 в 11:44:10

Елицооооу, хомофобски е носа ти - като не плащаш общински данъци, с част от които се финансира строежа на детски градини е нормално да си с 3 точки назад. А както ти работиш, така и много софиянци работят, ама си плащат и данъците точно на базата адресна регистрация. Така че стиа мрънка! Все едно са свършили детските градини в Търново, ебаси

#8 M_I_R 02.03.2011 в 13:54:21

Емиле радвам се че сте имали КЪСМЕТ и сте успяли да запишете детенцето в детска градина.Ние нямахме късмет а сме двама работещти родители софиянци.Има чудесна ДГ до нашия блок, но тази година за набор 2008 има обявени 0 /нула/ свободни места. Истината е че поради недостига на места в детските заведения разиграват децата ни на лотария, което за мен е доста обидно.

#9 Ицо 02.03.2011 в 14:10:35

Е това е положението, след като седерастите разрушиха и разпродадоха детските градини. Съответно разбиха и икономиката и селското стопанство, вследствие на което от провинцията дойдоха всички в София. А провинциалистите са по пробивни и адаптивни (щото нямат друг изход) и така за софиянци няма места в детските градини. Но Ст.Софиански беше 10 год. кмет .... и е единствения доказано НЕкорумпиран политик. Е... сега и Ахмед Доган го оправдаха, тъй че и той е доказано НЕкорумпиран политик. това е България.

#11 M_I_R 02.03.2011 в 21:35:03

аз се опитвам да запиша детето си в детска градина вече втора година... и понеже в кафето има дискусии "идеи за България не-знам-коя-си-година" - ето го бъдещтето - синът ми е едва на 3 год. но за него вече няма място.Няма място в неговия град.Няма място в неговата държава. Това са фактите и мисля,че всички други коментари са излишни.

#12 M_I_R 02.03.2011 в 21:48:18

НЕГО - моето прекрасно малко слънчице,единственото ми дете си позволяват да го разиграват на лотария!? това е отношението на Държавата към него.Какво отношение очаквате да има той към нея когато порасне?

#14 GohoBG 03.03.2011 в 14:59:44

абе управляващите да направят школи за микро милиционерчета, борчета и др подобни, та да продължат да се клонират, а за нас простосмъртните, или беганье на нейде, или смерш...

#15 garo 03.03.2011 в 15:12:51

Статията не е срещу трите точки, които се дават за "жителство", а за по-ниската оценка, която се дава за работещи родтели. Но "башсофиянците" пак се изказахме "културно". Авторката също така е подчертала, че не губи тези три точки. И на мен ми писна да бързам да си прибирам детето от детската, щото всички деца са се омели преди края на работното време на лелите - щото повечето майки не работят и могат да си приберат децата още в три. Ако моята жена не се налагаше да работи, със сигурност щяхме да гледаме детето у нас - няма по-добро от това, колкото и да ми говорят за социализация в детските градини. Иначе грипна социализация има - да

#16 hola 03.03.2011 в 19:00:07

В нашия квартал наскоро откриха нова градина, но реално свободните места за набор 2008 бяха само 8, всички останали се класираха по разни социални критерии... Съгласна съм с автора, ИСОДГ доволно подпомага корупцията. Реален контрол няма, всеки може да твърди каквото си ще.

#17 hola 03.03.2011 в 19:03:44

До M_I_R - съгласна съм, и аз се чувствам обидена от отношението към детето ми.

#18 Haha 05.03.2011 в 11:24:09

Е, ако не губи въпросните три точки начи има 3 + 2 = 5 срещу само 3 при неработещите родители. 5>3 Следователно авторката няма проблем и тя се нарежда преди неработещите, нали? А колкото до детската градина - някои деца не посещавали детска градина имат много, ама много сериозни проблеми в първи клас - държат се като зверчета, не говорят с никого, бият се, бягат. Завивиси си от детето. Но във всички случаи работещите родители имат предимство - с две точки повече, така че не това е проблемът на авторката.

Новините

Най-четените