Пеперудките

В личната ни класация на безсмислени, но напълно сериозни предупреждения, вече си имаме нов лидер. Назад изостанаха бисери като "Внимание, бакшишът е причина за влошаване на теляшките услуги" и "Секунда невнимание - после цял живот мъртъв". Безспорният номер едно тези дни е: "Купуването и продаването на гласове е престъпление".

Търговията с избиратели е единствената икономическа практика, която свободната пазарна система у нас не одобрява. Спокойно можеш да си купиш идея, мнение, емоция и дори духовна подкрепа, но не и глас (говорим разбира се за гласа като упражняване на политически избор, иначе физическият глас на родните певци отдавна е на сергията в очакване на изгодни оферти).

Ето защо по закон вие трябва да сте предупредени с лозунг, че вашият граждански вот не е стока и няма фиксирана цена, върху която да се начисляват данъци. Той трябва да се дари, не да се продаде. Не си го дръжте за вас, обясняват мъдреците, дайте го на някого доброволно и чистосърдечно. Това е основното кредо на българския изборен аматьоризъм.

Професионалните избиратели са напаст, те унищожават честността в играта, но за сметка на това избирателят-аматьор е горещо приветстван като носител на олимпийския идеал. Изборите винаги са настоявали на древния принцип, че е важно преди всичко участието, не резултатът, още по-малко последствията в дългосрочен план.

Ако внимателно разгледаме разпределението на гласове обаче, приливите и отливите при постоянните играчи и временните явления, ще установим, че за последните петнадесетина години в България има над половин милион избиратели, които на всеки вот радикално са сменяли предпочитанията си.

Те са гласували за Виденов, после са подкрепили СДС, симпатизирали са на НДСВ, преминали са към АТАКА, а на последните избори са били с ГЕРБ. Половин милион избиратели-пеперудки, прехвръкнали от цвят на цвят, при това напълно безплатно, водени от наивния изборен аматьоризъм. Те не са продали гласа си, отдали са го за временно ползване.

Купените професионалисти пред урните са с пъти по-малко и в много по-незначителна степен са повлияли на държавното ни развитие в сравнение с активните гласоподаватели с вот под наем.  Къде тогава ни е лозунгът-предупреждениe за действията на този тип хора?

О, извинете, това поведение беше всъщност толерираното, затова е целият предизборен маскарад, нали така. Ами в такъв случай можем само да добавим, че купуването и продаването на гласове със сигурност е престъпление в очите на закона.

Но дваж по-голямо прегрешение пред лицето на собственото ни достойнство е превръщането на безценния ни (както ни уверяват) глас в обикновен ваучер за власт, раздаван временно на който дойде. Допишете си го мислено под текста за изборната търговия.

#1 Nikoj Nqkoj1 17.10.2011 в 10:24:38

Драго, ти ако искаш твоя глас си го продай. Ние няма да казваме на Цецо , бъди спокоен, тайната ти ще бъде запазена.

#2 VS 17.10.2011 в 11:11:40

Авторът на статията е ценностно объркан човек или пък (което е по-лошо) се опитва да заблуди, разколебае читателите си...Според Конституцията на РБългария гласуването е право и следователно неговата размяна срещу пари е блокирана или незаконна. Всъщност има и други конституционни права,чиято размяна е блокирана, напр.: човешките същества не могат да се купуват и продават; политическата власт и политическото влияние на могат да се купуват и продават; криминалното правосъдие, свободата на словото (много важно конституционно право!) също не подлежат на покупко-продажба; напускането на дадена политическа общност също е блокирана сделка (не се продава!), т.е. всеки има право да бъде разочарован от партията, за която е гласувал/в която е участвал на предишните избори, особено, ако не са оправдали очакванията и не са изпълнили поетите ангажименти и метафората, която използва авторът - "пеперуди" е смехотворна )))

#3 Оня Дето Го Трият 17.10.2011 в 11:43:54

Много добър текст на Драго отново! Та автора говори за една много жалка група хора (в която подозирам спадат и долните двама), която изпитва душевна необходимост на избори да се присламчи към победителя, като гласува за очаквания такъв. Като казвам "присламчи" става дума не да има лична изгода (поне това да беше), а да се тупа в гърдите, че е сред победителя на изборите. Така де, да не си някаква втора класа човек, та ще гласуваш за някой с 5%....я си гласувай за тоя дето ше спечели да ти е мирна главата. И да се хвалиш с това 1 месец после.... Така твоя глас тежи....като пеперудка

#4 Uti 17.10.2011 в 12:40:46

Правилно! Не може да отидеш при някого с петдесетачка и да му я размениш срещу глас за Х. Можеш да отидеш и да му обещаеш да напълниш рова пред вратата на къщата му ако гласува за теб. Можеш да му обещаеш да му вдигнеш пенсията с пет лева. Можеш да му обещаеш че ще му намалиш данъците. Можеш да му обещаеш, че ще намери работа. Можеш да се възползваш от чувството за пълна безизходица в което се намира и да подхраниш надеждата, която единствена го крепи. За съжаление одавна, много одавна нормалният човек спря да гласува за идеи. Идеята и идеологията са прекалено комплексни, прекалено много променливи и неизвестни има. Тъжно е но в българския контекст в добрия случай се гласува за надежда, в неутралния случай се гласува за (празни) думи като "демокрация", "социализъм" "патриотизъм" и.тн и в лошия за/против този когото ти посочат тези от които зависи прехраната ти.

#5 Bobby_gBG 17.10.2011 в 12:50:42

Те са гласували за Виденов, после са подкрепили СДС, симпатизирали са на НДСВ, преминали са към АТАКА, а на последните избори са били с ГЕРБ. Половин милион избиратели-пеперудки, прехвръкнали от цвят на цвят, при това напълно безплатно, водени от наивния изборен аматьоризъм. Те не са продали гласа си, отдали са го за временно ползване. Купените професионалисти пред урните са с пъти по-малко и в много по-незначителна степен са повлияли на държавното ни развитие в сравнение с активните гласоподаватели с вот под наем. Къде тогава ни е лозунгът-предупреждениe за действията на този тип хора? -------------------------- А какво искаш бе авторче - да гласуваме всеки път за същите доказани крадци ли? Дето най-нагло крадат пред целия народ, и дори не правят усилие да се крият? Вявно, трябва да има по-добър вариант от това всяка година да сменяш това за кого да гласуваш, понеже предния те е разочаровал, но къде го? И платения вот със сигурност е много по-голям проблем от тези "разочарованите" дето всеки път гласуват за нов... И не защото искат да са от "победителите". Ами защото искат текущия крадлив нагъл боклук да не получи повече достъп до власт.

#6 Bobby_gBG 17.10.2011 в 12:53:55

А и е крайно време малоумниците в тази държава да осъзнаят, че когато някой ти предлага пари за гласа ти, това е защото ти друго от него, освен тези пари няма да видиш. Той като влезе във властта, първата му работа ще е члез кражби да си избие парите дето ти ги е дал, а после да надгради, като си открадне и "печалба".

#8 Josephin 17.10.2011 в 15:59:20

Драги Драго, интелигентен професионалист си, което рядко се среща по нашите земи. А пиши за нещо друго, а?

#9 strawsPulledAtRandom 17.10.2011 в 18:40:22

"...Купените професионалисти пред урните са с пъти по-малко и в много по-незначителна степен са повлияли на държавното ни развитие в сравнение с активните гласоподаватели с вот под наем..." --------------- Бааа, не съм сигурен. Все пак циганите са повече от половин милион, а почти всеки циганин гласува за 20 лв. Като помилиш, това не е особено голяма инвестиция - 20*0.5 млн. = 10 млн лева, нищо работа. Само "комисионните" от Белене сигурно ще са многократно по-големи, ще си ги избият за норматив.

#13 Mavado 18.10.2011 в 11:48:34

Супер слаба статия. Ако всеки гласуваше с не променящ се вот всичко щеше да е същото. Когато установения ред не те удовлетворява ти се стремиш да го промениш, в случая, чрез избор на друга политическа сила. И това ще продължава докато не дойде най-доброто възможно. Автора, явно fanboy на някоя партия обезсърчен от безсилието й да предложи ясна политическа позиция, се отпива да плюе избирателите, че виж тръгнали да търсят нещо по добро.

#15 Nikoj Nqkoj1 19.10.2011 в 14:41:25

тъй като свърших настоящият обект и имам малко време, ще взема да отговоря както на автора така и на Оня и така, при общ брой гласоподаватели да кажем 6 000 000 и при средно гласуващи 50%, това прави 3 000 000 гласуващи и 3 000 000 негласуващи. автора казва - имаме 500 000 пеперудки? А не му ли минава през празната тиква на автора и Оня, че е възможно 500 000 хиляди гласували за Жан, после да са станали негласуващи, а 500 000 негласуващи после да са гласували за Костов. След това тези 500 000 за Костов са станали негласуващи, а от 2 500 000 негласуващи (изключвам тези които са гласували за Жан и сега не са.) 500 000 от негласуващи са гласували за Царя. След това и те са станали негласуващи, а от останалите 2 000 000 негласуващи 500 000 са гласували за Бойко. Т.е. толкова ли сте тъпи, че не можете да предположите че няма пеперудки , а това са съвсем различни хора, а? Ами явно може да сте толкова тъпи - че и повече (Оня).

#16 Nikoj Nqkoj1 19.10.2011 в 14:44:44

Не направо не мога да повярвам че има толкова тъпи хора да смятат, че има хора които могат да гласуват последователно за Жан,Костов,Царя,БСП,Атака и Герб. А не могат да предположат че това са съвсем различни хора. Уникално тъпи сте братче (Оня и автора).

#17 veselavesela 19.10.2011 в 23:43:21

Тук съм съгласна с иван № 8, гласувам за личности, не за партии и ако се почувствам излъгана в очакванията, измамена от неизпълнените обещания или видя некадърност, там където се изискват лидерски качества и т. н. ще си "пеперудвам", колкото си искам.

#18 Весела Скръбна 22.10.2011 в 13:51:12

Понеже всеки гласува за бърз напредък, а после, като не стават бързо работите, се прехвърля на друг, затова и е пълно с политически проституки. Много е прав авторът, ама форумните коментатори са свикнали те да са по-правите, щото кой има последната дума - сульо, пульо, атанас и аз. Та в тоя ред на мисли вие сега за кого ще гласувате, суле, пуле и наско?

Новините

Най-четените