Наистина ли българите работят много, а получават малко

През последните седмици из родните печатни медии тръгна отново една позната теза - че българите получават два пъти по-малко, отколкото заслужават. Всички цитирани данни идват от Евростат, тоест могат лесно да бъдат намерени на сайта на европейската статистическа служба, и сами по себе си са верни. Проблемът по всичко личи е в неразбирането на самите данни, в подбора им и в съпоставянето на несъпоставими неща.

Ключовият индикатор е брутният вътрешен продукт (БВП) на човек от населението по паритет на покупателна способност - с други думи, тук се взимат под внимание различията в цените. Този индикатор наистина показва, че страната ни се намира на 44% от средно европейското равнище за 2010 г. Тези данни могат да се видят и на сайта на Евростат, и в базата данни на българския Национален статистически институт, който работи по единна европейска методология.

Подвеждането идва при избора на другите показатели за сравнение - за равнището на доходите или на заплатите ни на фона на средноевропейските. Медиите цитират данни в номинално изражение, тоест те не взимат под внимание ценовите разлики. С други думи, сравнението между едното и другото е технически и логически неправилно. Но пък улеснява желаещите да "докажат", че в България капиталистите изцеждат заплатите на хората.

Всъщност статистиката ни позволява лесно да докажем колко бъркат. Трябва само да съпоставим сравними неща. Нека използваме данните за БВП на човек от населението в евро, без да отчитаме покупателната способност, тоест различията в цените. Както вече се досещате, това сравнение показва, че по този номинален показател България е точно на 20% от средноевропейските нива за 2010 г.

С други думи, "двойната разлика" в съотношението производителност-доходи се получава само ако не отчетем ценовите разлики. Безпристрастните статистически данни съвсем ясно показват, че доходите ни не са "изкуствено занижени", а просто са съответни на възможностите на икономиката.

Тъй като медиите често споменават думата производителност, нека да погледнем какво показва статистиката за нея и как се представя България спрямо останалите държави от ЕС. За целта ще разгледаме два показателя - БВП на човек от населението по паритет на покупателна способност и производителност на труда, като също отчитаме равнището на цените.

Който и от двата индикатора за производителност да вземем, на работещ или на отработен час, данните са сравними - при БВП на човек от населението вече изяснихме, че се намираме на 44% от средноевропейското равнище, докато при производителността на труда (и на работещ, и на отработен час) сме на 42%, тоест отново данните не показват някакви нелогични разминавания.

Всичко това говори не просто за допускане на технически грешки при сравненията и анализите, а за невярно и опасно налагане на схващането, че обикновеният българин бива системно мачкан от капитализма и експлоатиран от работодателя си.

В същата посока биеха и твърденията, че намалените осигуровки в годините преди кризата са "оставили едни милиарди в бизнеса", без това да има някакъв положителен ефект за икономиката и за работниците. Това твърдение също е категорично опровергано от данните на НСИ за БВП по метода на доходите.

В периода 2005-2009 г. брутната добавена стойност скача с над 20 млрд. лв., като тази сума, общо взето, се дели поравно между наетите и бизнеса. Казано по-просто, по-ниските данъци и осигуровки са оставили повече пари както у бизнеса, така и у работещите. Това е още една илюстрация как популисткото заклеймяване на експлоататорския капитализъм всъщност няма нищо общо с действителността.

Разбира се, всичко това съвсем не означава, че в страната няма необяснимо богати хора, които по някакъв начин са натрупали богатство на нечий друг гръб - образно казано, "за сметка на българския народ". Големият въпрос обаче е дали това се е случило заради наличието на пазарни правила или заради тяхното отсъствие?

Segabg.com

#1 SilvioGesell 28.02.2012 в 10:11:33

Авторът е прав в тълкуването на данните, но фактите си остават: Средно заплащане на час в България 3,1 евро, което е 10-12 пъти по-малко от средното заплащане в Германия или Дания например. Ясно, е че няма как един немец или датчанин да изработи 12 пъти повече от един българин за един час. Българинът 5 минути да свърши нещо полезно - един имейл да драсне и е готов... Факт, е че БВП не отразява реално какво се случва в икономиката, особено при модерния тип икономика, при която се разчита много на дълг. Факт е също така, че българския висш политически и бизнес елит все още не може да се справи (или не иска) с икономическата ситуация в България. Когато, чета статии в медиите относно тези разлики, за които говори авторът, не мисля, че ни експлоатира капитализма или работодателя, а мисля, че нашия бизнес и политически висш елит не се справя и това се отразява на всички по веригата.

#2 tougherty 28.02.2012 в 10:12:08

Не съм много сигурен, че разбрах всичко в статията, но някак си основната теза не ми убягна. Според автора ние сме си супер, работим много и получаваме адекватно на отработеното. Само че това изобщо не е така. Заплатите в България са ниски. Това е факт, независимо в каква статистика и по каква методика е изчислено. Заплатите са ниски заради частния сектор, защото публичният не генерира приходи. Иначе казано администрацията не храни държава. Сега да видим защо заплатите в частния сектор са ниски. Причините са няколко. На първо място цари огромно беззаконие на трудовия пазар. Което ще рече, че болшинството заплати на трудещите се са платени в плик под масата, т.е. не са декларирани, не са наичслени данъци върху тях, не влизат пари в хазната. Резултатът - по статистика масово хората работят на минимална работна заплата. Добре де, ще кажете вие, ама той шефът нали все пак дава пари. Може и да дава, но не само че не е задължен да дава, ами и може да ги бави с месеци, а и накрая просто да събере цирка и да каже "пари нЕма". От тук и фирмите масово укриват доходи, което отново води до по-малко данъци и по-ниски приходи в хазната. Резултатът - празна хазна (с всичко което влече това - ограничения, мизерия, липса на финансиране за елементарни неща), слабоосигурени работници, по-големи печалби за босовете, материализирани в мерцедеси, силиконки и т.н. Втора причина - слаби и зависими синдикати. Синдикат в България е синоним на хрантутник и ония брадат чичко с лулата, чиято роля е веднъж-два пъти годишно да се разходи по жълтите павета, за да покаже че още е тук. Полза от синдикатите - нулева. Те са както кукла на конци, водена от властта и хранена от нея. Логично обикновеният човек се чуди защо да плаща членски внос, при положение че не получава нищо срещу него. За справка - вижте как работят синдикатите в Гърция, Франция, Германия, Италия, скандинавските страни, дори и Чехия и Словакия. Причина номер 3 - корупцията. Обикновеният работник често е мачкан, недоплатен, експлоатиран от работодателя си. Единственото което му остава е да подаде сигнал до Инспекцията по труда. Естествено ако работодателят е "от нашите", сигналът потъва някъде и до там. Ако е "от ония", инспекцията идва проверява, хапва и пийва за сметка на работодателя, дава 1-2 предписания за цвят и всичко тръгва по старому, а оплакалият се работник си търси нова работа. Ето така функционира пазарът на труда в България. А той диктува всичко - заплатите на чиновниците, приходите в бюджета, пенсиите, парите за образование, наука, здравеопазване и т.н. Отделен въпрос е, че те не само са малко, а и се харчат нерационално. Затова (и заради монополът), с една МРЗ в България могат да се купят 90 литра бензин - най-малко от целия ЕС и почти цяла Европа. Гоним Куба, където с една заплата могат да се купят 15 литра.

#3 stizi 28.02.2012 в 10:18:27

Напълно съгласен със статията и изводите. От време на време се прокрадва лъч истина, а не стандартното мрънкане.

#5 stizi 28.02.2012 в 10:23:47

#tougherty добре си развил тезите, но не мисля, че "нормалния" персонал в България, който си знае правата и какво може е "мачкан" или нещо подобно. Да и аз имам познати, които има дават да разпишат молби за напускане и чао, но това си зависи от разписващия. Имаме добър кодекс на труда (разбира се със своите слаби точки и пропуски), който защитава в голяма степен работника, но във всеки един закон и в римското и в англосаксонското право има вратички и несъвършенства. Колкото до синдикатите - НЕ благодаря. Не желая безконечни стачници с малоумни искания подобно на Гърция и Италия. Това не е разрешение на проблема, а точно обратното.

#6 strawsPulledAtRandom 28.02.2012 в 10:35:31

Като ще се опитваме да сравняваме сравними неща, нека да обърнем внимание на едно дребно нещо, удобно пропуснато от автора (иначе претендиращ за обективност и достоверност). Как се сравнява производителността на труда на един багерист и на един работник с лопата? За съжаление, съм 99% убеден, че в момента един средностатистически багерист в ЕС изкопава с багер 100 единици пръст, а един работник с лопата в България изкопава 20 единици пръст за същото време. Естествено, обръщам ви внимание на изключитеклно важното обстоятелство, че един работник в Германия например използва машини, поточни линии и т.н. с много по-високо ниво на механизация, докато бай Иван прави същите манипулации на ръка. Виновен ли е бай Иван, че получава 5 пъти по-малко от Гюнтер? Или по-скоро е виновен иначе добре защитеният в статията работодател, който не му е осигурил същите условия на труд? Дори ако говорим за ИТ, където имам по-преки наблюдения, когато се аутсорсва някаква дейност, негативите остават у банановата република. Конкретно нашата фирма се връзва към мрежата на "фирмата-майка" чрез софуер за отдалечен достъп, прехвърлявме файлове през ФТП, вместо просто да ги копираме по папчиците на Уиндоуса и т.н. Разбира се, примерът ми за багера и лопатата в този случай е силно преувеличен, но със сигурност има забавяне в скоростта на работата с поне двуцифрено число в проценти. Поне нашите заплати са малко по-сравними с тези на западните ни колеги, но искам да попитем как точно прозиводителността на един лекар или учител е по-ниска от тази в ЕС? И моля да не започваме да плюем по тях, това, че има лекарски грешки и некадурни учители не оправдава десетократно по-ниските заплати на тези, които си вършат съвестно работата. Та така, на мен статията реално не ми каза нищо съществено и авторът от ИПИ ми прозвуча крайно неубедителен в опита си да защити своите хора.

#7 Оня Дето Го Трият 28.02.2012 в 10:36:19

Това с производителността е повече въпрос на организация, а не на просто "блъскане" на тръстиката. Затова вероятно един българин може би работи и повече от един германец, но резултатите са плачевни......оттам и заплатите Пропускам факта, че българина трябва да изработи и Бентли-то на шефа си, което е труд извън заплатата така да се каже

#8 SilvioGesell 28.02.2012 в 10:36:55

Йордан Йорданов, Това, което описваш не зависи от работника, а от ръководството. И тук ако се направят инвестиции в техника и в по-добра организация на труда, ще имаме увеличена производителност.

#9 strawsPulledAtRandom 28.02.2012 в 10:45:20

"...Да вярно в германия няма да видиш и струг а обработващ център с 20 пъти по-висока производителност. За времето в което един български работник произвежда 1 детайл центърът произвежда 70..." ----------------- Това вина на работника или на работодателя е? Естествено е българският работник да получава много по-малко заради по-ниската генерирана печалба, няма как да не е така, но ме дразни приравняването в устата на работодателите на "производителност" и "работливост".

#10 гражданин-2 28.02.2012 в 11:16:42

Много е просто, българския работник произвежда 5- пъти по малко от немския, но заплатата му е 10 пъти по-малка (400 евро) . Причината е недалновидността и алчността на българския капиталист и безскрупулния чужд инвеститор (резултатът е 700 000 избягали кадърни българи в Испания, Гърция, Англия и вили в Гърция и яхти за милиони на нашите капиталисти), ненормално ниски данъци (10 % ДОД за милионери и 5% на чистия дивидент на собствениците) и липса на подкрепа за малкия бизнес. А от Института за пазарна икономика излизат само поръчкови статии в подкрепа на банките (последно атакуваха идеите на Дянков да вкара ред) и едрия бизнес, чудя се кои ги финансира.

#11 Nikoj Nqkoj1 28.02.2012 в 11:27:59

страъ, и други като теб, абе умни хора сте, а пък се нервите на такива глупости като статията. Заплатите в Бг зависят само и единствено от от генерираният приход на производственият сектор. И когато в производственият сектор работят с лопати и рало, а не с багери и трактори - Генерираният приход от производственият сектор е много по-малък от тези с багерите и тракторите. И тогава от този малък (мизерен ) генериран приход от производственият сектор се разделя на броя на хората от производственият и непроизводственият сектор. Т.е. всички получават мизерни заплати, и работниците (работещите в производственият сектор) и лекарите и учителите (работещите в непроизводственият сектор). И няма никакво значение, че този с лопатата се е изпотил 10 пъти и е работил 16 часа с лопатата , а немеца не се е изпотил нито веднъж, и е работил 7 часа ама с багера. Както няма никакво значение че нашите лекари правят по 8 операции на ден, а немските по 4. Просто общите изработени пари са много малко.

#12 strawsPulledAtRandom 28.02.2012 в 11:42:23

Някой, съгласен съм донякъде, това и аз съм го писал във втория си пост. Няма как за по-малко генерирани приходи да получаваме същите пари. Нервя се на опитите на автора да манипулира общественото мнение, че всичко е наред или ако не е наред, виновни сме си самите ние. Ами не е така - за пореден път казвам - виновен е предимно работодателят. Защото ако германецът копае с багер, този багер е купен от предприемача, има амортизационни отчисления и следователно печалбата му като се тегли чертата е по-малка от тази на българският предприемач, който е купил лопата вместо багер и който плаща на работниците си също така съразмерно на произведеното. Това е тъпото - имаме бизнесмени, които в общия случай не са направили опит да си организират производството/услугите като в заветния ЕС, но си плащат на писачите да ни обясняват как работниците им не произвеждат. Просто тук всеки втори се пише на бизнесмен или търговец. Може да има 5 човека, ама да е шефче. Комплексарска история.

#13 Nikoj Nqkoj1 28.02.2012 в 11:58:04

Проблемът е в това че производителността на работника си зависи в голяма част и от него. Какво имам предвид, ами например работодателя има бригада от 20 копачи с лопати, обаче никой от тях не иска да се научи да копае с багер (щото нямат основно образование и ги мързи. А и другите 19 стават веднага безработни, а по им се иска да си копат с бригадата по цял дени и да пушат и да си лафят. Отгоре на всичко хора които могат да работят с багер не искат да се връщат в малкият град или село. Какво да прави работодателят? Да вземе той да кара трактора и да уволни 20те мързеливеца , които вечерта да му разбият къщата и да го ограбят , или да ги остави така да си работят, а?

#14 Nikoj Nqkoj1 28.02.2012 в 12:01:41

Аз какво правя -ако работодателя не иска да плаща да ми повишава квалификацията, си плащам сам. -ако не иска това да прави в работно време , си го правя в извън работно. -ако не иска да ми къпи машина, си я купувам сам и я нося в офиса

#15 strawsPulledAtRandom 28.02.2012 в 12:12:22

Е хубаво, купи роботизирана поточна линия за производство на фритюрници и я занеси на работа.

#17 Kipra Danailova 28.02.2012 в 12:37:07

Като гледам само как сте се разраболити в кафето... Ако ви измерваха производителността според постовете по формуите, малиииййй Западна Европа праха щеше да ви диша

Новините

Най-четените