Стратегията за детето и интерпретацията на възрастните

Наивно вярвах, че е достатъчно да изчета внимателно Националната стратегия за детето 2019-2030 година, за да разбера скандала около нея. Не, не е достатъчно.

За да осъзнаеш защо изобщо се прави подобен анализ (защото Стратегията е визионерски документ, т.е. основното в него е проучването, формирането на изводи и предлагането на посоки за развитие), е нужно да отделиш време и да прочетеш все така внимателно още поне Конвенцията на ООН за правата на детето, приета на 20 ноември 1989 година и функционираща у нас от 2 септември 1990 година. Нужно е след това разсъдително и спокойно да се посветиш на няколко организации и институции, реагирали крайно рязко срещу Националната стратегия, както и в този контекст да си спомниш причините, поради които и Истанбулската конвенция не беше приета у нас.

В най-разгорещения ход на моето лично образоване и мислене по темата министър-председателят Бойко Борисов спря работата по стратегията.

С това не отне смисъла на моето проучване - просто за пореден път показа, че или няма политическа воля, или сам не е убеден в смисъла но подобен документ (което е крайно притеснително дори и само като управленски ход), или... или не му се занимава.

Това последното е най-страшно. Защото, ако така ще си пускаме и спираме разни държавни дела, заради фейсбук повици и онлайн "разкрития" със силно съмнение на хибридни атаки, вместо да организираме публични дебати и да срещаме гледните си точки в съвместни обсъждания, нещо генерално сме се объркали. Излиза, че цялата държава се ръководи по приципа "една жена каза" и вместо да се разяснят, защитят и представят адекватно разни политически решения, те просто се спират.

Да се върна на основната си тема и да ви кажа какво аз - гражданинът, човекът, майката и жената - виждам около и в злополучната Национална стратегия за детето 2019-2030 година.

Започвам със слабостите.

Вярно е, че документът е написан на сравнително достъпен, но твърде общ и клиширан език. От текста му лъха онази вялост, която се носеше от някогашните "отговори на литературни въпроси" - твърде много общи приказки, досадни словосъчетания и усещане за дърдорене, което измества фокуса на вниманието и не работи в името на разбирането на предложенията.

За пример прилагам следното: "Основен концептуален момент в Стратегията е компетентностният модел, разбиран като съвкупност от знания, умения и компетентности, организирани в обща матрица по начин, който съответства на нуждите на децата, на различните специалисти, системи и нива на политиките за деца, описващ всички компетентности и тяхното разпределение по определени критерии." Това е едно изречение. В него три пъти се повтаря "компетентности/компетентностен". На мен, дето работя с думите, ми се наложи да го прочета три пъти, за да разбера нещо. Чичо Пешо от Сусурлево ще го пропусне и ще чуе интерпретацията на някой в кръчмата.

Въпреки че е визионерски документ, базиращ се на проучване, наблюдение и препоръки, Стратегията звучи твърде общо и неконкретно.

Точно това дава право на хората да провиждат в нея твърде много възможности за различно тълкуване. И тъй като са свикнали отвсякъде да ги "прецакват", много логично е да си представят как цялото това нещо всъщност е добре обмислен начин да им се отнемат децата за щяло и нещяло.

Оттам нататък народното въображение няма граници, а и когато е добре подплатено от недоказуеми "доказателства" (като например това, че злата Норвегия пуска костеливи пръсти връз нашите деца), е готова сама да си нарисува демоните и да им избоде очите.

В този смисъл - грешката не е в хората, че си измислят страшни приказки, а в онези, които не си правят труда да им светнат лапмата и да им покажат, че това в ъгъла не е чудовище, а сянката на гардероба.

В текста на Стратегията наистина се говори за отговорността на семейството за отглеждането на детето. Говори се и за държавни органи, които да могат да го санкционират.

Не става ясно обаче какъв механизъм се предлага за обратното - когато държавните органи трябва да се отчитат пред семейството или пред родителите/настойниците.

Лично аз не разбрах и какво следва да се направи и как да не се допускат случаите, в които детето пострада именно от социална услуга.

Например, ако е бито в детска градина, малтретирано е в училище, подаден е фалшив сигнал от социална служба. Още по-конкретно - ако аз, като майка, бъде обвинена в насилие над детето си, каквото всъщност не съм упражнила.

Факт е, че така, както са описани нещата в момента, се отварят възможности за злоупотреби, които следва да решаваш чрез съд. Но докато едно такова разследване и дело траят, детето ти може да се окаже отглеждано от институция или от приемно семейство. Колко би продължил този евентуален процес и какви биха били ходовете на държавата, за да избегне подобна несправедливост - не разбрах.

Едно от основните обвинения към създателите на Стратегията е, че никъде не споменават сексуалното насилие. Всъщност то е споменато, веднъж, на 70 страница - "Всеки акт на физическо, психическо или сексуално насилие, пренебрегване, търговска или друга експлоатация, водеща до действителна или вероятна вреда върху здравето, живота, развитието или достойнството на детето, което може да се осъществява в семейна, училищна и социална среда".

Разбирам защо това е направено от авторите - ако тръгнем да описваме всички специфични видове насилие, следва да изоставим общата му форма и да конкретизираме изобщо какво се има предвид под насилие във всичките му видове. Това, честно казано, е абсурден труд. В подозрително и крайно разделено общество като нашето, обаче, се оказва наложителен.

Този пропуск дразни хората, защото в главите им все още звънтят хлопатарите на джендъра. Неизяснените въпроси около пола, секса и свободата да определиш къде си в този кръг ги плашат. Затова съвсем естествено различни гръмогласни организации удобно пуснаха опорката, че Европа иска да ни обърка представите за мъжко и женско и оставиха народа да се ръфа на тема "и Бог създаде Човека - мъж и жена ги създаде".

Грешката не е в текста - в липсата на комуникация е.

Има още един момент, на който ми се иска да обърна внимание. Ангел Джамбазки си беше направил труда да посочи, че в Стратегията думата "семейство" се появява едва на осма страница, а семейството е основното място, където се отглеждали децата. Не съм съгласна.

Децата днес се отглеждат далеч не само в традиционните семейства - те са деца на хора без брак, на разведени родители, деца от смесени бракове, където трябва да се има предвид и културата на другия родител, деца на самотни родители, на вдовици и вдовци, на хомосексуални двойки. Има деца, отглеждани от институции или от приемни семейства. Има деца, за които се грижат роднини или близки.

В този смисъл, за мен не е проблем това, че семейството не е споменато по-рано в текста. Както не е проблем и че Стратегията не е "за семейството" (обвинение, което се чу от разни органицации, ползващи думата "семейство" в името си).

Тя е написана в името на детето - то е в центъра й, независимо къде се отглежда - а не семейството.

За да се изведе този момент като пропуск и да се раздуха като опит да се пренебрегне функцията и значимостта на семейството, обаче, вина също имат авторите на документа.

За едно толкова традиционно и консервативно общество като българското е нужно да положиш малко труд и да изясниш подробно фактите от съвременния живот, след като всички сме съгласни, че най-важното в цялата драма е Детето.

И не става дума за простотия - за манталитет и недоверие става дума. Поработете да информирате и да убедите!

В този смисъл, неправилно е и опозиционното на Стратегията схващане, че родителите най-добре знаели какво е нужно на децата им.

Знаят отговорните родители.

Всички сме наясно обаче в колко семейства деца се продават, насилват, изнудват да извършват престъпления, наказват, унижават. Да, това са маргинализирани общества.

В нито един държавен документ на съвременна демократична страна обаче не може да се правят отделни правила за немаргинализираните и маргинализираните общности - правилата се правят за всички, за цялото общество. Затова и е неадекватна съпротивата на противниците относно т.нар. "патронажна грижа", която се предлага в Стратегията.

Казано накратко, става дума за идея да се създадат патронажни групи, които да навестяват децата от 0 до 3 години в тените семейства и да установяват дали грижата, полагана за тях, е адекватна.

Нали ви е ясно, че по този начин могат да се наблюдават децата в бедните малцинствени семейства, деца на криминално проявени родители, на наркомани или на хора с умствена недостатъчност? Ако при вас всичко е в реда на нещата и се грижите добре за детето си, с какво може да ви притеснява това посещение?

Не помните ли, че едно време учителките правеха посещения по домовете на учениците си, за да видят условията им на живот и учене у дома? И това не е само социалистическа практика - подобни посещения се правят в много страни именно с идеята при нужда да се подпомогне семейството или средата, където живее детето.

От цялата какофония около поредния документ, който беше използван къде ли не и за какво ли не влияние, най-нелепа си остава Българската православна църква.

Докато хората говорят за права на детето (което един ден ще стане голям мъж или голяма жена), тя още опява за забрана на абортите, семейства с брак и задължително вероучение. Както стана ясно, официалното становище на БПЦ не било съвсем май официално, защото го била разпространила на своя воля и със свои идеи някаква служителка. Но горчивината, че църквата отново подвиква от иззад олтара, където още не е разбрала, че сме в двайсет и първи век, си стои.

Както винаги, тя остава толкова далече от паството си и съвременния му начин на живот, че всяка нейна реакция може да предизвика само подсмихване. Такова като към старата ти баба, дето все ти натяква, че "не са хубави тез работи", без изобщо да ти знае работите.

Една от хубавите страни на Стратегията е, че се взема предвид факта, че на децата в съвременния свят им се налага да живеят с хора от най-различни националности и религии. Светът днес е такъв. Естествено и наложително е да искаме да възпитаваме децата в разбиране на различието и толерантност към него, когато не ни застрашава или унижава.

Да се провижда в това опит да се грижим за децата на бежанците, вместо за собствените си деца, е толкова нелепо и долно, че не ми се отваря дума.

Това е все едно да си готов да откраднеш сърце на живо и здраво арабче или африканче, за да го дадеш на българче, само защото смяташ, че твоето превъзхожда другото по принцип. Не го превъзхожда - става дума за две равностойни деца, това е! Деца!

Сега да кажа за прословутия бой. Всъщност, четейки становищата на противниците на Стратегията, установих, че в нея прилежащите към различните слоеве на обществото виждат различни недостатъци. Темата за боя е приоритет на крайно десните националисти, тип "патрЕоти", а техните аргументи най-често са "и мен баща ми ме биеше с колана, па станАх човек".

Странно защо никога не се обръщат да видят що за човек са станАли... Да, в Националната стратегия за детето 2019-2030 година е засегнат моментът с физическата разправа и предложението е тя да се криминализира. Т.е. ако таткото с колана го изниже от панталоните, за да си пребие сина или дъщерята, ще бъде осъден. И слава Богу!

Такова нещо като "възпитателен шамар" няма - има шамар.

Има насилие срещу човешко същество, което не е нито на силите ти, нито на опита ти, нито на емоционалната ти стабилност.

Това е бой на принципно по-силния върху принципно по-слабия. И е недопустимо в какъвто и да е контекст, в каквато и да е форма, в което и да е съвременно модерно общество. В противен случай, за тези, които много вярват в боя, има страни, в които той е разрешен, че дори и препоръчителен. Има дори и "тренери" по "бой от любов". Знаете ги кои са, мисля, че няма да им откажат да се заселят там и на воля да бият прилежащите домашни.

Заслужаава си да обърна внимание и на телефона за деца в риск, който беше нарочен за директна връзка с Норвегия и тайните машинации на норвежката страна да взима жива плът от България...

Номер 116 111 е телефонна линия, създадена преди близо десет години със специалната мисия да се използва от деца с всякакви проблеми. На този номер могат да се обаждат (и се обаждат) и възрастни за съвет от специалисти. Телефонът работи в двайсет и осем страни на ЕС, в две кандидат-членки и в две нечленки на съюза.

В момента, в който пиша този текст, се намирам в Австрия. Тук, когато потърсиш информация за 116 111 онлайн, системата ти обяснява накратно за какво служи и те препраща към националния телефонен номер 147 - адекватния на 116 111 в страната.

В България, както и в много страни, номерът си е 116 111. На него, вече от девет години, у нас отговарят специалистите от българската организация за жени и деца, претърпели насилие, "Асоциация Анимус".

Това, че този номер водел директно към Андерш Брайвик и неговите фашизоидни глупости, не ми се случи на мен - както и да поствах номера (като phone number, telephone или телефон) системата нито един път не ме свърза с въпросното лице или организация, свързана с него. Може би, защото цялото ми търсене се води от провайдъри извън България - от три седмици, както и в момента на написването на тази статия, се намирам предимно във Франция и Австрия. Така че, някак идеята за хибридна разработка хич не ми се вижда толкова чужда...

Накрая да обобщя. Националната стратегия за детето 2019-2030 е нужен документ, който трябва да бъде написан и представен в името на това да организираме за децата си по-сигурен живот, по-добро и адекватно образование, по-добра здравна и правна грижа.

Силата й е в това, че обръща внимание на това и насочва погледите към детето като към човек, който има права. (Между другото, минус в Стратегията, а и в Конвенцията за правата на детето на ООН, за мен е, че не се дефинира или не се дават механизми, които да определят кога мнението на едно дете може да се приеме за правдоподобно и смислено - различно е какво казва едно дете на 5 и едно дете на 16 години, както и едно дете, живяло и справяло се на улицата, и едно дете у дома, все пак).

В нея се засягат още аспекти, за които не мислехме доскоро - влиянието на интернет, развитието на технологиите, глобалния свят и запазването на определена идентичност в него.

Говори се за по-добро взаимодействие между службите, за подпомагане на децата със здравословни проблеми и специфични нужди, за подкрепа на семействата, където, както никой не отрича, следва да е най-доброто място за порастването на едно дете.

Истина е обаче, че в текста има неща, върху които е добре да се поработи. И то най-вече, за да се обясни на хората какво точно се има предвид, какво се предлага и как го може да бъде използвано и интерпретирано.

В общество като нашето, което все още няма висока правна култура и достатъчно гражданско любопитство, това е наложително. Когато пък общата политика в страната е дала основание на гражданите да се съмняват във всяко направено решение и жест, това е направо задължително.

#1 Marcinko 28.04.2019 в 12:48:58

Миме, Миме изпей ми “Сине,сине”! Кажи в прав текст че си за Норвежките ценности и емоции и не увъртай!

#2 deaf 28.04.2019 в 13:27:35

"Възрастните","гражданите","обществото",... Ама като почне някой така да обобщава ми иде да хванем тоягата...

#3 Specifier 28.04.2019 в 20:55:08

ДА СЕ СМЕЕШ ЛИ ИЛИ ДА ПЛАЧЕШ, като четеш горното. Авторката или не е разбрала или се преструва на неразбрала... Това е един изключително лицемерен, перфиден и в основата си неомарксистки документ.За разлика от Ист конвенция, тук нещата са по завоалирани - нема GREVIO, ама има надзорни групи и т.н. Съвсем нагло и с един ред е загатнато за "сексуално възпитание в периода от ТРИ до 18 г." Нема грешка - от ТРИ годишна възраст!!(като в Скандинавия) Неслучайно рядко се споменава "семейството" - то е една от най-големите пречки пред левичарите неомарксисти в стремежът им да "разрушат буржоазната държава и морал". Затова семейството трябва да бъде разбито, като един от начините е възпитанието да се предостави на държавата (постепенно овладявана от НЕОМАРКСИСТИТЕ). А също настройване на децата срещу родителите (Х Маркузе и другите "франкфуртци" говорят за "гнет" на родителите над децата). Тази "стратегия" трябва да произвежда павликморозовчета... ХОРА, ВНИМАВАЙТЕ! ТЕ* ИСКАТ ДЕЦАТА ВИ, ЗА ДА ГИ ИНДОКТРИНИРАТ В СВОЯТА ТОТАЛИТАРНА ИДЕОЛОГИЯ И ДА ГИ ПРЕВЪРНАТ ВЪВ "ВОЙНИ НА ПРОГРЕСА И СПРАВЕДЛИВОСТТА"(нещо подобно на това, което искаха "комунистите") ___________________________ *Неомарксистките левичарски НПО-та, анонимно участвали в изготвянето на сатанинския Проект

#4 Specifier 28.04.2019 в 20:58:10

Извинете, я. факт. грешка, да се чете: ...ГИ ПРЕВЪРНАТ ВЪВ "ВОИНИ НА ПРОГРЕСА И СПРАВЕДЛИВОСТТА"...

#5 AL KL 29.04.2019 в 12:38:48

Когато липсва превантивният шамар, когато е трябвало да се случи, после много лесно ще дойде и шамарът на правосъдието, който е не по-малко ефективен.

#6 Фрустрирано Злобарче 29.04.2019 в 13:25:29

Съгласен съм с авторката, че документът трябва да се преработи, и то основно. Формулировките са неясни, обтекаеми, хлъзгави, поднесени на типичен брюкселско-чиновнически "диалект". Да не говорим, че определени проблеми, като например обективните критерии за достоверност за оплакване от страна на дете изобщо не са засегнати. При наличие на огромна маса сред т.нар. "народонаселение", които или отказват, или не могат да мислят критично и сами да отсяват ценното от боклука, нещата трябва да се представят на достъпен език, добре сдъвкани и смлени. Иначе изготвилите документа рискуват да продължат характерната европейско-чиновническа линия на поведение като господари-колонизатори, които обясняват на завладените туземци колко хубава религия е християнството или колко лошо нещо е да се яде човешко месо, а когато не успеят с рационални доводи - прилагат насилие, за да прокарат своето.

#7 dedo adji 29.04.2019 в 16:33:22

...ако така ще си пускаме и спираме разни държавни дела, заради фейсбук повици и онлайн "разкрития" със силно съмнение на хибридни атаки, вместо да организираме публични дебати и да срещаме гледните си точки в съвместни обсъждания, нещо генерално сме се объркали... Значи, ФБ повици и онлайн разкрития бяха достатъчни за заклеймяване на Тръмп, Уайнстейн, Спейси и др., но не са достатъчно основание за противодействие на новоизлюпената стратегия. Трябвало публичен дебат. Какво по-публично от ФБ и интернет? Дебатирайте, кой ви спира. ФБ не докосвам и с маша, но посещавам някои сайтове. В сайта strategy.bg прочетох доста широк спектър от мения и от отделни граждани и от организации. Като напр. Лале, ПУЛС и център за гендър изследвания в подкрепа на стратегията и БПЦ, ВМРО и обединения на родителите, 35 граждански организации и 8000 граждани против. Ако БПЦ ви се струва реакционна и путинофилска, имаше и протест от някакво обединение на протестантски църкви. За марийка касимова всичко, против което са БПЦ и/или патриотите е концептуално и визионерско, къде ти, направо пророческо и пътеводно. Аз пък, като видя името на марийка, подозирам соросови фондове и нечиста игра. Не се насилих да прочета цялата визионерска стратегия, но марийка сама показва слабите й места. Първото и най-същественото е, че всеки текст допуска нееднозначно тълкуване. И няма да тълкува чичо Пешо от сусурлево а стрина марийка от парижево, т.е. НПОшките на Шорош. А ще отнемат децата не на стрина марийка а на чичо Пешо. Не липсват и крокодилските сълзи за маргинализираните общности. а точно там т. нар. стратегия ще се провали с трясък. Защото либерастите и толерастите със зъби и нокти защитават правото на тия общности да запазват традициите си. А традициите им включват точно безконтролно въдене на деца, купуване на малолетни булки, детски бракове и продаване на деца. И марийка няма да отиде да надзирава във Факултето, Филиповци и Максуда, защото там е опасно за бели хора. Друг любим обект за грижи са т. нар. бежанци. Каквито в България НЯМА И НЕ МОЖЕ ДА ИМА по дефиниция. В никоя от съседните държави няма групи, съответстващи на дефиницията. Всички те са ИМИГРАНТИ. И нито те, нито децата им са оставени без грижи. Дори ксенофоб като мен, в едно от първите си включвания в сайта предложи да дари известна сума, ПРИ УСЛОВИЕ да се ползва САМО за майки с деца. Никой не предложи гаранция за изпълнението му. А деца на хомо двойки не знам колко и дали изобщо има у нас. Не е пропуснато и насилието. Нямало възпитателен шамар а само шамар. Марийка не вярва в православния Бог, затова ще й предложа да се закълне в името на Шорош с ръка на сърцето и другата върху истанбулската конвенция, че НИКОГА не е шамаросвала децата си. Следва другото плашило Брайвик, който щял да се обади на телефон 116 111. Мисля, че познавам двама души, и двамата, за щастие, извън България, които ще приемат такава глупост за вярна. Останалите българи се опасяваме да не се обади барнеквобешетам от Норвегия. За тая високо идеалистична служба се изнесоха достатъчно сведения да накарат много емигранти да напуснат страната, въпреки материалния просперитет. А марийка иска да отвори филиал тук. И, споко, неуважаеми соросоиди. Грантовете ви няма да секнат. Великата стратегия не е отменена а само прибрана в чекмеджето, като истанбулската. Ще бъдат направени и козметични промени, които не могат да се правят на цариградската. Бойко не рискува да си вкара автогол преди избори.

#8 deowin 29.04.2019 в 19:00:41

Няма по-лесен начин да си навлечеш гнева на отрепката от това да намекнеш дори бегло, че е възможно да върши нещо неоптимално, камо ли пък ако е нещо толкова важно, колкото отглеждането на собствените му деца. Естествено, че ще вярват и защитават със зъби и нокти идеята, че "родителите най-добре [знаят] какво е нужно на децата им" - за да не го правиш е необходимо да допуснеш вероятността да е възможно да допускаш грешки, която, разбира се, на практика е точно толкова голяма, колкото вероятността да дишаш.

#9 Дракон с кисело зеле 30.04.2019 в 01:35:20

Значи, ФБ повици и онлайн разкрития бяха достатъчни за заклеймяване на Тръмп, Уайнстейн, Спейси и др., но не са достатъчно основание за противодействие на новоизлюпената стратегия. --- Не бяха. Тръмп сам си каза, че хваща котенца. Срещу Уайнстийн беше проведено сериозно и добре подковано журналистическо разследване, което беше и наградено с "Пулицър". Срещу него в момента се водят няколко дела, включително за клевета и за изнасилване. Хора, които го познават достатъчно отблизо, примерно Куентин Тарантино, потвърдиха свинщината му. Срещу Спейси след Антъни Рап глас надигнаха доста хора, които са му били пряко подчинени. Конкретно него съм далеч от идеята да го осъждам засега и не мисля, че кариерата му трябваше да си заминава така без доказана вина, но истината е, че вероятността да му е чиста работата е доста ниска. (Което не променя факта, че вероятно ще бъде оневинен по онова безумно дело, което в момента се води против него и което коментирахме преди време.) Статията в цялост е една от по-малко дразнещите творения на Касимова, даже съм съгласен с голяма част Не че е лишена от глупости, дори напротив, но поне не е лишена и от смисъл...

#10 explorer 30.04.2019 в 10:20:55

ще се спра само на два момента: 1. "Основен концептуален момент в Стратегията е компетентностният модел, разбиран като съвкупност от знания, умения и компетентности, организирани в обща матрица по начин, който съответства на нуждите на децата, на различните специалисти, системи и нива на политиките за деца, описващ всички компетентности и тяхното разпределение по определени критерии." - във въпросния документ няма такава матрица. 2. За възпитателния шамар. Разбира се че това е насилие. Въпроса е от кого към кого? До 18 годишна възраст родителите носят отговорност за децата си. Идеята държавен орган да упражнява над родителите насилие, за това, че са употребили над децата си насилие е абсурдна. Ако има превишване на правата, то това трябва да се установи и докаже в съответния съд. За пореден път ще позова на една вечна истина, която Господ ни споделя - който жали пръчката, мрази сина си. Ние имаме отговорност към децата си да ги възпитаме в това, което е право. Ясно е, че те ще живеят в различен свят, но правото и тогава ще е право и кривото - криво. Алтернативата е това, което наричаме "изтървана работа" - индивиди неспособни да носят отговорност, развили чувство за безнаказаност, които не зачитатат никакви граници в преследвате на своите егоистични цели, постигането на които ги погубва, в крайна сметка.

#11 dedo adji 30.04.2019 в 10:46:09

...Тръмп сам си каза, че хваща котенца... Лошо ли е да се хващат котенца, Драконче? Не всички, само тия, които мъркат, като ги галят. Тръмп каза и They let you do it. И чак след 1/4 век, чак когато беше номиниран, се сетиха за котенцата си и засъскаха. С Тръмп не мина. а Уайнстейн, Спейси и др. бяха свалени от сцената мигновено, преди всякакви разследвания. И Пулицърът за разследването падна след 1г. И още нито едно дело не е доведено до край. Докато се точат, може някои да се сетят и за презумпцията за невиновност. Не съм им адвокат, само не хващам вяра на обвинителите им. И ти май беше фен на Спейси. Както и да е, това е оф топик. Темата беше за стратегията. Разучи я добре, и като завъдиш деца, повикай мара касимова и други НПОшки и чиновници да те наставляват и надзирават. аз моето дете го отгледах без всякакви стратегии, само с малко помощ от д-р Спок. Сега ще помагам да опазват внуците от разни стратези.

#12 Kenny McCоrmick 30.04.2019 в 12:12:45

Прочетох прословутата стратегия, а междувременно бях добавен (за кратко) във Фейсбук групата против нея и... положението е трагично. Стигнах до извода, че най-притеснени от стратегията са точно родители, които всъщност действително имат повод да са притеснени. Между редовете се чете истинска паника, че някой ще им забрани да си гледат децата като отпреди век и кусур и с право са шашнати. Усетиха, че някой най-накрая ще сложи край на неконтролируемите истерии върху децата и безпомощното плющене на шамари и, о, Ужас!, ще трябва да използват непривични за тях способи като говорене, убеждаване, дипломация и се паникьосаха. Същите тези хора са смъртно наплашени и от това детето им да придобие някакви, всъщност каквито и да било права, защото то си е тяхно, как така ще има права и право на глас? А в групата цари някаква завидна кочина. Хора с потресаваща липса на интелект и грамотност громят с думи Норвегия, ЕС, Сорос, САЩ, педофили, Анимус, спешния телефон на Анимус... За съжаление набързо ме изгониха от тази веселба, след като зададох няколко всъщност съвсем резонни въпроса. А иначе въпросната група вече се е превърнала в някаква ходеща реклама на ВМРО, Възраждане и Сдружение Русофили. То не са призиви Путин да дойде, Орбан да дойде, ЕС да се маха. Без майтап, прочетох някакви призиви да пишем до Северна Корея (което беше написано "северна Кореа"). Колко точно трябва да си изчаткал... И дали не е по-добре такива верно да им бъде забранено да гледат деца...

#13 GETI 30.04.2019 в 15:11:08

Е тук обяснено подробно, какво представлява"Национална стратегия за детето 2019-20130" https://civilactionbg.com/поискай-отхвърляне-на-националната-с/ Едни от най-важните неща, които Национална стратегия за детето насърчава: -Изземване на родителските права в полза на държавата -В центъра на чиновническото внимание е поставено детето, не семейството. Семейството се изключва и се противопоставя на детето. Родителят няма правото да откаже на детето да „се информира“ независимо от източника, няма право да го коригира и трябва на всяка цена да се съобрази с мнението на детето си, вместо да изпълнява своята традиционна роля на авторитет. -Проява на дискриминация към родителите и потъпкване на техните най-основни човешки права - Стратегията пряко нарушава Конституцията на Република България, според която в Чл.47(1) „Отглеждането и възпитанието на децата до пълнолетието им е право и задължение на техните родители и се подпомага от държавата“. - Бързо и легално отнемане/отвличане на децата от страна на държавните служители. Предвижда се ранно сексуално обучение в и извън държавните училища. Програмите, свързани със сексуалното обучение (и не само) на децата в предучилищната група и училище, се оставят в ръцете на държавните служители, както и в ръцете на неправителствените организации (доставчиците на услуги), работещи с тях. Те включват насърчаване на сексуалното експериментиране, абортите, промяната на пола. -Стратегията включва „Намаляване на броя на децата, живеещи в пренаселени жилища, до достигане на средните стойности на държавите в ЕС“в условията на една толкова сериозна демографска криза!

#14 GETI 30.04.2019 в 15:12:53

Защо изобщо трябва да има Национална стратегия за детето? Закон за защита на децата от малтретиране, да, да и да... но национална стратегия? Като че ли става дума за собственост, или за природни ресурси. Това е втората и по-опасна Истанбулска „конвенция“

#15 GETI 30.04.2019 в 15:16:21

И още нещо... "ако искате да видите “истанбулския модел” в действие, ето, вижте го. Държавната агенция за закрила на детето, която ще събира информация за всички деца в България, е направила националната телефонна линия за деца (НТЛД) с телефонен номер 116 111.Така. Какво прави тази телефонна линия? Тази телефонна линия “предлага информиране, консултиране и помощ на деца във връзка с широк спектър от проблеми.” Откъде знаем това? От брошура на Фондация “Анимус”. Защо го знаем от брошура на Фондация “Анимус”? Защото Фондация “Анимус” управлява “понастоящем” тази национална телефонна линия за деца.Защо така? Защото Фондация “Анимус” е спечелила конкурс по ЗОП! И сега Фондация “Анимус” има пълен достъп до всеки разговор на всяко дете, което се обажда на този номер да потърси защита! Държавната агенция за закрила на детето е преотдала тази телефонна линия на една неправителствена организация в лицето на Фондация “Анимус”, яростен апологет на Истанбулската конвенция! Знаете ли какво е това? Това е модел на легално пренасочване на обществени средства към неправителствени организации – разбира се, от кръга на Сорос у нас. Това е легално преотдаване – аутсорсване, нали, на старобългарски казано – на отговорности и права от страна на държавната администрация към “истанбулски” неправителствени организации. Това е Червената шапчица да се обади на Кумчо Вълчо, та той да я закриля! Няма какво повече да се добави! Държавната агенция за закрила на детето, кой ще закриля децата ни от вас?! Как не ви е срам!!!" * КАК НЕ ТЕ Е СРАМ, касимова, КАК НЕ ТЕ Е СРАМ!

Новините

Най-четените