Герберите угасиха свещите!

Не може да се отрече, че ГЕРБ се грижи за партийните си активисти. Последният пример - с отказа си да допусне членове на опозицията в ръководствата на районните избирателни комисии партията освобождава членовете си от задължението да мъкнат като хамали чували с бюлетини на "бременни" другарки по време на изборите и някакви нахални вестници да ги снимат. Направо товар свалят от плещите им.

Знаете как беше досега - разни гербери трябваше да висят по нощите в секционните комисии, после да се вмъкват нелегално в районните комисии, а накрая, по първи петли, да криволичат по улиците, с тежки чували... Неприсъща работа за партиен активист. Сега, като няма член на ръководството на СИК от опозицията, всички шашми ще стават в топли стаи и по електронен път, т.е. модерно и цивилизовано. Както би казал Алеко: "Сега и председателят е наш, и зам.-председателят, и секретарят. Само наблюдателите малко шават, ама ще им отрежем куйрука."

Вярно е, че в изборния ден почти всички желаещи могат да присъстват в училищната стая, където се гласува. Дори по време на броенето най-яростният критик Мая Манолова пак може да наблюдава. Резултатите от вота се залепват на вратата. А в една СИК няма само ръководство, има и членове. Както е и вярно, че по време на тройната коалиция в ръководството на ЦИК имаше само хора от тройната коалиция - председател, зам.-председател, секретар.

Проблемът на ГЕРБ обаче е, че за простотията има и сегашно време. Дежурното оправдание: "Тия преди нас не правеха ли същото", е резонно, но точно то съсипа целия преход. А ГЕРБ твърдеше, че ще се различава от предшествениците си. Не би... Не само че не се различава, но и ги надминава. И поради факта, че в редиците си няма изтънчени и обръгнали в изборните детайли спецове, каквито имат БСП и ДПС, действа като слон в стъкларски магазин - и с идеите за промени, и с абсурдно-комичната им защита.

Сталин бе казал, че не е важно колко и как са гласували, важно е кой брои резултатите. Милиционерската ни власт е на път да претвори наблюденията на Коба - вече няма да е важно дали управляващите са занесли 100 оки ракия в Циганската махала при Топачоолу, 100 оки в Парцал махлеси в Гоговата кръчма и 100 оки долу, при хамалите.

Щото комисията е на ГЕРБ и няма значение кой как гласува и колко е изпил преди това.
После Борисов може спокойно да каже: "Опозиционните кандидати се провалиха позорно".

Действията на ГЕРБ днес означават, че когато падне мрак, еднородното ръководство на бъдещите секционни комисии ще подписва каквито си иска протоколи и ще ги праща нагоре по веригата. ГЕРБ не работи за развитие на демокрацията, ГЕРБ прави така, че в бягството към победата да има по-малко препятствия. Точно така се правят фалшификации - със законно гласуване по нощите или поне до 21-22 часа, с непублична работа на секционните комисии и някаква псевдооткритост, записана в закон. Щели да сложат 1 камера в ЦИК и по една статична камера в РИК и с това да гарантират прозрачност? А камери в 11 500 СИК няма ли да сложат, щото там се вършат фалшификациите. Пак да припомним Алеко, който преди почти 120 години написа как се правят фалшификации - "чрез угасвание свещите или взимание списъците".

Неприемането на нито едно предложение на опозицията може да има логично обяснение в главата на Искра Фидосова, на друг представител на монтанската правна мисъл или ръководител на някоя хунта, но не и на демократ. Това е все едно да дадеш на някой и хляба, и ножа, а после да го чакаш да ти гарантира свободата и независимостта. "Свобода ли? Ще види опозицията в неделя една свобода, че ще я помни до живот".

Чух довод - ако има представител на опозицията в ръководството, той ще блокира работата на секционната комисия... Чудно е, че досега никой през прехода не се сети за такъв довод. Не е чудно обаче откъде идва този страх - той се появи, след като президентът Росен Плевнелиев успя с едно неприсъствие да блокира работата на Конституционния съд. Т.е. сега ГЕРБ се страхува, че опозицията ще възприеме челния подход на колегата им...

Изгониха опозицията от ръководството на комисиите; ограничиха застъпниците, но и забраниха да се сменят; орязват правото на партиите дори да получават протоколи с изборните резултати; правят законно гласуването по тъмно; приемат, че ЦИК, а не законът ще определя коя партия колко мандата е спечелила; правят необжалваеми някои решения на ЦИК... Нямам идея защо ГЕРБ действат така грубо, след като бяха спипани на президентските избори в оная история с чувалите. Имаше снимки, имаше свидетели. Те вече загубиха доверие как се справят с изборите и вместо да го възстановят, тръгнаха като багер през нива.

Нещо повече - в сряда през нощта Фидосова призна, че официалните изборни резултати в сайта на ЦИК, резултатите, публикувани в бюлетина на ЦИК, и тези, които излязоха на дисков носител, се различават. Верни са резултатите на диска. На сайта и на хартия - са грешни!!! Да кажеш година по-късно, че публикуваните резултати от изборите не са верни, е... нямам думи. Фидосова може да истерясва в пленарна зала колкото си иска, може да недоволства от предположенията на опозицията, че ГЕРБ смята да фалшифицира изборите, но фактът си е факт - когато ЦИК пуска грешни резултати, как да очакваш, че СИК няма да духне свещите и да брои на ум.

Всичко това е важно. Далеч по-важно от температурите навън и телефонния тероризъм в мола, за които ми проглушават ушите телевизиите. Важно е, защото досега начинът, по който България прави избори, акумулираше доверие, а не предизвикваше въпроси. Важно е, защото изборите са едно от нещата в тази страна, които не трябва да се правят арогантно. Защото изборите наистина не са партиен процес, а обществен. Те ме интересуват толкова много, колкото и за какво харчи държавата парите ни.

ГЕРБ не бива да гасят свещите...

Segabg.com

#3 Meteora 15.12.2012 в 16:36:40

1. Чувалите с бюлетини нямат никакво отношение към резултатите (в Испания даже ги горят и какво от това?). Освен в редките случаи, когато съдът разпореди материална проверка. Интересно как се познава в кои именно чували са бюлетините от секцията, за която след два месеца съдът ще разпореди проверка? За сведение, такива са до 10 секции от 11 500. Освен това, когато секционна комисия фалшифицира резултата, тя си оправя и бюлетините. Във всяка комисия почти половината членове са от опозицията. Без тяхно съдействие нищо не може да се фалшифицира. 2. Протоколът се подписва не само от ръководството на секционната комисия, а от всички членове. Този протокол е в 3 идентични екземпляра. 3. Естествено, че може да има има разлики между първоначално съставените протоколи и това, което остава в базата данни на ЦИК. Примерно в секцията написали "1 + 1 = 3", щото имали специфичен образователен ценз. РИК по закон ги кара да си оправят сумите. Такива числови разлики има до хиляда от общо един милион числа. При това разликите почти никога не се отнасят до гласовете на големите партии - управляващи или опозиционни. И съответно никога не са променяли общия резултат на партиите в брой мандати. 4. Документно доказани са фалшификациите на изборите през април 1923 г. (на Стамболийски затова впрочем му пада главата) и през 1990 г. За което на никой не му падна главата, а трябваше. 5. Добре е не само да се пише, но и да се чете! Бъдете здрави!

#5 pueblo 17.12.2012 в 01:57:36

ДУХАЙТЕ СУПАТА

#6 KingoftheROAD 17.12.2012 в 10:38:00

Ауууу, нашата гордост е станала още по кръгличка. Ауууууу

Новините

Най-четените