Поток на мисълта

Днес министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев отново привидя неща, които доста хора някак си не забелязват.

Първото, което той прозря и изказа гласно, е изключителното значение на „Южен поток" за българската икономика. През неговия поглед „Южен поток" добива стойността на важен, стратегически, инвестиционен проект, чиято икономическата полза за страната е неизмерима. А без него - очевидно отиваме към фалит.

А хилядите работни места в най-бедния северозападен регион, които министърът обещава да се открият? Звучи толкова хубаво, че можем само да се запитаме как България досега се е справяла без „Южен поток"

Разбира се, грубо казано и съвсем буквално: друго си е да разчиташ на хипотетични руски инвестиции, вместо да работиш за регионално развитие.

Потокът на мисълта на Стойнев изля опасения, че „трябва да се откажем - да не се развиваме". Разбира се, как ще се развиваме, когато сме зависими от външни, при това, доста нестабилни, сили?

Това не е всичко: Стойнев прозря и невероятен икономически растеж над 2%, който ни чака някъде в бъдещето - и то при условие, че всъщност вече „ние тръгнахме по пътя на икономическия растеж".

Ако не звучеше толкова шизофренично, продължението щеше да е логично: ако няма Южен поток, „ще се откажем от 5000 работни места, от работа за българските фирми". Но според каква точно статистика 2% икономически растеж се равнява на 5000 работни места е задача, очевидно не от компетентността на министъра.

Но нека бъдем снизходителни към Драгомир Стойнев. Когато цялата ти работа е такава, че седиш на два стола и се каниш да паднеш и от двата, е нормално да говориш неща от сорта: „Трябва, с нашите стратегически партньори, да се съгласим за конкретни негативни действия срещу тях, само защото някои държави са далеч, нямат такива връзки, икономически, и да угодим на едно общо решение. Да, ние ще спазим това решение, но ще се борим да има солидарност по отношение на тези санкции. Ще се борим и за финансов механизъм и най-пострадалите държави да бъдат компенсирани."

Разшифровайте, ако можете последното изказване и то на фона на предишните.

#1 megatod 18.04.2014 в 10:03:37

МАДУРКО

#2 Сашо 18.04.2014 в 12:49:23

Доводите за проекта "Южен поток" са много сходни с тези за прословутия жабурняк АЕЦ "Белене". Обещава(ше) се, че при строежа на АЕЦа България ще цъфне, а местните жители ще се превърнат в милионери, при все че бе доказано неколкократно, че произведената ел.енергия у нас е с пъти повече от това, от което на този етап икономиката ни има (и то за доста години напред). И това на фона на най-скапаната ел.преносна мрежа в целия ЕС, която, ако се оправи, ще направи реализацията на проект от типа на АЕЦ "Белене" повече от ненужен. Подобна е ситуацията и с газопровода. България, където ценовото положение е до огромна степен зависимо от това дали Путин стане с гъза нагоре или не, или по-точно комунистите гледат да продължат с "диверсификацията", която наблюдаваме вече десетилетия наред. Мъдурко е крайно противоречива личност по отношение на житейския си път. Роден в Либия, завършва Сорбоната във Франция, а в същото време става съветник на Станишев по време не предишната Тройна коалиция, а сега е и министър отново на страната на комунистите. Сорбоната е един от най-престижните ВУЗове в целия свят. И при все, че този човек е завършил там, не знае какво означава думата Д-И-В-Е-Р-С-И-Ф-И-К-А-Ц-И-Я. В редица интервюта използва доста лежерно този термин по отношение на "Южен поток". Каква диверсификация, какви пет лева?!?! Ок, ще има още една тръба, която не минава този път през Украйна. Но източникът е същият, дявол да го вземе! Отново Русия е тази, която разполага изцяло с контрола над кранчето. Нефт, газ, гориво за АЕЦ "Козлодуй" - все руско. Авиацията ни - също руска. Сума ти имоти по черноморските курорти - пак руски. България не само, че не се откъсна от влиянието на бившия СССР, но както е тръгнало, може и да станем част от руската федерация след някое и друго десетилетие. И с това свое изказване не заставам и зад върлите фенове на така наречения Запад, защото и от там сме получавали доста шутове в слабините и задните части. Как все гледаме някой друг да направи нещо у нас, за да се нормализират нещата? Крайно време е българите и по-специално - българските политици - да престанат да бъдат дупелизци и да просят милостиня къде от САЩ, къдет от Русия, където от ЕС, защото това е най-малкото крайно унизително да не говорим за доста по-сериозните икономически и политически последствия.

#3 dedo adji 18.04.2014 в 13:34:18

Стойнев не ми е приятел, а на партията му и сопола си не хвърлям. Но ми е интересно как Сашо и дружината му ще осигурят енергийната независимост на България. Ще построят терминал в Бургас и ще внасят втечнен газ от Катар? Или ако турците затворят Босфора за газовози ще чакат гърците да построят терминал в Солун и да ни подават газ? Или ще внасят газ от луната? Енергийна независимост не може да има без собствени енергийни източници. Извинявам се, че извеждам формулата 2+2=4, но има някои, които още не са я чували. Дайте най-после и да кярим малко от положението си на кръстопът, а не само разни доброжелатели да ни притискат, за да имат на кръстовището светофар с дистанционно управление, а не КПП. Като са толкова загрижени за Украйна, защо европейците не затворят и Северния поток. Да на южния поток! Да и на НАБУКО ако някой някога се реши да го построи! Да на Белене, а ако енергията стане много можем да закрием Марица Изток да не бълва пушек. Природозащитниците, които треперят от атома, някакси пропускат факта, че и природният газ, както е най-чистото гориво произвежда въглероден двуокис (за европейците-сега му казват диоксид)

#5 sim4o 18.04.2014 в 20:54:29

......... "Турският енергиен министър Танер Йълдъз съобщи, че Турция е готова да води преговори с Русия за изграждането на тръби по "Южен поток", ако Москва изяви желание за това. Въпросът по прокарването на газопровода през турска територия ще бъде обсъден на среща между представители на Русия и Турция в Анкара следващата седмица. ..." ... .... .. .. Нека им е зле на нашите, петвековни поробители - ще получават такси от преноса , ще навикнат да живеят - ей така - без да работят, ще се измързеливят .. и ще изпаднат в тежка зависимост ! А ние - ще се трудим в студ и зной и ще сме здрави и щастливи ..! Толкоз!

#6 Сашо 19.04.2014 в 16:48:36

@dedo adji, гледам, че явно си от големите разбирачи предвид факта, че очевидно считаш ел.енергия добита от АЕЦ за нещо екологично. Да, един ЕЦ на кюмюр бълва СО2, но това не е най-вредното. Най-вредното са саждите, които се изхвърлят в атмосферата. По отношение на СО2-то - това е напълно "нормален продукт". Факт е, че всички ние го произвеждаме. Факт е, че растенията имат нужда от него, за да произвеждат кислород. Факт е, че има дори и СО2 обогатени ферми, за които е доказано, че предизвикват много по-бърз разтеж и плодородие от нормалния начин за производство на зарзават. Но дори и тия сажди не могат да се сравняват с радиоактивния отпадък, който един АЕЦ произвежда. Водата, която се използва за охлаждането на реакторите, също след употреба е за боклука. Остатъците от горивото се съхраняват на специални места. За АЕЦ "Козлодуй" те биват извозвани към Русия. Това че нашите идиоти направиха така, че обществото кажи-речи да намрази думата "зелена ел.енергия", е друг въпрос. По отношение на газовата независимост - да, поради географското положение е трудно и точно заради това трябва да се продължи с изследванията в нашата част от черноморския шелф за газови находища, както и да се види какво има на поземлената територия на България. Но ако смяташ за нормално 80-90% от газа у нас да идва от един единствен външен източник, мисля, че няма какво да коментираме повече по темата.

#7 sim4o 19.04.2014 в 17:43:38

"Сашо | 19.04.2014 16:48 @dedo adji, гледам, че явно си от големите разбирачи предвид факта, че очевидно считаш ел.енергия добита от АЕЦ за нещо екологично ... " ------------------------------ И аз считам енергията от АЕЦ за възможно НАЙ-ЕКОЛОГИЧНАТА ... по отношение на емисиите СО . А то това е написано и на няколко места в Интернет ... Що се отнася, до отработеното гориво .. за сега то не е голям проблем .. Проблемът е в друго - урановите залежи , не са безкрайни ..

#8 dedo adji 22.04.2014 в 14:07:45

Сашо, 36 год. ям хляб от енергийни машини. За разлика от някои, съм плавал на газовоз и съм виждал газов терминал отвътре. Мога да ви уверя, че те се строят поне на 30 мин. път с кола от населени места и струват майка си и баща си, както и газовозите. Новият голям брат (биг брадър) не дава и цент за реални инвестиции в производство, само за износ на демокрация, че е по евтино да си купиш политици. Тъй като повече нямам намерение да въдя деца, при нужда мога и в АЕЦ да вляза, но и там евро-американците ни удариха балтията, и то много преди изнасилването на Козлудуй. За тези, които тогава са ходели прави под масата ще припомня, че едно от първите предателства на Филип Димитров (защо някои го наричаха Кенеди никога не разбрах), още преди разтурването на ТКЗС, беше да закрие урановите мини. Аз не можах да изобретя генератор за енергия от вода или въздух. сега щафетата е у вас. А дотогава, изолирайте си жилищата, запасате се с дърва и топли дрехи и не дразнете прекалено руската мечка.

#9 greenstreet 23.04.2014 в 04:51:29

Dedo, след сума ти изписано си дойде на думата за руската мечка и приказката за наведената главица...няма да се задълбочавам в темата, ти си се качвал на газовоз, т.е. по презумпция сигурно много разбираш от енергийни източници. След Чернобил, Фукушима и т.н. Европа показа, че си остава най-напредничавата част от света и се пренасочи към алтернативните източници. Ни най малко не твърдя, че те нямат негативи, но Сашо спомена вече важната думичка "диверсификация", която е основна в случая. Германия след 30-50 години ще се радва на избор на най-различни източници, които почти изцяло да заместят останалите. В момента само перките им в Северно море могат да покрият нуждите от ток на цялата страна. 100 пъти предпочитам да вървим по техния път (не задължително с тях), а не с Иванушка, който тогава ще се чуди откъде му е дошло. Последната дума както винаги ще е на кораба-майка, разбирай планетата Земя, а тя няма неограничен ресурс от никоя енергия. Пийк ойл идва, искаме или не.

#10 Оня Дето Го Трият 23.04.2014 в 09:38:56

"...Аз не можах да изобретя генератор за енергия от вода или въздух. сега щафетата е у вас. А дотогава, изолирайте си жилищата, запасате се с дърва и топли дрехи и не дразнете прекалено руската мечка...." Искрено отвращение и погнуса изпитвам от тоя, който е написал това. Първо е твърде тъпо да искаш да откриеш нещо, което отдавна е открито. Второ има цели държави, които се захранват почти само от него. Трето, когато се хванеш за палците и разтвориш бузи нищо хубаво няма да видиш от това. Тази мечка изнасилва точно тези, които не я дразнят и се снишават

#11 dedo adji 23.04.2014 в 11:48:12

Оня, дето се страхува да не го изнасили руската мечка, да си припомни кой изнасили България да си затвори атомните реактори и кой сега протестира, че ветровите генератори в Добруджа пречели на прелетните птици. Като си без гащи и с чатал на врата ще те насилва кой отде мине - не само руска мечка ами и гръцки чакал, да не говорим за анадолския манаф. Няма нужда от американски бизон или германски орел - те само ще държат чатала. Германия с хилядите перки в Северно море (има ги, виждал съм ги, без да ги броя) не се отказва от руския газ и участва с финанси в Северния поток.

#12 Оня Дето Го Трият 23.04.2014 в 12:12:43

Пълна каша ти е в главата, както и в редовете, които си написал. Според теб какво ще се промени ако днес, сега в този момент, си пуснем реакторите 3 и 4, за които толкова плачеш? Да чуя ?

Новините

Най-четените