ГЕРБ се оказа добър ученик на тройната коалиция

Изборите са страхотен сезон за електората. И не защото ще може да смени некадърните политици с по-добри. 9 месеца преди следващия парламентарен вот кошницата с големите обещания е извадена - за заплати, пенсии, стандарти за издръжка. А хората си знаят, че това е времето да искат повече. И всички искат - опозиция, синдикати, лекари, учители, пенсионери, майки, бедни...

Както винаги, поменът е с чужда пита. Държавата отдавна не може да увеличава никакви доходи, ако няма работеща икономика, която да пълни бюджета. Или ако не вдига данъчноосигурителната тежест за хората и бизнеса. Колкото и да се тупа в гърдите правителството на ГЕРБ, че не е вдигало данъци и осигуровки, сметките показват друго.

За трите години, в които при това правителство има договорени минимални осигурителни прагове, те са се увеличили общо с около 16%. При това за около 1/3 от наетите, а понякога и за повече, увеличението е административно със заповед на социалния министър, тъй като няма споразумения със синдикати и работодатели. С ръста за 2013 г. общото увеличение може да стане 20%.

Бизнесът предупреждава, че насилственото увеличение на праговете води до фалити, съкращения и масово преминаване на хората на половин работен ден или направо в сивия сектор. Дори там, където има споразумения, те обикновено са достижими само за големите предприятия, но съсипват малкия и средния бизнес в сектора.

Никой не чу

Така заетите в дейностите, за които се определя минимален осигурителен доход, намаляха с над 350 000 за три години.

От септември 2011 г. трябваше да има механизъм за определяне на минималната работна заплата, договорен между работодатели и синдикати, който да отчита както икономически, така и социални показатели. Имаше обещания от страна на социалния министър, че увеличението й преди местните и президентските избори през октомври м.г. от 240 на 270 лв. ще е последното по административен път и после тя ще се вдига по договорената формула.

Договорка обаче нямаше, а правителството направи най-ниското възнаграждение 290 лв. от 1 май т.г. и заложи план за увеличението й чак до 2015 г. до 350 лв. Показателят е само социален - след удръжките тя да не пада под прага на бедност, в момента 236 лв. Бизнесът вече предупреди, че така наемането на нискоквалифицирани работници излиза прекалено скъпо и те ще стоят без работа, защото работодателите ще разчитат на по-малко кадри, но квалифицирани, които ще вземат малко повече, но и ще произвеждат повече.

Финансовият министър Симеон Дянков пък обеща, че от догодина учителите ще получат по-високи заплати, дори с повече от 30-те лв., които искат. Но настоява да има механизъм те да не се дават на калпак, а според работата. Има обаче малка подробност - държавата отдавна не определя заплатите на учителите. Определя ги директорът.

Държавата може да увеличи само издръжката на ученик и стартовите заплати. Но пък директорът може да намали работното време на всеки учител, за да се вмъкне в делегирания бюджет, който зависи от броя на учениците и от другите разходи. Защото колкото повече се плаща за ток и парно, толкова по-малко остава за заплати. На практика излиза, че в не толкова елитните училища, където има малко, но много трудни за работа ученици, учителите ще вземат по-малки възнаграждения от колегите си в училищата с препълнени паралелки.

Полицаите искат 25% увеличение на възнагражденията си, а Дянков им обещава 12% срещу орязване на привилегии. Не е ясно дали ще е на това мнение след 22 септември, когато е насрочен протест на униформените. Същото е долу-горе положението и с военните. Още отсега може да се прогнозира, че иначе добрата идея на Дянков да се сложи ред в заплащането на тези сектори и да се премахнат някои прекалени придобивки, за които няма нито основание, нито пари, няма да се реализира.

Защото премиерът Бойко Борисов много мрази да му викат под прозорците и дава мило и драго да успокоява недоволните. Особено пък когато идват избори.

Социалният министър Тотю Младенов най-накрая също се сети, че принципът на осигурителната система е пенсиите да се увеличават с еднакъв процент за всички, защото така по-справедливо се отчита осигурителният им принос. И обеща, че ръстът ще е с поне 7.6%. Това увеличение обаче е възможно не защото ГЕРБ изведнъж са се загрижили за пенсионерите за пръв път от 3 г., а защото населението го направи възможно с понасянето на тежки реформи в осигурителната система - вдигането на възраст и на стаж и отпадането на точковата система, която компенсираше липсващ стаж с по-висока възраст.

Междувременно управляващите преместиха отпадането на тавана на пенсиите за друг мандат, вместо да го направят през 2012 г., както беше по закон. Така и това правителство продължи да ограбва около 49 000 пенсионери с над 100 млн. лв., за да се доплащат 180 млн. лв. за минималните пенсии на около 500 000 души с малък осигурителен принос. Излиза, че увеличението на пенсиите ще е за сметка на хората, които не са успели да се пенсионират, за да се прави правителството на благодетел.

Затова пък около миналогодишните президентски и местни избори ГЕРБ също като всички предишни правителства забрави за принципите на социалното осигуряване и Кодекса за социално осигуряване, който регламентира кога и как да се вдигат пенсиите, и реши да ползва парите на НОИ за социално подпомагане. С вдигането от 1 юни т.г. на минималната пенсия от 136 на 145 лв. увеличи леко доходите на общо 700 000 пенсионери от 2.3 млн. души. Това е с около 200 000 повече от пенсионерите, които бяха на минимума при 136 лв.

Точно преди изборите през октомври 2011 г. пък бяха вдигнати само вдовишките добавки, които дори нямат връзка с осигурителния принос и също се получават от около 700 000 пенсионери. Така ГЕРБ направи това, в което премиерът Борисов обвинява тройната коалиция - вдига доходи, които друг трябва да плаща.

Сметката обаче няма да се поеме от следващото правителство, а от хората и бизнеса. За тяхна сметка са по-високите акцизи. Те покриват и ръста на инфлацията, която за 3 години криза е скочила с 13.9% по данни на НСИ. Бюджетите на домакинствата и бизнеса покриват по-високите цени на горивата, тока, водата... А държавата и при ГЕРБ само разпределя на когото си реши и както си реши постъпленията. С политически решения, въпреки законите и житейската логика.

#2 Оня Дето Го Трият 10.09.2012 в 10:43:57

@ ком /1/ Що да няма как? Ако вместо за детето, си изхарчиш цялата заплата за пиене и за курви, пак влизаш в месечния си бюджет (без дефицит), обаче хората казват, че харчиш през пръсти и пилееш....

#3 Гризли 10.09.2012 в 15:59:47

Паяк, че виждаш през червена завеса става ясно от двата ти коментара на двете антиГРОБ статии... Ама не става ясно как точно ще обориш написаното и в двете статии! Понеже всички от 3 години усещаме, как доходите постоянно падат, като за сметка на това всички разходи постоянно растат! Освен това правителството и Барабойко от много време вече показват пълна некадърност и липса на възможност да направят каквото и да е смислено нещо! Ако досега не си го усетила просто прочети поне двете статии още веднъж... И само за протокола - точно вдигането на доходите в края на мандата показва абсолютната некадърност и безсилие на правителството! Те си знаят, че са толкова зле и нямат никакъв шанс да спечелят още един мандат, че предприемат най-отчаяната предизборна стъпка! Помниш ли колко време Боко обвиняваше предишните, че са вдигнали предизборно пенсиите, парите за които ще трябва да ги намерят следващите управляващи (т.е. ГЕРБ)?! Колко обвинения, колко грубости и плюене бяха, още ми е мокър телевизора от тях! И в следващия момент правят ТОЧНО СЪЩОТО!!! Това говори ли ти нещо?! Клоуни!!! Толкова са смешни, че би трябвало да ни болят коремите от смях! Но за съжаление ни болят ог глад!

#4 TheSpider 10.09.2012 в 16:38:04

Хаха, доходите падали, това пък от къде го измисли??? Аз не съм чул някой да е намалявал заплати. Разходите растат, но това е било винаги. Сега поне нещо се прави, вместо Бойко кой искаш да дойде, посочи ми един!

#5 Гризли 10.09.2012 в 17:05:22

TheSpider | 10.09.201216:38 "Хаха, доходите падали, това пък от къде го измисли??? Аз не съм чул някой да е намалявал заплати. Разходите растат, но това е било винаги. Сега поне нещо се прави, вместо Бойко кой искаш да дойде, посочи ми един!" Веднага ти казвам откъде го измислих това за доходите - след като ГЕРБ дойдоха на власт заплатата ми като цяло намаля с почти 200 лева... Освен това от тогава няма 13-заплата (а дори при БСП имаше), спряха ни безплатната храна в завода, смениха я с купони (най-евтините). След това спряха и тях... Забраниха се всякакъв вид бонуси... Съкратиха около 1/4 от хората... Заплатите не са мръднали и със стотинка нагоре, въпреки че са твърде ниски за тези работни условия (говоря за обикновените работници, моята заплата все още е добра, макар и доста орязана). И това става в най-голямата фирма в България в съответния бранш! Имам наблюдения и за другите фирми и колегите там... Имам и наблюдения за заплатите, обявени на пазара на труда... Не знам ти къде живееш и работиш, та не си чул за това... Съгласен съм, че кризата допълнително усложнява нещата, но при непрекъснатото и постоянно увеличаващо се производство в нашата фирма кризата не играе чак такава голяма роля! Обаче пълната управленска каша пречи на всичко останало, по този начин и на нас... Нали знаеш "Защо да им давам повече пари, като и без това няма къде да идат да работят?" А колкото до това кой да бъде следващия не знам... От политика се интересувам дотолкова, доколкото го усещам по начина си на живот! И щом живея все по-зле, а от телевизията разни мазници ми казват, че живея все по-добре, значи някой се опитва много грубо да ме лъже!!! Което значи, че с мен вече няма никакъв шанс... П.С. Имам приятел, който работи в семейната им фирма за производство на машини за хранителната индустрия. Имат много работа и са на пазара (българския и чуждестранния) от доста години. Той казва: "Никога досега през последните 15 години не е имало такъв натиск върху бизнеса, както е сега. На нашата улица имаше много малки (и не само) фирми, които затвориха... Защото не могат да издържат на постоянния натиск, увеличени такси, удръжки, цени на всякакви консумативи и много други неща... Гласувах за Бойко, но на следващите избори ще гласувам за БСП - дори при тях имаше много добри условия за бизнеса! Тези разсипаха всичко..." Не мисля, че има какво повече да се добави...

#9 Гризли 10.09.2012 в 19:58:16

"Щом казваш, че имате работа и сте с висока производителност питай шефовете си. Бат Бойко няма работа в твойта фирма." Можеш да питаш шефовете си някъде в Европа, но не и в България... Това и само го знаеш много добре. Отговора на такъв въпрос е през портала... А пък Бойко май няма нищо общо с моята фирма, освен че идваше лично на предизборен митинг, при кметските избори лично кандидат-кмета дойде да агитира, имаше едни обещания при победа, които после се изпълниха... Това ти е достатъчно... "Точно коя такса е виновна за намаляване на заплатата ти, колко е голяма тая такса? Къв е тоя консуматив, който ДЪРЖАВАТА(ГЕРБ) произвежда или внася и твойта фирма го купува ОТ ДЪРЖАВАТА?" Когато правителството смачка всякакъв бизнес и всяка конкуренция на удобните фирми, какво внася фирмата няма никакво значение - важното е, че не парите в държавата свършват... Увеличава се безработицата, което директно смъква работната заплата. Ако си търсил работа през последните 2 години би трябвало да знаеш за какво говоря! И точно по този начин държавата е виновна за намаляване на заплатата ми... И за теб един пример от личен опит - отивам на интервю (в Пловдив) за мениджърска позиция. Изискванията за която са цяла страница, като включват отличен български, отличен английски, отлична компютърна грамотност. И 3-те изисквания ще бъдат доказвани с тест на интервюто. (Останалите стандартни изисквания за образование, стаж, допълнителни квалидикации и т.н. изобщо няма да ги споменавам) И на това интервю съвсем нормално се стига до въпроса за заплатата - казват ми 800 лв. При което ченето ми висва и не мога да се сдържа... Питам "Ама как така, та вие имате цяла страница изисквания!" Познай какъв е отговора! "Ами господине, и вие ако стоите вкъщи 2 години без работа 800 лева ще ви удовлетворяват..." И после казват, че в България нямало специалисти! Ами няма и да има, докато заплатите са такива смешни и докато работодателите си мислят, че трябва да им целуваме ръцете за такава сума! А за това пак правителството е виновно, поне от него зависи икономическата обстановка, работните места, доходите и разходите... Ако средната заплата в бранша е напр. 1500 няма да има как някой работодател да дава 800 лв, понеже ще се наложи сам да облече работните дрехи. И това също ти е ясно, нали?

#10 CrossFire 11.09.2012 в 09:29:45

- Премахване на задължителното здравно и пенсионно осигуряване - Преработване на НОИ и НЗОК така че да работят само за вече пенсионираните и слоциално слабите - Промяна в закона, така че частните осигурителни фондове да станат основна част от здравноосигурителната и пенсионната система и хората сами да преценяват за колко и как да се осигуряват - Приватизирането на абсолютно всички държавни болници в страната през БФБ - Промяна в закона за соц. помощи така че те да се приспадат от данъците (така ще ги получават само хора, които си плащат данъците) - Премахване на идиотщина наречена "минимална работна заплата" и позволяване на хората сами да решават за колко са готови да работят, а не св. Бойко - Временно частично и пълно освобождаване от данъци на компании, започващи работа в райони с висока безработица - Премахване на валутния борд, който в момента е абсолютно безсмислен - Развързване на ръцете на БНБ и обвързване на основния лихвен процент с годишния ръст на БВП (колкото е ръста, толкова и лих. %) - Въвеждане на пълно електронно правителство и премахване на по-голямата част от административния персонал Ето как се стимулира икономика

Новините

Най-четените