Баста или паста за Берлускони

(Това не е политически анализ. Авторът ще се опита да предаде своите впечатления от Италия и да остави читателите да направят своите изводи...)

Аз и международен политически коментар? Пази, боже, музикант да пропише...

Сутринта, както си седях, преглъщах кафето (италианско, естествено) и се опитвах да не се издрайфам, четейки номинациите за  "Евровизия", ненадейно ми звънна моят добър приятел Стоян Георгиев от Webcafe и каза - Венци, ти беше за няколко дни в Италия, напиши статия за Берлускони...

В първият момент леко се стреснах. Викам - Стояне, не ме надценявай. Бях там, ядох паста, пих вино... Ама чак пък анализ на протестите...

После обаче си казах - абе я се стегни. Колко хора в България правят това, от което не разбират... Нали за това имаме "шоубизнес". Един повече или по-малко - голяма работа.

И запретнах ръкави.Тоест - написах името на Берлускони на български в Гугъл. И ето какви излезе:

"В Кресна иде Берлускони

Луд мерак за секс го гони

Чул, че с гейове добри

Славело се Симитли..."

Тук директно спрях своя кратък, но за това пък напълно неуспешен рисърч.

Погледнах монитора и клавиатурата с безсилие - онова чувство, което изпитвате всички, когато гледате пряко наградите на "БГ Радио", и реших - така и така нищо не разбирам, ще напиша впечатленията си от тази красива страна. Дано да излезе нещо.

1. Баста

Така казали италианските жени, омерзени от дебелашкия мачизъм на премиера си и от последния грандиозен скандал с малолетната Руби, която Берлускони "склонявал" към проституция.

Разбирам ги. Все по-еманципирани... Все по-граждански активни...

Подобен скандал сигурно ги сплотява да ударят с юмрук към изчезващия вид на мъжкарите (с техните добри и лоши страни).

Но да поговорим малко за Италия.

Интересна страна. Пълна е с контрасти - индустриалния Север срещу земеделския Юг. Огромни магистрали и модерни сгради - срещу градчета, затворени за автомобили с къщи от 18 век. Неофашисти срещу силната левица (неофашистите смятат Мусолини за пич, иначе не се кефят на Хитлер).

Всичко това придава на тази страна един привкус на лека какафония, която обаче е и част от чара й.

За мен беше изключително интересно да видя на живо хората от Севера, защото южняците сме ги виждали по всички италиански филми. Особено тези за мафията.

Северняците са твърди подръжници на Берлускони. Мразят (социалиста) Романо Проди, Юга, мафията и комунистите.

Докато си пиехме виното една вечер, стана дума за скандала с премиера, развихрил се в момента - за склоняването към проституция.

И тогава моите домакини ми разказаха, че преди години Берлускони е претърпял операция на простатата...

"В леглото той е безобиден вече" - усмихна се един италиански пич - само му приписват разни неща, комунистите са виновни".

Хаха, това ми е познато. Май по това си приличаме с тях. Въпросът е по какво се различаваме...

2. Паста

По пастата. Пастата е основна храна  за италианците. Там тя е проста манджа - малко песто, малко пармезан. И няколко капки зехтин - това е типичната италианска паста.

И ние готвим паста, ама тя е манджа с грозде - вътре слагаме 8 вида месо, лук, гъби... а накрая поливаме с (да ме прости господ) кетчуп.

Иначе и в другите неща се различаваме съществено.

В градчето,в което бях отседнал, никой не заключваше колата си. Попитах ги защо, а те само ме погледнаха с неразбиране и не можаха да ми отговорят.

Попитах колко е средната заплата - казаха, че е около 2000 евро.

А цените в магазините им са съвсем близки до нашите. Някои стоки - с по 1 евро по-скъпи. Други - по-евтини.

Е, все пак по нещо си приличаме - цените.

Различаваме се и по друго - цените на музикалните дискове в родината на операта са по... около 30 евро.

И се купуват. Въпреки наличието на торенти, липсата на Явор Колев, "Музикаутор" и други подобни стожери на справедливостта.

Видях последния спечелил техният формат "X-factor" - момиче, което нашите айдъли от последните 3 издания могат да отвеят на секундата. Но детето вече е мегазвезда, има издаден албум и прави огромни концерти.

Дотук - ни дума за Берлускони. Нека сега да кажем - Берлускони е другото, по което се различаваме с италианците.

Бил е няколко пъти премиер - нещо, с което никой роден политик не може да се похвали. Едновременно с това - собственик е на медийна империя и президент на един от най-популярните футболни клубове в Италия (а и в света) - "Милан".

Все едно у нас да направим микс между Луканов, Жан Виденов, Иван Костов, Симеон Сакскобургготски и Сергей Станишев с примерно Тодор Батков и собствениците на bTV. Звучи парадоксално, но е така. Нямаме човек, в който да са концентрирани толкова неща накуп.

Освен, разбира се Графа, който е композитор, продуцент, текстописец и автор на книги...

Но за това друг път. Сега за Берлускони...

Ето какво ми разказа един италианец:

"Преди години  имахме голям проблем с правителствата си. Те падаха като круши през няколко дни заради факта, че в Конституцията бе заложен нисък процентен праг за влизане в парламента. След като това се промени, правителствата започнаха да се задържат по-дълго и нещата да вървят."

За добро или лошо Берлускони се превърна в някакъв символ на италианското управление. Като може би първият премиер, задържал се толкова дълго.

На мен той ми е симпатичен. По нещо напомня на Иван Славков-Батето. Носи същия хумор, има подобно излъчване. Е, боядисва си косата и леко мяза на Йосиф Кобзон, ама...ще го преглътна.

С чаша хубаво "Кианти" бих преглътнал дори реч на Яне Янев.

3. Баста или паста

Тук някъде трябва да се появи обобщението. Ама кажете какви изводи да направя от горенаписаното. Хората в тази страна са си добре - няма за какво да страдат, (почти) всичко им е уредено. От друга страна, не са пластмасови като германците, скандинавците. Тоест кръвта им е по-гореща и се бунтуват.

Така че след като има данни, че Берлускони води разни красавици под 18 години със себе си - доста дълбоко вярващото католическо население и феминистките организации ще се бунтуват, не се съмнявайте.

Докато бях там, ми разказаха за популярен певец от миналото - да ме простите, не запомних името му - чиято кариера била съсипана заради факта, че се развел и се залюбил с негова колежка - певица. Просто публиката го бойкотирала и край.

Тежко му и горко на клетия Силвио. Нищо добро не го чака с нещата, които са му лепнали...

Чудя се дали подобен скандал може да се случи у нас. Едва ли ще стане.

А и на кой ли му пука кой с кого, защо, как и къде...

И ето я разликата - в Италия Берлускони води мацки по някакви вили... У нас един политик прибира 2 милиона като хонорар и обяснява, че той разпределя порциона.

В Италия наричат посещението на младо момиче в резиденцията на премиера - склоняване към проституция. У нас наричат някои проституиращи - журналисти, и ги възприемат за морални стожери на нацията.

В Италия 2000 евро са нормална заплата. У нас 150 лева коледни добавки за пенсионерите са мираж.

Има и нещо, в което сме ги минали обаче. Италианците имат шоубизнес и шоуиндустрия.

Ние шоубизнес нямаме. Но имаме "готини хора", които се борят за правата му.

Италианците имат Берлускони. И протестират срещу него, въпреки че е институция.

Ние имаме Бойко... и си го харесваме, въпреки че сме бедни, кенефите ни смърдят, клошарите се бият пред кофите за смет, а дете почина след поредното забавяне на линейка от "Бърза помощ".

3. Епилог

Ами това е... пак завърших тъжно...

Не исках... ама така ми се получи...

Прочие... да им имам проблемите на италианците. Берлускони бил водел мацки. Нас не само ни водят насам-натам, но и ни консумират постоянно. А си траем...

Поне да ни бяха сготвили паста. Или поне да бяхме казали "баста"...

Нищо. Единствената ни утеха е, че тази година за първи път от Тото Котуньо насам те ще участват на "Евровизия"...

Ще ги смажем...

От смях.

#1 dsr 15.02.2011 в 10:34:24

Статията е добра! Имам щастието ежедневно да общувам с италианци и да прекарвам голяма част от времето си там. Ето какво казват италианците за Берлускони: "Да, вярно е, че името му е намесено в много скандали, но това го прави опозицията за да пречи на работата му и да не може да прекарва законите. Проектите му касаят образованието, емиграцията и други важни моменти за Италия и са добри. Ок, оправил си е живота, но е нормално, кой на негово място не би го направил?! Важното е, че ако не беше той, сега италианците биха имали проблемите на гърците, испанците и португалците. А той за сега удържа положението! Можеше и по-добре да сме, но не го оставят да работи." Голяма част дори не вярват, че скандалът с Руби е истина. Харесват Берлускони. Какво мисля аз? Италианците са добре - не заключват къщите и колите си, вярват си. Радват се на първокласни пътища дори и в най-малките селца и се наслаждават на новите си коли, които сменят през няколко години. Средната работна заплата им позволява благини, за които ние само можем да мечтаем. Оплакват се, че данъците са високи, но ние с ниските си данъци да не би да сме по-добре?! И пенсионерите са добре. Влаковете са удобни и бързи, ама наистина бързи, билетите - на цени почти като нашите, но услугата е много по-добра. Кондуктор виждаш рядко, но всички си имат билети. Не се опитват да лъжат. Чисто е навсякъде! Невероятно е, но няма кал, прах или киша. Зимата поддържат пътищата и тротоарите без сняг, лятото пръскат зелените площи против паразити. Мога да продължа до безкрай... И при това се оплакват, че са в криза и са били и по-добре! Няколко думи за италианците: Не са по-умни от нас. Но самосъзнанието и възпитанието са на светлинни години от нашите. Ценностната им система залага на положителните човешки качества, а не на банковата сметка или силикона... И мога да ви гарантирам, че няма да ги догоним и за още двадесет години, защото ни липсват точно тези техни качества! Можем само да се надяваме, че някой ден ще открием нашия "Берлускони", който ще се погрижи за себе си, но няма да забрави и народа си! А до тогава... аз ще се наслаждавам на Италия!

#2 KK 15.02.2011 в 13:45:05

Коментара отдолу ми припомни една забавна случка. През 2005 на римското летище "Леонардо да Винчи" на опашката за проверка на пристигащите ни проверяваха доста строго. На мъжа преди мен му се наложи да минава няколко пъти през детектора, защото при всяко минаване той все "пищеше". Преди всяко минаване проверяваше джобовете си, дали не е забравил за нещо, което активира детектора. Човека взе видимо да се изнервя, вече няколко пъти повтаряше процедурата, а машината все така си "пищеше". Накрая служителите му казаха да си събуе и обувките, той първоначално не искаше да повярва, че трябва да го направи, но накрая си свали обувките с неохота, постави ги отстрани на лентата и мина по снежнобели чорапи през машината, която най - накрая мълчеше доволно. Изнервеният мъж трябваше бързо да освободи място за следващия пристигащ, събра вещите си и по чорапи и с обувки в ръка се заотдалечава. Всичко това му дойде в повече и избухна ругаейки Берлускони, а аз си помислих и тука са им криви политиците за всичко

#5 шщд 15.02.2011 в 15:01:03

Хареса ми статията. Коментара за Евровизия, в началото, за малко да ме откаже да чета, но продължих. На Марийчето искам да кажа нещо. Ти най-вероятно живееш в Италия и си наясно с много от нещата там, но с много зор си успяла да запазиш всичко българско в себе си. А най-важното от тях е безсмислената критика. И за твое сведение - Думата „пармезан“ се явява френски вариант на името (с това име е известно по цял свят).

#6 dsr 15.02.2011 в 15:40:09

За сравнение цената на литър бензин днес в Италия е 1.50 евро, а в България - 1.21 евро. Много по-скъп??? Мор за италианците??? Като е мор как ще се обясни трафикът, който не спира дори за миг или липсата на места за паркиране? Не ги спират дори таксите по аутострадите, които наистина са си височки. А как ще обясним факта, че средния италианец със средната си заплата, отскача за фине сеттимана било то до Швейцария, Финландия, или коя да е европейска държава? А августовите ваканце - щатите, Мароко, Австралия, Латинска Америка? Да вярно, цените в ресторантите тръгват от 8 евро, но те не са разглезени като нас всяка вечер да ядат по ресторанти, а ги посещават само при поводи. На кафене - гълтат си кафето в движение, а на "заседелите" се присмиват "Хм! Буржоа!" Но това е друга култура.. не подлежи на коментар! Всичко е въпрос на гледна точка как да се забавляваш и как да си харчиш парите! Италия е белла но соло пер ваканца! Да не говорим, че всеки сам избира къде да живее, а Италия определено е по-добро място!

#8 Deks 16.02.2011 в 00:53:55

Не е достатъчно да гледаш Рай и да припяваш "ун италиано веро", за да ръсиш "мъдрости" и "познания" за една държава. Нито пък баста да отидеш за седмица - две на екскурзия "Класическа Италия". Къде е това градче, в което не се заключват колите и дори те гледат с неразбиране, когато питаш защо? Ами заплатата от 2000 евро на месец? В коя част на Италия ги дават тия пари, че да се преместя и аз? Или утре ще излезе каренце с бележка на редакцията, че авторът е имал предвид 2000 лева, не евро. Ами бързите и точни в разписанието влакове с пътници с билети, малките населени места с първокласни пътища и тротоарите без кал и сняг? Dsr, трябваше да се подпишеш като Алиса в страната на чудесата;)

#9 джон арт 16.02.2011 в 18:22:27

увлечени в подробностите пропускате най-важното: пореден шедьовър на венци мицов! прочетете го внимателно още веднъж и си отбележете някъде, че той не предявява претенции за изчерпателност, пунктуалност или менторство по отношеие на нещата, които критикувате, даже напротив! но това не му е попречило да улучи безпогрешно десетката в темата. защо ли при някои се получава с лекота, а при други все избива графоманщина? мълчи историята по въпроса, мълчи и географията даже. ще замълча и аз пред ситуацията проста, че се изказва всеки, даже и да няма кво да каже.

#11 The_seeker 20.02.2011 в 10:48:25

Все едно съм до автора като го пише...супер реално и истинско

Новините

Най-четените