Вашето минало си е ваше минало!

Текстът беше премахнат.

Можете да го намерите в Либерален преглед по Eurozine

#1 garo 24.08.2012 в 09:49:11

"Комисията поддържа приемането на 23 август като пан-европейски празник и с това застава зад едно напълно анти-тоталитарно, но балансирано осъзнаване на европейската история, без да се насърчава каквато и да е „хармонизация" или дори законодателни мерки против погрешни или обидни възгледи относно историята". Страхотна теза и трудна реализация - но все пак браво за статията и модерната гледна точка

#3 Оня Дето Го Трият 24.08.2012 в 11:09:21

Бойчо Разумното мнение би трябвало да е твоето. Харесвам го и съм съгласен. Модерното мнение (ще видиш в следващите коментари) е: Откъде накъде всеки ще има своя истина? Истината е тази-и-тази и всички, които допускат и други истини са толерасти (мегамодерна обида). И се почват едни форумни кавги....Ако ние бяхме държави, Боби Г. да ни е обявил война одавна в поход срещу Толерастити

#4 fata morgana 24.08.2012 в 11:16:54

Бойчо, въпреки че няма нищо общо с темата, не мога да се въздържа да не ти възразя за комунизма. Индустриализацията, урбанизацията и въобще изправянето на крака на икономиките едно-две десетилетия след Втората световна е нещо, което се е случило във всички държави в Европа по едно и също време, със или без комунизъм.

#5 Doberman 24.08.2012 в 11:34:56

Съгласен съм с това, че всеки има своята история. Затова няма да се хабя да пиша колко лицемерно е отбелязването на пакта "Молотов - Рибентроп" и то точно от държави като Англия и Франция. Искам само да забележа една грешка драгия преводач - не се казва "Холодомор" (идващо от студ - "холод"), а "Голодомор" - идващо от "голод" - глад.

#6 oldschool 24.08.2012 в 11:35:26

съгласен съм с Бойчо. От друга страна слагането на всички в един кюп според мен е вредно и този ден на всеобщо възпоменание няма да проработи. Българската ситуация го показава - на 23 десните почитат изброените на пеметника пред НДК и не отиват да почетат тези от братската могила в Борисовата градина - защо ли? Отговорът е много прост част тези пред НДК са убийците на онези погребани в братската могила и равенство не може да има.

#7 на майка ти пИтката 24.08.2012 в 11:47:28

Първо ще започнат с инкриминирането на всякакви полемики по исторически въпроси, после всяка държава-членка поотделно ще ще "защити" със закон своята си митологизирана версия на "по-високо от Витоша нема" и накрая ще осъмнем със забрана да изразяваме мнение относно формата на Земята и хелиоцентричността на Слънчевата система. Тоталитарната държава от "1984" в действие!

#9 post deluvian 24.08.2012 в 13:03:19

Някой от съвременните български писатели беше изказал мнение, че всички съвременни държави лека полека вървят от социализъм към национал-социализъм и единственото, което им пречи е легендата за холокоста. Която едвам се крепи, малко документи требе да се публикуват, и ще рухне. А документите се пазят.

#11 John Smith 24.08.2012 в 13:13:44

Брюкселските тикви всичко оправиха, та опряха и на геноцида в миналото. А съвременният геноцид??? Някой има ли представа какво става в Дарфур? А в България- член на ЕУ?? Това долу е едно от определенията за геноцид: Причиняване на каквито и да е тежки условия за живот, с цел унищожаването, изцяло или частично, на тази група. Да Ви е познато?

#12 Bobby_gBG 24.08.2012 в 13:19:46

Като прочетох за автор "Либерален преглед " първоначално ми се включиха алармите, но статията всъщност си е доста добра... Особено ми хареса пасажа за "Налагането на официално гледище върху историята, тоест смесването на държавния монопол върху насилието с един монопол върху историята, е отличителна черта на тоталитарните общества." Косподата демократи налагат цензура над мнението на всеки дето не е съгласен с тяхната "официална" версия - историята която се пише от победителите.

#16 lele male 24.08.2012 в 15:03:03

Винаги ще има: Революцията изяждала децата си, но пък старата власт им пиела кръвта...

#20 fata morgana 24.08.2012 в 16:22:45

Ако безобразията на комунизма се изчерпваха само с това, че държавата е отнела магазина на някой, мога да кажа: бял кахър. От определена гледна точка е дори справедливо. Имам познат седесар, интелектуалец и пияница, на който и двамата дядовци са разстреляни непосредствено след идването на 9-ти септември (той едва през 1990 на 40 годишна възраст узнал как са умрели дядовците му). И пак казвам: не е било най-важното, не защото не са моите дядовци, а защото се случват такива неща по време на войни и революции и както в Испания са загърбили гражданската война, така и тук няма лошо да се загърби. Всъщност едва през 2000-та година ми се случи да се сблъскам с твърдението, че преходът ни е организиран от ДС. Тогава ми се стори една от онези конспиративни теории, на която не си заслужава човек да обърне внимание. От там обаче малко по-малко започнах да трупам наблюдения. И тук приключвам. Защото систематизацията и дефиницията на всички явления, които имат своя корен в БКП ми е трудно да я направя. Още повече, че рискувам да сложа под общ знаменател и съвсем невинни хора, които са били членове на партията, без да се „натискат” активно за позиции или пък са осъзнавали тъмната страна на това, което са проповядвали във висшите ръководни ешелони. Такива хора са или жертви като всички останали, или поне не носят вина. Лошото е, че това, което е тръгнало от БКП като маниер на поведение, отношения между хората, обноски, е донесло грубост, селяния и незачитане, склонност да се манипулират хората с цел извличане на материална полза, мачкане на психиката на работното място, и най-вече любимата ми фраза „Бий, за да те уважават” ; подигравка на по-миролюбивия ( и възпитан в християнство) окачествявайки го като „страхлив” и „малодушен” и т.н. Партията всъщност е имала начин и методология да обучава на такива качества ръководните си кадри с цел да могат да държат чрез потискане масите по полето, заводите и предприятията в подчинение. Те приучили на този модел децата си, за да не бъдат „губещи” и в крайна сметка и целия български народ. Защото народът копира силните и в крайна сметка всички станахме нагли.... (Иди разбери кой от къде е!) Вероятно има сходни явления и в Западния свят, но вярвате ли ми, всички носители на тези качества ( в най-чист вид!), които аз познавам са все чеда на номенклатурата.

#23 lele male 24.08.2012 в 16:59:00

замяна

#25 lele male 24.08.2012 в 17:20:06

оки-доки

#31 Fedar 24.08.2012 в 18:33:20

Обаче Бойчето направо кефи с каква лекота и поетичност обяснява и оправдава престъпления срещу хиляди хора - историята била динамична, а не стояла на едно място; едно хора можели да го виждат по един начин, но за други това било положително и получили обувки и дом; било спорен философски въпрос какво е престъпление и наказние..... Сещам се за геноцида в Руанда, когато от единият от двата етноса в държавата - Хуту, изби над един милион от другия етнос - тутси, при това само за два месеца. И си представям руандийския Бойчо с каква лекота и ефирност коментира по този въпрос: - Ами то за едни може да е лошо, щото са ги заклали с мачете в къщите им, заедно със семейството им, ама за много други е било добро, защото са получили обувки, храна и дрехи, естествено от закланите. - Ами то е спорно дали това е престъпление, защото престъплението се дефинира от закона, а тогава там е било обявено военно положение и по принцип военния закон е разрешавал убиването на хора, които са заподозрени, че застрашават националната сигурност. - Ама то историята се променя и не стои на едно място. Иначе трябваше да сме още в 94-а и тутситата да си гледат там земеделието и занаятчийството...със здрави гърла и без следи от мачете по тялото... Като типичен комуноид, Бойчето е безграничен циник и с напълно размити понятия за добро и зло.

#35 John Smith 25.08.2012 в 09:21:56

Молете се Бойката да не намери по 10 кинта от човек и да основе партия ,че бат Бойко ще ви се види като Дядо Коледа. Та като заговорихме за политика- ето такива малоумници стават политици, а други идиоти гласуват за тях.

Новините

Най-четените