Остана ли нещо мъжко в теб, професоре

Професоре, професоре,... ех, професоре. Гледах ти резила, професоре. Но не се смях като другите, професоре, тъжно ми стана. Защото знам, професоре, че алкохолизмът не е причина, а следствие. Давиш гузна съвест, професоре, и поливаш заупокойно мъжкото в теб.

Не така ги виждаше нещата преди време, нали, професоре? Обещаха ти постове и власт, а ти дадоха само фасада. И вместо власт, робство ти сервираха. Да казваш каквото ти кажат, да пишеш каквото ти наредят. Да тровиш народа с лъжи и да го разединяваш.

И то кой, разни голобради псевдоинтелигентчета, ограничени мозъци, докопали се и заграбили властта, такива дето не диплома, а до университета не би ги допуснал... ако имаше власт за това. Мъчи те това, професоре, съня ти пъди нощем и очите свежда денем, да не можеш човек в очите да погледнеш.

Жалееш изгубени идеали и излъгани илюзии, тях давиш в чашката. Вярваше в партията и социалистическия идеал, а се оказа, че зад нея стоят най-върлите капиталисти, а него, идеала, го използват най-продажните блюдолизци, за да държат в заблуждение народа, докато трупат милиончетата си. И ти си им слуга, професоре. По-долен от тях те направиха. По-нисък от онова, което най-много презираше.

Лошо, професоре, и изход не виждаш. Щото съвестта си няма как да я удавиш, загине ли тя, умираш и ти. Щото съвестта върви, професоре, ръка за ръка със себеуважението. Сам себе си се мъчиш да удавиш, защото се презираш. А съвестта крещи от килията и мъжкото не ще да умира, колкото и да ги поливаш.

Любопитно ми е, професоре, останало ли е поне малко мъжко в теб? Да излезеш на всеослушание, да удариш по масата и да си кажеш кой, как и защо сложи окови на душата ти. Да ги разобличиш публично, да удариш поне веднъж с юмрук по надменната им фасада, дето всеки ден залива народа с лъжи и празни обещания? Да бъдеш мъж, професоре, поне веднъж в тоя скапан живот, можеш ли?

Не искам да те подвеждам, професоре, няма да те лъжа. Ще загубиш поста и фасадата, ще загубиш и онези, дето само ти се правят на приятели, но на практика ти се умилкват, та да намажат и те от ореола на титлата ти, но ще спечелиш свободата си, онази свобода, дето ни прави мъже, професоре, като вълка от баснята, дето овреме видял протрития от каишката врат на кучето и му теглил една майна. Предпочел да бъде гладен вълк, вместо сит помияр.

Ще спечелиш себеуважението си, професоре, да можеш да ходиш по улиците с гордо вдигната глава. Ще паднеш и ще видиш, че онези долу са повече хора от онези горе, щото този долу, комшията който те гледа навъсено и ти завижда сега, но не го крие, не е лицемер като онези горе, каквото му е на душата, това му е на лицето, но проявиш ли се като мъж, той първи ще дойде да стисне ръката ти, защото и той е мъж, а мъжете и да се мразят, поне се уважават. Щото омразата е нищо пред презрението към меките китки, дето задника си продават за някое постче или титла.

Останало ли е нещо мъжко в теб, професоре?

#1 nemo 02.12.2013 в 12:09:19

Аз мисля по същия начин. Благодаря ти за статията . Мислех , че съм като изчезналите динозаври, а се оказа , че имало и други от моя вид.

#2 John Smith 02.12.2013 в 12:31:57

Много добър текст.

#3 KingoftheROAD 02.12.2013 в 12:40:26

#5 boron 02.12.2013 в 17:05:50

Ле-ле ле-ле,в тоя писквил има повече нравоучениа,отколкото в половината библия.Толкова се нароиха моралните гавази,че вече почти го затриха.Морала,де.Не че ми харесваше особенно ,но новичкият по изроден ми се види. / забележка/ морала да не се барка с приказките за него.

#6 Зелен Бетон 02.12.2013 в 18:07:28

Много точно казано (публикацията на Rowan имам предвид). За съжаление, тези, които ще го прочетат, са твърде малко. Несравнимо повече са ония, които са гледали професора как се прави на жертва по телевизията. И са му повярвали – включително и на всичките други глупости, които изприказва.

#7 deowin 02.12.2013 в 21:22:54

Според мен Rowan силно надценява професорите и им приписва дълбоки душевни терзания, които според мен им липсват. Да, далеч по-интересен е един лирически герой в образа на измъчван от силни вътрешни противоречия, несбъднати мечти и пропиляни надежди. Но доста по-реалистичен ми се струва доволно скучният образ на обикновения човек, който всъщност просто никога не е имал звездно-ярки мечти и свръхчовешки въжделения, чието несбъдване да доведе до моралния упадък, който според Rowan е причината да посегне към чашката. Да, предполагам е напълно възможно да станеш алкохолик заради болезнената нереализация на чутовни копнежи и последвалите могъщи душевни терзания. Но далеч по-често причините са банални, скучни, битови, сиви.

#8 чарли 03.12.2013 в 00:01:11

Добра работа!Браво на автора!

#9 Ролинс 03.12.2013 в 05:18:56

Цитат от птофесора: "Случи се така, че имаше поводи - колега професор имаше рожден ден, по-млад колега бе станал баща, а други двама почерпиха по повод хабилитация. Този четворен повод ни събра да се почерпим". Браво, излезте и отидете на барче или в Син Сити (заведение, което отговаря на вашето ниво ). Защо трябва да е в университета? Този университет е колкото на "професорите" (в кавички), толкова и на студентите. И въобще случката показва колко ниско е паднало нивото в България - "професори" (в кавички) да нарушават правилата по такъв безцеремонен начин (че и са пушили ). Това ако го кажеш на някой западняк, промерно Американец, ще се опули и ще си помисли, че в България живеят талибани. Пушенето и пиенето на работно място (особенно университет) го имаше до 60-те години в САЩ. Това е, много калпав материал остана и за съжаление този материал заема почти всички етажи на властта. Животинското царство надделява и трябва да се заклейми тази постъпка на "професорите" (в кавички).

#10 Ролинс 03.12.2013 в 05:31:48

И друго: "Изживявате се като комсомолци, които топят хората. Да се присмееш на пиян, е библейски грях. Това е един калташки номер. Аз не защитавам правото да се пие в университета, но вашата постъпка е обидна, доносническа", допълни Бакалов. Като знам колко бивши агенти на ДС - доносници "преподават" (в кавички) направо ме напушва смях горния цитат И въобще ако професорите прибягваха по-рядко до чашката, може би нямаше да се появи възможност да им се "присмеем". https://www.youtube.com/watch?v=nx1NWVbds08 Ама тия вярно ли са пили в 16:35 следобед И коя е тая болшевика с червеното, което дискутираше в студиото и защитаваше своите другари. Баааааааси животинското царство.

#11 Ролинс 03.12.2013 в 05:34:20

Извинявам се, забравих да сложа едни кавички на думата "професорите" в предишния си пост. Надявам се да не съм обидил много-уважаваната институция Софийски Университет

#12 Harry 03.12.2013 в 11:55:07

за Rowan 02.12.2013

#13 dedogo6 03.12.2013 в 13:38:36

#14 mima 03.12.2013 в 13:43:04

Не съм гледала интервюто с професора, сигурна съм, че доволно се е самоизложил. Тук обаче искам да обърна внимание към студентите заснели и показали пред цяла България този човек в едно болестно състояние. Защото нека си го кажем пиянството си е болест. Дали ако този човек беше пил едни 20-30гр само за наздраве ефектът от филмчето щеше да е същият? Категорично не, но пак щеше да е нарушил правилата и пак санкциите които трябва да понесе трябваше да са същите. Само че никой нямаше да разбере за това, нямаше да има медиен шум, скандал, кикот и всеобщо осъждение. И т.к. говорим за морал: морално е когато видиш, че някой бърка да отидеш и лично да го поправиш. Ако той не си вземе бележка и продължи да отидеш с някой (в случая може би декан) и да му направите забележка. Ако пак продължи, чак тогава да бъде изложен публично. В случая студентите не са търсили моралната страна, а една чиста сензация. На мен това ми прави лошо впечатление. Когато се говори за морално действие, няма никакво значение дали субектът на това действие е лош, добър, номенклатурчик, противник или враг.

#15 Оня Дето Го Трият 03.12.2013 в 14:02:17

Хахахаха Абе, Мима, според теб колко време е нужно на един професор да се натряска, та да има време да отидат да предупредят декана, да му направят забележка..... може би трябва и официално писмо да му напишат? Ше се гръмна просто, абе вие на кой свят живеете? Публичните личности са постоянно на показ и трябва сами да внимават какви ги вършат за да не се излагат. В СУ има стотици професори, но точно този се рее всеки ден по телевизиите и точно този дава акъл по всичко в обществото. Е точно той не трябва да дава поводи да го хванат така! Чат ли си? Ако анонимен професор от съседната катедра се натряска и го пуснат на клипче никой нямаше и да обърне внимание, нито да казва че му бъркат в личното пространство. Ебаси изкривената представа за лично пространство имате

#16 mima 03.12.2013 в 15:45:26

Абсолютно прав си. Това не е единстеният преподавател в СУ, който се напива на работното си място. Такива с лопата да ринеш. Но начинът, по който са действали студентите ги принизява до неговото ниво. Стойностен човек не би постъпил така. Всеки сам си вади изводите, а моят е че това е срам за преподавателя, срам и за въпросните студенти.

Новините

Най-четените