Уроци по демокрация от Бойко Борисов

Пет незабравими момента от изявлението на министър-председателя и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов след нощта на втория тур на изборите:

1) Моето си е мое, чуждото е общо

За Плевен положих огромни усилия да загубим тоя град. Огромни усилия положих, за което ми се сърдят съпартийците, но го направих - заради толерантността... Максимално дърпах юздите на партията да не постигне дори по-големи резултати. Колко пъти отидох аз в Плевен? Или в Добрич, или в Пловдив? Кой министър пуснах да отиде там? Въпреки че се бяхме разбрали, те (министрите от Реформаторския блок) отидоха всички.

Аз си мълча. Това не значи, че не виждам. Това не значи, че не забелязвам. "Падишах" ми писал (Петър Москов, б.р.). Ще видят те един падишах накрая. Моята добрина и толерантност има граници - и тя е само когато аз искам да я има.

2) Попаднеш ли на хора, ставаш човек

Аз откак съм човек, ме питат дали ще ставам президент. Откакто съм човек, само това ме питате. Аз нямам претенции да съм обединител на нацията. За мен е по-важно да не съм разединител, затова полагам огромни усилия.

Цитирам един бивш голям социалист Георги Първанов, който ми каза: "Навремето ние те подценихме". Да знаете - те с Румен Петков и Станишев направиха ГЕРБ, като ме изгониха от МВР. Ако ме бяха оставили в МВР, това нямаше да го има, картата щеше да продължава да е червена.

3) Кога наблюдателите имат право да коментират

Видях по телевизията всички социолози, политолози. Абе, направете си по една партия, бе, хора. Елате да се преборите с мен, да видите умни ли сте, интелигентни ли сте, можещи ли сте. Елате, хората да преценяват. Омръзна ми да слушам капацитети, и то - все на провалили се партии.

4) Прекият вот за районни кметове - просто една глупост

Каква ще му е ролята на районния кмет? То това беше направено срещу мен навремето. Ако могат да избутат три-четири кмета от друга партия, да правят ингилък (номера, б.р.) после. Като не участва вече Фандъкова, като няма битка за големия кмет и за общинските съветници - това си е просто една глупост. Разбира се, че трябва да се отмени. Целта беше и е срещу ГЕРБ.

5) Как се пази честността на вота

Аз цял ден слушам какво са правили Реформаторите в Плевен, дума не съм казал. Там всичко живо, което имаше, полиция, жандармерия, на оперативка пред всички, с прокурорите съм дал указания да засипят Плевен днес. Гласче да не може да се вземе. Нека РБ да се радват, но с уважение и към нашата радост.

#2 boris 02.11.2015 в 14:21:30

Господин Борисов, трябва доста да подобри начина по който говори пред хората. Все пак е нужно да се съобразява с факта, че той е не само вожд, но и учител на българския народ. Какъв пример дава така на младежта?

#3 pixie 02.11.2015 в 15:28:23

Тези глупости на Бойко едва ли пиарите са му ги написали. Да беше прочел каквото са му подготвили, по-добре щеше да е. Ама както е трудно НСО да го пази, щото не спазвал никакви протоколи, така е трудно е да му се затвори устата, или поне да бъде посъветван какво да каже и какво да премълчи.

#4 1Sion1 02.11.2015 в 15:30:21

26 години след началото на прехода сме на кота нула.Историята се повтаря като фарс.Еднолично ни управлява бодигарда на бившият Първи.И по всичко личи, че ни харесва.Всеки народ си заслужава управниците.Това е моят народ и моята Родина и това никога няма да се промени, докато бие сърцето ми.Но се радвам, че емигрирах.

#5 Conspirator 02.11.2015 в 16:22:54

Сиончо,направил си нещо много хубаво/без да искаш,като си освободил България от присъствието си.Уважавай избора на Народа си/какъвто и да бъде/.Това е по законите на демокрацията.Има една закономерност,че колкото си по-малък,по-силно лаеш или пищиш.Това е валидно и за малките политически формации с големи/президентски/апетити.

#7 Виктория Пенелопова 07 02.11.2015 в 21:39:02

....Такива изявления са срам за българската интелЕгенция, която е останала в страната. При подобни изказвания президентА отстранява от длъжност такива политици или те сами подават оставки. Думите му са самопризнание за манипулация на изборите. А още по зле е ЗАПЕТАЯ че народА не реагираТ адекватно в този случай- или защото не могат да разберат казаното ( ниска политическа култура) или защото са съучастници в събитието. ...„ Ама др. Гочев, направо ме разби с приматския си ЕнтЕлигентски напън. Е, сега, как да обясня на кратуна като теб, която на 4 реда прави 5 грешки, какво е политическа култура, след като липсва фундаментална култура? Защо примати като теб имат толкова много претенции за неща, което самите не притежават??"Не съди прибързано", др. Гочев, хОди си прочети граматиката и пиши пак, ако ти стиска.

#9 Kozlova 02.11.2015 в 23:50:45

Другарко Светла Гочева от Лом, ако не бях погледнала ФБ профила Ви, щях да си помисля, че иронично сте направила правописна грешка във всяка дума. Уви, и от коментарите във ФБ лъха самоувереността на неграмотния човек. Наслаждавайте се на живота там, където сте, но не се заблуждавайте, че сте обогатили с нещо (било то и морално) държавата им, или че някой тук страда за Вас. Просто си живейте без много шум.

#10 Conspirator 03.11.2015 в 00:13:11

Реже си човекът лентички,не е ЕнтИлЕгентен като нас,какво искате повече?Усвоява ударно европейските пари и разбра,че не трябва да се заиграва с никакви ''потоци'',особено южни. Защото пак ще му вземат ножичката и вече няма да му я дадат. Ако се замисли човек,българинът може да гласува доста по-откачено,но не го прави. Две трети са ''пас''.Чакат султана,руския цар или Дарт Вейдър. Все пак сме на последното 27-мо място от 27 възможни в Европа.Не е ЕнтИлЕгентно да очакваме повече. Добър си ни е пожарникаря.Поне не пали пожари.

#11 GETI 03.11.2015 в 09:28:12

"Вся власть советом": парламент- ГЕРБ; премиер- ГЕРБ; президент- ГЕРБ; областни управители- ГЕРБ; общини- ГЕРБ. профсъюзите спят. съдилищата- послушни, с шефове назначени от ГЕРБ. опозицията в кунките на Цацаров и от там в ареста. и ако в следващите две години се оакат, интересно кой ще им е виновен. (макар че,те са си оакани и борбата за европейската хартия е безмилостна) най-неприятното е за „протестна мрежа“-ше останат без работа

#13 Змея 03.11.2015 в 16:12:36

Не че нещо, ама въпреки всичкото плюене, този човек няма загубени избори вече 8 години. Не виждам на простотията която ни залива, защо трябва да имаме премиер, който може да цитира Рубаята, ан е може да върже политиката на бедна държава, каквато е България. И моля, привържениците на СерГЕЙ и на алкохолика ВИЕ СИ ЗНАЕТЕ КОЙ, да не си изказват неподготвени.

#14 unclejohn 03.11.2015 в 17:49:10

"Максимално дърпах юздите на партията да не постигне дори по-големи резултати. Колко пъти отидох аз в Плевен? Или в Добрич, или в Пловдив? Кой министър пуснах да отиде там?" Не отиде той, не отидоха и министри в Плевен, но Стойков не остана без подкрепа. Отиде Ц. Цачева, която е местен кадър и беше основен агитатор и през миналата кампания. 02.10.2015 "Със среща - концерт на площада пред ДКТ „Иван Радоев“ тази вечер ПП ГЕРБ откри официално предизборната си кампания в Плевен. Това стана в присъствието на председателя на Народното събрание Цецка Цачева и зам.председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов, които лично засвидетелстваха подкрепата си за кандидата за втори кметски мандат на Плевен проф. д-р Димитър Стойков. ... " За да има още по-видими резултати за Плевен, на ГЕРБ е нужен втори мандат с кмет проф. Димитър Стойков", заяви Цецка Цачева " Освен велоалеята имаше и други видими резултати. "Бившият заместник-кмет на Плевен Алексей Зелов е бил осъден днес на три години и половина затвор от Апелативен съд - Велико Търново. Това съобщи Софийската градска прокуратура. Алексей Зелов беше заместник на все още действащия кмет Димитър Стойков от ГЕРБ, който се кандидатира и за следващ мандат."

Новините

Най-четените