"Крем для рук" и национален флаг

С мозъци, полeти от окситоцина на носталгията, нека кажем: "През социализЪма, в нашето "детство и младост", имаше много хубави, качествени и най-вече - ЕВТИНИ стоки".

Чували сме за консервите, луканките, пижамите, гардеробите и изобщо целия бит на соца "по стандарт", който някак успяваше да замаскира обречената на фалит икономика на дефицита.

И изведнъж символи на режима започнаха да се реабилитират по положителен начин - под наименованието "хипстър", "винтидж", "носталджик" и т.н. етикет.

В Lidl го наричат "Ретро седмица от 11 май" на различни - изконно български, продукти.

В брошурата, както се вижда на снимките, се предлагат шокиращо ниски цени на неща, които отдавна би трябвало да се намират в музея на социализма.

Но не, те все още се произвеждат, а някои от опаковките, поне на стоките, представни в каталога на "Ретро седмицата", са същите, като преди години.

Което означава, че очевидно "традицията" продава.

Иначе как да си обясним пазарното позициониране на "Шампоан Кря-кря" - този лютив и неизмиващ косата бебешки шампоан в пластмасова опаковка, чието единствено предимство е, че мирише(ше) на дъвка, когато на пазара нямаше дъвки?

Да, през зрелия соц на 80-те години децата се радваха, че има нарисувано патенце върху "Кря-кря".

Днес, за 1.19 лв милият спомен за времето, когато нямаше други анимацционни герои, освен съветски, може да се върне и във вашия дом.

Но, майки, наистина ли искате да причините на децата си това, което са ви причинявали като малки?

Който се е бръснал някога с крем "Каро", може и сега да опита. Само за 1.29 лв. от голямата хранителна верига ви пожелават успех с отмиването и не обръщайте внимание на лигавия и трудно отстраняващ се остатък. Както и на липсата на пяна.

Доста интересно е какво можете да направите със замразената цаца на цена от 1 лев, която меланхолично ви предлагат в "Ретро седмицата".

Ето идея: можете да нахраните евтино кучето си (ако имате всеядно чудовище, например ротвайлер), но преди това измийте рибата от сол мнооого внимателно...

Ще приемем и локума, просто защото тук, на Балканите, си го обичаме.

Но каката, която събира все едни и същи неувяхващи жълти рози, от 60-те години насам, е най-малкото и меко казано... лошо "фотошоп"-ирана.

Най-най интересното в предлаганите артикули е разположението в каталога на съседни страници на чисто българския "Крем для рук" в близост до българското национално знаме.

Просто от любопитство е интересно да си дадем отговор на въпроса - през социализма дали сме изнасяли български национални знамена за СИВ?

Съвсем без да засягаме бизнесинтересите на голямата хранителна верига, в която, в интерес на истината, има много вкусни сиренца с ананас (вносни, а не такива, каквито имаше през соц-а), все пак сме длъжни да подчертаем, че намирисва на спекулация и черно-бялата "ретро" снимка, на които жена с красива рокля кара градско колело.

Ами да, в соца всички жени имаха прекрасни рокли и караха елегантни градски колела. Не като сега.

Така че - ок, социализЪма продава, ама какво и на кого точно продава?

#1 паяка 12.05.2015 в 17:09:25

Такава форма си избрал, такава си приложил. Бегай за хонорара си сега. Чиста проба скрита реклама е тоя пасквил.

#2 Шебек Хасан 12.05.2015 в 17:20:32

Селски, щом хората изпитват носталгия към нещо, значи има защо. Като сравнят със сегашното време какъв е извода според теб? Какво ни предлага сегашната действителност и към какво бъдеще вървим? Нещата са отвъд "стоките на социализЪма". Замисли се, вместо да пишеш тъпи стаии.

#3 скучко 12.05.2015 в 17:31:36

Начи Вале, принципно си прав, че не носталгията а качеството продава. Тук обаче закачката е за качество, което го имаше и помним от миналото. Много добре помня овчето сирене в малолитражните кутии, щото навремето само овче сирене се ядеше в къщи. И докато това ,насипното от каче или голяма тенекия(3,60 лв. за кг.) го имаше масово, то онова, в малката тенекия се намираше трудно а килото се фащаше 4,20 лв. Ама пък си заслужаваше. Истинско овче, бяло , добре узряло саламурено сирене. Няма да ти напомням какво сирене си набивал в последните години според излязлата публично информация. Доскоро ползвах "Каро" за бръснене. Чудех се какво не му е на ред. Ти ме сети. Оня, от "онова време"не беше така "лигав и с трудно отстраняващ се остатък" а беше мек, леко сипкав с добра пяна и фин оттенък, не като от сапун за бръснене тип "пръчка" със станиол за хващане от едната страна, дето се бричеха мангалите в казармата. Разбира се опаковките (ако ги имаше), бяха пълна трагедия, но за сметка на това качеството бе на ниво, поне за голяма част от хранителните стоки. Няма да ти напомням за вкуса на пресните салами Хамбурски, Телешки, Камчия. Само ще ти кажа , че на скоро купих кремвирши пилешки както пишеше и то от скъпите. Кучето и котките го помирисаха, и избягаха. От немай къде ги излапах, та после цел ден в гърлото ми стоеше усет на гранясала сланина. Може още много да говоря, ама нема сми. Сега е модерно сичко старо да с отрича просто ей така, за спорт.

#4 АБВ 12.05.2015 в 18:04:06

Наскоро започнах да се бръсна с класическа самобръсначка, след като се усетих как Жилет и други такива ме дерат по 10 лева за 2 кирливи ножчета, които я издържат един месец, я не. Влизах по форуми и сайтове за класическо бръснене, където западняците, след като видеха, че съм от България, ми препоръчваха гореспоменатият крем "Каро". Нещо повече, поръчват ми да им пращам в стабилни количества, но само "Класик" варианта - другите два не им харесват. И аз го ползвам - пяна бол, въобще не е труден за отмиване, нито пък е толкова лигав. Така че, господин "авторче", преди да плюеш, вземи да направиш едно проучване, или в тоя пробит сайт на вас, авторите, ви плащат само, ако плюете по де що е българско. Май е така като чета другите статии. Щом не ви харесва - билетчето и марш в чужбина. Аман от сеещи негативизъм "журналя".

#8 Виктория Пенелопова 07 12.05.2015 в 20:25:46

Нима никой не разбира? Помиярите от Лидл се подиграват на българите и с това си качват печалбите. Някое умно момче е подсказало печелившото заглавие. И.....юруш. Шампоан кря-кря? Много ви моля, преди това е ПА-ПА, а пък кремчето със същото име, пожезнено не можеше да се размаже по детското дупе и то си оставаше "варосано". Всъщност.....на кого му пука? Кой нормален пазарува в Лидл?

#9 deowin 12.05.2015 в 20:27:33

>щом хората изпитват носталгия към нещо, значи има защо Да, има. Носталгия към детството. А връзката с политическата система е напълно погрешна, в което тривиално можеш да се убедиш, ако поговориш с хора от други държави относно тяхното детство. Ще чуеш абсолютно същата носталгия и абсолютно същите аргументи в стил "едно време си беше по-хубаво", независимо дали говориш с французи, американци, индийци, корейци или руснаци. Или, естествено, българи. Но няма сила на тоя свят, която да убеди човек с инфантилна eastalgia, че копнежите му не са по социализъмъ, а по времената, га е ходил по къси гащета. А продуктите от соц времената бяха основно боклуци. И на мен са ми били сладки, и аз имам носталгия по боза със снежанка за общо 18ст, но не си правя никакви илюзии, че това е било здравословно, качествено, или че за хубавите ми спомени трябва да съм благодарен на ЦК на БКП, Тодор Живков, КПСС и Горбачов. Системата беше боклук, продуктите бяха боклук, качеството беше боклук, разбирането за правилно хранене беше боклук, и, най-вече, управляващите бяха гигантски боклуци. А обикновените хора си бяха същите, просто по-кротки, щото бяха на каиш.

#10 Шебек Хасан 12.05.2015 в 22:23:37

Прасенце, а за сегашната "прекрасна" и "органична" храна, обилно гарнирана със "здравословни" Е-та, на кого трябва да благодарим? А за сегашните ни уникални политици, дето са на път да ни закрият, на чия майка да благодарим? Ако знаеш пиши.

#11 Winora 12.05.2015 в 23:04:08

Госпожо Пенелопова, ще Ви бъда много благодарна, ако ми кажете, къде пазаруват нормалните хора. До днес пазарувах основно в Лидъл, защото има такъв магазин до мястото, където живея, и ми беше удобно. Но вече май няма да пазарувам там. След това, което казахте, започвам да се замислям. Макар, че там пазаруват доста хора, които изглеждат нормални. Но сигурно всичко е една голяма конспирация, която не съм дорасла да проумея. Много благодаря за предупреждението и очаквам с нетърпение да чуя, къде трябва да пазарувам. Пишете ми, не се се притеснявайте, аз не обръщам внимание на запетайките. П.С. Сложих запетайка пред И във второто изречение, за което Ви моля да ми простите.

#12 deowin 12.05.2015 в 23:13:57

Шебек Хасан, много от Е-тата ги е имало и преди, просто не са ги пишели с Е-та, а с наименования като "лимонена киселина" (Е330), "оцетна киселина" (Е260), "амониев ацетат" (Е264), "натриев бензоат" (Е211), "аскорбинова киселина/витамин C" (E300), "лецитин" (Е322), "куркумин" (Е100), "карамелен цвят" (Е150а), "сорбитол" (Е420), "глицерин" (Е422), и прочие, и прочие. А колко боклуци е имало в храните и колко нисък (ако изобщо съществуващ) е бил качественият контрол.. това го знае всеки, намирал.. хм.. интересни съставки в Наслада-та и бозата. И не, не, говоря единствено за редовната умряла муха. Също, ако си мислиш, че дъвките "Турбо" или онези дългите, плоските, зелени (не се сещам за името) са били на основа нещо различно от синтетична гума на базата на бутадиен, то имам лоша новина за теб. Аналогично, ако си мислиш, че кубинската тръстикова захар е била по-добра за теб, отколкото глюкозо-фруктозният сироп от царевица - за съжаление ензими в устата ти превръщат захарозата (дори най-"качествената" кубинска такава) в глюкоза+фруктоза за около 4 секунди. Тоест, разлика няма. Не, наистина няма. Никаква. Това поне трябва да си го учил в уроците по химия.

#14 реалист 12.05.2015 в 23:17:54

Чета коментарите и не вярвам на очите си! Носталгия по сирене и крем за бръснене!?!? Егати нивото, егати форума! Да не сте от някоя ОФ неразпаднала се дружинка? От някоя Тимуровска команда? Или, както сега е модерно, да сте на руска заплата?

#16 Kenny McCormick 13.05.2015 в 07:47:33

АБВ, просто го виждам средния европеец как му се свидят няколко еврака за свестен Жилет и трескаво рови по потайни форуми, питайки за крем Каро. Просто това е евридей пикчър в Европа, нема кво да се лъжем. А за да се полееш с някой от тия боклуци на тая продуктова страница, трябва да се мразиш страшно много. То само опаковка, етикети, принт не струва левче, правете си сметка за съдържанието. А феновете на комунизма и на мантрата "Тогава всичко беше по-хубаво" са като феновете на "Междузвездни войни". Не че филмът е кой знае какво, ама са били млади, щипали са Марчето за ц*ц*те в киното и всичко е било ток и жица.

#17 aaa 13.05.2015 в 08:58:59

Невероятно, колко много енергия залудо, заради просто една промоция на голяма търговска верига!!!

#18 w1man 13.05.2015 в 09:05:58

Авторът или не е запознат с времето, за което говори или това си откровен хейт - платен или безплатен, няма значение.

#19 Rodrigo Diaz de Vivar 13.05.2015 в 11:39:21

От много, много години използвам Old Spice Classic афтършейв, а не новите американско-китайско-латино боклуци. И никой не ми е казал, че съм прост и мириша аграрно след бръснене, макар че Old Spice Classic за американците е все едно руски "Тройной" за соц. мачовците от средно далечното минало. А и съм сигурен за дамите, че ако не видят шишето, поне 70 процента от тях ще харесат аромата на нерол, бергамот и лимон на "Тройной".

#20 veselavesela 13.05.2015 в 12:34:21

По-качествена е била храната не само в България. Новите технологии позволяват производство на хранителни продукти от ...почти нищо. Разнообразие за сметка на качеството - поне при храните за масоова консумация. При социализЪма, хигиената в производството беше плачевна. Спомням си бригада в Първомай - най - скапаните домати отиваха в лютеницата с хорцето. Бригада в " Малчика" - щъкащи хлебарки, и / колкото и да е гадно, е истина/ сутрешно повръщане на алкохолизирани кретени в пастата за вафлички. Родриго, последно видях Old Spice в Wal-Mart , където всичко без хранителните продукти се произвежда в Китай.

Новините

Най-четените