Това е национализация, да не се лъжем

Депутатът от "БСП-Лява България" Георги Кадиев прави сметката на положителните и отрицателните страни на предложението на ГЕРБ за преливане на средствата от личните партиди в частните пенсионни фондове към държавния Национален осигурителен институт:

 

Понеже всички се чудим каква е целта на упражнението с прехвърляне на партидите от частните пенсионни фондове към НОИ, излагам моята позиция:

В момента общата сума за пенсии е около 8.1 млрд. лева на година. От тях около 4 млрд. лв идват от събрани осигуровки, но другите 4 млрд. лв идват от държавния бюджет.

Ако сега примерно 1 млрд лв се прехвърлят към НОИ от пенсионните фондове, държавният бюджет ще трябва да добави 3 млрд. лв, а не 4 млрд. лв. Което и е целта на правителството и затова Горанов се цупи, че може да се отложи.

Това е национализация на лични партиди, няма какво да се лъжем. Може да е доброволна, но национализация.

Положителни страни:

1. Ще засили дисциплината в пенсионните фондове, които вече трябва да ни убеждават да си оставим парите там

2. Засилва солидарността

3. Дава глътка въздух на бюджета

Отрицателни страни:

1. Такива радикални промени не се правят в неделя сутрин, без участие на всички заинтересовани страни. Нещата никога не са черно-бели.

2. Няма никаква оценка какво се случва с пенсионните фондове, ако от тях излязат 20, 30, 50 или примерно 70% от парите.

3. Липсва оценка какво се случва с капиталовия пазар.

4. Липсва оценка как това ще се отрази на аукционите на ДЦК, където пенсионните фондове са основен купувач.

5. Остава привкус, че някой иска удар по пенсионните фондове, за да ги принуди да разпродават активи, които пак някой може би ще изкупи на подценени стойности.

В цялата тази какафония мисля, че е правилно решението да се отложи и пре-обмисли от всички страни.

Все пак става въпрос за 8 млрд. лева, които не са нито на Борисов, нито на Горанов, нито на ГЕРБ. А на всички нас.

#3 VK 20.12.2014 в 08:10:35

Как бе, Бойчев, ги "крадат" тия милиарди, като зависи от хората, дали да си останат там където са или да се преместят в НОИ? Никой не кара никого насила да мести осигуровки. Обясни ми, как точно става тая "кражба"? Ако никой не ги премести, какво ще откраднат??? С чували ли ще ги влачат, както в КТБ? Ако някой може да ми обясни за какво е целия този рев, щото всички аргументи от сорта "кражба", " национализация" и подобни, са пълен въздух под налягане ? Още по-интересно е, че медиите на Прокопиев вият на умрело , та може би е взето правилно решение. Явно нечии интереси са засегнати сериозно, та чак оставки, избори и вой до небесата.... Има нещо гнило в цялата тая олелия, но ще се чуе.

#4 neptun 20.12.2014 в 09:18:28

Aма и аз не разбрах. Как всъщност ще ги ограбят тези 8 милиарда? Нека слагащите минуси да обяснят, явно имат някаква информация!

#6 Rowan 20.12.2014 в 10:43:41

Думичките „частен“ и „честен“ са несъвместими в едно изречение, а „държавен“ по презумпция е синоним на „мизерен“ и „корумпиран“. А изберете си печелившият билет… Сега, логиката на пенсионното осигуряване аз я разбирам така: докато работя, плащам ежемесечно едни пари, с които да живея, когато няма да мога да работа. Формално, парите ми трябва да се пазят и натрупват, но и да се въртят в бизнеса, за да се компенсира инфлацията. Затова и направиха частните фондове. НОИ, от друга страна, е във фактически фалит, щото не само, че няма натрупани пари, но и не може и на половина да изплати парите на нашите родители. Техните пари ги няма отдавна. Потънали са някъде в годините на хиперинфлацията. Затова се плащат пенсии от текущите осигуровки на работещите, които теоретично би трябвало да се натрупват за времето, когато няма да работим. Ъхъ, и аз така си помислих. Бъдещето? Частните фондове имат затрогващата склонност да фалират, което при една чисто частна осигурителна система, може да ни остави в нетрудоспособна възраст без средства за съществуване. Държавното осигуряване, във вида му понастоящем, си е една котва за държавният бюджет, при това без шанс за откотвяне, но и е единственото нещо, което спасява къде да милиона българи от гладна смърт. И по-зле ще става, щото имаме демографска обърната пирамида – демек плащащите осигуровки ще стават все по-малко, като резултат от ниската раждаемост в комбинация с масова емиграция. Отделно трудоспособните не искат да плащат за нечии други пенсии на непознати хора. Които хора са работили цял живот, а в момента не могат да работят по чисто физически причини – стари са… От цялата работа, аз си направих един извод: ако наистина мразя някого, ама от все сърце, бих го назначил за министър, който да прави пенсионна реформа. Щото както и да я направиш, никога не можеш да изпълниш очакванията на всички хора. Просто има твърде много хора, които са работили по три – четири десетилетия, плащали са си осигуровките, а парите им ги няма. Очевидно има и много хора от завъртелите се във властта за последния четвърт век, които бихме могли да ги изправим до стената с чиста съвест… Решението? Правете деца, ако не да работят за чужди пенсии, то поне да не пукнете от глад на стари години, ако спестените ви пари потънат в някой крах на борсата. Светът е съществувал хилядолетия без пенсионна система и никой не е умирал от глад. Сега може.

#7 aleph 20.12.2014 в 11:26:00

,, Обясни ми, как точно става тая "кражба"? Ако никой не ги премести, какво ще откраднат??? С чували ли ще ги влачат, както в КТБ? Ако някой може да ми обясни за какво е целия този рев, щото всички аргументи от сорта "кражба", " национализация" и подобни, са пълен въздух под налягане ? " От публикуването на промяната в КСО в държавен вестник българските граждани ще имат една година да решат дали вноските им да бъдат прехвърлени в НОИ или да останат в частните фондове. Българските граждани ще трябва задължително да информират държавните органи, независимо от техното решение, т.е независимо дали избират НОИ или частен фонд. В случай, че информират държавните органи за желанието си парите да бъдат преместени в НОИ те ще бъдат премесетени. Но парите ще бъдат преместени в НОИ и в случай, че гражданите не декларират изрично, че не желаят парите им да бъдат прехвърляни в НОИ. Веднъж прехвърлени в НОИ пътят назад е необратим, а той е необратим защото тези частни вноски ще се влеят в имуществената общност на НОИ, където ще бъдат разпределени съгласно покривния принцип,т.е ще служат за покриване на дупката в НОИ., която годишно е около 4 млрд. Именно поради последната причина връщането им обратно в частен фонд е теоретически невъзможно, А то е невъзможно, защото след прехвърлянето им В НОИ тези вноски вече няма да съществуват, т.е ще бъдат изхарчени/ респективно няма начин да бъдат върнати. България има няколко милиона емигранти, които ще попаднат под ударите на закона и ще изгубят вноските си, друга - голяма част, ще загубят вноските си поради липса на достатъчно информация за процедурата и сроковете или поради типичната българска инертност. Не трябва да се подценява и силната антилиберална традиция в България и недоверието към частната собственост. Случаят е избран подходящо- фалитът на КТБ или атаката срещу КТБ беше организирана именно като прелюдия или подготовка на серия от грабежи срещу българските граждани. ПП. В миналото аз също поддържах тезата, че КТБ е фалирала поради лошо управление, но на заседанието на ВАС по фалита на КТБ се оказа, че юридическите представители на БНБ не са били надлежно упълномощени, което е отдавна известен юридически трик за забавяне и отлагане на делото за КТБ, като целта е до първото заседание , насрочено през февруари , всички ликвидни активи на КТБ да бъдат разграбени.

#8 VK 20.12.2014 в 11:32:09

Павурчо, Явно си добре осведомен за работата на "ВиК" и най-вече за канализациите, както разбирам, ама от друго май понятие си нямаш! То верно, тия, дето се занимават да копат канализациите, не са сред най-интелигентните.... 1. Сега тия осигуровки са в частни фондове, а не в НОИ. 2. Имаш право, ако желаеш, да ги преместиш в НОИ. 3. Не е еднопосочно, не е окончателно! Не съм чел текстовете, но ако не са променени , то ще бъдат променени до март 2015г, така че да се местят партидите, както от частните към НОИ , така и от НОИ към частните фондове. Става дума за допълнителните осигуровки от 5%, които сега задължително отиваха в ЧПФ. Та аз пак не разбрах кое и как се краде? А философа - пенсионният фонд не е изчезнал при хиперинфлацията, а по време на "комунизма" или социализЪма . И системата не е да се натрупват пари и печалби от тях, а солидарна . Демек, тия, дето бачкат плащат на тия, дето не бачкат. И проблема е, че тия, дето бачкат са малко, половината не плащат осигуровки на пълни заплати, и затова и се налага да се допълва фонда на НОИ от бюджета . ЧПФ ще почнат да плащат пенсии след поне 15 години. Освен, ако нема некой, дето се пенсионира на 50 по закон , но и там не съм сигурен, дали не се плаща по общите правила.

#12 Шрайка 20.12.2014 в 12:33:33

Ако правилно съм разбрал, имам избор дали да прехвърля насила събраните ми пари към крадливите, некадърните и мързеливи чиновници от НОИ и правителство или да ги оставя при не по-малко крадливите, алчни и безконтролни частни фондове?

#14 VK 20.12.2014 в 12:59:45

Абе вие ненормални ли сте или се правите на улави??? Парите досега са си в частни фондове. Нилкой не може да си оправя бюджета с тях. Но има хора които могат да се възползват от тях! Ако някой не е наясно кои се е облажил и какви далавери се е опитвал да върти .... Тиа хора са и Кадиев и Прокопиев . Даже Прокопиев се споменава в скандалната продажба на "Доверие" , а също и че част от фирмите му са финансирани от "Доверие" и "Алианц". Какво свързва Кадиев и Прокопиев.....кинти. Така че, разбираемо е те да реват, щото им режат клончето. А останалите тролчета, явно са на същата хранилка, та се правят на улави и реват за национализации и кражби. То май така излиза: "крадеца вика- дръжте крадеца"!

#15 Rowan 20.12.2014 в 13:19:30

Дамм, развитието на технологиите си има и недостатъци. Като, например, излизането от осмърдяните на вкиснато вино и евтин тютюн квартални кръчми на спиртосаните всекомпетентни дървени философи и цвъкането на малоумните им мнения из форумите… За тяхно съжаление, по кръчмите поне намираха себеподобни, дето да им връзват на приказките, а по форумите се мотаят и хора с образование и опит. VK, от камбанарията на моите знания, опит, образование, кариера и постижения, мога съвсем отговорно да ти кажа, че ти си глупак. Май само аз не съм ти го казвал…, е да повторя: VK, ти си глупак. При това от най-гласовитите и словоохотливите. Класически представител на родната фауна обитаващ в недалечното минало местата за колективно екзекутиране на мозъчни клетки, именувани със звучното съкращение „хоремаг“. Не спирай да пишеш коментари VK, светът има нужда да чуе твоите мнения по всички родни и световни проблеми…

#16 Conspirator 20.12.2014 в 14:16:50

Rowan,мисля,че в случая за частните пенсионни фондове VK е прав.Лично аз,не малко пъти съм се ''драл''с него по ред въпроси,но в случая става въпрос за Контрол над една парична маса/около 4 млрд.лева,понеже другата половина е в държавни облигации-по закон/.За България това са много пари и както винаги концентрацията им води до създаване на политики,различни от националната/ако такава все още има в България/. Снощи гледах едно интересно предаване,където едно от малките винтчета на частните пенсионни фондове надълго и нашироко говореше,че това решение за частните пенсионни фондове е взаимствана от ''диктатора''Виктор Орбан в Унгария.Това ми беше напълно достатъчно,за да разбера какъв вятър ги ''вее''неолибералите.Също така ,вчера Атанас Смилов/Център за либерални стратегии/ излезна със знакова статия в ''Дневник''...''Криво седи, право съди или Бойко Борисов арбитър''. Пищенето в ''Капитал''и ''Дневник''премина в глух вой,а говорим само за право на ИЗБОР,а не за наложен такъв.Ако приемем,че българинът е дотолкова малоумен,че трябва априори да бъде лишен от такъв,за какво става въпрос...

#20 Rowan 20.12.2014 в 17:55:38

Конспираторе, написах му, че е глупак, защото спори, като противоречи, но без да осмисли написаното. Иначе, ще се възползвам от едно въведено от него понятие: солидарна система. Или по VK „Демек, тия, дето бачкат плащат на тия, дето не бачкат.“ Има дълбока логика във факта, че солидарните системи тип СССР, НРБ и КНДР измряха или са на системи. Щото никой не иска да е солидарен, поради простата причина, е не вярва на солидарността на другите. А не вярва на солидарността на другите, понеже той самият не е солидарен и ако има възможност, ще излъже системата. Затова колективните системи са винаги губещи – щото всички реват, когато си търсят правата, а се крият като мишки, когато опре до задълженията. Затова на запад действат системите с натрупване. Щото така системата има финансовия ресурс да продължи да плаща, даже ако всички престанат да внасят и ще плаща, докато всеки, който е внасял, си получи внесеното. И всичко щеше да е много хубаво, ако не бяха фалитите. Някой да е чувал за осъден мениджър на фалирал фонд? Няма и да чуете, щото „Ами бизнес, пазарни механизми – това е. Един печели, друг губи.“ Истината идва някъде по средата: държавно осигуряване с индивидуални партиди – нещо като „държавно пенсионно застраховане“. И това трябваше да стане след въвеждането на валутният борд, с плавно растящ процент на партидите, до измиране на бенефициентите от „кюпа“. За да може в един момент, всички да са на индивидуално натрупани средства, с държавна гаранция и без възможност за фалит на фонда. Само дето за такова нещо трябва друго държавно устройство – сега всеки с мнозинство в Парламента може да си гласува каквото си поиска, без да носи отговорност за решението си. Такива решения с дългосрочна валидност не се вземат от пропорционален парламент, дето си сменя курса на политиката през максимум 4 години. Реформата трябва да започне от държавното устройство, иначе все ще преливаме от пусто в празно.

#21 Оня Дето Го Трият 20.12.2014 в 18:23:05

Я, ти да видиш къде било заровено кучето "...Такива решения с дългосрочна валидност не се вземат от пропорционален парламент, дето си сменя курса на политиката през максимум 4 години...." Ами да назначим един за цар и да е ясно, че няма да се сменя курса, щото ще е на власт докато умре. Май затова си харесваме Путин, щото е ясно, че ще е на власт докато си иска и никакви гласове от народа в тая или оная посока няма да го трогнат. Там бил проблема, че често се сменял Парламента Ми оставете ги пожизнено бе. Борисов - премиер, Плевнелиев - президент и Боби Михайлов - шеф на БФС. Да сме спокойни за бъдещето, че курса е ясен Някои хора си мечтаят за диктатура и това си е. А и не разбрах що все се захласваме по Китай, Русия, тоя-оня, ама като стане въпрос за уредени неща все с на Запад даваме пример? За китайските пенсионери нещо? За пенсионната система в прехвалените БРИКС?

#22 VK 20.12.2014 в 19:24:15

Рован, Колко пъти да ти казвам, че си идиот ! Наприказва една камара глупости и нищо съществено. Термина "солидарна система" не съм го въвел аз, а други хора. И тия тъпотии, че на запад било не знам си как, си ги избий от главата. Може, ако си в частен фонд, да ! Или подобна. Само че, такава система се гради поне 100 години. Нашата , наследство от комунизма е друга - каквато ти обясних. Ако на запад е толкова е прекрасна системата им, що дигат и там пенсионната възраст. Щото не стигат кинтите. Щото, в повечето страни е същата система, както и тук. И тука не стигат кинтите ! И кво праим??? Заделяме едни 5% пенсионни осигуровки за след 20 години. Грубо 1/3 . Събирани са 11-12 г. и реално ще плащат след поне 10 г. И ги даваме на едни другарчета, да ги пазят и увеличават. А дали е така.... Само че, в момента нема кинти , а тия пари не бачкат за тва , а бачкат за интересите на разни .... Тва само идиот може да го измисли - да пести за време, което ....докато сега хората едвам преживяват. И то, щото системата се върти в омагьосан кръг ! Нема пари за пенсии = ниски пенсии. Обаче за да не стане огромен дисбаланс - ниски заплати. А ниските заплати водят до малки вноски в НОИ. А малки вноски в НОИ = дефицит и ниски пенсии. И така до края на света.... Е, тва е цялата работа . Просто е, ама не е за прости хора и дървени философи. Докато не се намери начин да се дигнат пенсиите в пъти (говоря за средните по 200-250 лв) то нема да мръднем. А дигането на пенсиите ще доведе до по-високи заплати. Те пък до по-високи вноски и пари за високи пенсии. Ама досега никой не му стиска да се фане и да промени нещата. И при първия плах опит следва рев до небето - ограбват ни!

#23 Оня Дето Го Трият 20.12.2014 в 20:12:34

ВК Тука малко бъркаш. Ама не в заключението, че Роуън е идиот, което е аксиома, а във връзката пенсии-заплати, която не е точно такава. Никой не държи заплатите изкуствено ниски, най-малкото щото заплатите не се раздават от едно място централизирано. А ако смяташ, че е плод на някакъв заговор или е заради пенсиите, открии някакъв собствен бизнес (баничарница например) и раздавай там високи заплати. Кое точно те спира?

#24 Conspirator 20.12.2014 в 20:19:40

ВК,това че си прав по принцип не означава,че си наясно с начините по които може да се постигне стабилност в пенсионната система и второ-от къде да дойдат парите за неколкократно?!? повишаване на пенсиите,които пък ще доведат до неколкократно увеличаване на заплатите. След като прочетох коментара ти наистина се почувствах като идиот/както се обръщаш на галено към Рован/.То било толкова фасулски лесно,че чак се чудя как не са се сетили 25 години,но после се усетих...печатницата за долари/респективно на ФЕД,които са живи частници/е далеч от досега ни,инак отдавна да сме я завъртели.Не случайно сме във финансов и валутен борд. Сидеров имаше такава фундаментална идея,да вдигне пенсиите 3 или 4 пъти,само дето не обясни КАК ще стане тази работа,при положение,че 60 процента от пенсиите в момента се изплащат от данъци и такси.Означава ли това,че данъците и таксите трябва да се вдигнат ЧЕТИРИ пъти за да е работен планът ти или става въпрос за Перпетум мобиле. ''Светни''ни инфо.Дотогава Рован ще е идиот в условно наклонение.Може да се окаже,че ти се бориш за приза.

#25 VK 20.12.2014 в 21:04:22

Просто е наистина, ама се иска дупе! И начални средства, с които да се тръгне. Повишението на пенсиите би довело до повишено потребление. Сега е сведено до минимум - хляб, мляко и апчета. Повишеното потребление вкарва едни 20% допълнителни приходи от ДДС. В момента огромна част от хората плащат по една пенсия на родители или баби и дядовци. На ръка, за да преживяват. И тези пари ще влезат пак в употреба . Повишеното потребление води до нови работни места - още приходи за хазната и НОИ. Повишаването на заплатите е следствие , щото никой няма ти работи за 200 лева , ако повечето дават 800. А достатъчно е държавата, с мизерните си работни места, да увеличи заплатите, за да ги увеличат и частните фирми. Ако искат да запазят работниците. Така че, са свързани тези неща - да централно се определят. Малко е по-сложно, но не му е тука мястото. Допълнително вноските в НОИ ще се покачат и когато се спре сивата икономика и се плаща осигуровки на реална заплата навсякъде. И ако некой почне да философства как ще загине икономиката и как щели да закриват работни места - нема нужда. Разходите за работна заплата са минимален процент и не е фактор в цените. При положение че надценките са 100% все има място за икономии по веригата. Да, някой хора ще се наложи да сменят джипа през 2 години вместо всяка, както сега , ама ...Не може без жертви Защо другите страни са добре - високи заплати, високо потребление , повече работни места. Какво беше кризата преди няколко години - страх и намаляване на потреблението. Срив на пазара и загуба на работни места. И още повече страх за излишно харчене и още свиване на пазара.... По тия показатели България въобще не трябваше да усети кризата, ама отговорни другари се постараха, да не ни лишат от това щастие. Първото, дето направи Дянков, е да спре плащанията по държавните поръчки. Последствията - всички ги знаем. Надявам се да съм обяснил разбираемо!

Новините

Най-четените