Законът, който "сече глави"

Говорейки си за финанси, да припомня един проблем, който ще "отсече главите" на доста хора след точно един месец. Законът за ограничаване на годишния процент на разходите (ГПР) по бързите потребителски заеми влиза в сила края на другия месец. Да се направя малко на икономически оракул:

Тъй като това е бизнес модел за необезпечени кредити с голям процент на невърнати такива, за малки суми в кратки срокове (най-често до заплата), съответно и ГПР-то на годишна база е високо.

Де факто, законът унищожава целия този сектор в икономиката. Предполагам, в момента всички тези фирми просто преминават към нов модел - кредити с някакво обезпечение, поръчителство и т.н. Да, но това вече е напълно различна за потребителите ситуация.

Всички хора, които не могат да предоставят обезпечение, съответно остават без достъп до пари. Да не говорим, че и финансирането на спешни разноски "до заплата", тоест за няколко дни, също става изключително трудно за всички, които нямат и/или по някаква причина не искат/не могат да имат кредитна карта.

И така, в края на другия месец, шумно аплодираният закон ще остави стотици хиляди, относително бедни и млади хора, без достъп до финансиране (отпращайки ги към лихвари и заложни къщи), както и ще причини огромно неудобство на средната класа, която ще трябва да се разправя с обезпечения и глупости, за да вземе 200 лева до заплата след три дни.

За пореден път ще видим как главата на потребителя ще бъде отсечена от мерките, които той най-силно аплодира. В същото време, държавата, ако наистина абдикира от това да си оправи правораздавателната система, можеше да се намеси с далеч по-умни регулации, но кой ли си прави усилието да помисли за нещо полезно, а не за нещо, вършещо работа до изборите, пък после потоп?

#1 Borracho 25.06.2014 в 14:09:58

"Всички хора, които не могат да предоставят обезпечение, съответно остават без достъп до пари. Да не говорим, че и финансирането на спешни разноски "до заплата", тоест за няколко дни, също става изключително трудно за всички, които нямат и/или по някаква причина не искат/не могат да имат кредитна карта." Така и трябва! Особено в Бантустан, особено при това племе. Като не могат да си правят сметката, тогава държавата трябва да го прави вместо тях и да им забрани достъпа до пари. Боли ме за глутницата префасонирани мутри, чиято печалба щяла да намалее - те не са банкери, а чисти мършояди. Занимават се с predatory lending, не са от абсолютно никаква полза за икономиката даже напротив. Бантускота трябва да се научи, че когато не му стигат мангизите трябва да иде да говори с работодателя си, а не с банкера.

#2 KingoftheROAD 25.06.2014 в 14:52:38

"...както и ще причини огромно неудобство на средната класа..." г-н. Каролев бихте ли бил така добър да обясните какво по-точно разбирате под "средна класа" в България?

#3 Borracho 25.06.2014 в 15:09:09

"И така, в края на другия месец, шумно аплодираният закон ще остави стотици хиляди, относително бедни и млади хора, без достъп до финансиране (отпращайки ги към лихвари и заложни къщи), както и ще причини огромно неудобство на средната класа, която ще трябва да се разправя с обезпечения и глупости, за да вземе 200 лева до заплата след три дни." Хапчетата Каролев, ХАПЧЕТАТАААААА!!! Това ли са ти доводите бе, гьонсурат? Че тийновете щели да останат без айфони и пари за анцУг? Това ли ти е разбирането за средна класа на тебе? Егати разбирането за средна класа имаш, щом според теб им трябват "200 лева до заплата". Изобщо под въздействието на какво или по-скоро на кой си бил, когато си начаткал тези простотии на клавиатурката? Аман от разбирачи по всичко, "макро" икономисти с микро мозъци и още по-микро морал.

#4 Оня Дето Го Трият 25.06.2014 в 15:50:10

Борачо Къде прочете за тийнове и Айфони?

#6 VladimirKarolev 25.06.2014 в 17:13:53

Средната класа са 6 средни доходни децила, примерно. Иначе придобивам тъжното впечатление, че на доста българи, всъщност, им харесва политиците да създават затруднения и техните сънародници да се мъчат. Тъжна картинка.

#7 Xaoc 25.06.2014 в 17:43:26

Ще реже главите на хората от фирмите за бързи кредити. Не познавам някой да е видял нещо добро от тези фирми, затова смятам, че това е един от малкото свестни закони на това правителство. Каролев, пак защитаваш ситите бизнесмени. Кои бедни хора ще останат без пари? Онези, на чиито телефони звънят биячи от същите тези фирми? Ами те така и така нямат пари, нека поне не им взимат и малкото което притежават. Затова режете им главите - нека фалират и започнат истинска работа.

#8 Xaoc 25.06.2014 в 17:52:03

Иначе още преди месец слушах един омърлушен шеф на такава фирма. Момчето беше наистина умно и амбициозно, но единственият довод му беше, че щял да му отиде бизнеса, както и целия сектор. Реално не се подпомага икономиката. И си задавам въпроса - как изобщо са оцелявали хората преди 100 години без фирми за бързи кредити?

#9 VladimirKarolev 25.06.2014 в 18:09:11

Около половината от клиентите на фирмите за бързи кредити стават лоялни клиенти. Защо да го правят, ако са недоволни и са на загуба? Не обобщавайте за цяла индустрия и стотици хиляди потребители от две статии с лоши казуси. Кеш Кредит не бият хората в офисите на Мтел. Щом нещо съществува на пазара въз основа на доброволния избор на потребителя, то обществото има нужда от него и не е работа на политиците да го премахват.

#10 AlahAkbar 25.06.2014 в 18:36:18

Не виждам защо отново се дава възможност за изява на доказания крадец и доносник Куролев??!!! Който този път се е изказал в защита на модерните лихвари - много достойно. Нагъл е много гнусния царедворец!!! И кой точно го нарочи този палячо за експерт?

#12 VladimirKarolev 25.06.2014 в 20:16:32

Е, вие от АТАКА показахте колко сте "мега добре", като за 8 години се коалирахте с всички възможни партии в парламента и намерихте 1 тон злато в 1 тон златна руда

#13 VK 25.06.2014 в 20:56:02

"Законът който сече глави" сложи таван на годишните лихви – 50.5% при сегашните условия. Направо ми се къса сърцето - как някой може да ти забрани да слагаш едни скромни 300-400%, на заемите, дето им ги раздаваш на нуждаещи се хорица. Тия дни чух един виц: "След смъртта си грешните българи попадали отново в България." Като чета статиите на г-н Каролев, разбирам, че има и прогресивно мислещи хора , със знания и опит, които могат да променят нещата! Защо само българи? С хора, като автора и няколко други специалисти със сходни идеи, може да се повиши нивото и да станем привлекателна дестинация и за хора от целия Европейски съюз! А в бъдеще може да се помисли американския, и дори китайския пазар.

#16 Оня Дето Го Трият 25.06.2014 в 22:25:53

Абе Гюлеметов, откога на говоренето на откровени глупости му се вика да казваш неудобната истина? Неудобната истина е, че още от 2005-та Болен говори откровени глупости, на които само много прости хора се връзват, но вече ми омръзна да подчертавам колко си прост. Това че сега не си уж от Атака е само щото вече май не е модерно. Иначе си вярваш в същите глупости. А по темата......глупавите хора немогат да бъдат опазени чрез закони. Както еможе да ги спреш да вземат заеми с по 500% лихва, така не можеш да ги спреш и да гласува за Атака примерно..... Добре че поне можахме да спрем неграмотник като Гюлеметов да е депутат. В следващия парламент току виж реши Бойчо Бойчев от Бургаския свободен да се кандидатира......

#17 Дракон с кисело зеле 25.06.2014 в 23:47:15

Каролев, поради ред причини преди около година ми се наложи да изтегля бърз кредит. Вярвай ми, когато го изплатих, служителите във фирмата ми ръкопляскаха (не се майтапя) и ми казаха, че за тях е изключителна рядкост клиент да си изплати кредита навреме, без да забави или пропусне вноска. Същото ми беше казано и от други хора. Естествено, обадиха ми се след по-малко от седмица, че вече са ме одобрили за следващ кредит, като даже ми предложиха подаръци... С което искам да кажа, че това, че "около половината клиенти на фирмите за бързи кредити стават лоялни клиенти", просто не е вярно, при положение, че повече от половината клиенти не успяват да си изплатят заемите. За което, впрочем, една от причините е в убийствените лихви. Гореспомената сума я изплатих буквално два пъти и половина, като в рамките на шест месеца вноските взимаха доста сериозно парче от заплатата ми - и това не го казвам, за да се оплаквам, бях наясно, че ще стане така, в момента, в който подписах договора. Просто го споменавам като факт. Сега, не съм икономист, обаче няма как в очите ми да не се набие порочният кръг по отношение на тия фирми - за да издържат, те държат наистина убийствени лихви, заради което хората, които успяват да си плащат кредитите, намаляват, заради което пък фирмите вдигат лихвите още повече, та редовните платци да покрият загубата, заради което обаче редовните платци намаляват още повече... Пак го казвам, не съм икономист. Ама това ми се вижда разрушително.

#18 VladimirKarolev 26.06.2014 в 00:12:10

Ей, от фирма до фирма също има разлика. В Кредисимо над 85% от хората си плащат навреме и точно.

#20 Дракон с кисело зеле 26.06.2014 в 00:54:36

Благовест, в моя случай не става дума за 200-300 лева кредит. Честно казано, не желая да давам повече подробности, затова ще кажа само, че беше за сума, която не можех да извадя на момента, а ми трябваше адски спешно. Каролев, от фирма до фирма може и да има разлика, ама клиентите са им все един и същ контингент, та хич не ми се вярва при почти равни условия клиентите на една фирма да плащат, а клиентите на друга да не плащат.

Новините

Най-четените