А на мен не ми е wurst

Май беше петък – с други думи 5-6 дни след финала на „Евровизия“, пътувах в кола и слушах Дарик. Едно обаждане на слушател така ми се е забило в главата, че не може да излезе оттам вече 3 ден. Мъж на средна възраст се включва на живо по телефона, за да сподели възмущението си от победителя/ката в Евровизия – Кончита Вурст и пита водещата: „Какво да кажа на децата си като видят това чудо и ме питат: „тате, това какво е““. Възмущението му се подема и от студиото и възцарява консенсус, че ето на, трудно е да се обясни на децата явлението Вурст.

И мен не ме въодушевява победата на Кончита Вурст – нищо против брадата, нищо против правото на различна сексуална ориентация, просто намирам, че това е леко спекулативна и измъчена победа. Вид притискане до стената – ако журито не оцени комбинацията от брада и рокля, значи е хомофобско, нетолерантно и т.н.

Нямам обаче никакъв проблем да обясня на децата си, че това е шоу, че реалността и телевизията не винаги имат допирателни точки, че хората са различни, че някои неща са просто символи, че не всичко трябва да се приема буквално, че изкуството често хиперболизира, че провокацията кара хората да мислят.

В 21 век да смяташ, че хомосексуалността е болест, която трябва да се излекува, и да криеш от децата си фактът, че хората са различни, е признак на мощна интелектуална и цивилизационна немощ.

Покрай въпроса на слушателя на Дарик обаче ми хрумва друг - какво да обясня на децата си, които,докато превключват каналите на телевизията, попаднат на отключен порно канал? Не отричам съществуването на порното като жанр, предполагам, че на някои хора и връзки дори им влияе позитивно, но не искам децата ми да го гледат. Смятам, че свободното му разпространение трябва да бъде ограничено само до групата на желаещите и че като общество сме длъжни да защитим децата.

Напоследък не знам какво да обясня на децата си и когато сме на плажа, а отвсякъде ни атакуват цици и задници на жени от разнообразни възрасти и килограмови категории. А в рекламите се говори за "вдигане", "задоволяване" и други първични състояния и потребности на тялото

Излиза, че за едни неща сме крайно толерантни – простотия, корупция, бюрокрация, а за други сме нетърпими - обикновено жертвите са най-слабите – гейовете, бежанците, циганите и Кончита, на която, както тя сама си е казала, „ѝ е все тая“ (es ist mir wurst), или ако предпочитате българския израз - "през оная работа ѝ е".

 

#1 pixie 18.05.2014 в 17:59:43

Подобни мисли се въртяха напоследък и в моята глава, така че се съгласявам напълно с автора. Само един въпрос ме мъчи, очевидно без възможен отговор - оня с папионката - Георги Лозанов - и комисията, на която е шеф от години, какво точно правят и за какво точно вероятно им се плаща? Щото ако не им се плаща, всичко е ясно, ама инак, е много любопитно. Защото от екрана наистина струят какви ли не неща - насилие, секс и простотия във всички часови пояси, без всякакъв контрол. Типичен пример е шоуто на Слави, което по идея, е предвидено за пълнолетна аудитория предвид часът, в който се извършва (и глупостите, които понякога се говорят в него), а пък всеки ден, точно по обед върви неговото повторение, което всяко дете би могло да гледа. Е, малко ми се губи смисъла да е толкова късно. Да не говорим, че новините, свързани с убийства и насилие, които ни се поднасят с пълни подробности и се дъвчат от журналистите по цяла седмица във всяка емисия, трябва да бъдат показвани само в късните емисии, за който се интересува и иска да ги гледа. В някои други страни това е практика. Ама при нас за рейтинг какво ли няма да направят телевизиите. Иначе, за протокола, по свобода на словото България е на 80 и някоя позиция в света.

#4 Ролинс 18.05.2014 в 21:38:53

„Какво да кажа на децата си като видят това чудо и ме питат: „тате, това какво е““ Ами тогава за какво го направихте това дете, щом се срамуваш да му обясниш толкова прости неща. На този свят има доста по-страшни неща от Кончита. Неша, които, ако не ги обясниш на децата си НАВРЕМЕ, то ТЕЗИ ДЕЦА могат да се сблъскат с действителността по много болезнен начин. Не само като тръгнат на училище. До това ли са деволюирали родителските фукнции - да държиш детето си колкото се може по-далече от реалния свят и да очакваш да се научи на улицата

#5 John Smith 18.05.2014 в 22:23:45

От каавето решиха ,че темата за Вурста не сме я изчерпали с 59 поста, та дадоха на Другарката Фучеджиева задача да си я допише... И 4 шарана клъвнаха на гола кука....и аз 5 ти

#6 pixie 18.05.2014 в 22:40:07

John, така е, самомай малко изместихме фокуса на дискусията.

#7 pixie 18.05.2014 в 22:41:53

Интервалът ми малко се е затрил...упс.

#8 Бягащ Вълк 19.05.2014 в 00:36:40

Коментарът ми е отчасти и по повод Пикси Никаква свобода на словото няма в страната, по-скоро различни властимащи лагери си разменят топката, в зависимост от силните на деня; иначе е напълно възможно ако си външен за системата да бъдеш плют и клеветен до побъркване, но това е белег на казионните медии Кончита Вурст дори и медиен образ и продукт на , хм, да кажем изкуството, не политиката, не бизнеса (вкл. шоубизнеса), все пак е нещо, на което едва ли искаме да подражаваме. Останалото е кой точно подава нарежданията - на мода е да се говори за човешки права, ЛГБТ ориентация, хомофилия, хомофобия, други печелят от противопоставянето на тези "ценности". Русия е категорично против всякакви подобни кампании, но тя се и рекламира като "пазител на ценности". САЩ традиционно "изнасят" демокрация и човешки права, а всъщност деморализират различни кръгове от обществото под благовидната маска на помощници; и двете страни търгуват с човешките пристрастия, наклонности, потребости. Същото е и в мюсюлманския свят - проституцията е узаконена под формата на "брак за една нощ", а макар и забранен изрично от исляма, сексът между мъже е, хм, разпространен. Какво си мисля ли?! Реклама, реклама, реклама, едни хора имат да обърнат едни пари и създават фалшив шум, така че да предизвикат обществен отзвук, да разделят мненията и увеличат продажбите си. Медиен образ, както забелязва и автора, който ще генерира капиталови потоци под формата на флаери, медийни скандали, фланелки, списания, модни линии и колекции, бижута, ... А вие, няма ли да си поръчате вурстче?!

#9 Бягащ Вълк 19.05.2014 в 00:38:58

Кончита Вурст дори и медиен образ и продукт на , хм, да кажем изкуството, на политиката, на бизнеса (вкл. шоубизнеса), все пак е нещо, на което едва ли искаме да подражаваме. Да се чете "на шоубизнеса, на политиката"...

#11 Оня Дето Го Трият 19.05.2014 в 09:10:20

Верно бе, Тату бяха такива пазителки на източното православие и моралните ценности, че......

#12 nikoko 19.05.2014 в 09:20:03

Как да го кажа? Телевизията е цирк ама голям, и какво има в цирка? Ами маймуни и други животни, а и клоуни. Така, че в един цирк кой очаквате да е актуален, ами циркаджиите и маймуните. Така, кой спечели евровизия, ами най големия циркаджия или маймуна ? Но четейки статията пак прочетох, че циганите са жертви на обществото, ама на кое общество, на циганското ли? Много станаха въпросите нали? Важно е човек да си ги задава и рани или късно се появява истината. Дали?

#13 Rowan 19.05.2014 в 10:16:39

Когато 14-годишния ми синковец почна да се заглежда по циците и задниците на плажа,, аз му казах: - Тате, този живот, каквото набучиш на вилица и на *уй, това ще ти остане. Не гледай, а действай! Така ме е учил и мен дъртия, и аз така...

#14 Зелен Бетон 19.05.2014 в 10:32:07

От всичката шумотевица има един безспорен резултат: цял свят научи какво значи на немски Wurst. Включително и второто значение. Очаквам практичните шваби да увеличат рязко износа на кренвирши и наденички. Естествено, под търговската марка „Кончита“. Ако някой има 1500-2000 евро излишни, сега му е времето да я регистрира по Мадридската спогодба. После, като я продаде на швабите за няколко десетки хиляди, ще черпи за идеята. Между другото, провокативността на името не е само във вурста. Името Concha произлиза от испанското concepcion, зачатие. Иначе значи мида, раковина; а в жаргонно значение (най-вече в Латинска Америка) – мхм... противоположното (или по-скоро допълващото) на вурста. Съответно Conchita (умалително от Concha) е вулгарна дума за „маце“: дамите, ако някой испаноговорящ ви каже mi conchita, имате пълно основание да му забиете един шамар. Освен ако не го обичате ужасно много, разбира се ;) Тъй че този роклесто-брадатият много грижливо си е измислил артистичното име – така, че да е не само провокативно, а и отвсякъде транс-джендър. В пълен превод Кончита Вурст звучи изумително. Явно имаме не просто порив на поредния ексхибиционист, а внимателно изградена стратегия. Бареков да гледа и да се учи. Бих препоръчал същото и на Пеевски, ама той няма да го проумее. Може би е по-уместно препоръката да е към Доган, щото той му е концептуалният родител. Концепция... concepcion... Concha... Conchita... Бе не е скучно, в никакъв случай. Може да е тъпо, но да скучаем не ни оставят.

#15 Govedo13 19.05.2014 в 10:35:15

Простото решение да нямате телевизия&телевизор в къщите.

#16 explorer 19.05.2014 в 10:36:15

Мисля си, че плурализма и свободата на изказване на мнение е нещо чудесно, но когато се стигне до изличаването на всякакви норми, вече сме отишли "у лЕво". Вече оцеляването не изисква сдружаване и съюзи, а успелите паразитират, източвайки или преразпределяйки постигнато благосъстояние. И Вурст и Азис, са в личната ми категория гнусота, и ако децата ми питат, ще им обясня, че липсата на мяра превръща доброто и полезното в зло и пагубно и подобни случаи блестящо илюстрират този принцип.

#17 mima 19.05.2014 в 11:02:44

Моето дете ме попита "защо тази жена има брада?". Отговорих, че това не е жена, а мъж в женски дрехи. Тогава последва въпросът "а защо той се облича като жена?". На което отговорих, че е защото иска да изглежда по-интересен отколкото всъщност е.

#18 kovatz 19.05.2014 в 11:05:48

А оня бъзик с Бурановските баби какво беше, реклама на православните ценности ли? А на мен ми приличаше на подигравка.

Новините

Най-четените