"Случвам" и други модерни думи, които дразнят

Когато населението, следвайки дадена актуална тенденция на вербално изразяване, зацикли в употребата на една дума, настъпва нещо страшно. По-долу са изброени цели седем. Ето ги:

"Проект"

Тъй като думата "проект" покрива широк спектър от значения - от "план", "намерение" и "хрумване" до "чертеж", "дизайн" и "чернова", употребата й се радва на голям успех сред всякакви хора, най-вече в артистичните и псевдоартистични среди на софийската градска младеж.

Понеже "проект" може да е на практика всичко, но и нищо, тази дума е супер удобна за отговор, когато по цял ден скучаете, но внезапно ви попитат с какво се занимавате.

"Един нов проект започвам" е напълно достатъчно за излизане от конфузната ситуация.

"Свежо"

При употребата на думата "свежо" и нейната често впрягана вариация "свежарско" говорещият демонстрира отсъствие на всякакви претенции относно начина си на изразяване, което само по себе си е вид претенция.

Тази дума се използва обикновено от хора, които непрекъснато "чилват", те са "ийзи", не се напрягат от нищо, естествени са, непринудени и ходят боси в градските паркове лятно време, въпреки опасността от кърлежи и инфектирани спринцовки, защото намират всичко за "свежо", не само тревата.

"Катализатор"

Преди години някой по телевизията, май в някакво риалити, подобно на актуалните в момента, употреби тази дума за нещо, сигурно е било в контекста на "как да се решиш на развод в три лесни стъпки" и оттам се почна...

Думата "катализатор" идва от химията и означава "вещество, което променя скоростта на химическата реакция, без самото то да се променя".

Може да се употребява и в преносен смисъл, разбира се, но кой би предположил, че като ходиш на йога катализираш усещането за вътрешна промяна...

"Пространство"

Използва се за всичко и под всякаква форма от всевъзможни артисти. Отново.

В живота на твореца е невъзможно мазето да е мазе, гаражът да е гараж. Нито кръчмата да е кръчма или пък балконът - просто балкон. Там всичко е "пространство".

Което е напълно разбираемо. Едно е да кажеш, че изнасяш първия си моноспектакъл в мазето, съвсем друго е да поканиш публиката в едно "нестандартно подземно пространство, което предстои да бъде обживяно в рамките на театралния проект "343 Shoot Your Girl Laboratory".

"Креативност"

Нищо творческо на територията на Република България никога повече оттук до края на света не може да бъде назовано по никакъв друг начин, освен със свръх актуалната чуждица "креативно".

Няма значение дали си си сложил филтър на профилната, продаваш ръчно плетени гривни на селски събор или пък си сготвил макарони със сирене, поръсени със стръкчета прясна рукола. Проявил си креативност. Браво.

"Случвам"

Не е ясно дали има такъв глагол, май да. Поне колкото и "страхувам", употребен без да се комбинира със "се". "Страхувам те" например.

Но да се върнем на "случвам". Напоследък всичко се случва. Един фестивал не се провежда, той се случва. Или някой ГО случва, зависи от конструкцията на изречението.

Една любов не се заражда, нито се изживява, тя се случва. Никое събитие не може просто да се състои, знаете... Не. Може би въпросът "Как си, какво правиш?" трябва да се преформулира на "Как си, какво случваш?", за да не стане неразбираем в един момент, имайки предвид тенденциите.

"Арт"

На пръв поглед тази хубава традиционна българска дума не се вписва сред останалите, защото е толкова навлязла в ежедневния език и до такава степен е придобила качества на обикновена дума от бита, че още малко ще се наложи да се изредят и "мусака", "тирбушон" и "усмивка" по същата логика в същия списък.

Именно заради това, ако наистина се занимаваш с някакво изкуство и преливаш от креативни идеи е хубаво да се замислиш какво случваш. Ако го определяш като "арт", по-добре покарай ролери, докато е още топло. Или нещо друго. По-оригинално.

#1 7 16.09.2016 в 18:00:56

Акхм...да напомняме ли за публикуван тук материал за "случилата" се софийска архитектура на Ларгото? Нищо,де. Радваме се, че все някой списвател се е сетил. Най-накрая...

#7 Terry Gilliam 16.09.2016 в 21:53:51

Много добър подбор на псевдоградски новговор. Всичките споменати думи дразнят юнашки. А изразът "арт пространство" е номер 1. Може да се добави и тенденцията да се пропуска съществителното име след съответното прилагателно ("ще се срещнем пред билкова", "няма значение дали си си сложил филтър на профилната").

#13 Astarot 18.09.2016 в 14:29:47

Авторчето не е СЛУЧИЛ на оригинална идея Нищо им няма на изброените думички. Човешката неграмотност, тъпотия и липса на идея, как точно да се употребят е катализирала креативността на авторчето за този свеж арт проект ;)

#14 Надежда Та 18.09.2016 в 23:33:56

"Активности" на мен ми е любимата!

#15 Шибаняка 19.09.2016 в 14:56:48

Езикът се развива. Докато феодалните старчета от БАН се наумуват, хората вземат нещата в в свои ръце. Е - в този случай - телевизиите - те ги измислят тия "термини". Нали авторката не иска са се върнем към "драснипаликлечица". Ето нещо малко по-будистко - ако нещо те дразни, проблемът е единствено в теб.

#20 Solo 15.05.2017 в 12:04:20

"Проект" не е всичко или нищо, има си точно определено значение - "Временно усилие, предприето за създаване на уникален продукт или услуга.". Друг е въпросът, че хората не знаят и го употребяват за какво ли не. Не е изненадващо, след като и авторката на статията не знае и то след като: а) е пишещ човек и б) се е захванала да пише по темата. Моето скромно мнение е, че можеше поне малко да се подготви преди да пише "компетентно".

#21 MegSun 15.05.2017 в 13:09:33

Аз пък не разбирам защо всички се дразнят толкова на тази статия. Според мен много от коментарите в нея са точни, поради една основна причина- хората си придават важност, използвайки чужди думи, голяма част от които имат съответствия на български. Целта е да изглеждат модерни, творчески личности, а реално погледнато малка част от хората са наистина такива. При много от тях това е вид поза и дали си "арт" "персона" се определя често от повърхностни неща, чието изброяване ще спестя тук. Освен това е някак тъпо според мен да се използват само и единствено чуждиците, без да си дадем сметка, че има и хубаво звучащи български думи. Просто хората имат склонност да прекаляват с всичко и според мен тази прекаленост, съчетана с претенция без покритие, е най-големият проблем

#25 Lubo Kanov.10212977689413963 17.05.2017 в 16:18:41

Може да се добави и " предизвикателство". Това е нелепо преведената от английски дума challenge използвана постоянно и навсякъде за какво ли не.

#26 Lubo Kanov.10212977689413963 17.05.2017 в 16:37:20

Интересно е и Пеевското закрилящо "страхуват ли ви?" Отправено към циганите в смисъл, че той като го изберат за депутат няма да позволи да им се упражнява страхуване от страна на българския етнос. А иначе, преди години спонтанно определихме с един приятел партийните здрависвания на Живков с други партийци като "Той го ръкува" в смисъл, че пъха ръката си в неговата, без да го поглежда изобщо. "Ръкуваха го!", ето така разбирахме ние тогава този жест отправен спрямо някой партиен другар от най-висшият техен Другар или висшестоящ Орган известен още и като Бай Тошо.

#27 Vesislava Agapieva Petkova.10210402766800259 24.05.2017 в 14:48:12

Еееееееее, голяма работа, всяко поколение си има свой речник. Сега има партита (не съм сигурна дали е актуална тази дума), по мое време имаше купони, на баба ми по времето е имало соарета. Света се променя и не мисля, че новите думи или използването на чуждици са му най-големия проблем.

#28 Mila Stoyanova.1223439461097928 27.06.2017 в 18:45:43

...Или изрази като: "усмихвам хората"

Новините

Най-четените