Къде е по-зле да си шивачка - в България или в Камбоджа? Няма да харесате отговора

Традиционно шивашкият занаят никога не е бил особено добре платен - нито в България, нито по света. Нещо повече - работещите като шивачи и шивачки често са експлоатирани трудово, а работата им се заплаща изключително ниско. Затова съществуват и организации като кампанията "Чисти дрехи" (Clean Clothes Campaign).

Организацията е създадена през 1989 г., а основната й цел е да защитава правата на работещите в индустрията за производство на дрехи. Към настоящия момент тя вече е най-голямото обединение на профсъюзи и неправителствени организации в бранша. А тазгодишният й доклад показва, че работниците, които шият дрехи за H&M в България, работят при условия, по-лоши от тези в Камбоджа, Индия и Турция.

Изследователите са говорили с 62 работници на компанията в четирите държави. Интервютата и проучванията са направени между март и юни 2018 г., а кампанията като цяло се фокусира върху доставчици на H&M.

Докладът подчертава техните основни констатации, както и някои допълнителни факти, които хвърлят светлина върху веригата за доставки на H&M и напредъка на марката в нейното изпълнение на вече поети ангажименти спрямо работниците.

Докладът съсредоточава особено внимание върху България, тъй като според получените данни работниците в шивашките цехове на компанията в страната получават за нормален работен ден едва около 9% от парите, които биха им били нужни да осигурят нормален живот на себе си и семействата си. Работниците в Камбоджа получават около 46% от необходимата им сума.

Авторите на изследването използват изчисленията на КНСБ от април, според които минималната заплата за нормален живот на четиричленно семейство в България през 2018 г. би трябвало да е 2340 лв. - или по около 1200 лв. на човек (при двама работещи родители). Тази сума би трябвало да покрие разходите за храна, поддържане на жилището, здравеопазване, транспорт и почивка.

Междувременно обаче от самата компания коментират пред "Дневник", че нямат собствени фабрики и цехове в България. Компанията, която има над 4800 магазина в 69 страни, също така не споделя вижданията на "Чисти дрехи" за заплатите в нейните 800 фабрики (подизпълнители) с 930 000 шивачи.

България не е изключение от общото правило и тук H&M също работи с външни изпълнители. Един от тези доставчици е бургаската фирма "Куш мода", чиято продукция е почти напълно ориентирана към нуждите на шведския бранд.

Според изследването там работниците прекарват по над 12 часа на ден в работа, а за да изкарат достатъчно пари, се работи допълнително. В рамките на един стандартен работен ден те изкарват значително по-малко от минималната работна заплата за страната.

Шивачките с най-високо възнаграждение получават около 900 лв. нетна заплата, но на цената на 44 часа извънреден труд на седмица - над 100% от определената от закона работна седмица за страната. Като се има предвид обаче, че подобни фирми често работят по 6 дни в седмицата, това прави средно по 14 часа на ден при 6-дневна работна седмица.

По думите на Бетина Музиолек, ръководител на кампанията, и в четирите изследвани страни е съвсем нормално да се работи дори и в неделя.

Пред в. "Билд" шивачка от "Куш мода" потвърждава, че извънредният труд е действително ежедневие. "Отиваме на работа сутрин в 8 часа и никога не знаем кога ще си тръгнем. Имало е дни, когато сме работили и до 4 часа сутринта", казва тя.

От "Чисти дрехи" цитират българското законодателство, според което позволеното извънработно време е до 50% от работната седмица - тоест до 20 часа извънреден труд на седмица.

Изследването показва, че средно за една стандартна работна седмица нетната средна заплата на един работник е била 192 лв., а с добавеното плащане за извънредни часове – 507 лв. За сравнение минималната заплата (нето) у нас е 341 лв.

Докладът отчита още, че сивата икономика и работата на черно също са нещо типично за този сектор в България. Един от интервюираните работници разказва, че работи без договор. Колкото до проверките от Инспекцията по труда, за тях се знае предварително и от ръководството на цеховете приучават работниците си как да отговарят на въпросите.

"Чисти дрехи" също наблягат и на това, че в тези цехове на работниците се забранява да се обединяват в синдикати, а всякакви подобни опити са били предотвратени в две от общо шестте изследвани фабрики. Сред самите работещи там има страх от подобни действия.

Това е и една от причините да се намерят трудно хора, които да участват в изследването, разказва пред БНР социологът Георги Медаров, който е част от екипа на изследователите.

"Беше много трудно да намерим хора, с които да говорим - не само заради страха. Поради това по време на теренното ни изследване, те тогава буквално работеха по 12 часа на ден, нямаше кога физически да се срещнем с тези хора, по тъмно вечерта, беше доста трудно", разказва той.

"Направихме изследване не само в това конкретно село, където е тази фабрика, а в цяла България за по-голямо изследване, пак на кампания "Чисти дрехи" за техен доклад за състоянието на сектора в България от гледна точка на работниците. Някои от разказите бяха потресаващи. Например, една жена разказа, че е трябвало да ядат няколко месеца само картофи, за да могат да си позволят да си пратят детето на училище. И такива истории има не малко", казва още Медаров.

По думите на Бетина Музиолек от експлоатацията  печели основно марката, защото около 60-70% от крайната цена отива при притежателя  на бранда. Мюзиолек вижда сред причините ситуацията в България да е толкова зле  недостатъчната активност на синдикатите.

От синдикат "Лека промишленост" към КТ "Подкрепа" потвърждават пред БНР, че в сектор "Текстил, облекло, кожа" у нас заплащането наистина е изключително ниско. По думите на председателката на синдиката Росица Маринова секторът "се отличава с много висок дял на сивата икономика, продължително работно време и неустойчива, несигурна заетост".

Над 90% от шивашките фирми у нас работят на ишлеме за световноизвестните вериги, коментира още тя.

Колкото до H&M, това далеч не са първите критики към компанията за лошото отношение към работниците в шивашките цехове, работещи за нея. През 2013 г. след срутването на текстилна фабрика в Бангладеш, при което загинаха 1100 души, H&M прие т.нар. "Пътна карта за честно заплащане на труда в текстилната промишленост".

Идеята на тази Пътна карта беше до 2018 година всички "стратегически доставчици и подизпълнители" да са подобрили значително условията на труд и работещите в тях да получават адекватни за страните си заплати, с които да могат да се издържат.

Пет години след трагедията в Бангладеш от H&M отчитат в собствените си доклади, че в 594 фабрики с общо 840 хиляди работници вече имат свои синдикални структури, които представляват работниците пред техните работодатели.

Що се отнася до обещанието за издействане на по-високи заплати, пред германския вестник "Зюддойче Цайтунг" от H&M отговарят: "Нашата задача не е да определяме заплатите. Работниците трябва да ги договарят със своите правителства".

#1 Чинчила 27.09.2018 в 15:11:55

Няма какво да се тюхкаме толкова, защото е само въпрос на време шивашкият бизнес да изчезне от България, както се случи и в Западна Европа. Как ще се конкурираме като стойност на труда със страни като Камбоджа и особено Бангладеш? Но наистина е въпрос на етика от страна на големите брандове да не наемат детски труд и да осигурят по-добро заплащане, независимо че работят с подизпълнители. Плащаме стотина долара за една риза на Ралф Лорън при себестойност от 5 долара в Бангладеш.

#2 hidden_in_the_shadows 27.09.2018 в 16:14:09

Къде е по-зле да си шивачка - в България или в Камбоджа? В Камбоджа е по-зле, защото си обречен в Африка. В България имаш хиляди възможности. Сега, ако обсъждаме отделни индивиди без никакви ПОЛЕЗНИ умения - те са обречени. Но причината не е България, а тяхната безгранична некадърност. Ако нямаш умения утре да започнеш работа за 1500 лева чисто в България и си под 30 - си тотален некадърник. Ако работиш за 192!? лева - си тотален некадърник. Не съжалявам дори, истината е груба, вулгарна, но най-доброто нещо е да я приемеш. Понеже тогава може да започнеш да действаш по въпроса и да се квалифицираш с ПОЛЕЗНО умение тоест такова което можеш да ПРОДАДЕШ за поне 1500 лева месечно. Ако има несъгласни с горното - да сте живи и здрави (с гаранция ви спонсорирам здравеопазването..). Те оправдания много, ама оправданията не плащат заплата Като оправдания/аргументи срещу горното съм чел много. Няма оправдание да работиш за такива пари в 2018-та година. "ама те нямат къде другаде да работят". -Не става майна, да напускат цеха, ако им плащат толкова. Ако няма друга работа в околността - да се преместят където има. Българите са дошли от майна райна през 681-ва година. Левски, Ботев, Вазов и всеки от великите Българи - няма един дето да си е седял на едно място. Левски дори е казал, че след като се освободим - пак няма да си седи на едно място - а ще ходи да помага на други народи, да гради, организира - тоест да ходи там, където е нужен. В тоя ред на мисли - ако те оценяват на 192 лева - явно не си много нужен на това конкретно място. Та Великите Българи и всички останали народи, племена, че дори и животните. Те са могли да се местят, спрямо обстоятелствата. Вие не сте специални, никой не ви е длъжен през 2018-та. Има и други идиотски оправдания, от сорта на "ама в (произволна богата държава) стимулират провинцията и блаблабла". Еми хубаво за тях, ама няма нищо общо с нас. Ние явно нямаме парите или нямаме акъла да го направим. Та шиваците за 192 лева месечно - да вземат да се махнат от тая работа, а? Адаптиране. Да се преместят където има работа. Ако пък не им харесва - да се захванат с политика и да оправят тези региони, ако смятат, че са по-кадърни. Абе истината е, че просто в България има огромна маса некадърници, а аз си пиша фермани. ПС. ПОЛЕЗНИте умения, са такива каквито можеш да продадеш на ВИСОКА цена. Притежанието на парче хартия не е полезно умение, никой не го грее, че си прекарал 5 години в университет. Хубаво за теб, но работодателя плаща за извършена работа през тоя месец, не за това, че за някакво време си си веел карантиите в студентски град.

#3 Гарванът 27.09.2018 в 16:25:07

Кога е писана статията..че май минималната заплата ТАЗИ година е друга....

#4 agrarina 27.09.2018 в 16:28:58

hidden_in_the_shadows, Камбоджа е в Азия. Ама ти не си тотален некъдърник, така че всичко е точно.

#5 hidden_in_the_shadows 27.09.2018 в 16:55:08

agrarina, благодаря за корекцията. Хубаво е, че отсяваме важното в информацията. Конкретно - на некадърниците не им е виновен бог/държавата/международното положение/хизбула/извънземни/леприкони и други.

#6 bfm 28.09.2018 в 08:11:23

hidden_in_the_shadows, Най-лесно е да съдиш от собственото си баирче. Да стъпиш в чужди обувки - е, това вече е друго, а ти си неспособен да го направиш. Дано никога не ти се случва да попадаш в положение, в което си ограничен от обстоятелствата и нямаш полезен ход.

#7 hidden_in_the_shadows 28.09.2018 в 10:41:44

bfm, състраданието, като всяко друго нещо е полезно, но ако е с мярка. Разбирам гледната ти точка, хубаво е да сме наясно, че има клетници сред нещастниците. Има такива хора, съжалявам, че е така, не е честно, но поне ние като общество се опитваме да помагаме. Примерно здравните ми вноски са 208 лева месечно към здравната каса. За здравеопазване което не ползвам, защото ако имам проблем - частната застраховка е по-добрата опция. И съм ОК с това, защото сме общество и е хубаво да подпомагаме слабите звена от обществото. Но 192 лева заплата, масово явление явно сред шиваците - тук говорим за маса некадърници, хоре взели грешно решение, след грешно решение, след грешно решение и така в продължение на дъъълги години, за да стигнат до това дередже. Клетниците, които ти визираш съществуват, но са нищожна, незначителна част - хора които не са имали полезен избор никога. Но масата от шиваците примерно - не са такива. Масата са некомпетентни имбацили. И не го осъзнават, това е проблема. Не поемат отговорност за собственото си съществуване. В тоя ред на мисли състраданието, което изразяваш към тях - по-скоро им прави мечешка услуга, според мен. Кара ги да се самосъжаляват, да обвиняват вятърни мелници, извънземни и рептили, да не правят нищо, вместо просто да се адаптират към обстоятелствата. Защото, мамка му, никой не трябва да живее с 192 лева месечно в 2018-та.

#8 Smith 28.09.2018 в 12:04:00

Ето с такива хора е пълно в България-мисли си ,че Камбоджа е в Африка.Дори незнае каде е Африка,но пише цели фермани (както се изразява той),в които не можеш да откриеш грам смисъл.

#9 hidden_in_the_shadows 28.09.2018 в 12:26:04

Smith, кое не схвана от "pay for results". 3 думи са. Но е хубаво, че сме бъкани с ентелигенция знаеща къде точно се намира Камбоджа, дето не може да схванат есенцията от един текст. Също така им е чуждо как функционира планетата през 2018-та и горе долу ги бива само да мрънкят. ОК, айде от ваще съм, мир да има. "УААААА„ ПО ЗЛЕ СМЕ ОТ КАМБОДЖА (КОЯТО Е В АЗИЯ), УААААА, СВЕТЪТ Е НЕСПРАВЕДЛИВ, АЗ СЪМ НАЙ-ГОЛЕМИЯ, НАЙ-УМНИЯ, НАЙ-КРАСИВИЯ, ЕДИН НА МАМА, АМА ВЗЕМАМ 192 КИНТА ЩОТО СОРОС Е В ЗАГОВОР СРЕЩУ МЕН. УАААА". В същото време телефонисти-олигофрени вземат 1700 кинта пс. Изненадан съм, че не сте се хванали за граматиката, все още.

#10 hidden_in_the_shadows 28.09.2018 в 12:36:24

И малко самопризнания да направя, надявам се хората с 192 кинта се почувстват по-велики от мен. Освен, че обърках къде е Камбоджа - до преди година не знаех къде се намира Суринам. Всъщност дори не бях чувал за тая държавичка, Камбоджа поне я бях чувал. Не съм перфектен, но не мрънкям по цял ден как светът е против мен. Пък и имам какво да кажа, различно от "как да приготвяме картофи 3 месеца подред без да ни писне".

#11 hidden_in_the_shadows 28.09.2018 в 12:44:54

За нивото, некадърниците и за 192-те кинта дори коментарите го доказват. От 3-ма души, решили да коменитрат писанията ми - един имаше нещо смислено да каже. Не беше съгласен с мен, но това е нормално, свят голям. Другите следват наръчника на бездарния трол - ако няма какво да кажеш по темата: -хвани се за дребна грешка, нямаща нищо общо с тезата и коменираш САМО грешчицата, за естеството кой го грее? Ако няма такава: Захващаш граматиката, все още има запетая или нещо друго изпуснато. Ако и такова няма: Обвиняваш човека в чуждопоклонничество - към Путин или Сорос, или еврогейство, зависи от коя страна на леглото си станал. Африм, машала, после защо така, ама защо 192, ама..

#12 Вълков 28.09.2018 в 20:08:27

Ало ерудирания ,компетентен ,ръсещ мозък "hidden_in_the_shadows " знаеш ли къде се намира Камбоджа ? Във всеки случай не е Нубия ако схващаш за какво става дума .

#13 Smith 28.09.2018 в 21:27:27

Странно е човек, който изписва две страници коментари,при това безсмислени мрънканици,да се оплаква че ние постоянно мрънкаме.

Новините

Най-четените