Опасно голямо задлъжняване

Публичната задлъжнялост, която мори значителен брой европейски страни, надвисва и над България. Предвид намеренията на правителството да емитира облигации - т.е. държавен дълг догодина, на външния пазар, извън ДЦК-ата, които си търгува.

Само преди ден Ирландия, която е сред най-задлъжнелите страни, успя да успя да пласира държавни облигации, въпреки притесненията на пазарите. Цената за това обаче се оказа доста висока - над 6%, заради опасенията, че разходите за спасяване на банковия сектор на страната ще се окажат по-големи от очакваното, което допълнително ще влоши състоянието й.

Опасността България сериозно да задлъжнее от догодина предизвика остро предупреждение от страна на СДС. Лидерът на сините Мартин Димитров коментира още, че ГЕРБ планират да вземат повече кредити, отколкото правителствата през последните 20 години. Това означава, че страната ни ще задлъжнее с нови 9 милиарда лева, с което държавният дълг ще бъде удвоен. Синият лидер припомни, че толкова заеми е вземал Тодор Живков преди 1989 г. Дефицитът е хроничен, заяви още Димитров и прогнозира, че през следващата година ще достигне над 3% от БВП. Затова СДС настоява за фискален борд.

Ето и гледната точка на икономиста Георги Ангелов...

"Преди време споменах, че задлъжняването е приоритет номер 1 на правителството (съдейки от рязкото увеличение на лихвените плащания). Сега това се потвърждава, дори в по-големи и шокиращи размери.

Още през 2011 г. правителството си дава възможност да увеличи държавния и държавногарантирания дълг с около 50%! А това е уж година, в която дефицитът трябва да намалее рязко на кешова база, а икономиката да расте. Страните, които по една или друга причина направиха подобни резки увеличения на дълга (Латвия, Испания, Румъния, Ирландия) въобще не се справят много добре икономически - в немалка степен именно поради този дълг.

Между другото, проектобюджетът дава право на правителството да извършва множество операции с държавния дълг (които, знаем, в България предизвикват големи скандали).

В проектобюджета за 2011 (тук) пише:

§ 14. По решение на Министерския съвет министърът на финансите може да емитира държавни ценни книжа на международните пазари в размер до 2 000 млн. лв. или тяхната равностойност в друга валута при условия на последваща ратификация. [в актуализирания бюджет за 2010 също беше записан подобен текст]

§ 18. (1) Максималният размер на новия държавен дълг, който може да бъде поет през 2011 г., е 3.5 млрд. лева.

(2) Максималният размер на новите държавни гаранции, които могат да бъдат издадени през 2011 г., е 0.8 млрд. лева. [към края на август т.г. а 1.9 млрд. лева.]

§ 19. Максималният размер на държавния дълг към края на 2011 г. не може да надвишава 14 млрд. лева. [към края на август 2010 е 9.8 млрд.лв.]

§ 13. За оптимизиране обслужването на държавния дълг министърът на финансите може да:

1. емитира държавни ценни книжа за обратно изкупуване на вътрешни и външни задължения на страната, при условие че не се увеличава държавният дълг към края на годината;

2. сключва договори за намаляване на риска при рефинансиране и изглаждане на матуритетната структура на дълга, при условие че в резултат на това не се увеличава номиналната стойност на дълга;

3. сключва договори за валутни и лихвени суапови операции;

4. изплаща предсрочно задължения по държавния дълг.

#1 pelikan-2 23.09.2010 в 14:55:16

тафтология, 2-ри абзац, 2-ри ред...

#2 Ицо 23.09.2010 в 14:55:25

Не ми стана много ясно от тези параграфи в проектобюджета, но .... по принцип това е начина - да се прехвърля на следващите поколения тежестта. Всички правителства досега това правеха - или се разпродава (по-скоро разграбва) държавното погатство с източването на държавните предприятия и след това приватизацията им ... или със задлъжняване - например хитрата далавера с държавния дълг дето направи Милен Велчев с която държавата загуби милиарди, но някои са забогатяли и вероятно са дали съответния процент на Милен или на Кирил Сакскобурготски. А пък сегашното правителство просто няма друг избор. При неработеща икономика, и при световна криза, за да живееме - трябва да се задлъжнява. А кой ще плаща - както винаги - децата и внуците. А "сините" само приказват, а те също са от тези които ни докараха до сегашното дередже - най-бедна държава в Европа, с най-ниски доходи, с повсеместна корупция, с бандитска съдебна система и т.н.

#3 scorpio-2 23.09.2010 в 19:18:23

Спокойно, Ице, не си само ти, много хора не разбират нищо от "тия параграфи" (включително и мистър Пица), но коментират ли, комнетират... с едни такива красиви клишета... Първо - държавата не и е работа да се занимава с производство... има, разбира се, някои стратегически отрасли, които е добре да бъдат контролирани, но причините са политически. Затова - много добре са направили ония, които "разпродадоха" държавното. Друг е въпроса колко честно и прозрачно стана това, а оттам - и колко ефективно в някои случаи. Държавата е лош собственик и, дори с цената на "подаряване" на някои нейни активи на "лошите частници", се създават условия за по-оптимално използване на въпросните активи, което да доведе до ползи многократно надхвърлящи загубата от продажбата "на безценица". Второ - "браво" на това правителство - то дойде в момент на най-голямата финансова стабилност на България от... преди социалистическо време... за да може след една година управление да ни предложи "перспективата" да плащаме дългове толкова, колкото и по бай Тошово време не сме имали... мисля, че много хора си спомнят как ставаше това в началото (преди приватизацията)... лошото е, че сега няма държавни активи, които да облекчат тази финансова тежест... От страна в икономическа криза, с която икономисите от цял свят "и на сън" биха се преборили... нашият "пети световен икономист" ни докара и финансова криза... сега сме вече и с двата крака в трапа...

#4 Astarot 23.09.2010 в 20:16:06

Тегленето на кредит е еднопосочен билет към вечна зависимост и мизерия. Пробваха се, пробваха се банките на американците (евреите) да ни натресат пореден кредит и май накрая ще успеят. За какво иначе за лансирали Бойко във властта. По-склонен съм да затегнем колана и да се натегнем за евро зоната. Така ще можем да се освободим от борда и да си върнем обратно 5-те млрд евро гаранция, с които храним европейските банки. А 5 млрд. евро, ако се завъртят в икономиката, умножават стойността си няколко пъти в БВП.

#5 MacAllister 23.09.2010 в 22:20:06

Абе не е страшен кредита, въпроса е къде отива и защо въобще ще се издават външни облигации след като няма нужда. Много може да се говори за това, но има едно дето бас фащам почти никой не се е сетил: Като се заговори за призрака на кризата дето бродел по Европа и до ушите на баба Пенка достигна приказката за облигациите на Гърция дето никой не ще да ги купува. Ние пък сме в борд и не можем неограничено да ги издаваме, ама за милярд евро, каквото издадем като топъл хляб ще се продаде и с ниска лихва и баба Пена ще си каже "их нашето момче здрава икономика направи" и бате Бойко ще казва как отвсякъде го хвалят.

Новините

Най-четените