Марешки последва БСП с бойкот на парламента

Веселин Марешки обяви бойкот на Народното събрание. Парламентарната група на "Воля", оглавявана от него, е взела решение да напусне парламента няколко седмици след като "БСП за България" престанаха да участват в пленарните заседания.

На въпроса какви са причините за решението - Марешки отказа да даде отговор с обяснението, че "разговорите продължават".

"Те не са лесни, повярвайте ни. Искам само да подчертая, че една от ключовите роли на "Воля" е да осветява лъжите и манипулациите. Нека това решение да бъде прието като част от тази политика", каза той, цитиран от "Фокус".

Евентуалното напускане на "Воля" би затруднило още повече управляващото мнозинство на ГЕРБ и "Обединени патриоти" за събирането на кворум за работата на парламента. Двете парламентарни групи разполагат с точно 121 мандата - минимумът за откриване на пленарните заседания. Това означава, че работата на парламента ще зависи от присъствието на целия състав на групите, подкрепящи правителството, или на участието на ДПС и двамата независими народни представители Спас Панчев и Ангел Исаев.

Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов коментира, че не вижда условия за парламентарна криза и предсрочни избори. Според него кворумът няма да бъде заплашен, като даде пример с Холандия, където работата на парламента зависела от един глас.

Новините

Най-четените