Митов вижда проруски енергиен мотив зад оттеглянето на Калфин

Министърът на външните работи Даниел Митов прозря като мотив за оттеглянето на социалния министър Ивайло Калфин, водената от правителството политика на диверсификация на енергоизточниците, която не е в интерес проруските интереси на АБВ.

Друг мотив, освен стремежа към намаляване на зависимостта от руските газови доставки, според Митов, е и политиката на "радикална модернизация на българската армия, съобразена с членството на страната в НАТО".

В ефира на Нова телевизия, Митов уточни, че намира официалните аргументи на АБВ за напускане на мнозинството за очевидно невалидни. Изказванията на Ивайло Калфин, че е работил добре с правителството и изказванията на Румен Петков и Георги Първанов срещу мнозинството очевидно се разминават и лично Митов предпочита да вярва на Калфин, отколкото на Първанов.

"Тръгнали сме към политика, която ще намали крайните цени на потребителя. Тръгнали сме и към радикална модернизация на българската армия, съобразена с политиката на НАТО, за да престане армията да бъде държана разкрачена години наред, именно заради подобни интереси", обясни Митов.

"Оттеглянето на Първанов от правителството започва в момент, в който България започна активно да диверсифицира газовите си доставки, да диверсифицира своите енергоизточници, с което ще намалим зависимостта си от Русия по отношение на доставките. След като оттеглянето на подкрепата към правителството идва точно в такъв момент - ми се струва, че именно това е причината", заяви Митов и окачестви оставката на Калфин в такъв момент като непочтена, след като той и правителството винаги са имали ясна позиция на къде трябва да върви България в позиционирането си, а именно на запад.

"Очевидно е, че Калфин и Първанов споделят различни мнения по отношение на оттеглянето от властта, но защо е така, те си знаят. Аз вярвам повече на господин Калфин, отколкото на Първанов"

Даниел Митов коментира и изказване на Радан Кънев в студиото преди него, че ГЕРБ участва в реанимирането на БСП, начело с Корнелия Нинова, за да има по-силен коалициционен партньор при следващите избори, с думите, че не смята, че е цел на която и да е партия в дясно да "съживява БСП".

Той се радва на избора на Корнелия Нинова начело на "основната опозиционна партия в България" и й пожелава да върне БСП в лоното на "нормалните социалдемократични европейски партии".

Даниел Митов призова Радан Кънев към радикално преосмисляне на някои негови позиции, за да не се окаже в един момент, че срещу управлението ще бъде изправен активен про-източен фронт и "да се чудим как да удържим България в ЕС и НАТО".

Изказването на Радан Кънев по-рано в същия ефир беше, че Борисов подготвя голяма коалиция с БСП в следващия парламент, но те са прекалено слаби и ГЕРБ им правят изкуствено дишане.

"Образът на Нинова като нещо ново и силно, което може да промени БСП, се гради от ГЕРБ и личните медии на ГЕРБ, които бяха на Пеевски, но понеже Борисов ни каза, че Пеевски си е тръгнал, трябва да са на Борисов, като им гледам редакционните политики. Колкото СДС тръгна с Надежда Михайлова, толкова БСП ще тръгне с Корнелия Нинова. Тръгват към пропастта с 200 км в час", заяви още Кънев.

ГЕРБ си измислят заплаха в лицето на другарката Нинова, но БСП не е заплаха за никого, нито ще станат, смята Кънев.

Новините

Най-четените