Запазените марки на звездите след гол

Има хора, според които голът не е всичко във футбола. Те обаче грешат. Головете са фантастични най-малко поради три причини.

Първо, именно те печелят мачовете. А спечелените мачове носят едновременно наслада и трофеи.

Второ, те са красиви. Не всички, разбира се, но повечето си струва да се видят на няколко повторения. Попадението пада благодарение на съвършена хармония в играта. То е гаранция, че всичко върви по план и усилията са си стрували.

Трето, те създават определени обстоятелства, при които можем да добием ясна представа за личността на съответния голмайстор.

Футболните звезди изглеждат близо до феновете, но всъщност са безкрайно далеч. Виждаме ги само в светлина, внимателно аранжирана от техния клуб. Трудно е да ги разгадаеш и по време на мач - сигурно е само, че са потни и жадни за победа. Спринтовете и ударите определено не са съществена част от биографията им.

Какво обаче се случва, когато отбележат? Най-после се превръщат в обикновени човешки същества, които изразяват себе си чрез радостта. Стилът на отпразнуване може да ни каже много за футболиста - дали е егоист или отборен играч, дали е агресивен или носталгичен, дали се интересува от емоциите на феновете или единствено от банковата си сметка.

Струва ви се пресилено? Ами достатъчно е да споменем, че някои състезатели отказват да изразят задоволство, когато накажат бившите си отбори. Други реагират твърде крайно - с реваншизъм и дори ярост.

Повечето звезди празнуват по различни начини в течение на кариерата си. Победен гол в последната минута гарантира сцена на бурна радост, а точен изстрел от далечно разстояние напълно оправдава първичния войнствен крясък.

Има обаче и такива, които не си падат по импровизациите. Вместо това "изработват" своя запазена марка, разпознаваема в цял свят. Вижте най-емблематичните примери в галерията. В класацията не попадат единични "откоси" като танца на Роже Мила или люлеенето на въображаемо бебе от Бебето. Тук ще намерите само устойчиви модели, използвани регулярно от съответния играч.

Новините

Най-четените